גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנתיים וחצי לאחר התספורת בדלק נדל"ן: תשובה חוזר לגייס

קבוצת דלק פרסמה מצגת לקראת גיוס אג"ח בהיקף של עד 400 מיליון שקל, שזכו לדירוג A ■ הגיוס יתבצע בין היתר כדי ליהנות מסביבת הריבית הנמוכה ■ בספטמבר 2012 הוא ביצע "תספורת" של 1.4 מיליארד שקל

יצחק תשובה / צלם: תמר מצפי
יצחק תשובה / צלם: תמר מצפי

שנתיים וחצי אחרי אישור הסדר החוב של דלק נדל"ן, יצחק תשובה חוזר לגייס חוב מהציבור באמצעות קבוצת דלק שבשליטתו. היום פרסמה הקבוצה, בניהולו של אסי ברטפלד, מצגת שנוגעת ל"בחינת אפשרות לביצוע הנפקת אגרות חוב לציבור", בסכום של עד 400 מיליון שקל.

האג"ח שמבקשת דלק להנפיק אינן מובטחות בבטוחות, למעט שיעבוד שלילי. סדרה ל"א היא שקלית ובעלת מח"מ של 6.9 שנים, וסדרה ל"ב היא צמודת מדד ובעלת מח"מ של 7.3 שנים. בשתי הסדרות פירעון הקרן ייעשה בתשלומים חלקיים בשנים 2020-2025. האג"ח זכו לדירוג A מחברת הדירוג מעלות S&P, שם ציינו שכספי ההנפקה מיועדים למחזור חוב.

בסביבת קבוצת דלק מסבירים כי ההנפקה נובעת מרצון לגוון את מקורות הגיוס של הקבוצה וליהנות מסביבת הריבית הנמוכה ששוררת בשוק בימים אלה. ואכן, לאחרונה ציין המנכ"ל ברטפלד ש"קבוצת דלק אינה צמאה למזומנים, על רקע שורת מימושים שביצעה מתחילת 2013, שהכניסה לקופתה כ-6.5 מיליארד שקל".

היקף החוב הקיים של קבוצת דלק למחזיקי האג"ח עומד כיום על 7.5 מיליארד שקל (6.1 מיליארד שקל קרן ו-1.4 מיליארד שקל תשלומי ריבית עתידיים) כשהאג"ח נסחרות בתשואה של עד 2.3% הצמודים למדד. למרות שהקבוצה נמנעה מגיוסי חוב בשנים האחרונות - סביר להניח שגם בשל החשש מתגובת השוק - בשנה שעברה השלימו שתי שותפויות הגז שבשליטתה, דלק קידוחים ואבנר, גיוס חוב בינלאומי מוצלח של כ-2 מיליארד דולר (לו נרשמו ביקושי יתר אדירים של כ-13.5 מיליארד דולר).

במצגת שפרסמה היום מדיגישה קבוצת דלק את הירידה במינוף החברה, כאסטרטגיה, כשהחוב הפיננסי נטו הצטמק בחצי, מכ-7 מיליארד שקל בסוף 2012 לכ-3.35 מיליארד שקל בסוף 2014 (ראו תרשים), לצד ירידה ביחס החוב נטו לנכסים סחירים. זאת, בין היתר על רקע שרשרת מימושים שביצעה החברה בתחומים שאינם נמנים על ליבת פעילותה - תחום הגז והאנרגיה. עוד מדגישים שם כי לחברה קווי אשראי מובטחים ולא מנוצלים בהיקף של כ-1.3 מיליארד שקל.

שרשרת המימושים של דלק כוללת עסקה למכירת 34% מהחזקותיה בחברת הביטוח האמריקאית ריפבליק תמורת כ-280 מיליון שקל (לפי שווי חברה של 220 מיליון דולר) שהושלמה בסוף אוקטובר, לאחר שזמן קצר קודם לכן מכרה דלק ברווח את כל החזקותיה ברשת תחנות התדלוק וחנויות הנוחות הבריטית רודשף (Roadchef), תמורת כ-915 מיליון שקל.

בסוף יוני אשתקד השלימה הקבוצה את מכירת דלק אירופה לקרן TDR, בתמורה לכ-1.7 מיליארד שקל, לאחר שמכרה במאי את מרבית החזקותיה בחברת הזיקוק דלק US, בכמיליארד שקל (ונותרה עם 7.5% מהמניות). בין לבין מכרה דלק ברווח גם את החזקותיה בחברת הנוסטרו ברק קפיטל לשותפה אייל בקשי, ששילם לה כ-234 מיליון שקל.

בימים אלה מקדמת הקבוצה את מכירת מניות השליטה בקבוצת הביטוח והפיננסים שבשליטתה, הפניקס, לפי שווי חברה של כ-3.7 מיליארד שקל.

במקביל לשינוי האסטרטגי במיקוד העסקי של הקבוצה היא קידמה עד לאחרונה הנפקה של מניותיה בבורסה בלונדון. אך מהלך זה ירד מעל סדר היום לפי שעה, בעקבות ההתערבות הרגולטורית המעמידה בסימן שאלה את מבנה ההחזקות בתגליות הגז בהן שותפה הקבוצה. כזכור, בקבוצה ממתינים כעת להכרעה או לפשרה הנוגעת לדרישתו של הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, כי קבוצת דלק ונובל אנרג'י האמריקאית יוותרו על אחת משתי תגליות הגז שבשליטתן - "לוויתן" ו"תמר".

לפחות כרגע, על פי המצגת של דלק, שמגדירה את עצמה כ"חברת האנרגיה הגדולה והמובילה בישראל", התערבות הממונה על ההגבלים העסקיים אינה מובילה לשינוי מהותי בהחזקותיה בתחום האנרגיה. כך, במצגת מוצג פרויקט תמר, על ההסכמים למכירת גז וקונדנסט מהפרויקט, לצד פרויקט לוויתן (שמוגדר על ידי החברה כ"תגלית המשנה כללי משחק"), על ההסכמים המתגבשים לייצוא גז ממנו.

כיום נסחרת קבוצת דלק לפי שווי של כ-11.3 מיליארד שקל, לאחר שאיבדה מאז מאי 2014 כ-35% מערכה. חלק ניכר מהירידה נרשם מאז החלטתו המפתיעה של הממונה גילה לפרק את מונופול הגז הטבעי, שניתנה בשלהי דצמבר האחרון.

65% תספורת על חוב של 2.1 מיליארד ש'

בסוף ספטמבר 2012, לאחר יותר משנה של דיונים והליכים, אושר הסדר החוב בחברת דלק נדל"ן, שבעבר הייתה חלק מקבוצת דלק ובהמשך פוצלה ממנה בדרך של חלוקת דיבידנד בעין ועברה להחזקתם של בעלי המניות בקבוצה (בראשות בעל השליטה, יצחק תשובה). מדובר היה באחד מהסדרי החוב הגדולים בתולדות שוק ההון המקומי, ובמסגרתו ויתרו נושי האג"ח של כ-65% מחוב של 2.15 מיליארד שקל, כלומר ספגו תספורת של כ-1.4 מיליארד שקל.

דלק נדל"ן, בניהולו של איליק רוז'נסקי, נקלעה למשבר קשה בסוף 2008, בעקבות משבר האשראי העולמי שגרם לירידה חדה בשווי נכסי החברה. עם זאת, בשנים שלאחר חתימת הסדר החוב, שבה החברה ליהנות מהצלחות. כך, לפני כשנה ביצעה החברה אקזיט מרשים, כשמכרה את פרויקט בקינגהאם (Buckingham Gate) בלונדון לקרן זרה, תמורת כ-930 מיליון שקל וברווח של 400-450 מיליון שקל - שרובו שימש, ככל הידוע, לפירעון חובות לבנקים בחו"ל ובישראל. בידי החברה, שנמצאת בבעלותו המלאה של תשובה, נותרו מספר נכסים ובהם פרויקטים למגורים בישראל.

בדצמבר 2011, בעיצומו של המו"מ על הסדר החוב בדלק נדל"ן, פנינו ב"גלובס" לגופים המוסדיים בשאלה האם הסדר החוב בדלק נדל"ן ישפיע על נכונותם להשתתף בהנפקות אחרות של חברות של תשובה. אז הם ענו כי "התנהלות החברה ובעל השליטה בה בהסדר חוב מהווה חלק ממכלול השיקולים בהחלטות השקעה עתידיות". חלק מהנשאלים הדגישו כי "אם ההסדר בדלק נדל"ן לא יהיה לרוחנו, לא נשתתף בהנפקות קבוצת דלק".

חיזוק לעמדה זו ניתן בדוח הוועדה לבחינת הסדרי חוב בישראל, ועדת אנדורן, שהמלצותיה הסופיות פורסמו בנובמבר האחרון. בדוח הומלץ, בין היתר, על "חובת גילוי על התנהלות בעבר של בעל שליטה בחברה בקשיים פיננסיים (בשבע השנים שקדמו למועד לקיחת האשראי, ר' ש')". זאת, משום ש"פרטים על התנהלות בעבר של בעל שליטה במצבים בהם חברה שבשליטתו נקלעה לקשיים פיננסיים, עשויים לספק מידע משמעותי ורב ערך... בשקילת שיקולי השקעה ובהערכת הסיכון הפוטנציאלי לחברה".

אבל מאז הסדר החוב בדלק נדל"ן זרמו הרבה מים בירקון. קבוצת דלק התעצמה והפכה לענקית אנרגיה, לא רק בסטנדרטים מקומיים. בהקשר זה, ניתן לציין כי מוסדיים בכירים שנשאלים באופן כללי על הסוגיה, נוהגים להסביר כי לשיטתם "כל מקרה ייבחן לגופו. גם ויתור על הנפקה טובה של חברה חזקה בגלל שלבעל השליטה הייתה בעיה בעבר עשוי להיות טעות. טובת העמיתים עשויה להיות השקעה באג"ח טובות שנותנות תשואה ראויה, ולא לוותר על ההשקעה בגלל עיקרון".

פרטי הגיוס של קבוצת דלק

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים