גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התייאשתם מבחירת יזם בתל-אביב? העירייה היא הכתובת

עיריית תל-אביב מעמידה אפשרות לביצוע תמ"א 38 באמצעות חברת עזרה וביצרון, שמספקת הליך אובייקטיבי

שדרות רוטשילד בתל אביב / צילום: תמר מצפי
שדרות רוטשילד בתל אביב / צילום: תמר מצפי

אם החלטתם על ביצוע תמ"א 38 בבניין ועברתם את השלב הקשה של הסכמת כל הדיירים, כעת אתם עומדים בפני בחירת יזם - משימה שגם היא לא פשוטה כלל. יש מקרים בהם כמעט לכל הדיירים בבניין יש המלצות ליזמים שונים, כל דייר מנסה למשוך לכיוון היזם שהוא מכיר וקיבל עליו המלצות, וההחלטה עם איזה יזם להתקדם נגררת ונגררת, ואף יוצרת חיכוכים בין הדיירים.

כשמדובר בדיירים בתל-אביב יש פתרון למקרים כאלה, והוא בדמות פניה לעירייה. עיריית תל-אביב מעמידה אפשרות לביצוע תמ"א 38 באמצעות עזרה וביצרון - חברה עירונית שתפקידה שיפור פני העיר, דיור בר השגה, בניית גנים ושיפוץ בניינים. כבר מעל שנתיים קיים בחברה אגף תמ"א 38, ופונים אליו עשרות, אם לא מאות, בניינים.

כשפונים לעירייה לביצוע התמ"א, זו מספקת לדיירים נתונים על התכנון האדריכלי האפשרי, על כדאיות כלכלית של הפרויקט באמצעות דוח שמאי, ומאפשרת להם לבחור קבלן ממאגר הקבלנים שלהם. מאגר הקבלנים נבחר על ידי העירייה במכרז, שבמסגרתו נבחנים הקבלנים במספר פרמטרים: סיווג קבלני; איתנות פיננסית - בדיקה האם הקבלן יוכל לעמוד בפרויקט ללא ליווי בנקאי; וניסיון ביצוע בפרויקטים של התחדשות עירונית.

היתרונות בפניה למסלול עזרה וביצרון כוללים:

? שקיפות מלאה לאורך כל הדרך - מאחר שמדובר בתהליך אובייקטיבי לחלוטין, אין סיבה לחשוש מאינטרסים זרים של הדיירים בבחירת היזם. אם הדיירים בדירה מסוימת ממליצים ללא הפסק על יזם מסוים, אולי הם בקשרים אישיים איתו ומעוניינים לקדם את עסקיו, אך כלל לא בטוח שהוא מתאים לפרויקט.

? החברות שנמצאות במאגר כבר נבדקו, ואתם מקבלים את כל המידע הרלוונטי לגביהן, כך שנחסך מכם לחקור ולחפש מידע לבדכם. אין צורך לחפור בגוגל או לחפש בניינים שהחברה כבר בנתה - כל המידע מונגש לכם.

? בעזרה וביצרון עושים בדיקות מקדימות לכל פרויקט לפני הגשתו, כך שאין אפשרות להגיע למצב בו יזם מבטיח הבטחות שווא על תמורות, שלאחר מכן מתגלות כלא ניתנות למימוש. כך המשפט "ואל תתנו שיעבדו עליכם" בא לכדי מימוש.

? העירייה מעמידה לרשות הדיירים מאגר נוסף של בעלי מקצוע, כמו עורכי-דין ומפקחים על הבניה. כך, נחסך מכם עוד זמן בחיפוש אחר בעלי מקצוע.

? בעזרה וביצרון קיימת גם מערכת הסכמים מוגדרת של חוזים סטנדרטים בין דיירים לקבלנים - דבר שמקל ומקצר את תהליך המשא ומתן. כשיש בסיס להשוואה תוכלו להרגיש רגועים שאתם נכנסים להסכם בטוח.

לצד היתרונות קיימים גם חסרונות שיש לקחת בחשבון:

? למרות כל יתרונות המאגר המפורטים, הוא מכיל כרגע רק שש חברות (המאגר צפוי לגדול בהתאם לגדילה בכמות הפרויקטים) כך שהמבחר הוא חלקי, ולא ניתן לעבוד עם יזם ספציפי ומועדף.

? כשמתקשרים עם יזמים באופן פרטי אפשר לקבל הצעות עוד לפני שהושג רוב בין הדיירים, לבחון אותן וכך לשכנע את הלא משוכנעים, בעזרת תמורות קורצות. לעומת זאת עם עזרה וביצרון לא ניתן לפתוח תיק ולהתחיל את התהליך ללא הרוב הדרוש על פי החוק.

אם אתם נתקלים בקושי לבחור יזם עליו כל הדיירים מסכימים, ולאחר שבחנתם את החסרונות והיתרונות של מסלול זה, פנו לעירייה לבירור האפשרות לביצוע תמ"א באמצעות עזרה וביצרון.

פניה זו תקצר מאוד את זמן ההוצאה לפועל של הפרויקט. לדוגמה, בפרויקט שעבדנו אתו ברחוב חוני המעגל בעיר, הדיירים התקשו למצוא יזם במשך שנים ובסופו של דבר החליטו לפנות לביצוע דרך עזרה וביצרון. לאחר שהדיירים בחרו קבלן מהמאגר, הפרויקט עבר את אישור הוועדה המקומית תוך שלושה חודשים מרגע הגשת התוכניות לעירייה, וכרגע הוא לפני קבלת היתר בניה. זירוז דומה של ההליך אצלכם בבניין יביא לשביעות רצון הדיירים כולם.

*** הכותב הוא בעלים ומנכ"ל חברת אנשי העיר העוסקת בהתחדשות עירונית

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט