גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיוט של נתניהו

איך ביבי יוכל למנוע אובמיזציה של הילארי?

הילארי קלינטון / צילום: רויטרס
הילארי קלינטון / צילום: רויטרס

בשיחות בחדרי חדרים ובהתבטאויות פומביות, בטוקבקים ובמאמרי דעה, התנחמו בשנה שחלפה אנשי הממסד הממשלתי בירושלים ותומכיו, מאריאל ועד מצודת זאב, שחייו הפוליטיים של ברק אובמה מתקרבים לקיצם. בעוד פחות משנתיים ניפטר מנשיא עוין / מהשווארצה / מהפרעה השחור / מהקנייתי המוסלמי הזה, הם נהגו (ונוהגים) לומר, איש איש בסגנונו, בתגובה להנחתות קולניות תקופתיות מהבית הלבן. איך אמר שר הביטחון, משה יעלון, באיפוק מעודן, בדצמבר אשתקד? "לא לעולם יישאר הממשל הזה ואני מקווה שהוא זמני". אם בנימין נתניהו מסווג כצ'יקן-שיט בפנסילווניה אווניו, לא קשה לנחש כיצד מסומן ברק אובמה ברחוב בלפור. האם אפשר בכלל לדמיין את עומקה של גניחת הרווחה הקולקטיבית שתפלוט ירושלים הרשמית כאשר אובמה יצא לפנסיה?

שוטמיו הישראלים של הנשיא מודעים כמובן ללוח הזמנים האלקטורלי של האמריקאים. בנובמבר 2016 תבחר ארה"ב בנשיא חדש וחודשיים לאחר מכן, היא, או הוא, תיכנס/ייכנס לבית הלבן. אובמה יהיה נחלת ההיסטוריה. ובכל זאת, האם שחר חדש, קסום, של יחסים שריריים מבוססי חזון אוונגלי ומשיחיות יהודית, שאליו כמהים אנשי הימין הישראלי, אכן יפציע מעל וושינגטון וירושלים בשבוע הראשון של ינואר 2017? התשובה השקולה היא: בכלל לא בטוח.

אם הילארי רודהאם קלינטון, הסבתא שתהיה מועמדת המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, לאחר שתעבור את המכשול הפורמלי של הפריימריז במפלגתה, תהיה הנשיאה הבאה - ובשלב זה, לפחות, היא מצטיירת כקטר רב-עוצמה שאי אפשר לעצור אותו - צפויות לממשלת הימין הבאה בישראל שנות מרורים נוספות בוושינגטון, ניצחון של קלינטון בבחירות 2016 היא החומר שממנו עשויים חלומות הביעותים של ראש הממשלה הנוכחית והבאה בישראל.

הסנטור טד קרוז, הפוליטיקאי הרפובליקני הראשון שהכריז על מועמדותו לנשיאות, אומר בתשדיר הבחירות החדש שלו: רוצים תקופת כהונה שלישית של אובמה? הצביעו בעד הילארי. זו כמובן פלצנות בחירות טיפוסית, אבל בתחום מדיניות החוץ האמריקאית בשנים האחרונות, שקלינטון השתתפה בעיצובה וביישומה, ובעיקר בנושאים הקשורים בישראל, הוא לא כל כך הגזים.

את המכנה המשותף בין קלינטון לאובמה בענייני ישראל אפשר למצוא בדברים שאמר אובמה בפגישה עם בוחרים יהודיים בקליוולנד, אוהיו, בפברואר 2008, במהלך הקמפיין הראשון שלו לנשיאות: "אני חושב שיש זרם בקהילה הפרו-ישראלית שטוען שאם אינך מוכן לאמץ גישת פרו-ליכוד בלתי מתפשרת לגבי ישראל, זה סימן שאתה אנטי-ישראלי. אבל זו אינה יכולה להיות אמת המידה לידידות שלנו עם ישראל. אם איננו יכולים לנהל דו-שיח כיצד להשיג מטרות משותפות, אז איננו יכולים לקוות לשום התקדמות".

ככל הידוע, קלינטון לא חזרה בפומבי על המשפט הזה, אבל התנגשויותיה הלא נדירות עם ראש הליכוד, בעודה מכריזה, פעם אחר פעם, על אהבתה הנצחית לישראל, מצביעות על כך שהיא הפנימה היטב את המסר. זה משתקף בבירור בכמה מהתבטאויותיה בתקופה שבה היא כיהנה כשרת-חוץ. אלה אמירות מחוספסות מהסוג שלא שוכחים. "מוניתי להיות הצרחנית" של הממשל (על משקל ה"שוטר הרע") ביחסים עם נתניהו, היא אמרה ל-CNN אשתקד. "יש לי יחסים טובים מאוד עמו, בין השאר מפני שאנו יכולים לצרוח זה על זה (בנושא ההתנחלויות) ואנו אכן צורחים... הייתי האדם הראשון בממשל כלשהו שאמר דברים כאלה..."

ב-2010, אחרי שישראל הכריזה על תכנית בניה חדשה באזור ירושלים במהלך ביקורו של סגן הנשיא, ג'ו ביידן, בישראל, מהלך שפורש כהשפלה מכוונת של האורח, טילפנה קלינטון בחמת זעם לנתניהו ולפי דיווחים מאותה תקופה, היא דיברה במשך 43 דקות מ-45 דקות השיחה. על פי דובר הסטייט דיפרטמנט דאז, פי.ג'יי קרולי, היא אמרה לרה"מ, שההכרזה הישראלית על התנחלות חדשה "פגעה באמון ובביטחון שביסוד תהליך השלום וגם באינטרסים האמריקאיים". לימים יציין "וושינגטון פוסט" כי מעט מאוד אנשים יכולים לכפות על נתניהו לשבת בשקט ולשמוע דברי תוכחה; הילארי קלינטון היא אחד מהם.

ובסוף 2010, במאמץ לחלחל את המסר עמוק יותר בתודעת ההנהגה בישראל, אמרה קלינטון בפורום סבן, באופן חד-משמעי: "איננו מקבלים את הלגיטימיות של המשך פעילות ההתנחלויות". מזווית אחרת: המיליארדר האמריקאי-ישראלי חיים סבן, תורם גדול לקמפיינים של בני הזוג קלינטון וידיד אישי שלהם, אמר ל"ניו יורק טיימס" בדצמבר אשתקד, כי הילארי כואבת את הסבל שגורמת ישראל לפלסטינים, אם כי היא אינה נותנת לכך פומבי. "אני יכול לומר לך, שבשיחות פרטיות היא מביעה אהדה לפלסטינים", אמר סבן לכתב.

במילים אחרות: קלינטון, כמו אובמה, וג'ורג' וו. בוש לפניו, היא חסידה מושבעת של רעיון שתי מדינות וממילא מתנגדת עקרונית להתנחלויות מעבר לקו הירוק, התנגדות שמנחה את המדיניות האמריקאית כלפי ישראל כבר 48 שנים. זה לא ישתנה עם כניסתה האפשרית לבית הלבן. מה ששמענו מהנשיא אובמה בסוגיה זו נשמע גם מהנשיאה קלינטון.

עמדתה כלפי הסכם גרעיני פוטנציאלי עם איראן היא הרבה יותר זהירה - לא בגלל ישראל אלא בגלל התפקיד המשמעותי שקלינטון מילאה בהכשרת הקרקע למו"מ בין איראן לארה"ב. המועמדת הדמוקרטית תפיק תועלת אלקטורלית עצומה אם ההסכם יעבור בשלום את המכשולים שהציבו לפניו מחוקקים רפובליקנים (ומעט דמוקרטים). היא תוכל לנכס אותו. אך אם ההסכם יקרוס, המוניטין שלה כדיפלומטית-על יהיה יעד לכתישה אכזרית של המועמדים הרפובליקנים לנשיאות.

לכן הגדירה קלינטון את הסכם המסגרת עם איראן שגובש בלוזאן כ"צעד חשוב", אך מיד סייגה עצמה באמירה: "השד תמיד נמצא בפרטים הקטנים". לדבריה, "נטל (ההוכחה) מונח על כתפי איראן ורף ההוכחות חייב להיות גבוה... עדיין נותרה עבודה רבה בחודשים הקרובים, אך בשלב זה חייבים לתת לדיפלומטיה להצליח". ככל הידוע היא לא דיברה בפומבי על סכנות אפשריות לישראל מההסכם, אם כי היא הביעה מורת מהעובדה שישראל נהפכה מכשיר לניגוחים פוליטיים בין דמוקרטים ורפובליקנים בגלל איראן וקראה להחזיר את היחסים בין ירושלים לוושינגטון למה שהיא כינתה "בסיס קונסטרוקטיבי". כך מדבר פוליטיקאי עם חושים מחודדים ששואף לכסות את עכוזו, ואין בכך רע. זה חלק מהמקצוע, אבל התנהלות כזו אינה עומדת בקריטריונים של "ידידי האמת" של ישראל במפלגה הרפובליקנית שתופסים גם בירושלים.

בלשכת רה"מ מעדכנים שוב את מאזן החיוב והשלילה של הנשיאה קלינטון, וכצפוי, לפי ניהול החשבונות שם, טור החסרונות ארוך הרבה יותר מטור היתרונות, ויש כאלה, גם מהפרספקטיבה הצרה של נתניהו: בניגוד לאובמה, קלינטון מעולם לא מחקה את רה"מ, כפי שמחק אותו אובמה, ולהפך. אהבה גדולה אין ביניהם, אך הם פונים זה לזו כ"ביבי" ו"הילארי". הלב אולי נחמץ אך הפנים שוחקות. קלינטון אמרה למקורביה שהיא יודעת איך לעבוד עמו, ש"אסור למלכד אותו בפינה". נתניהו יודע, שבענייני ביטחון לאומי של ישראל בזירה האזורית (שאינם קשורים להתנחלויות) היא תטה אוזן קשבת. בשנותיה בסנט היא הוכיחה את עצמה כמחויבת לביטחון ישראל (ואחרי 'צוק איתן' היא הצדיקה את התנהלות ישראל במלחמה). מקורבי קלינטון אומרים, שאפשר להגדיר את יחסה לישראל כ"אהבה קשוחה", ומכאן התנגדותה להמשך הכיבוש. היא מבינה מה שמבינים אובמה וגם הרצוג, לבני ואלה שהצביעו בעדם: ישראל לא תוכל להיות דמוקרטית ויהודית בעת ובעונה אחת אם הכיבוש יימשך ואם העם היהודי יוסיף לשלוט על העם הפלסטיני.

אין לדעת, כמובן, אם הילארי קלינטון תהיה הנשיאה הבאה, אך נתניהו יודע, שאם היא תשב בלשכה הסגלגלה היא תשביע אותו מרורים. הוא יכול לצפות לשנים של עימותים קשים ולכיפופי יד מכאיבים (בתקופת כהונתה יפקע הסכם עשר השנים על הסיוע האמריקאי לישראל), במקרה הרע, או לשנות חיכוכים מייגעים, סף-משבריים, אולי נטולי יריבות אישית אך רוויי התנגחויות פוליטיות, במקרה הטוב.

צריך רק לקוות שרה"מ לא ינסה להתפתות לבחוש בקדרת הבחירות בארה"ב ולנסות לקדם את המועמד הרפובליקני, יהיה מי שיהיה, כפי שהוא חיבק בבחירות הקודמות את ידידו מיט רומני. זה יהיה מתכון בטוח לאובמיזציה של היחסים עם ממשל קלינטון.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב