גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אומרים שהגז 'שייך לציבור'. אז יש לי בשורה - זה לא נכון"

עו"ד ג'ק סמית', שייצג את וודסייד טאדיסון בעסקיהן בישראל, כופר בטענה שלפיה המשאבים הלאומיים הם חזקת הכלל ■ לדבריו, אי-כיבוד זכויותיהם של בעלי הרישיונות לחיפוש גז יזיק למשק הישראלי בטווח הארוך

ג'ק סמית עורך דין / צילום:איל יצהר
ג'ק סמית עורך דין / צילום:איל יצהר

בשנים האחרונות נתקלו ענקיות האנרגיה בשינויי מדיניות תכופים מצד הרגולטורים, בדרך למימוש תוכניות הפיתוח של מאגרי הגז שהתגלו בעומק חופי ישראל.

השינויים במדיניות בנושא הגז מבטאים את המאבק בין שתי תפיסות-עולם סותרות - האחת סוברת כי משאבים לאומיים הם נכס של אזרחי המדינה, ושהכללים הרגילים לגבי קניין פרטי אינם חלים לגביהם, ומכאן "ההכשר" לשינויי המדיניות הרטרואקטיביים שהתרחשו; השנייה כופרת בעצם הטענה כי המשאבים הלאומיים הם חזקת הכלל, וטוענת כי אי-כיבוד זכויותיהם של בעלי הרישיונות לחיפוש גז יזיק למשק הישראלי בטווח הארוך.

עו"ד ג'ק סמית', שותף בכיר במשרד גורניצקי, ועו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת אדם, טבע ודין, מציגים את התפיסות השונות - למי שייך הגז הזה?

עו"ד סמית' ייצג בשנים האחרונות את חברות האנרגיה וודסייד ואדיסון בעסקיהן בישראל, והוא מומחה בולט בתחום האנרגיה. בשנים האחרונות מיעט סמית' להתראיין ומן הטון החד-משמעי והבוטה של דבריו נדמה כי צבר משהו בבטן. לדבריו, "בשנים האחרונות שומעים כל שני וחמישי כי הגז 'שייך לציבור'. אז יש לי בשורה לקוראים - זה לא נכון!

"משקבע חוק הנפט, שפיתוח מאגר גז נעשה בדרך של הענקת רישיונות ליזמים, עם גילוי הגז, הגז הוא של היזמים, ולא של הציבור. כמה שזה נשמע לא פופולרי או פופוליסטי, יש להביא בחשבון כי אזרח מן השורה, אינו יכול לגשת לדלק או לנובל ולומר, למשל, תנו לי את הגז 'שלי'. בעלי רישיונות החיפוש אינם קבלנים, אלא משקיעים הזכאים ליהנות ממלוא התועלת הכלכלית של תגליות הגז".

סמית' מוסיף כי "לו הגז היה באמת בבעלות הציבור, לא היה צורך ב'חוק נפט', אלא היו מקימים פשוט חברה ממשלתית-לאומית שתעסוק בחיפוש ובהפקה של נפט וגז, בדומה להפקת החשמל, שבמסגרתה הפקידה המדינה את תחום ייצור החשמל בידי חברת החשמל".

עו"ד עמית ברכה אינו מסכים עם הדברים. בעיניו, הקמת חברה ממשלתית שתעסוק בחיפוש ובהפקת הגז, דבר המצטייר כחזון פרוע בדברי סמית', היא דווקא אופציה סבירה, אפילו רצויה בעיני חלק מהציבור. נקודת המוצא, של המצדדים במהלך, היא כי משאבי הטבע הם לעולם, נכס של הציבור.

"כאוס רגולטורי בתחום הגז"

לדברי ברכה, "הן מבחינה חוקית והן מבחינה ערכית, מוסרית וסביבתית. משאבי הטבע של מדינת ישראל שייכים לציבור, והיזמים חייבים להוקיר ולהכיר תודה למדינה דמוקרטית המאפשרת להם, על-פי חוק, לקבל זיכיונות לחיפוש ולהפקה של משאבי הטבע.

"בית המשפט קבע זה מכבר, שאפילו למדינה אין דבר משל עצמה, אלא שהציבור הוא הריבון במדינה דמוקרטית, ושהוא מפקיד את נכסיו הציבוריים בידי המדינה כנאמן, בידיעה שהיא תנהל אותם בראש ובראשונה לטובת האינטרס הציבורי. זה נכון לגבי האשלג בים המלח, זה נכון לגבי הפוספטים, זה נכון לגבי המחצבות שאותן כורים בכל יום, זה נכון לגבי מי מעיינות שמהם מופקים המים המינרליים, ובוודאי שזה נכון לגבי הגז".

חברת אדיסון האיטלקית, לקוחתו של סמית', המחזיקה בשני רישיונות לחיפושי גז, ושנחשבה למועמדת מובילה גם לרכישת מאגרי "כריש" ו"תנין" מאת דלק ונובל, הודיעה לאחרונה שהיא שוקלת להקפיא את פעילותה בישראל. לדברי סמית', "מדינת ישראל השלימה לאחרונה 'טריפל' עגום, והבריחה תוך זמן קצר שלוש חברות אנרגיה בינלאומיות - וודסייד, אדיסון ונובל אנרג'י".

סמית' סבור כי הסיבה העיקרית ל"בריחת" החברות, כלשונו, נעוצה במה שהוא מכנה "כאוס רגולטורי השורר בתחום חיפושי הגז בישראל". לדבריו, "לפני שנה, חברת וודסייד מאוסטרליה ברחה לפני שהיא שהשקיעה כאן דולר אוסטרלי אחד, לאחר שכבר בשלב המשא-ומתן על עסקת רכישת נתח מ'לווייתן', שינתה המדינה, בין היתר, את כללי יצוא הגז, ואת כללי מיסוי רווחי היצוא.

"כאשר אדיסון ראתה שנוסף על כל אלה, המדינה משנה בהינף יד את כללי התחרות במשק הגז, היא כנראה למדה מגישת וודסייד ונקטה צעד דומה". סמית' מתאר את אותן חברות כחברות אמיצות, משום שלקחו סיכונים כדי לעשות עסקים בישראל. דבר שלדבריו, "אינו מובן מאליו כלל ועיקר בתעשייה עם זיקה כלכלית מהותית למדינות ערב".

גם לגבי עתיד ההשקעות בישראל של נובל אנרג'י, המחזיקה עדיין בנתחים משמעותיים ממאגרי "תמר" ו"לוויתן", סמית' אינו אופטימי. לדבריו, "עד כה השקיעה נובל חלק קטן מאוד מההשקעות האדירות הכרוכות בפיתוח מאגר לווייתן. כעת, כאשר שוק האנרגיה הבינלאומי במשבר, אין לנובל כל תמריץ להיכנס להשקעות חדשות, ודאי לא במדינה המשנה את כללי המשחק החוקיים מדי שנה".

לדעת סמית', "לנובל עדיף להשקיע את הרווחים שהיא מניבה מ'תמר' ברכישת נכסי נפט וגז, שעוד מעט יתחילו להימכר במחירי מציאה, קרוב למרכז את הפעילות שלה בארה"ב, ולדחות את פיתוח לווייתן למועד נוח יותר מבחינתה".

"נכנסו בעיניים פקוחות לשוק"

ברכה, מנגד, סובר שחברות האנרגיה נכנסו בעיניים פקוחות לשוק שהיה ברור שהכללים בו טרם הוסדרו, ולפיכך יכלו לצפות לשינויים רגולטוריים גם לאחר כניסתן לתחום הגז בישראל.

ברכה מציין כי "גם סמית' יודע שבמדינות שונות שבהן הזכיינים לא עשו שימוש נכון, ציבורי, שקוף וסביבתי בזיכיון שניתן להם, המדינה הפקיעה מהם את הזיכיון ובחלק מהמקרים הפכה היא למנהלת הישירה של המשאב.

"זאת הסיבה שאין להתרשם מהילוך האימים של חברות הגז, המאיימות לעזוב את ישראל בשל התמלוגים שמוטלים עליהן. זאת, בעקבות החלטת ממשלה הקובעת כמה גז מותר להן לייצא, או בשל כל החלטה אחרת המתייחסת לגז הטבעי".

"פופוליזם של תחנות רדיו"

סמית' כופר בעצם הטרמינולוגיה שבה נוקטים גופים כגון עמותת אדם, טבע ודין, לגבי הבעלות על המשאבים הלאומיים בישראל. לדבריו, ההליכה אחר האווירה הציבורית בעניין זה, יוצרת סכנה ממשית למשק הישראלי בשל התלות שנוצרה, לפי שעה, במאגר "תמר".

סמית': "בשנים האחרונות מדיניות האנרגיה נקבעה על-ידי תוכניות רדיו, חברי כנסת מהאופוזיציה, טוקבקיסטים ותנועות אזרחיות שונות המבקשות לפקח על כל צעד ושעל של הממשל בתחום הגז, שהפכו כל רווח של יזם בתחום האנרגיה לסוג של עבירת גניבה".

סמית' מציין כי "חוסר היכולת של הממשלה לתת מענה ברור, קוהרנטי ועקבי לקולות הפופוליזם, הוא אשר הביא להברחת חברות האנרגיה. כתוצאה מכך נוצרה תלות מסוכנת ביותר של כל משק האנרגיה בקבלת אספקת הגז ממאגר אחד (תמר), צינור אחד ומיתקן הפקה אחד. תקלה בכל אחד מהמקטעים הללו עלולה לגרום נזקים הנאמדים בעשרות מיליארדי שקלים מדי שנה, עקב הצורך בשריפת דלקים יקרים יותר.

"אבל למי אכפת? הרי 'ניצחון' הציבור על טייקוני הגז הביא לשמחה וששון בלב האזרחים, ואלה שנלחמו מול הטייקונים לא רוצים שנקלקל להם את החגיגה, אם נשים את התוצאות של 'ניצחונם' מול פרצופם".

פופוליזם של תחנות רדיו או הילוך אימים על הציבור? הזמן יגיד. בעוד כמה חודשים נוכל להביט לאחור ולשפוט - האם חברות האנרגיה, לרבות אדיסון, הלקוחה של סמית' אכן עזבו את ישראל לבלי שוב? והאם לא באו אחרות במקומן.

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?