גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסים לפורטוגל: טיול יין רומנטי ומקסים בעמק הדוארו

טיול יין בעמק הדוארו, בנתיב הייצור והיצוא של יין הפורט המפורסם ■ לאורך הנתיב הוקמו מלונות בוטיק וספא, חלקם באחוזות יין היסטוריות וביקבים פעילים, ופותחו מסלולי טיול בנוף הכרמים והנהר

הכנסייה באמרנטה / צילום: גילי מצא
הכנסייה באמרנטה / צילום: גילי מצא

מעולם לא התיימרתי להיות מבינה גדולה ביין, בשנתוני בצירים, בזני ענבים ובסוגי חביות ליישון. אבל גם אנשים כמוני עשויים ליהנות מאוד מטיול יין בעמק הדוארו (Douro) בצפון-מערב פורטוגל. כמעט מאתיים קילומטרים של טרסות צפופות לאורך ערוץ נהר צר, המתפתל בין גדות סלעיות, מצע מחשל לגפנים שנאחזות בו. למתבונן הפיכח נראים הכרמים האלה כמו שמיכת ענק.

כשלושים אלף חקלאים מתפרנסים במתלולי עמק הדורו, מכ-15 זני ענבים. בעיקר פינו וקברנה, שהם חומרי הגלם ליין הפורט המפורסם של האזור וליינות נוספים (ראו גם מדור היין של גיליון זה). בשנת 2000 השכילו הייננים להתאחד, ויצרו את דרך הפורטו, מסלול בעקבות יין הפורט. שבילים נכבשו לכבישים נוחים יחסית, אם כי עדיין צריך להיות נהג מיומן וזהיר בעשרות עקלתונים, שאין דרך מהירה לעקוף אותם בגלל הטרסות.

לאורך הנתיב הוקמו מלונות יין וספא, כי מתברר שיין וספא הולכים יחד לא פחות טוב מיין וגבינות, ולו משום שהם פונים לאותו קהל יעד. חלק מהמלונות ומהאכסניות הללו הם קינטות (quintas), אחוזות יין היסטוריות, שבהן יוצר הפורט בימים עברו (וגם בהווה). אפשר ללון בהן בנוף של כרמים ונהר, לסעוד בהן (יש בהן אפילו מסעדות מכוכבות מישלן), ולצפות בתהליך הכנת המשקה בסיורי יין באחד מכחמישים כרמי-יקבי האזור, לרוב סיורי בוטיק אינטימיים.

דברי ימי הפורט

פורט הוא השם שניתן ליינות המחוזקים המיוצרים באזור העיר פורטו, ורק לכאלה שיוצרו בטכנולוגיה המסורתית. רק יין שעומד בקריטריונים הללו רשאי וזכאי להיקרא כך, בדומה לשמפניה ממחוז שמפיין ולקוניאק ממחוז קוניאק. חלקות טובות נמצאו בעמק הדוארו, ובשנת 1730 הוא קיבל מעמד של "אפלסיון" (אזור מוגדר ומוגבל), אחד האזורים הראשונים בעולם שהוגדרו כחבל יין ספציפי.

יותר מכול מזוהה יין הפורט עם ג'נטלמנים אנגלים, וזה לא במקרה. הסיבות לכך נעוצות במאות ה-17 וה-18. באותם ימים נהגו האנגלים לייבא את היין שלהם מצרפת, אבל המצב הפוליטי גרם לכך שיבוא היין מצרפת נאסר, בעוד פורטוגל הייתה בת-ברית נאמנה. ב-1703 העניקה האימפריה הבריטית לפורטוגל תנאי מסחר מועדפים והקלות במסים, ויצרני היין הפורטוגלים שמחו לנצל את ההזדמנות (המיתוס גורס שזה מקור המילה "אופורטוניסט", ככינוי למי שיודע לנצל הזדמנויות).

הבעיה הייתה שהדרך מפורטוגל לבריטניה הייתה ארוכה יותר מאשר הדרך מצרפת השכנה, והיין לא תמיד החזיק מעמד במסע הארוך, והגיע מקולקל. לפי אחת הגרסאות, ממציא הפורט היה יצרן פורטוגלי שחיזק את היין בברנדי, כדי שיעמוד בתלאות הדרך עד לאנגליה. התוספת עוצרת את התסיסה, וכתוצאה מכך גם מתיקות הענבים נשמרת ומקנה לפורט את טעמו המיוחד.

מאז עברו הרבה מים בנהר הדוארו, שהאזור העילי שלו, Alto Douro, ממקם את פורטוגל בין תריסר יצרניות היין המובילות בתבל, אף שלא נחלצה עדיין מפקק המשבר הכלכלי.

כך או כך, הבריטים גילו את הפורט, והתאהבו. עד למחצית השנייה של המאה ה-18 נשלח לבריטניה כל מלאי יינות הפורט משנת בציר רשומה. סוחרים אנגלים מיסדו מטות בעיר אופורטו ורכשו כרמים ויקבים, ולכן לרבים מהיקבים הפורטוגליים יש שמות בריטיים.

פטרון האהבה המקומי

אחת הדרכים הנעימות לחוות את האזור היא בשיט על נהר הדוארו, כשמכל צד מזדקרים מבני רוחב עצומים של יצרני היין, חלקם אימפריות של ממש, ואת זה למדים לפי גודל השלט בחזית היקב. יש גם חברות שמציעות הפלגה בסירת Rabelo, ספינת עץ מסורתית ששימשה במשך מאות שנים אמצעי תעבורה לאנשים ולסחורות על הנהר. עד הגעת הרכבת זו הייתה הדרך המהירה והיעילה ביותר לשנע את חביות הפורט מהיקבים שבעמק לעיר פורטו, משם ייצאו את היין. ההפלגה כוללת טעימות פורט, הליכה בשבילי כרמים וגם לינה וארוחות באזור.

בעיניי, אחוזת היין-מלון בוטיק קינטה נובה (Quinta Nova) הייתה גולת הכותרת של תבנית נוף הדוארו, אחוזה משפחתית מהמאה ה-18 שקיבלה טוויסט עכשווי ב-2005. המלון נמצא בתוך יקב פעיל, ומאפשר לאורחים להתלוות לפעילויות היצרניות היומיות של היקב, וגם ולישון באחד מ-11 חדרים, שפונים כולם לכרמים ומרוהטים בטוב טעם. בריכת שחייה נושקת בקו דמיוני לנהר ונראית כמו ציור. מנהלת המקום פאולה סוסה היא מארחת למופת, ומציידת את האורחים במפה עם מסלולי הליכה עד הנהר עצמו. הארוחות מלוות ביינות היקב, יינות זוכי מדליות בתחרויות יין.

אחד היתרונות של עמק הדוארו, ליינות ולתיירים, הוא ששורר בו מיקרו-אקלים, המחייך בשמש או בהצללה קלה, כאשר באותה שעה ממש נשפכים בעיר פורטו ממטרים. יתרון נוסף בטיול בעמק הוא שאפשר להתמקם בבירה פורטו, וממנה לצאת לטיול כוכב. חצי שעה עד שעתיים נהיגה, ואפשר להגיע למקומות קסומים, שחלקם שווים לילה אחד לפחות.

כזאת למשל היא העיירה הרומנטית אמרנטה (Amarante), 68 קילומטרים מפורטו, שנראית כמו ונציה למתחילים, עם רחובות צרים, תעלה וגשר אחד על הנהר. יש באמרנטה אטרקציה חביבה הקשורה בנזיר-קדוש בשם Sao Goncalo, שהוכרז כפטרון מקומי של הנישואין והאהבה. זה הפך את אמרנטה לפופולרית במיוחד בקרב הפנויים-פנויות של אותם ימים, והרווקות החסודות עלו לרגל לפסלו שבכנסיית העיר. המצווה הייתה למשוך בחבל שהיה קשור לפאלוס המרשים שלו; מסורת שנוח לייחס אותה לטקסי פוריות פגאניים יותר מאשר לנוצרים יראי השילוש הקדוש.

אלא שלפני כמה שנים קרתה לקדוש תאונה מצערת. מישהי משכה חזק מדי, ושברה אותו. מאז תלוי שלט "נא לא לגעת", ובמקום ניצב שומר כדי לאכוף את האיסור. למאוכזבים מציעים בתי הקפה וחנויות הממתקים בעיר נחמה: עוגיית העיר הממוזלת, בצורת פאלוס קטן. ניכר שהעוגייה מהווה מקור גאווה לגברי העיר, שהמליצו לי בחום לטעום ממנה.

אם אתם כבר כאן, כדאי ללון במלון הבוטיק Casa Da Calcada, הנמצא במרחק של חמש דקות הליכה ממשכנו של המזווג. המלון שוכן בארמון מהמאה ה-19, ושייך לרשת רלה דה שאטו, ויש בו גם מסעדת כוכב מישלן מעולה. בחדר חיכתה לי מיטת אפריון, שישנתי בה באלכסון.

רומא של פורטוגל

55 קילומטרים מפרידים בין פורטו לבראגה (Braga). העיר העתיקה בפורטוגל. בראגה קיבלה את הכינויים "עיר הארכיבישופים" ו"רומא של פורטוגל", עם המוני כנסיות וקפלות לרבבות עולי רגל בדרכם לעיר סנטיאגו דה קומפוסטלה, השכנה מספרד, יעד צליינות מהמפורסמים בעולם הנוצרי.

שווה להעפיל לקתדרלת בראגה, בטרק רגלי ביער נחמד, שבסופו 747 מדרגות. אפשר את מחציתן לעשות בקרונועית שמופעלת על סירקולציה של מים. הקרונועית מקרטעת במשך כעשר דקות, והבונוס הוא תצפית לעיר, בתנאי שאין גשם, שלפעמים ניתך גם באמצע הקיץ. הקתדרלה מהמאה ה-12 היא שעטנז סגנוני מרשים, ויש בה פסל מפורסם, "המדונה של החלב" (Madona do Leite) - מריה חשופת חזה המניקה את ישו, יצירה שמפגינה נועזות מפתיעה לז'אנר.

במאה ה-19 התעבורה הפופולרית באזור המאתגר הזה הייתה ברכבת. גם היום ניתן לערוך בו מסע ברכבת (ובזמן) שמתאים גם למשפחות. ברכבת חמישה קרונות וקטר משקשק. הסיור מתחיל בבית העירייה של Reuga de Peso ומשם עוברים בתחנות שונות על גדות הדוארו. גם אם מטיילים ברכב, חובה לעצור בתחנת Pinhao, כדי לראות את אחת הדוגמאות המרשימות לאמנות האזולחוס (azulejos), אריחי הקרמיקה המצוירים. שמם הפורטוגלי של האריחים נגזר מהמילה תכלת, שכן צבעם כתכלת של ים רגוע, ועליהם נופים, סצנות היסטוריות, תמונות דתיות ועוד.

ואם כבר מזכירים את האריחים הפורטוגליים, כשתהיו בעיר פורטו חובה לבקר בתחנת הרכבת המרכזית Sao Bento - יצירת מופת עצומת ממדים, שבמבואה שלה כעשרים אלף אריחי אזולחוס.

המלצות לעיר פורטו

פורטו עשירה בחיים תרבותיים וקולינריים וביופי ארכיטקטוני ייחודי של מבנים ציבוריים ופרטיים. לצד האטרקציות המוכרות והמפורסמות יש גם קטנות ונחמדות, וידועות פחות.

לאוהבי שווקים פורטו היא חגיגה. רבים מהם פעילים בעיקר בסופי שבוע. שוק Matosinhos בקצה העיר, שתי קומות שהם חלל פתוח ענק ומקורה. עשרות דוכני דגים מרהיבים, שלל טרי מהבוקר. השוק הרשמי bolhao משמר ניחוחות עבר אותנטיים, עם פרזולים רקועים בסגנון ארט דקו.

שוק הציפורים (הוא משנה מיקום, צריך לברר עם המקומיים) קשור בספורט מקומי של תחרויות מירוץ של אנשים עם ציפורים מאולפות. משלחים אותן בבוקר, והראשונה שמגיעה ליעד - מנצחת.

בשוק Vandoma, במדרון שכונת העוני הנשפכת לנהר, אלפי פריטים פרוסים על האספלט, חלקם סחורה גנובה מהלילה הקודם, לכן לא מומלץ לצלמם.

לאוהבי גנים. "הגנים הרומנטיים" של העיר מצדיקים את שמם. בעבר היה זה ביתו של שליט ממשפחת סבויה הידועה. יופי של פינות מוצלות, גינת ורדים ריחנית, פסלי אוהבים, ותצפית שמחמיאה לעיר ולששת גשריה. מקום מושלם לברוח מהבאזז התיירותי, שלא מגיע לכאן. להבדיל מ"גני סרוואלס", שמקיים פסטיבלים וקונצרטים המוניים ויש בו מוזיאון לאמנות מודרנית.

לאוהבי מוזיקה. אי-אפשר בלי להזכיר את מוזיקת הנשמה הפורטוגזית, הפאדו, שמוצאה בשירי יגון עממיים שבירתם דווקא ליסבון. העמליה רודריגז החדשה של הסגנון הזה היא הזמרת האקסטרווגנטית מריזה, שגם הופיעה בארץ. ב"בית המוזיקה" - Casa da Musica של פורטו היא נותנת קונצרטים שמכורים חודשים מראש, ושווה לעשות בו סיור מודרך (בתשלום), כי הוא מופת ארכיטקטוני ואקוסטי. בכל אולם יש אפקטים מיוחדים, חיישנים בקירות ובכיסאות, פעלולי סאונד אינטראקטיביים, חדר המונגש לעיוורים ולמוגבלים ועוד הפתעות.

מידע מעשי

הגעה: ניתן לטוס במגוון חברות תעופה עם חניית ביניים בדרך לפורטו. למשל בבריסל איירליינס, מתל אביב לבריסל, KLM דרך אמסטרדם, איבריה דרך מדריד, לופטהנזה דרך פרנקפורט, במחירים משתנים.

רכבת העמק - פעילה רק בשבתות ובימי ראשון; השלמת פרטים וגם מידע על טיולים ליקבים באתר www.discoverdourovalley.com

לינה מעוצבת: מלון Teatro הוא אטרקציה. תיאטרון אורגינל משנת 1859 שהוסב למלון. חדריו הם סוג של "תאים", והעדות לכך היא פינה אליפטית, שעליה מניחים את המזוודות. האמבטיה עומדת בצמוד למיטה, ויש וילון, במחווה למסך תיאטרלי. מסעדת המלון הייתה הפואיה, ושם נמצא עדיין מתלה שעליו תלבושות אורגינליות שלבשו ה"נאמברים" שהופיעו בתיאטרון; טל' 351220409620, www.hotelteatro.pt

ארמון ומעיינות מרפא: מלון Palace Vidago, במרחק שעה מפורטו, הוא מלון היסטורי, שהזמן באמת נעצר בו מלכת, בתקופת הבל אפוק האלגנטית. גולת הכותרת שלו היא מדרגות הכניסה ואולם הנשפים. משבעים החדרים והסוויטות מומלץ לבחור את אלה שפונים לפארק מגונן למשעי, שבשטחו גם מגרש גולף מקצועי. האטרקציות במרחביו הן חדר טעימות שתקרתו ויטרז' אורגינלי משנת 1910, ואדונית השתייה, לבושה בלבן עם סינר וכובע היגייני, שמעניקה במשורה מים טרמליים מרירים, עתירי מינרליים מרפאים, שהעלו את המקום על מפת התיירות האריסטוקרטית דאז. המים נדלים מהבור של המעיין המקורי, שממנו מופקים טיפולים הידרו-טרמליים בספא המפואר של המלון; טל' 351276990900 ,

www.vidagopalace.com

אירועים ופסטיבלים: האתר המקיף ביותר להתעדכן בכול - www.visitportoandnorth.travel

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד