גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא לתועלת הציבור

התיקון לחוקי החברות והעמותות עלול ליצור מגמה של נטישת התפקידים בהן

בימים אלה, שבהם עדיין מתנוססות כותרות על פרשיות שבהן "מככבות" גם עמותות ולא בהקשר "חיובי" דווקא, נכנס עתה לתוקף, ללא כותרות וצלצולים, תיקון משמעותי בחקיקה העוסק בגופים אלה.

בין יתר מטרותיו - פתרון "בעיית הנציג" - על-ידי הגנת ושמירת האינטרסים של התורמים לעמותות ולחברות לתועלת הציבור (חל"צ), או המממנים אותם, כמו גם הגנה ושמירת ענייניהם של ציבור הנהנים מפעילותם מפני מעשים לא תקינים של "הנציגים" שלהם - מנהלי העמותות.

מדובר בתיקון משותף לחוק החברות ולחוק העמותות, שמכוון, בין היתר, להרחיב ולהעמיק את הבקרות והפיקוח החיצוני על העמותות והחל"צים. זאת, על-ידי הסמכת רשמי העמותות וההקדשות ("הרשם") לפקח ולבקר "מבחוץ" על תאגידים אלה (רובם המכריע, עמותות) באמצעות מינוי והסמכות - מפקחים, בודקים חיצוניים או חוקרים (לגבי עמותות) - במטרה לבדוק את תקינות ניהולם ופעילותם באופן נרחב ומעמיק.

בתיקון הנוכחי עוגנה גם הרחבה והעמקה של מנגנוני הפיקוח והבקרה הפנימיים שבהן - מינוי חובה של מבקר פנימי גם בכל עמותה שמחזורה מעל 10 מיליון שקל; וכן הרחבה ופירוט של תפקידי וסמכויות ועדת הביקורת, שמינויה על-ידי האסיפה הכללית - חובה זה שנים. בין היתר הוטלו על מנגנוני הפיקוח והבקרה התפקידים והמטלות החשובים שלהלן:

■ איתור ותיקון ליקויים בניהול התאגיד; וקביעה (בהתייעצות עם המבקר-הפנימי ורואה-החשבון המבקר) לגבי כל אחד מהם האם הוא "מהותי" וכיצד לטפל בו.

■ לבחון את מערך הביקורת הפנימית ותפקודו, ככל שקיים; את תוכנית העבודה שלו, את משאביו ואת יישומם היעיל.

■ לבחון את היקף עבודתו ואת שכרו של רואה החשבון המבקר, ככל שמונה מבקר כזה.

■ לבחון פעולות והתקשרויות בין התאגיד לממלאי תפקידים בו, שעלולות להיות בניגוד עניינים, ולהחליט אם לאשרן ובאילו תנאים, ועוד.

מהצעת החוק שקדמה לתיקון עולה כי המקור לשינויים אלה לגבי ועדת הביקורת, הוא תיקון קודם לחוק החברות המתייחס לוועדת הביקורת בחברות ציבוריות.

ועדת הביקורת הפכה, אפוא, ביתר שאת לאורגן חשוב ומרכזי בחל"צ ובעמותה; בעיות מרכזיות בבקרה ובפיקוח ובפעילות בכלל, מתנקזות אליה לבדיקה, לדיון ולהחלטות. ככזאת, חבריה, רובם לפחות, אמורים להיות בעלי ידע תיאורטי ומעשי בעניינים הנוספים שהועברו לטיפולם, ולדעת להחליט נכון ובמקצועיות לגביהם, תוך שהם אחראים לתוצאות עבודתם.

החוק אמנם מאפשר להם להסתייע, לבקשתם, ביועץ המשפטי, במבקר הפנימי וברואה החשבון המבקר, אך לא בטוח כי סיוע, ככל שיינתן על-ידם, באם מונו וקיימים, די בו לצורך קיום מיטבי של המטלות שהוטלו עליהם עתה.

השאלה העולה כאן היא אילו כלים ואמצעים ניתנים בידי חברי ועדת הביקורת כדי שיוכלו למלא את תפקידיהם במלואם ובאופן מיטבי? - המחוקק אינו משיב ואינו מקנה להם את הזכות לבקש ולקבל ייעוץ מקצועי אחר, וגם לא הכשרות מקצועיות לחבריה למילוי תפקידי הוועדה. אולי הוא סומך על המידע, ההנחיות וההדרכות שעל הרשם לספק לפי התיקון הנוכחי?

מנתונים שהוצגו לאחרונה על-ידי משרד המשפטים בפורום העוסק בחוק עמותות חדש, עולה כי נכון ל-2012, לגבי 8,700 עמותות פעילות, שניזונו גם מכסף ציבורי, כרבע מהן מחזורן הכספי השנתי היה נמוך מ-100 אלף שקל (!), אצל רבע נוסף מהן, המחזור השנתי נע בין 100,000-500,000 שקל.

כלומר, למחציתן מחזור כספי שנתי של מתחת לחצי מיליון שקל, ולמרביתן (62%) מחזור כספי של מתחת למיליון שקל. לפיכך, הן אינן מחויבות במינוי רואה חשבון "מבקר". בנוסף, רק ל-8% מהן מחזור כספי של יותר מ-10 מיליון שקל. כלומר, התיקון הנוכחי המחייב מינוי מבקר פנימי, חל ורלבנטי רק לגבי מיעוט נמוך ביותר מהן.

המחוקק שולח עתה את חברי ועדת הביקורת לעמוד לבדם ב"חזית" הביקורת לביצוע מטלות ותפקידים מורחבים ומורכבים, שנבנו והותאמו לחברות ציבוריות עתירות משאבים. זאת, בלי שצייד אותם בכלים ובאמצעים המתאימים לכך.

קיימים אמנם בחוקי העמותות והחברות סעיפים המאפשרים תחולה ואכיפה שונים לגבי עמותות וחלצ"ים מסוגים שונים, אך אלה לא מומשו בתקנות.

קושי נוסף בהקשר להקצאת משאבים לוועדת הביקורת הוא שאלת סדר העדיפויות בחלוקת תקציב העמותה למימוש מטרותיה; כיצד ולמי להקצות את כספי התמיכות והתרומות הקצובות שבידי העמותה (ראו לעיל "בעיית הנציג")? לנהנים הסופיים מפעילותה או למנגנון הנדרש לניהולה? עניין של איזון עדין ולא פשוט. אולי המדינה, כמממנת ראשית של מרבית העמותות, תאמר את דברה ותנחה אותן? אולי גם תסייע על-ידי מתן תמריצים לשדרוג מקצוענות ועדת הביקורת?

אולם כל עוד שר המשפטים לא יתאים את החובות והאחריות שעל חברי ועדת הביקורת ליכולות והסיוע המקצועי שבידיהם, נראה כי תפקידי, מטלות ואחריות חברי ועדת הביקורת כבדים מנשוא, בעיקר למי מהם שאינם מיומנים ומקצוענים בהם. והרי ידוע שרובם מתנדבים.

יצוין עוד כי ביטוח אחריותם המוגברת כ"נושאי משרה" מצריך תימוכין בתקנון ובהחלטות האסיפה הכללית, אך המצב בעייתי גם מעבר לכך, ומצריך בדיקה והכוונה מקצועית, שאליה מפנה רשם העמותות בהנחיותיו ל"ניהול תקין".

ומה עלול לקרות?

במציאות כזו עלולה אפוא להיווצר מגמה של נטישת תפקידים אלה. אם תתרחש, הדבר יחייב עמותות בשכירת שירותי ביקורת מקצועיים כ"גוף מבקר" חלופי לוועדת הביקורת (דבר שאפשרי רק בעמותות). מדובר בשירותים בתשלום, שהיקפם הנדרש הורחב ועלויותיהם הצפויות יתייקרו, וזאת על חשבון תקציביהן. ייתכן כי כספי הנהנים משירותיהן יקוצצו.

לעומת העמותות, בחלצ"ים ייתכן כי ימונו חברי ועדה "מומחים" על בסיס מומחיותם בביקורת ובחשבונאות. ייתכן כי הללו יידרשו וגם יזכו ל"גמול" מיוחד בגין נוכחותם בישיבותיה. אך הם לא יוכלו לקבל שכר עבור עבודת ביקורת. לא בטוח ש"גמול" זה יספק אותם עם הכפלת מטלותיהם ואחריותם.

במצב בעייתי כזה, נאמר כי לגבי מי מהם שלא זוכים להסתייע במומחים לביקורת, לא נותר אלא לצטט ממאמרו הרלבנטי של פרופ' גרוס (גלובס, 19.8.14) בשינוי קל: "חברי ועדת הביקורת - היחלצו מהחל"צ". האם זו הייתה כוונת המחוקק?

■ הכותב מתמחה בייצוג וייעוץ לעמותות וחל"צים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים