גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נהגת עם רישיון זר ונפגעת בתאונה: מה תקבל מהביטוח?

האם חברת הביטוח צריכה לפצות את מי שמחזיק ברישיון נהיגה זר? מה קובע החוק - ומה אומרים בתי המשפט?

רישיון נהיגה / צילום: שאטרסטוק
רישיון נהיגה / צילום: שאטרסטוק

פנות בוקר רכב ס' על אופנוע כשהוא מרכיב מאחוריו את אשתו. בצאתם מן המנהרה שבצומת כפר שמריהו אירעה תאונת דרכים בין האופנוע לבין משאית. כתוצאה מהתאונה נהרגה אשתו של ס'.

בעת קרות התאונה ס' נהג עם רישיון נהיגה קולומביאני תקף ורישיון בינלאומי תקף, אך מבלי שהיה בידו רישיון נהיגה ישראלי תקף לפי הוראות פקודת התעבורה. חברת הביטוח סירבה לפצותו בטענה כי הפוליסה אינה תקפה ללא רישיון נהיגה בתוקף בישראל.

ס' טען כי לא ניתן לומר שהוא נמנע במתכוון מהמרת רישיון הנהיגה הזר שלו לרישיון נהיגה ישראלי, וכי מעולם לא נאמר לו שהפוליסה אינה תקפה ללא רישיון נהיגה ישראלי.

האם צדקה חברת הביטוח שסירבה לפצות מי שמחזיק ברישיון זר? מה קובע החוק? מה אומרים על כך בתי המשפט?

בית משפט השלום דחה את תביעתו של ס' וקבע כי הוא לא קיים אחר התנאים המנויים בתקנה 567 לתקנות התעבורה בנוגע לנהיגה עם רישיון נהיגה זר ולכן נהג ללא רישיון תקף בישראל. על-פי תקנה זו, בעל רישיון זר יוכל לנהוג בישראל אם "שהותו בישראל, מיום כניסתו האחרונה, לא עלתה באופן מצטבר על שנה, אלא אם כן יצא מישראל במשך תקופה זו ליותר מ-3 חודשים..." בית משפט השלום ציין כי ס' שהה בישראל ברציפות 8 שנים, ולכן בהתאם להוראות חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, לא היה רשאי לנהוג בישראל תוך הסתמכות על רישיון נהיגה זר.

עוד הוסיף בית המשפט, כי פרק הזמן הממושך שבו שהה ס' בארץ והסתמך על הרישיון הזר "הופך את הפגם לפגם מהותי, מה גם שלצורך המרת רישיון הנהיגה הזר לרישיון נהיגה ישראלי, היה על ס' לעמוד בבדיקות רפואיות ולבצע מבחן שליטה ואין מדובר בדרישה טכנית בלבד".

ס', שלא השלים עם פסק הדין, ערער לבית המשפט המחוזי, אשר קבע כי אמנם לא מוטלת על ה"פול" והסוכן מטעמה חובה לוודא שהמבוטח אכן מחזיק ברישיון נהיגה תקף אך מוטלת עליהם חובת יידוע. הסוכן ידע ולפחות צריך היה לדעת שמדובר בעובד זר המסתמך בעת נהיגתו על רישיון נהיגה זר - ומכאן שהייתה מוטלת עליו החובה ליידע את ס' בדבר הצורך לברר שנהיגתו באמצעות רישיון נהיגה זר אכן מותרת. לפיכך קבע בית המשפט כי יש לפצות את ס' בגין נזקי הגוף שנגרמו לו.

של מי המחדל?

ר' נפגע בתאונת דרכים, ובגין כך נגרמו לו נזקי גוף. ר' החזיק רישיון נהיגה זר בינלאומי מגאורגיה, שהיה בתוקף ביום התאונה. כ-7 חודשים לאחר שהגיע לישראל, ר' הגיש בקשה להכיר בו כעולה חדש. לאחר קרות התאונה, קיבל ר' מעמד של תושב ארעי ובהמשך מעמד של תושב קבע בארץ. רישיון הנהיגה הזר של ר' הומר ברישיון נהיגה ישראלי כחודש וחצי לאחר קרות התאונה, ולאחר ש-ר' עבר מבחן שליטה.

חברת הביטוח דחתה את בקשתו של ר' לפיצוי בטענה כי רישיונו לא היה בתוקף בעת התאונה. ר' הגיש תביעה לבית המשפט, שקבע שהימצאותו של ר' בארץ באותה תקופה הייתה זמנית וגם אם יניח שהמצאותו בארץ הייתה קבועה, אין לשלול את הפיצוי על-פי החוק, משום שתוצאה כזו אינה מידתית.

בית המשפט ציין כי "אין מדובר במחדל מהותי... אלא במחדל פורמלי... ולא נראה שיש מקום להעניש מי שכשיר לנהוג ויודע לנהוג, אבל התרשל בכך שלא המיר במועד את רישיונו הזר לרישיון ישראלי, או שלא בירר מבעוד מועד מה עליו לעשות בהקשר לכך".

עוד הוסיף בית המשפט כי "העיקרון המנחה אפוא את פרשנות סעיף 7 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוא שיש לפרשו באופן מצמצם ודווקני כך שהוא יחול על מקרים חמורים או חריגים במיוחד. רק במקרים כאלה תהיה הלימה בין הסנקציה החמורה הקבועה בסעיף 7 לחוק, שלילת פיצוי מהנפגע לבין ההפרה".

חברת הביטוח ערערה לבית המשפט המחוזי אשר דחה את הערעור וציין כי "אין באי עמידה בתנאי תקנה 567 בכדי להביא באופן אוטומטי לשלילת הזכאות לפיצויים לפי החוק".

א' הוא אזרח ישראלי אשר התגורר במשך כמה שנים בארצות-הברית. בעת שהותו של א' בארצות-הברית קיבל רישיון נהיגה המתיר לו לנהוג על אופנוע בנפח מנוע של 500 סמ"ק. בשנת 2006 הגיע א' לישראל ובסוף שנת 2007 קנה אופנוע. באחד הימים ב-2008, בעת ש-א' נהג באופנוע, אירעה לו תאונת דרכים. א' הגיש את התביעה נגד חברת הביטוח בטענה שרישיונו היה בתוקף בישראל במועד אירוע התאונה. עוד טען א' כי גם אם ייקבע שלרישיון הנהיגה לא היה תוקף, הוא לא נכנס לגדר הוראת סעיף 7(3) לחוק הפיצויים, השולל את הזכות לפיצוי.

בית המשפט ציין שבמועד אירוע התאונה היה א' תושב ישראל ועל כן חלה עליו תקנה 567א לתקנות התעבורה ("תושב חוזר"). עם זאת, הואיל והתאונה אירעה כשנתיים ו-4 חודשים לאחר ש-א' חזר לישראל, הדין הישראלי לא מכיר בתוקף רישיון הנהיגה האמריקאי שהחזיק (אשר מוגבל לתקופה של שנה אחת לפי תקנה 567א).

עם זאת קבע בית המשפט כי יש לפצות את א' בהסתמך על מכלול הראיות ביחס למגעים שהיו לו עם חברת הביטוח: ראשית, נציגי חברת הביטוח אמרו ל-א' כי ניתן לרכוש בישראל פוליסת ביטוח בהסתמך על רישיון נהיגה זר. שנית, נציגי חברת הביטוח לא הסבירו ל-א' מהם התנאים הנדרשים להסתמכות על רישיון נהיגה זר והם לא העמידו אותו על דרישות הדין ועל המורכבות של הוראות הדין (תקנה 567 ותקנה 567א לתקנות התעבורה); ושלישית, כי בתום המפגשים והשיחות שהיו ל-א' עם נציגי חברת הביטוח, סבר א' שלפוליסות הביטוח שרכש יש כיסוי.

בית המשפט קבע כי במקרה זה "המחדל של חברת הביטוח אינו מתבטא בכך שהיא לא וידאה, כי במועד פנייתו של א' אליה היה לרישיון הנהיגה האמריקאי אותו החזיק, תוקף בישראל, אלא בכך שחברת הביטוח לא העמידה את א' על מורכבות הדין בישראל בכל הנוגע להכרה ברישיונות נהיגה זרים". לפיכך נקבע כי יש לפצות את א' בגין נזקי הגוף שנגרמו לו.

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים