גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנצחות והמפסידות בבורסה בת"א ביום שאחרי הבחירות

המנצחות: מניות הגז - בשל ההערכה כי נתניהו צפוי לעשות סדר בנושא הבעלויות הצולבות ■ המפסידות: מניות הבנקים וחברות המזון הגדולות - בשל הצפי להמשך הטיפול בנושאים החברתיים וביוקר המחיה

ביום שלמחרת הבחירות לכנסת, ה-20 ניתן היה לחשוב ממבט ראשון כי המשקיעים בבורסה בתל אביב חוגגים את ניצחון הימין. מדד החברות הגדולות (ת"א 25) רשם עלייה של כ-0.5%, מדד החברות הבינוניות (ת"א 75) טיפס בכ-1% ואילו מדד החברות הקטנות (יתר-50) עלה גם הוא בכ-1%. גם איגרות החוב הלא-צמודות הארוכות של ממשלת ישראל נסחרו בעליות של עד 0.6%, והתשואה על האג"ח שנפדית בעוד תשע שנים עמדה על 1.6%.

אלא שמבט מעמיק יותר בנתוני המסחר מגלה שונות בהתנהגות הסקטורים השונים: מצד אחד - עליות חדות של 6%-12% במניות חברות הגז, ומצד שני - ירידות שערים במניות הבנקים ובמניות של חברות מובילות, דוגמת אסם, שטראוס ובזק.

"אין אפטר-פארטי בבורסה היום", מסביר יאיר שני, מנהל ההשקעות הראשי באי.בי.אי קרנות נאמנות, שמנהלת נכסים ב-15 מיליארד שקל. "מצד אחד, מניות הגז עלו, כי השוק מעריך שנתניהו מעוניין בפתרון מאוזן לנושא הבעלות הצולבת על מאגרי 'תמר' ו'לוויתן'. מצד שני, המסר של הבחירות הוא המשך הטיפול בנושאים שעלו במחאה החברתית, והצורך בהגברת התחרות, וזה משפיע לרעה על סקטורים כמו הבנקים, המזון, התקשורת והנדל"ן למגורים".

ישראמקו, אבנר, דלק קידוחים ואלון גז, השותפות במאגר הגז "תמר", דיווחו היום על חתימת הסכם למכירת 5 BCM (מיליארד מ"ק) לפחות של גז טבעי למצרים, תמורת כ-1.2 מיליארד דולר. מדובר בהסכם קטן יחסית, שיימשך על פני תקופה קצרה של שלוש שנים, ועשוי להוות סנונית ראשונה לקראת הסכמים נוספים שייחתמו עם חברת דולפינוס המצרית. כל מניות החברות הללו נהנו היום מעליות שערים חדות, כמו גם קבוצת דלק של יצחק תשובה, בעלת השליטה בדלק קידוחים ואבנר, שזינקה בכ-6%.

עם זאת, את הזינוק החד ביותר (כ-12%) מבין מניות החיפושים, רשמה היום דווקא יה"ש רציו, שאינה שותפה ב"תמר", אלא במאגר הגז "לוויתן". רציו איבדה בחצי השנה האחרונה כ-40% מערכה, ונסחרה שלשום לפי שווי של 2.4 מיליארד שקל בלבד.

בתחילה החלה היה"ש לאבד גובה עקב הנפילה במחירי הנפט, שהפחיתה את פוטנציאל השווי של מאגר "לוויתן" (במקרה שיימצא בו גם נפט). בדצמבר החריפה המגמה, לאחר שהממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, החליט שלא לאשר לחברות מקבוצת דלק ולחברת נובל אנרג'י האמריקאית להמשיך ולהחזיק גם ב"לוויתן" וגם ב"תמר" במקביל.

לנושא הזה חשיבות עצומה עבור רציו, מאחר שהוא מעכב את תהליך הפיתוח של לוויתן, ואת ההכנסות שיפיקו השותפות ממנו. דלק ונובל מתנגדות בתוקף להחלטת גילה, ואף איימו בנקיטת צעדים משפטיים נגד המדינה. נתניהו, מצדו, כבר הקים ועדת רגולטורים שתבחן את הדרך הנכונה שתאפשר הן תחרות במשק הגז המקומי והן פיתוח מהיר של "לוויתן", ותוצאות הבחירות, שמעניקות לו כוח מחודש בניהול המדינה, עשויות להאיץ את מציאתו של פתרון המוסכם על כל הצדדים.

אם כך אכן יקרה, הרי שמדד ת"א גז ונפט, שירד בשנה האחרונה בכ-30%, יחזור להתחזק, והיום הוא עלה בכ-7% בתגובה לתוצאות הבחירות.

צעדים מעודדי תחרות

כאמור, היו גם מגזרים שספגו היום ירידות שערים. מדד הבנקים איבד כ-0.7% מערכו, ועבר לטריטוריה שלילית מתחילת השנה, על רקע הצלחתה של מפלגת כולנו בבחירות, וההערכה הרווחת בשוק שלפיה נתניהו יעמוד בהבטחתו, וימנה את משה כחלון לתפקיד שר האוצר.

כחלון, שחתום על הרפורמה שפתחה לתחרות את ענף התקשורת הסלולרית בישראל (וגרמה לקריסה בשווי חברות הסלולר הוותיקות וברווחיהן) כבר סימן את הבנקים כמגזר הבא שסובל מהיעדר תחרות, ושמחייב לדעתו טיפול שורש.

תחרות היא הבסיס לכלכלת שוק חופשי, אולם היא טובה בעיקר לשחקנים הקטנים בו. דווקא השחקנים הגדולים בכל מגזר נתפסים ככאלו שירוויחו יותר מהיעדר תחרות, ולכן ינסו לצמצמה בעקביות, כל עוד הרגולטור מרשה זאת.

כחלון כבר הצהיר בעבר, כי בכוונתו להרחיב את התחרות באופן שעלול לפגוע ברווחי הבנקים, ובראשם לאומי והפועלים, שחולקים ביניהם את השליטה בשוק הישראלי.

היום רשמו מניות לאומי והפועלים ירידות של כ-1% כל אחת. אורי רבינוביץ', משנה למנכ"ל ומנהל השקעות ראשי של הראל פיננסים, שמנהל 60 מיליארד שקל, מאמין שהבנקים נתפסו מאוימים עוד קודם לבחירות, עקב הריבית הנמוכה במשק, התחרות בשוק האשראי, ההתפתחות הטכנולוגית בענף והיעדר האפשרות לרשום רווחים מחובות שסווגו בעבר כאבודים.

לצד האיום על הבנקים, רבינוביץ' מאמין גם הוא כי נושא התחרותיות במשק יעמוד בראש סדר היום הכלכלי. "היה ברור שכל ממשלה נבחרת תנסה לעשות משהו בנושא יוקר המחיה, והעובדה שהליכוד התחזק בבחירות האחרונות תאפשר לו לעשות זאת. ממשלה חזקה חיובית למשקיעים, ובסך הכול המצב היום עבור שוק ההון לא פחות טוב ממה שהיה קודם לבחירות".

האיום בצעדים מעודדי תחרות לצורך הפחתת יוקר המחיה היה כנראה גם הסיבה לירידה היום במניות שתי ענקיות המזון המקומיות, ובראשן שטראוס, שאיבדה כ-2% מערכה, והשלימה נפילה של כ-10% בשנה האחרונה. אסם נסחרה בירידה קלה של 0.3%, אחרי שפתחה גם היא בירידה של יותר מ-1%. בזק, שתמשיך להתמודד עם הרפורמה לפתיחת שוק התקשורת לתחרות, נסחרה היום בירידה של כ-1%, וכיל שעשויה להמשיך ולהתמודד עם רגולציה נוקשה וועד עובדים לוחמני, איבדה כ-2% מערכה.

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי באפסילון, ציין כי "התגובה האדישה למדי של השוק לתוצאות הבחירות נובעת ככל הנראה מכך שהוא מעריך שהקואליציה שתורכב תהיה יציבה יותר מזו שקדמה לה, בשל ההומוגניות של שותפיה. ייתכן שלממשלה יהיו אתגרים תקציביים מסוימים אשר עלולים לנבוע מהדרישות הכספיות של החברים בקואליציה, אולם כוחה הרב של מפלגת השלטון יכול למתן דרישות אלו".

הכוח של מפלגת השלטון החדשה-ישנה אל מול שותפותיה האפשרויות לממשלה צפוי לצמצם את יכולות המיקוח שלהן במשא ומתן הקואליציוני, מה שימנע - להערכת רבינוביץ' מהראל פיננסים - הגדלה מהותית בגירעון בתקציב הממשלה. מסיבה זו, נרשמו היום עליות שערים באג"ח הממשלתיות, מתוך הנחה שהנפקות האג"ח הממשלתיות לא יגדלו דרמטית לאחר כינון הממשלה החדשה.

ליאור קידר, סמנכ"ל השקעות בברק בית השקעות, בתגובה לתוצאות הבחירות והשפעתן על שוק ההון: "להערכתנו שוק המניות בישראל יעלה בעקבות תוצאות הבחירות, שמראות כי תיווצר קואליציה הומוגנית ויציבה, בשונה משנים קודמות. מה שהיה הוא שיהיה - הבורסה תמשיך לטפס ותשבור שיאים חדשים. המשנה הכלכלית האחראית של נתניהו תימשך, ואפקט כחלון בעניין הבנקים יהיה מוגבל. לדעתנו, האג"ח הממשלתיות יגיבו בעליות שערים לתוצאות הבחירות, ולמשקיעים מומלץ להתמקד באפיק זה באג"ח, במח"מ בינוני-ארוך.

מדד תא

המזנקות בצד היורדות

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטריאון עלתה ב-6%, אקרו ירדה ב-5%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ות"א 90 ירד ב-0.3% ● ביום שני הקרוב צפויה להתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ● ביום שני לא יתקיים מסחר בארה"ב ● איך משפיעה המלחמה על ניהול תיק האג"ח ולמה בסוכנות הדירוג S&P הסתכלו רק על חצי הכוס הריקה כשבחנו את מצבה של ישראל? ● ובבנק אוף אמריקה העלו את מחיר היעד למניית אנבידיה

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

לווין Knight של חברת אימג'סאט / צילום: ST Engineering Satellite System

עוינות מצ'ילה ועיכוב בהסכמים: הצרות מצטברות לחברה הביטחונית של קרן פימי

חברת פתרונות המודיעין הלוויניים אימאג'סט חותכת את התחזיות שלה פעם שנייה ברציפות בשל עיכובים בהשלמת הסכמים ● בינתיים ההפסדים מעמיקים, ורבע מההכנסות נתון לחסדי צ'ילה, שעתרה נגד ישראל בהאג ומראה ניצנים של חרם על חברות מהארץ

אודאי בלדוטה, יוסי כרמיל / צילום: צילום מסך מיוטיוב, שי שבירו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברת התרופות הישראלית שנמחקת מהמסחר בניו יורק

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • בעלי המניות של תרו אישרו את מיזוג החברה עם סאן, לקראת השלמתו הסופית ● סלברייט צללה לאחר הדוחות ● והאב הגישה בעיכוב את הדוח המורחב שלה לשנת 2023

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הסיכויים שתיפתח חקירה פלילית נגד מירי רגב, ואיך השרה נערכת?

התנהלות שרת התחבורה ואנשיה עלולה להיחקר במישור הפלילי ● בזמן שהיועמ"שית מקיימת שיח עם ראשי מערכת האכיפה, רגב שכרה את שירותיו של עו"ד עמית חדד - ששלח מכתב התראה לפני תביעה ● וגם: משרד התחבורה עשוי להיקלע לתסבוכת במישור המינהלי

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר סהר סודאי, לוחם גבעתי בן 20 מתל אביב, נפל בקרב בצפון רצועת עזה

אחרי 4 חודשים: אזעקות בשרון ובגוש דן • הדי פיצוצים חזקים נשמעו בכמה ערים במרכז • המטח בוצע מאות מטרים מכוחות צה"ל ברפיח • פצוע קל מרסיסים בהרצליה • מת מפצעיו לוחם צה"ל שנפצע קשה בשבוע שעבר • צה"ל: מחבלי חיזבאללה בלבנון חוסלו מהאוויר ● עדכונים שוטפים

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

מושב הבונים / צילום: שלומי יוסף

בכמה נמכרה קרקע של חצי דונם במושב היוקרתי מול הים?

מגרש של חצי דונם במושב הבונים נמכר ב־3.76 מיליון שקל, נמוך מההצעות במכרזים קודמים ● מדובר בקרקעות נדירות בחוף הכרמל, שמחלקן הגדול אף נשקף נוף לים, ולכן המכרז עורר רעש גדול

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אילו גזירות ייפלו על הציבור? מרתון הדיונים באוצר יוצא לדרך

היום התכנסה הנהלת האוצר לדיון ראשון לבניית תקציב 2025 ● כל הגורמים במשרד נערכו למרתון קיצוצים ומיסים שהוצג לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' ● בין התוכניות שנבחנו: הקדמת העלאת המע"מ ל-18% כבר בחודשים הקרובים, הקפאת מדרגות המס ונקודות הזיכוי, ודחיית הפחתת מס הקנייה על רכבים חשמליים

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

חצי שעה של השראה. על עובדים מופנמים / צילום: כריכת הספר, מנחם רייס

מקשיבים יותר ומשתפים רק מה שיש בו ערך: זה סוד הקסם של המנהלים המופנמים

בניגוד לדימוי המקובל, לא כל המנהלים הם מוחצנים בעלי כריזמה נוטפת ● מה האנשים השקטים מביאים לשולחן, למה הם בעצם מנהיגים מעולים ואיך ניתן לעזור להם לשגשג ● המלצת ספר

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט "HER" של ספייק ג'ונז מ-2013

ארתור מנש, מנכ''ל Mistral AI / צילום: ap, Ludovic Marin

מתחרה בענקיות הטק: הכירו את הרוקסטאר החדש של שוק הבינה המלאכותית

ארתור מנש בן ה-31 הוא כוכב עולה בתחום ה-AI, ועומד בראשו של סטארט־אפ צרפתי קטן שהספיק לגייס מאות מיליוני דולרים, כמו גם תמיכה ממיקרוסופט - על אף שנוסד רק לפני כשנה ● כך הוא מתכנן להתחרות בענקיות הטכנולוגיה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: רמי זרנגר, Shutterstock

מה הוביל לצלילה ואז לנסיקה במניית קומפיוג'ן השבוע?

וגם: הבעיה הכי גדולה של חברות מכשור רפואי? עזרה בדרך ● אלי לילי תשקיע עוד 5.3 מיליארד דולר כדי לייצר עוד מתרופות הלהיט להשמנה, הנמצאות במחסור ● השבוע בביומד

איטליה תומכת בפלסטינים, גרמניה מסתבכת איתם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: גרמניה מאבדת אחיזה במזרח התיכון, איטליה חוזרת להעביר כספים לאונר"א, ועוד סיפורים • כותרות העיתונים בעולם 

הריקשות מובילות מהפכה חשמלית בהודו / צילום: Shutterstock

בעלות של אלפי שקלים בודדים: הכירו את המהפכה החדשה של הודו

סובסידיות לתחבורה נקייה, צניחה בעלויות הסוללות וכניסת טכנולוגיות מסין הצמיחו בשנים האחרונות תעשיית רכב חשמלי בהודו ● אלא שבמקום מכוניות, מאות יצרנים מקומיים מוכרים בכל חודש עשרות אלפי ריקשות חשמליות שגודשות את הכבישים, מקטינות את הזיהום ומגדילות את הזדמנויות הפרנסה

שיגור רקטה מעזה לעבר ישראל / צילום: ap, Leo Correa

המטח למרכז: "הרקטות הוטמנו כבר לפני חודשים"

הילה חדד חמלניק, מהנדסת חלל ואווירונאוטיקה ושותפה בפיתוח של כיפת ברזל, טוענת כי היה מדובר ברקטות שנורו תחת לחץ, וכנראה כבר היו מכוונות מראש ● רקטות ארוכות טווח כמו פאג'ר 5 דורשות תשתית שיגור מורכבת, ולכן לדעתה לא סביר שנראה עוד הרבה מטחים כאלה לאזור המרכז