גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט תמ"א 38 - על חשיבותה של הנציגות ועל תפקידיה

דיירים מתנגדים, מובילים ובלתי מעורבים - כל אלה מהווים בדרך-כלל חלק מפרויקט תמ"א 38 ■ אלה הצעדים שהנציגות צריכה לנקוט בדרך להצלחת הפרויקט

עסקה  צלם: פוטוס טו גו
עסקה צלם: פוטוס טו גו

במאמר קודם גרסתי כי החסם העיקרי אשר מונע ביצוע מאסיבי של פרויקטים לפי תמ"א 38 היה ונשאר בעלי הדירות. חשדנות, חששנות והססנות שהינם תוצאה של התנהלות בתנאים של חוסר וודאות ופערי ידע, בין הדיירים לבין עצמם ובין הדיירים לבין היזמים העומדים מולם, יוצרים חסם אשר מטבע הדברים הפיתרון להסרתו אינו מצוי בידי המחוקק.

ניתן לחלק את התנהלותם ויחסם של הדיירים בכל הנוגע לתוכנית החיזוק ל-3 סוגי טיפוסים שונים:

? המובילים: דיירים אלה מבינים את הפוטנציאל והיתרונות הרבים הגלומים בקידום פרויקט לפי תמ"א 38. הם ערים ליתרונות הכלכליים שהינם פועל יוצא של ביצוע הפרויקט, מודעים לאפשרות שהעניקה להם המדינה לשיפור דרמטי בתנאי הדיור שלהם, ללא השקעת משאבים כספיים, ומודעים גם לסכנה הקיימת בהמשך מגורים בבניין ישן ומט ליפול. דיירים אלה נכונים להשקיע משאבי זמן וכסף, במטרה להביא לקידום הפרויקט. הם מתעניינים, בודקים, שואלים, חוקרים, מנהלים משא-ומתן מול יזמים שונים, מנסים לרתום את שכניהם לפרויקט ונכונים לשמש כנציגות הבניין. למרבה הצער, עם קבוצה זו נמנים בדרך-כלל מיעוט בעלי הדירות בבניין.

המתנגדים: דיירים אשר עצם הרעיון העומד בבסיס התוכנית מרתיע אותם. על סוג זה של דיירים נמנים בדרך-כלל דיירים קשישים, המתגוררים בדירתם עשרות שנים, אין להם כל עניין בהרפתקה נדל"נית או בשיפור תנאי הדיור. האפשרות של התרחשות רעידת אדמה או נפילה של טילים אינו מדיר שינה מעיניהם, והיא בבחינת "אחרי המבול". לעיתים נמנים עם קבוצה זו גם זוגות צעירים, כאלה אשר זה עתה העתיקו את מגוריהם לבניין, שיפצו מן היסוד ובעלות של עשרות ואף מאות אלפי שקלים את הדירה שרכשו. רשמו את הילדים לגנים ולבתי-ספר חדשים, ואין להם שום כוונה לגור במשך תקופה ממושכת באתר בנייה ואף לא לשוב ולהעתיק את מגוריהם לדירה שכורה למשך תקופת ביצוע הפרויקט.

את הסוג השלישי של הדיירים, עמו נמנים רוב בעלי הדירות, ניתן לכנות "הבלתי מעורבים". אלה טרודים בשגרת החיים האינטנסיבית, אין להם את הפנאי, הנכונות או האמביציה הנדרשים כדי לפעול לקידום הפרויקט ואף לא את הנכונות להשקיע את המשאבים המינימליים הנדרשים על מנת לבחון את החלופות העומדות בפניהם, לחקור את תוצאות הבחירה בכל אחת מן החלופות ולקבל החלטות. הנחת המוצא של חברי הנציגות המובילים את הפרויקט היא שהדיירים הבלתי מעורבים ילכו בסופו של דבר אחרי דעתם של הרוב. במרבית המקרים מתבררת הנחת מוצא זו כשגויה.

על-פי היכרות קרובה עם השטח, מרבית חברי הנציגות סבורים כי השלב הראשון בקידום פרויקט לפי תמ"א 38 הוא בחירת היזם. הם משקיעים חודשים ארוכים בבחינת הצעות ובבדיקת יזמים שונים, ולאחר שנדמה להם כי התקבלה בידיהם ההצעה המיטבית, הם מגייסים עורך דין לתהליך ומבקשים ממנו לקדם את ההתקשרות המשפטית מול עורכי הדין של היזם.

וכך, לאחר תקופה של מספר חודשים נוספים, כאשר הסכם ההתקשרות יהיה ערוך ומוכן לחתימה, מכנסים חברי הנציגות אסיפה של כלל בעלי הדירות, מציגים בפניהם את ההסכם, תוך שהם סבורים כי אותם דיירים אשר עד אותה עת לא היו מעורבים - יברכו על המוגמר ויוסיפו את חתימתם.

ואולם, למגינת-ליבם של חברי הנציגות, סמוך לשלב החתימה נכונה להם הפתעה. מתברר כי גם לדיירים הבלתי מעורבים, יש עמדות נחרצות, תנאים קשיחים, צרכים ורצונות שטרם זכו להגשמה בהסכם שיתגבש. דייר אחד אינו מוכן לוותר על כיוון אוויר בדירתו החדשה, דייר אחר מבקש כי הממ"ד ייבנה לכיוון מערב ולא למזרח, דייר נוסף אינו מוכן להמיר את מקום החניה הרגיל שלו בחניה במתקן רובוטי, ועוד דייר שמע כי בפרויקט אחר קיבלו הדיירים גם תמורה כספית עליה הוא מסרב לוותר. או-אז ילך הפרויקט עשרות צעדים לאחור ולמעשה יחזור שוב לנקודת ההתחלה.

לפיכך, המלצתי הראשונה לאותם חברי נציגות המעוניינים לקדם פרויקט תמ"א 38 אצלם בבניין, היא להשקיע כבר בתחילת הדרך את מירב המאמצים על מנת לרתום כמה שיותר דיירים לתהליך. עליהם לצאת לדרך רק כאשר יש בידיהם הסכמה פוזיטיבית והשתתפות אקטיבית של מספר דיירים אשר תואם, לכל הפחות, את הרוב המינימלי הקבוע בחוק החיזוק לשם קידום פרויקט לפי תמ"א 38.

כיצד יוצרים הסכמה פוזיטיבית ואקטיבית כזו? כיצד רותמים גם את הדיירים הבלתי מעורבים לתהליך?

בשלב הראשון יש לכנס אסיפה של כלל בעלי הדירות. יש לוודא מראש כי באסיפה יהיה נוכח מספר הדיירים המינימלי הקבוע בחוק לשם קבלת החלטות בנוגע לתמ"א 38. יש להצטייד מראש ביפויי-כוח שיינתנו על-ידי דיירים שאינם מתכוונים להשתתף באסיפה או לקבל מראש את עמדתם בכתב.

באסיפת הדיירים יש לקבל החלטה עקרונית, על-פי השיעור הקבוע בחוק לגבי כל סוג של פרויקט, בדבר נכונותם של הדיירים לבחון הצעות לביצוע פרויקט לפי תמ"א 38/1 (חיזוק והרחבות) או לפי תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש).

יש צורך להסמיך את חברי הנציגות ולהגדיר מפורשות את סמכויותיהם. כבר בראשית התהליך יש למנות לצידם של חברי הנציגות, אנשי מקצוע מתאימים ובהם עורך הדין אשר ייצג את הדיירים ומפקח אשר ילווה את תהליך גיבוש המפרט, עריכת התוכניות וליווי הבנייה. יש לנהל פרוטוקול מסודר אשר תוכנו יאושר על-ידי כלל הדיירים הנוכחים באסיפה אשר תומכים עקרונית בקידום פרויקט.

בשלב השני על חברי הנציגות לפעול, בסיוע אנשי המקצוע המלווים אותם, לשם קבלת הצעות ממספר יזמים שונים. על ההצעות להיות ברורות, מפורטות ומלוות בתוכנית סכמטית ראשונית אשר תאפשר להבהיר לדיירים איך עתיד להראות הפרויקט המתוכנן (יש להניח כי תנאי שיעמיד היזם לשם הגשת הצעה כזו היא נכונות של הדיירים להעניק לו תקופת בלעדיות. מוצע לדיירים שלא לחתום על מסמכים מסוג זה, אלא בליווי ואישור של עורך דין המייצג את עניינם).

לאחר שתתקבל בידי חברי הנציגות ההצעה המיטבית, מוצע לכנס אסיפה נוספת של כלל הדיירים ולהביא את ההצעה לאישורם. במידת הצורך ועל-פי רצונות וצורכי הדיירים כפי שיועלו באסיפה, יש לפעול לביצוע מקצה שיפורים מול היזם.

רק לאחר שיתחוור כי קיים בבניין רוב מספק להצעה שעומדת על הפרק, ניתן יהיה להתקדם לשלב הבא ולהתחיל בגיבוש הסכם ההתקשרות בין הדיירים לבין היזם.

חברי נציגות אשר יפעלו בדרך המתוארת לעיל, עתידים לגלות כי הדרך הארוכה הנדרשת לתהליך היא בסופו של יום הקצרה יותר.

* עו"ד רן ברא"ז הוא שותף בפירמת עורכי הדין לוי טילר ושות' ומתמחה בייצוג וליווי דיירים בפרויקטים לפי תמ"א 38.

עוד כתבות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"