גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביה"ד: מותר למעביד להעביר ביקורת על עובד בפני עובדים אחרים

עובדת פלאפון הגישה תביעת לשון הרע בטענה כי מנהלה מסר לעובדים אחרים את סיבת פיטוריה, תוך שימוש בביטויים קשים ■ ביה"ד הארצי: זכותו של ממונה להעיר לעובדיו ולבקר אותם, מבלי שיחשוש מתביעות לשון הרע

"בהקשרים של יחסי עבודה יש לפרש את חוק איסור לשון הרע באופן שייגן על הערכים שבבסיס החוק, אך מבלי לפגוע במרקם העדין של היחסים במקום העבודה, ומבלי ליצור 'מישפוט' יתר של כל התבטאות" - כך קבע לאחרונה בית הדין הארצי לעבודה, בפסק דין שבו הוא דחה ערעור של לירון אבידן, עובדת חברת פלאפון, שתבעה פיצוי בסך 50 אלף שקל בגין לשון הרע מהחברה ומהמנהל הישיר שלה לשעבר, שמסר לעובדים אחרים את סיבת פיטוריה, תוך שימוש בביטויים קשים כלפיה.

שופטי בית הדין הארצי, הנשיא יגאל פליטמן והשופטים לאה גליקסמן וסיגל דוידו-במוטולה, אמנם קיבלו את טענת העובדת כי האמירות שנאמרו אודותיה בנוכחות צוות העובדים בסמוך לפיטוריה - ובהן פירוט עילות פיטוריה, לרבות היעדרויותיה ואי-הודעה עליהן, תוך צורך להזעיק מהבית עבודים אחרים שיחליפו אותה - מהוות לשון הרע.

ואולם, הם הוסיפו וקבעו כי לנתבעים עומדות הגנות הפוטרות אותם מחיוב בלשון הרע, ובהם הגנת "אמת דיברתי" (אמת בפרסום). "זכותו וחובתו של ממונה להעיר לעובדיו הערות ולהעביר ביקורת על דרך תפקודם, מבלי שתתלווה לכך עננה של חשש מתמיד מתביעות משפטיות", פסקו השופטים.

לדברי השופטים, "אף שהדברים שנאמרו, שייחסו לתובעת זלזול בעמיתיה והתנהגות באופן לא קולגיאלי, עולים כדי לשון הרע - עומדות לנתבעים הגנות החוק בדבר אמת בפרסום והבעת דעה. זאת שכן הדיווח לעובדים נועד לעצור תסיסה שהחלה להתעורר, לעצור את חרושת השמועות ולכוון את התנהגותם של העובדים, תוך הבהרת הצורך בסדרי משמעת תקינים".

פגיעה מכוונת

אבידן עבדה בברת פלאפון כנציגת לקוחות מאוקטובר 2007 ועד אוגוסט 2009, אז היא פוטרה מעבודתה על-ידי מנהלה הישיר באותה תקופה, אלעד גרגיר. סמוך לאחר פיטוריה הגישה אבידן תביעה בסך 50 אלף שקל מכוח חוק איסור לשון הרע לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים נגד פלאפון ונגד גרגיר, בטענה כי בשני אירועים שונים שהתרחשו במקום העבודה נאמרו כלפיה אמירות בפרהסיה שמהוות לשון הרע.

האירוע הראשון התרחש מיד לאחר פיטוריה, אז זימן גרגיר את עובדי הצוות שעבדו עם אבידן ושטח בפניהם את טענותיו כלפיה, לרבות הטענה כי אבידן לא הייתה לויאלית כלפיהם, פגעה בהם במתכוון וזלזלה בהם.

האירוע השני שבגינו הגישה אבידן את תביעתה התרחש ב-24 באוגוסט 2009. לפי התביעה, בישיבת צוות שנערכה עם כל עובדי משמרת הבוקר, דיווח גרגיר פעם נוספת על פיטוריה של אבידן, תוך הבעת מורת-רוח במילים בוטות מדרך התנהלותה בכלל וכלפי חבריה לצוות בפרט. בין היתר טענה אבידן כי גרגיר אמר לעובדים האחרים שאבידן "זרקה זין" בעבודתה.

מניעה של אי-שקט וניכור

בית הדין האזורי לעבודה בירושלים דחה את תביעתה של אבידן, בנימוק כי גם אם הדברים הקשים אכן נאמרו, וגם אם ראוי היה לומר אותם מבלי לנבל את הפה - מתקיימת לנתבעים הגנת "אמת דיברתי", הפוטרת אותם מאחריות בגין לשון הרע כלפי אבידן.

בית הדין נתן אמון בעדויות של עדי פלאפון וקבע כי אבידן הרבתה לאחר לעבודה ואף להיעדר ממנה, בחלק מהמקרים ללא הודעה מראש. בהתחשב בכך, בית הדין האזורי קבע כי הדברים שנאמרו על-ידי המנהל בנוגע לתפקודה של אבידן והתייחסותו לאיחורים ולחיסורים, שמשמעותם זלזול בעבודה ופגיעה באחרים, הם "אמת".

עוד נקבע כי קיים היה "עניין ציבורי" בפרסום, בכל הנוגע לציבור אליו כוון - הצוות שעבד עם אבידן - נוכח הצורך להסביר את פיטוריה ולמנוע תחושת ניכור ושרירותיות.

בית הדין האזורי לא הסתפק בכך, והוסיף וקבע כי מתקיימות לנתבעים אף הגנות נוספות מפני חיוב בלשון הרע. זאת, כיוון שלמנהל הייתה חובה למסור את סיבת הפיטורים באופן מידתי לצוות העובדים הכפוף לו, על-מנת למנוע היווצרות פחד ואי-שקט בלבם.

"הדברים שמסר אלעד לעובדים האחרים - גם אם ראוי היה שייאמרו בלשון עדינה יותר - נאמרו באופן סביב ומידתי ונועדו למטרה ראויה", סיכם בית הדין האזורי, ואף חייב את אבידן לשאת בהוצאות המשפט של פלאפון בסך 3,000 שקל.

באמצעות עו"ד אייל אבידן ערערה לירון אבידן לבית הדין הארצי לעבודה וטענה כי ממונה במקום העבודה, גם אם הוא זכאי להעיר לעובדיו - אסור לו לעשות זאת בדרך של דיווח לאחרים על מעשיה ולהלין בפניהם על מגרעותיה, זאת תוך שימוש בביטוים מסיתים ופוגעניים.

באמצעות עו"ד דן חי הצליחה פלאפון להוכיח כי לזכותו של המעביד עומדת הגנת "אמת דיברתי", לפי סעיף 14 של חוק לשון הרע. השופטים ציינו כי בנסיבות המקרה, הדברים שנאמרו אינם רכילות משמיצה אלא חוות-דעת עניינית על עובדת, שהייתה הצדקה בנסיבות העניין למסור אותה גם לעמיתיה ולא רק לממונים עליהם.

"לאור קביעותיו העובדתיות של בית הדין האזורי על דרך התנהלותה של המערערת במהלך עבודתה, ולאחר ששוכנענו כי דבריו של המעסיק נאמרו בתום-לב ונופלים תחת ההגנות הקבועות בחוק - שוכנענו כי צדק בית הדין האזורי בדחותו את תביעתה של המערערת מכוח חוק איסור לשון הרע", סיכמו שופטי בית הדין הארצי לעבודה.

עו``ד דן חי / צילום: ערן לוי
עו"ד דן חי

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

1.3 מיליון שקל לדירת 4 חדרים לפני תמ"א בקריית ים

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון