גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשת מורשת פנסיונית: חוסר הסכמה עם תוכנית אנדורן

ללא קונצנזוס: כל מנכ"ל אוצר מחפש להשאיר אחריו משהו; אנדורן סימנה את התחום הפנסיוני ותשאיר את העבודה לשר הבא

יעל אנדורן / צילום: יניב אדרי
יעל אנדורן / צילום: יניב אדרי

כל מנכ"ל משרד אוצר רוצה לפרוש עם רפורמה/הצלחה שרשומה על שמו. שוק הפנסיה הוא מטרה ראויה לכך, ואכן, מאז כניסתה לתפקיד מנכ"לית האוצר, סימנה יעל אנדורן את התחום ככזה שתתמקד בו. בין אם מדובר בהסדרת הטיפול במכת הסדרי החוב, ביחס לכספי העמיתים והמבוטחים, או בין אם בעולם היצרנים הפנסיוניים והמעורבות הממשלתית שמייחדת את החיסכון הזה.

עתה, יומיים לפני הבחירות, וכשעדיין לא ידועה זהות שר האוצר הבא - אנדורן מתכננת למסור לשר הבא המלצות שמסמנות את הדרך הנכונה לדידה למעורבות הממשלה בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל. זאת כחלק מחשיבה שמאפיינת את ראשי האוצר, לא מהיום, לאפשר לחוסכים בפנסיה הצוברת הכנסה שתבטיח רמת חיים נאותה לאחר פרישתם לגמלאות.

עם זאת, משיחות עם בכירים במשרד, עולה כי ההמלצות שגובשו בינתיים מייצגות בעיקר את דעתה של אנדורן, ואינן זוכות לקונצנזוס במשרד האוצר. לדברי גורמים המעורים במתרחש באוצר, גורמים בכירים במשרד - בהם כאלה שהסמכות לחלק מהשינויים שאנדורן מתכננת נמצאת בידיהם - לא רואים עין בעין עמה, ומציינים כי הוועדה שהקימה עדיין נמצאת בשלבים מקדמיים בחלק מהסוגיות שאותן היא מתכננת. "היו פגישות בנושא, אבל לא הושגה בהן הסכמה בין הגורמים השונים", אומר גורם המעורה במתרחש באוצר. עם זאת, גורם בכיר באוצר הביעה תמיכה בתוכניותיה של אנדורן.

בשבוע שעבר חשפנו ב"גלובס" כי אנדורן, שמבינה בתחום החיסכון הפנסיוני שקרוב לליבה, הובילה לאחרונה צוות שבוחן את שינוי אופן הקצאת האג"ח המיועדות לקרנות הפנסיה בישראל, וזאת נוסף על רפורמות פנסיוניות אחרות שהאוצר בוחן, או שהכריז בעבר על בחינתן (ומחלקן אף נסוג), ובראשן גם שינוי הטבות המס על ההפקדות לחיסכון לפנסיה והעלאת גיל הפרישה לפנסיה.

לכאורה, לאנדורן יש היום רפורמה סדורה ומקיפה לשוק הפנסיה הצוברת, שאותה תמסור לשר האוצר הבא. ואולם, התוכנית שהיא בוחנת רחוקה מלהיות מוסכמת על כל ראשי האוצר. זאת גם על רקע כך שהסמכויות בנושאים אלה נמצאות לעתים לא בידי אנדורן, אלא בידי אגף שוק ההון, החשכ"ל, אגף התקציבים וגם רשות המסים.

גורם בכיר באחד מאגפי האוצר ציין, כי "הסמכויות בנושא לא של אנדורן, ואין תוכנית מוסכמת בנושא בקרב ראשי האוצר", בעוד שגורם אחר ציין, כי "התוכנית של יעל לא תואמת את החשיבה של בכירים אחרים באוצר, ואין תמימות דעים ביחס לצעדים אלה גם בין ראשי האגפים השונים באוצר לבין עצמם.

נראה ששר האוצר הבא שייכנס לתפקידו יקבל כמה תוכניות נפרדות בנושא הפנסיה, מאנדורן ומראשי האגפים". גורם בכיר באוצר אף ציין, כי "מדובר בנושא חשוב, אבל חבל ששוב שמים את הדגש על רפורמות בפנסיה הצוברת מבלי לדון בטיפול בפנסיה התקציבית".

מנגד, בסביבתה של אנדורן מציינים היום, כי "סביר שלא תהיה הסכמה בין ראשי האגפים השונים. יש רק שני גורמים במשרד האוצר שרואים את האינטרס הכולל: מנכ"ל המשרד ושר האוצר, בעוד שכל אגף במשרד רואה את המציאות מנקודת הראות שלו. בכלל, בנושא האמור אין פגיעה בסמכות סטטוטורית של מי מראשי האגף.

ישנם נושאים כה רחבים, והחיסכון הפנסיוני הוא דוגמא קלאסית, שרק מי שרואה את כל התמונה יכול להוביל את השינוי, וזאת משום ניגוד אינטרסים בין ראשי האגפים. הסמכות בנושא היא של שר האוצר, והוא הגורם שיקבל את ההחלטה. נושא הפנסיה חוצה אגפים ואין פה שום פגיעה בסמכות סטטוטורית".

עוד מציינים בסביבתה של מנכ"לית האוצר, כי "לא מדובר בתוכנית שלה בלבד. הייתה שורה של ישיבות שכללה את כל האגפים. בכל אופן, יש חשיבה בשורת נושאים בתחום הפנסיה, היא טרם הושלמה והיא עוסקת בכל ההיבטים. מדובר בעבודת תשתית שנעשתה ותינתן לשר האוצר הבא".

הצעדים המומלצים - והמטרות שלהם

כך או אחרת, מהם הצעדים שאנדורן צפויה להמליץ עליהם, נכון לעכשיו? לקרנות הפנסיה החדשות המקיפות, שאליהן זורמים מרבית כספי החיסכון הפנסיוני של החוסכים החדשים, ושהן היחידות שזכאיות כיום לאג"ח מיועדות (בהיקף 30% מנכסיהן), יש כיום הטבות המס על ההפקדות לחיסכון, והאג"ח המיועדות מבטיחות ריבית ריאלית קבועה של 4.86% לשנה.

כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, באוצר בוחנים שינוי מהותי ביחס לאופן הקצאת האג"ח המיועדות, ובמסגרת זו נבחנת האפשרות לתת רשת ביטחון לחוסכים לפנסיה באמצעות מתן האג"ח המיועדות בעיקר ביחס לרובד הראשוני של עד השכר הממוצע במשק (ופתרונות אחרים נשקלים גם כן). זאת, בין היתר במטרה לשפר את יעילות ההטבות - כך שעיקר האג"ח יופנו לחוסכים מבוגרים וחלשים יחסית, ולא לבעלי השכר הגבוה ולמעשה גם לחוסכים הצעירים. במקביל, אנדורן דנה, בדומה לתוכניות שבאוצר רוצים לקדם כבר כמה שנים, בהעלאת גיל הפרישה לפנסיה.

כל זאת במטרה להעלות את קצבת הזיקנה של החוסכים (כולל מביטוח לאומי) ביחס לשכר האחרון ערב הפרישה - אבל רק עד לשכר בגובה השכר הממוצע במשק.

מעבר לכך - לשכר הגבוה מהשכר הממוצע במשק, שעומד על כ-9,500 שקל בחודש ברוטו (השכר החציוני נמוך משמעותית) המדינה לא תיתן את ההגנות הללו.

מעבר לכך, כך מסתמן, יפחתו ההטבות לחיסכון הפנסיוני. הצוות של אנדורן בוחן גם להפחית את שיעור הריבית המובטחת של האג"ח המיועדות - וזאת בהמשך להורדות של הריבית המובטחת שנעשו בעבר, לא אחת.

למעשה, כבר במחצית 2013, זמן קצר לאחר כניסתה של אנדורן לתפקיד, יזם האוצר שינוי של מבנה ואופי ההטבות במס בהפקדות לחיסכון הפנסיוני, שלא מומש. בדצמבר אותה שנה חשפנו ב"גלובס" שאנדורן תעמוד בראש צוות שיבחן את תחום החיסכון הפנסיוני בראייה כוללת. אגב זאת, כבר בדצמבר 2013 שאלנו את האוצר על סוגיות לגבי החיסכון לפנסיה, ושם בחרו לציין ש"נושא הפנסיה נמצא בראש סדר העדיפויות של משרד האוצר, ונכלל בתוכנית האסטרטגית של המשרד לשנת 2014".

כעת, סוף הרבעון הראשון של 2015, אנדורן מכינה את השינויים הללו - שלא הבשילו לתוכנית שמוסכמת על כל ראשי האוצר - לשר האוצר הבא.

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית