גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": המשחק האמיתי בשוק האינטרנט מתחיל

למה בזק בינלאומי הצטרפה לרפורמת השוק הקווי רק השבוע, איך המהלך ישפיע על היכולת להשוות מחירים, ומה יקרה לתוצאות של בזק?

מחשב סלולר אינטרנט גלישה / צילום: שאטרסטוק
מחשב סלולר אינטרנט גלישה / צילום: שאטרסטוק

הרפורמה בשוק התקשורת הקווי יצאה לדרך כבר בחודש פברואר, אבל קפצה מדרגה בעקבות ההצטרפות של בזק בינלאומי. מטרת הרפורמה היא לאפשר ללקוחות לרכוש חבילת אינטרנט שכוללת ספק ותשתית, הישר מספקיות האינטרנט, זאת בניגוד למצב ששרר עד כה בשוק.

בימים אלה מתבצע המעבר בין ספקיות שונות באופן ידני. בתוך כחודש התהליך יבוצע בצורה אוטומטית, ואז נוכל לראות את ההשפעות הכוללות של המהלך. למרות זאת, הכניסה של בזק בינלאומי, שנחשפה שלשום (א') ב"גלובס", מעידה כי מדובר בשינוי משמעותי.

היה שווה לחכות למהלך הזה, כאשר מביאים בחשבון שמדובר בספקית האינטרנט הגדולה ביותר בישראל, עם נתח שוק של 40% מהלקוחות הפרטיים, רווחיות גבוהה ואחיזה חזקה מאוד בשוק העסקי. בזק בינלאומי היא "מפלצת" גדולה, וההצטרפות שלה לרפורמת השוק הסיטונאי מעידה על כך שמחירי האינטרנט בישראל נמצאים במגמת ירידה.

אמנם לא מדובר בקריסה שראינו בשוק הסלולר, אבל אפשר בהחלט לצפות להוזלה של כמה עשרות שקלים בחודש לכל בית-אב, שיצטברו למאות שקלים בכל שנה.

ישנן כמה נקודות חשובות לגבי ההשקה. ראשית נציין כי בזק בינלאומי, בדומה לנטוויז'ן, לא מיהרה להצטרף לרפורמה ונתנה לשוק ולספקיות אחרות להתגלח על זקנן. נזכיר כי בשלב הזה הרפורמה עדיין סובלת מקשיים טכניים, שנובעים בין השאר מהממשק הידני.

מחיר החבילות בספקיות אינטרנט ותשתית

מחירים גבוהים

אם בזק בינלאומי הייתה מצטרפת למהלך מיד בתחילתו, יש להניח שהיא הייתה תוקעת את התהליך, כי בזק הייתה מתקשה להתמודד עם מסה כה גדולה של לקוחות שלמעשה היו מתנתקים ממנה באופן רשמי ומתחברים אליה מחדש, דרך ספק האינטרנט. לכן ההמתנה שלה ושל נטוויז'ן הייתה במקומה ובשום שכל.

הנקודה השנייה היא המחירים. בזק בינלאומי השיקה את החבילה שלה במחירים גבוהים יותר מאשר מתחרותיה. נאמנה לתפיסה שהלקוחות מוכנים לשלם פרמיה עבור שירות יותר טוב ועבור איכות גלישה יותר גבוהה, בזק בינלאומי גובה 20 שקל יותר מכל מתחרותיה שמציעות 100 שקל לקצב של 100 מגה.

מבחינת בזק בינלאומי הפרמיה עדיין מגלמת הוזלה, משום שהלקוחות שילמו עד כה 119 שקל רק לבזק עבור 100 מגה, או ששילמו 109 שקל במסגרת מבצע אגרסיבי ללקוחות חדשים, רק עבור תשתית. לזה צריך להוסיף את עלות הספק שנעה בין 20-49 שקל, כך שהלקוח של החברה בכל מקרה הוזיל את התשלום שלו עבור אותו מוצר בדיוק.

האם באמת יש הבדל בשירות האינטרנט כפי שבזק בינלאומי מתעקשת להסביר - או שבעצם מדובר בשירות דומה פחות או יותר אצל כל הספקיות? מבחינה טכנולוגית, העובדה שלבזק בינלאומי יש כבל תת-ימי משלה, מסייעת לה לייצר מוניטין ולספר ללקוחות שהיא החברה בעלת הביצועים הטובים ביותר. לחברה יש רוחב פס בלתי מוגבל לחו"ל, ולכן לכאורה היא יכולה להציע כמויות בלתי מוגבלות של קיבולת.

הטענה הזו נסתרת על-ידי ספקיות אינטרנט מתחרות, שטוענות כי ההסכמים שחתמו לרכישת קיבולות לחו"ל מאפשרים להן לשלוט בתעבורה כאילו כבל תת-ימי נמצא ברשותן, ולכן בהסכמים ארוכי-הטווח שחתמו הם בעצם יכולות להגדיל את הקיבולות ללא הגבלה וללא תוספת תשלום.

כך או כך, גם אם טענות המתחרות נכונות בחלקן, בשורת התוצאות בזק בינלאומי היא החברה שגדלה הכי הרבה בשוק האינטרנט, וזה קרה למרות המחיר הגבוה שהיא גובה. הסיבות לכך הן כנראה השירות שמציעה החברה וזמן המענה הקצר שהחברה מספקת.

פלטפורמה שקופה

כנראה שלקוחות מוכנים לשלם פרמיה על שירות, במיוחד אחרי הכניסה של הוט נט לשוק לפני 3 שנים, כניסה שזיעזעה את השוק ופגעה בעיקר ב-012 סמייל ורק אחר-כך בנטוויז'ן ובבזק בינלאומי.

הוט נט מוכרת כבר 3 שנים אינטרנט בקצב של 100 מגה במחיר של 20 שקל לחודש, אך היא גדלה בקצב מאוד אטי ואינה מהווה גורם דומיננטי בשוק.

מי שגולש בעיקר באתרי תוכן לא יחוש בהבדל, אבל בעולם שבו כל דף פייסבוק מזרים את הסרטונים באופן אוטומטי, הופכים לא מעט דפי אינטרנט רגילים לקובץ וידיאו ששואב רוחב פס.

המשמעות היא שנושא הסטרימינג הפך לחלק חשוב מאוד בחוויית הגלישה, וזה עוד לפני שהזכרנו את העובדה שיוטיוב הוא האתר השלישי הכי נצפה בישראל, אחרי גוגל ופייסבוק.

המסקנה היא שהלקוחות היום מחפשים לא רק מחיר זול אלא גם גלישה איכותית והם מוכנים לשלם על זה פרמיה. ישראל עוברת למהירויות גבוהות וחשוב לזכור שהרפורמה בשוק הקווי, מעבר לחיסכון הכספי הסמלי, משכנעת את הלקוחות לשדרג את המהירות.

יותר ויותר לקוחות מעדיפים את חבילות ה-100 מגה על פני חבילות ה-40 וה-15 מגה. זה קורה מפני שהמחיר ירד ובגלל שהדרישות לרוחב פס גדלו, בגלל ההתקנים הרבים שמחוברים לרשתות הביתיות, וכמובן בגלל השימוש ההולך וגובר ברשת. זו לא הייתה מלכתחילה כוונת המשורר, אבל על הדרך מהירות הגלישה בישראל תגדל השנה בצורה משמעותית, בגלל הרפורמה.

הרווחיות העודפת של בזק בעינה נשארת ויוצא שכעת הכניסה של בזק בינלאומי מייצרת פלטפורמה השוואתית הרבה יותר שקופה ופשוטה עבור הצרכנים. המחירים הרבה יותר שקופים, והלקוחות כבר לא צריכים לעשות השוואות גם בחברות התשתית וגם בספקיות האינטרנט.

מכיוון שבזק בינלאומי היא חלק מבזק, ובשל העובדה שמרבית הלקוחות שלה הם לקוחות בזק ומיעוטם יושבים על הוט, נשאלת השאלה האם תהיה לכך השפעה מסוימת על רווחיות הקבוצה כולה. התחזית שפרסמה החברה לפני שבועיים ולפיה היא לא צופה ירידה ברווחיות השנה בעקבות הרפורמה בשוק הקווי, אומרת הכול.

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח