גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: זה הזמן של הכדורגל הישראלי להיפרד ממר אלי טביב

ברמה האנושית ניתן לחוש צער על האירוע הקשה שעבר טביב השבוע ■ אבל אסור שהרגש יסתיר להתאחדות לכדורגל את המחויבות הקריטית שלה כלפי הענף: הרחקתו של טביב ■ לאור ההתפתחויות האחרונות ב"פרשת הנער" - זה אמור להיות לה קל יותר תקנונית

ברמה האנושית הרגשית הבסיסית ביותר, ניתן לחוש כיום חמלה כלפי אלי טביב. אדם שבאופן שיטתי מאיימים עליו ופוגעים בו פיזית - ולכו תדעו למה התכוון המשורר - הוא בסופו של יום אדם שהחיים שלו התהפכו לצד הלא נכון.

אלא שברמה הלוגית הבסיסית ביותר, קצת קשה לקבל את אמירות ה"אין לי אויבים" של טביב. מה לעשות, אדם שיורים עליו, זורקים עליו רימונים מכל הסוגים, יתקשה לטעון כנראה לגבי טעות בזיהוי. גם המשטרה יודעת ובוחנת אפשרות ריאלית של חיכוך מתמשך שלו עם סקאלות כאלו ואחרות של העולם התחתון בישראל. בואו נצא מנקודת הנחה שלא פו הדוב, הענק הירוק או אליס מארץ הפלאות אחראים על תקריות האמל"חים נגד טביב, וכנראה שגם לא דעאש ואיראן; עובדתית, אלו עבירות שבבתי המשפט מורשעים בהן אנשי פשע מאורגן - זהו דפוס הפעולה שבאמצעותו אנשים כאלו נוהגים ליישב סכסוכים; עובדתית 2, המשטרה כבר בדקה בעבר, יש לציין שללא תוצאות או הוכחות כלשהן - קשרים כאלו ואחרים של טביב עם בוגרי סיירת רמת עמידר.

כך שמי שמנסה להשליך את התקריות שקרו לטביב על אוהדי כדורגל, להפוך אותו לקדוש המעונה על-ידי חבורות אולטראס פוחזות - א'. אין לו בסיס של מושג מה זה אוהדי כדורגל; ב'. אין לו בסיס של מושג מה זה פשע מאורגן.

***

אלי טביב הוא לא הדמות היחידה כיום בכדורגל הישראלי שמתערבבת בדברים שהענף הפופולרי ביותר בארץ, העממי, המשוחק ביותר בבתי ספר - פשוט לא יכול להרשות לעצמו להכיל. כשמנכ"ל מכבי פ"ת נידון לעבודות שירות בגין קשירת קשר לביצוע פשע, הסגת גבול ושימוש בלי רשות ברכב במסגרת פרשת סחיטה מהסרטים - זה גרוע. כשהפטרון של הקבוצה מעיר הנמל מואשם בהרצת מניות - זה גרוע. רק שאצל טביב הסיפור הרבה יותר עמוק ושורשי. מעבר לעובדה שמאז 2008 הוא מעורב בקבוצות גדולות ואולטרה-פופולריות בישראל (אי אפשר להתעלם כאן מסוגיית הניראות) - מדובר על קייס סטאדי מרהיב ומתמשך לכישלונו המחפיר של הרגולטור לנער החוצה גורם מפריע.

הסיפורים מוכרים: השופט אמנון סטרשנוב קבע כבר לפני עשור וחצי שהאיש לא יכול לשמש כבעלים של קבוצת כדורגל, מה שלא מנע מטביב להמשיך לאורך השנים להשתין מהמקפצה, להשאיר אחריו שובל של תביעות ולעשות שפטים בכפ"ס, ואחר-כך בהפועל ת"א (שמהפעילות בה הוא הודה בעצמו, באורח פלא, כי הצליח "להרוויח כסף"); להוביל שורה חסרת תקדים מבחינה כמותית של עובדיו - אל מוסדות הבוררות של ההתאחדות; ואחר-כך להמשיך באין מפריע לעשות מה שבא לו גם בבית"ר (בואו נזכיר למה באמת אריאל הרוש לא בבית"ר היום, ומנהל מאז מסכת שלמה של הליכים משפטיים נגד טביב: כי בעונה שעברה הוא תמך בהשבתת אימונים - לאור האיחורים השיטתיים בתשלומי המשכורות שהנהיג טביב בבית וגן).

בכל המובנים האלו - טביב הוא פצצה מתקתקת, בהתאחדות פשוט לא נמצא החבלן שיודע לנטרל.

הטענה כי בפני ההתאחדות לא עמדה לאורך השנים היכולת להיפטר מהמעמסה הזאת - היא נאיבית. בקיץ 2013, למשל, הגיעה לפתחה של הוועדה להעברת זכויות עסקת העברת הבעלות מארקדי גאידמק פושט היד לטביב. באותו זמן כבר התנהל ההליך הפלילי נגד טביב ב"פרשת הנער", אך אפילו אם התיק הזה כלל לא היה עולה על הפרק - בואו נזכור שדוח שטרוזמן המליץ להתאחדות אי-שם ביולי 2012 לא לאפשר העברת זכויות בעלות ל"אישיות רוכשת", גם אם אין לה הרשעות פליליות רלוונטיות - "מטעמים אחרים כגון, אך לא רק - פגיעה בדימוי הציבורי של ענף הכדורגל". תיקון התקנון שאימצה ההתאחדות בפועל לאור דוח שטרוזמן, היה מרוכך ועמום הרבה יותר: "הוועדה להעברת זכויות רשאית שלא לאשר התקשרות (עם בעלים) גם מטעמים אחרים (שאינם פליליים - ש"ב), ובלבד שינומקו בכתב". כך טביב "ניצל".

התסריט הצפוי התרחש בסופו של דבר בקיץ 2013 - התכנסה הוועדה להעברת זכויות, נצמדה כמובן לכל התקנונים המחייבים, ואישרה לטביב להשתלט על האימפריה מהבירה. עוד מפלה רגולטורית מחפירה של ההתאחדות שקצת נשכחה על רקע צרות יותר חמורות שהתגלו שם לאחרונה, עשרות מיליוני צרות גירעוניות.

***

אבל כעת נפל דבר. הצבת נסגרת מכל הכיוונים. ההרשעה וגזר הדין השבוע ב"תיק הנער" הפכה את טביב לעבריין מורשע בפעם השנייה בחייו (ההרשעות מתחילת שנות ה-90 כבר נמחקו לו). יש כעת בסמכות בית הדין העליון של ההתאחדות אפשרות מעשית לפתור את הבעיה איתו, אפשרות שתעבור בסבירות גבוהה כל מבחן משפטי. סעיף 7 א' בתקנון העברת זכויות: "ההתאחדות רשאית, בכל עת, לחזור בה מהחלטה, גם לאחר שאישרה את ההתקשרות (של בעל בית עם קבוצתו)... במקרה שנתגלו עובדות חדשות העומדות בניגוד לתנאי האישור". העובדות החדשות הן כמובן גזר הדין.

החלק היותר מעניין: בהנחה שביה"ד העליון לא מתקפל (ויש לו פתח יציאה תקנוני לעשות את זה) - מה הכלים הפרקטיים שעומדים לרשות ההתאחדות לשלול את השליטה מבעלים מכהן? יש, לא חסר. "החליטה הוועדה לחזור בה מהחלטתה בדבר אישור ההתקשרות", נכתב בתקנון, "יחויב התאגיד הרוכש (נניח טביב - ש"ב) למכור את כל זכויותיו בקבוצה בתוך פרק זמן שהקציבה הוועדה. הודעה על ביטול ההתקשרות תישלח לקבוצה ולתאגיד. לא בוצעה מכירת הזכויות בתוך פרק הזמן שקבעה הוועדה... תמנה הוועדה 'ועדה קרואה' אשר תנהל ותפעיל את הקבוצה עד לביצוע המכירה". החלק האחרון חשוב במיוחד - כי בכוחה של אותה "ועדה קרואה" למנוע, לצורך הדוגמה - מביתו של טביב, ליהי, להפוך לבעלת הבית החדשה של בית"ר.

במילים אחרות, אם ההתאחדות באמת רוצה, היא יכולה להכריח בעלים למכור קבוצה. זה פטנט מוכר ויעיל מהספורט האמריקאי שתכליתו בין היתר להגן על המותג ועל ערכיו. פטנט שכבר עבר את כל בתי המשפט האזרחיים בארה"ב - המקרה האחרון היה עם דונלד סטרלינג, הבעלים הגזען של לוס אנג'לס קליפרס שקיבל 2 מיליארד דולר בשביל לשחרר את ה-NBA מהנוכחות שלו. האינטרס הציבורי מעל האינטרס הכלכלי הצר.

***

מי שאמורה לחשוש יותר מכולם לאינטרס הציבורי היא דווקא מינהלת הליגה, הגוף שקם קודם כל ולפני הכל במטרה להביא כסף חדש לכדורגל הישראלי. אמנם אין לה אפשרות מעשית-פרקטית להתערב בשאלת כשירותו של טביב לשמש בעלים: היא מנהלת מכרזי זכויות שידור ופעילות מסחרית לגיוס מפרסמים - לא את הבקרה התקציבית, לא את בית הדין העליון. אבל כדי להביא כסף מזכויות שידור, כדי לרתום ספונסרים חדשים לעגלה המקרטעת - מבחן התדמית הוא הקריטי מכולם.

אפילו ברמת הלובינג, אפילו ברמת הלחצים התקשורתיים - המינהלת חייבת לעשות משהו ולצאת מהבור שהיא מתחפרת בו כרגע בנושא הדליק שנקרא טביב. ישיבה על הגדר שקולה מבחינתה להכחשת מטרת הקמתה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל היכינו את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים בפייננשל טיימס ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בת"א; מניות הנדל"ן מזנקות, מניות התוכנה שוב נופלות

מדד הבנייה מזנק ב-3.5% ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● אופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● מהפכת ה-AI מטלטלת את מניות התוכנה, בגולדמן סאקס מסמנים את המנצחות והמפסידות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים