גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא טעם החיים: קוקה-קולה מחפשת נוסחה חדשה לצמיחה

צמיחת המכירות מידרדרת, ההכנסות מצויות תחת לחץ, ובעלי המניות מתחילים לאבד סבלנות על רקע השינוי בטעמי הצרכנים ■ האם המנכ"ל מוכתאר קנט יצליח לסייע לחברה לשנות את גורלה?

קוקה קולה / צלם: רויטרס
קוקה קולה / צלם: רויטרס

כשמאמינים אמיתיים כמו דן כריסטנסן חוצים את פמברטון פלייס, הפלאזה בשטח 80 דונם במרכז אטלנטה, הם נחשפים לצלילי פקקים נחלצים ובועות משקה ניתזות ממערכת הרמקולים של מוזיאון "עולם קוקה-קולה".

כריסטנסן, חוואי מאיידהו, גדל על שתיית 24 בקבוקי קוקה-קולה ביום. "Coke נהדרת. היא תוססת, מבעבעת, כמו אמריקה", הוא אומר ליד פסל הברונזה של ג'ון פמברטון, הרוקח מאטלנטה שהמציא את נוסחת קוקה-קולה ב-1886 כ"טוניק לראש" שירגיע את העצבים וייתן לשותה זריקת מרץ.

אבל היום, כמו אמריקאים רבים, כריסטנסן קיבל מהרופא שלו אזהרה שצריכת הסוכר שלו גבוהה מדי, ולכן הוא מגביל את עצמו לשני בקבוקים ביום. "הפסקתי עם חטיפים", הוא אומר, "אבל עדיין צריך את ה- Coke שלי".

בנג'מין גוזמן, מהנדס בן 25 שחוצה את הכיכר בדרכו לעבודה, אומר שהוא שותה קוקה-קולה "פעם בכמה זמן - בשום אופן לא פעם ביום".

ההבדל הזה בהגדרה של "הרבה" Coke, בין התריסר של בייבי בומר (יליד 1946-1964) לבין הבקבוק היחיד של בן דור המילניום (ילידי סוף שנות ה-80 ואילך), הוא ליבת השינוי שעוברת קוקה-קולה קומפני, שהמטה שלה שוכן 1.5 ק"מ משם.

מכירות משקאות תוססים בארה"ב ירדו במונחי כמויות זו השנה העשירית ברציפות ב-2014, לפי חברת המחקר יורומוניטור, ואפילו מכירות משקאות דיאט נמצאות בירידה בגלל חששות הצרכנים מפני ממתיקים מלאכותיים. המגמה בכלכלות מפותחות רבות דומה, אם כי הביקוש בשווקים המתעוררים עולה.

מכירות משקאות לא תוססים, כולל מים בקבוקים, עולות בקצב מהיר בהרבה מזה של המשקאות התוססים, אך האחרונים עדיין מהווים 70% ממכירות קוקה-קולה. מתוך כל שני משקאות תוססים שנמכרים בחנויות ברחבי העולם, אחד הוא מתוצרת קוקה-קולה.

אבל ההכנסות יורדות - ב-4% ל-46 מיליארד דולר בשנים 2012-2014 - והרווח ירד ב-21% ל-7.1 מיליארד דולר באותה התקופה, מה שגרם לכמה בעלי מניות מובילים להיות מוטרדים מן הכיוון של החברה.

קוקה קולה

האתגר של מוכתאר קנט, יו"ר ומנכ"ל החברה, הוא ברור, אם כי לא ישיר: להתוות עתיד ליצרנית המשקאות התוססים הגדולה בעולם, כאשר יותר ויותר צרכנים מפסיקים להיות מאוהבים במשקאות שלה.

הפתרון של קנט בן ה-62 היה לעבור ממודל שמרוכז בנפח מכירות, שהביא לעולם את בקבוק Big Gulp של ליטר Coke, ואת אחיו השמן ממנו Team Gulp ("לגימת צוות") של 3 ליטר, למודל שעונה לסיסמה "יותר בני אדם שותים את מוצרי Coke לעיתים תכופות יותר". אבל חלק מבעלי המניות עדיין לא השתכנעו.

"קנט יוצר את הרושם שהחייאת מכירות המשקאות הקלים התוססים היא הפתרון והיעד הסופי, אבל כעת אני מקווה שהוא סוף סוף מבין את זה", אומר בעל מניות בכיר שטוען שהחברה מתמקדת יותר מדי במחזורי מכירות ולא מספיק ברווחיות. "המשקיעים ייתנו להנהלה פסק זמן השנה, אבל לא אם 2016 תתברר כעוד שנת מעבר".

הבוס של Coke הכריז על 2014 כ"שנת הוצאה לפועל" והתחייב למאמץ שיווקי של מיליארד דולר כדי להעלות את נפח המכירות. בסתיו האחרון הוא הבטיח תוכנית קיצוצי עלויות של 3 מיליארד דולר כדי לשפר את הרווחיות, שבמסגרתה הוגדרה 2015 כ"שנת מעבר".

הקולות הביקורתיים הם במיעוט, וקנט נהנה מתמיכתו של וורן באפט, שחברת ברקשייר האתאוויי שלו היא בעלת העניין הגדולה ביותר בקוקה-קולה עם 9% מהמניות. אבל הביקורת עלולה להתעצם אם התוכנית של קנט לא תניב תוצאות.

המניות חזרו לרמות שנראו לאחרונה רק ב-1998, במידת מה הודות לתוכניות קיצוצי העלויות, אך הן מפגרות עדיין גם אחרי היריבה המושבעת פפסיקו וגם אחרי ביצועי מדד 500 S&P ב-3 השנים האחרונות.

השינויים קורים באיטיות בקוקה-קולה, בין היתר בגלל ממדיה - היא החברה ה-13 בגודלה בארה"ב, עם שווי שוק של 177 מיליארד דולר. אבל יש גם סיבה נוספת - החברה מלקקת עדיין את פצעי המסע המשפיל והיקר של New Coke - הניסיון המסוכן לשנות את נוסחת המשקה הסודית המהוללת שלה, שבוטל בעקבות מחאה ציבורית.

במשך יותר ממחצית ההיסטוריה שלה, בת בערך 130 שנים, החברה מכרה רק מוצר אחד באריזה או או שתיים: Coke קלאסי בברזי משקה או בבקבוק הזכוכית הקטן המסורתי שלה. ב-1955, החברה השיקה בקבוקים בגודל 10,12 ו-26 אונקיות (750 מ"ל). בשנות ה-90 הגדלים הללו התנפחו למה שמנהלי החברה מודים כיום שהיו פרופורציות אבסורדיות, יחד עם היקפי המותן של האמריקאים ושיעורי ההשמנה.

הצרכן רוצה אריזות קטנות יותר

"כעת אנחנו בעסק של מכירת קוקה-קולה שוב בגדלים שהצרכן רוצה, שהם קטנים יותר", אומר סנדי דגלאס, נשיא קוקה-קולה צפון אמריקה. "יותר אנשים יוכלו לשתות Coke יותר פעמים, ולשלם יותר תמורת החוויה. התפיסה שהמותג קוקה-קולה צריך להיות בצריכת-יתר כדי שהחברה תצמח היא שגיאה מתמטית".

הוא מצביע על האריזות הקטנות יותר - כולל פחיות ובקבוקי 6.5-8 אונקיות (250-200 מ"ל) - כעל עתיד החברה. הגדלים הללו מהווים כעת רק 5%-6% מסך המכירות, אם כי השיעור שלהם במונחי הכנסות "גבוה יותר משמעותית מהמספרים הללו". אבל המכירות שלהם צומחות ב-10%-15% בשנה.

השינוי בטעמי הצרכנים קשור מאוד לאזהרותיהם של ארגוני בריאות למיניהם וסוכנויות ממשל לצמצם את צריכת הסוכר בתזונה. "יותר ויותר אנשים מקשרים כיום משקאות תוססים לעששת, השמנה, מחלות לב וסוכרת - הם איבדו את הקסם שלהם כמשקאות כיפיים ושובבים שאתה שותה כי הם טעימים", אומר מייקל ג'ייקובסון, ראש "מרכז המדע לטובת הציבור".

המגמה של הצרכנים לבחור משקאות ומזונות טבעיים על פני מעובדים צפויה להימשך גם בטווח הארוך. במקום Coke הם בוחרים Smartwater או Simply Orange או Honest Tea או Vitaminwater או Powerade - כולם מוצרים של קוקה-קולה.

החברה אומרת שהיא מחויבת ל"הליכה בעקבות הצרכן", וזו הסיבה שהיא מוציאה סכומים גבוהים על גיוון מוצריה. בשנה שעברה היא שילמה 1.15 מיליארד דולר תמורת 16.7% במונסטר בוורג', יצרנית משקאות אנרגיה, נכנסה לשוק הקפה על-ידי קניית 16% בחברת קריג גרין מאונטן ב-2 מיליארד דולר, וקנתה גם את חברת מי הקוקוס זיקו. היא נכנסה אפילו לעסקי החלב עם ההשקה בחודש שעבר של Fairlife, חלב דל-לקטוז.

3,500 סוגי משקאות

קוקה-קולה מוכרת כיום 3,500 סוגי משקאות של 500 מותגים בעשרות אריזות ותצורות, לעומת 2,600 משקאות ב-400 מותגים כאשר קנט נכנס לתפקידו ב-2008. בשנה שעברה עלו מכירות המיצים של החברה בארה"ב ב-7.6%, מכירות המים בטעמים עלו ב-2.5% ומכירות התה הקר עלו ב-16.3%, לפי נתוני כתב העת Beverage Digest. מכירות המשקאות התוססים ירדו ב-1.3% במונחי נפח.

השאלה היא האם החברה הייתה איטית מדי באבחון המגמות הצרכניות ובתגובה להן. "אנחנו חושבים שהם נוקטים צעדים בכיוון הנכון", אומר עלי דיבאג'י, אנליסט בברנסטין. "אלא שאולי הצעדים הללו אינם מהירים או עמוקים כפי שהיינו רוצים לראות".

דיבאג'י טוען שהמרדף הבלתי נלאה של קוקה-קולה אחרי נתחי שוק הוביל תמחור חלש ללא צורך בארה"ב. למרות שהשוק האמריקאי מהווה 45% מסך מכירות החברה, הוא תורם רק 22% מרווחיה.

הרווחיות בארה"ב סובלת גם מהבעלות של קוקה-קולה על אחת הזכייניות (ממלאות הבקבוקים) הגדולות שלה בצפון אמריקה, שהיא קנתה לפני 5 שנים כדי לפתור בעיות של תת-ביצוע. לקוקה-קולה יש מערכת עולמית מורכבת של 250 זכייני מילוי בקבוקים (ופחיות) עצמאיים או בבעלות חלקית שלה, שלהם היא מוכרת את התרכיז. הזכיין מייצר את הבקבוק המוגמר ומשווק אותו בשוק המקומי שלו.

בנק נומורה חישב ששולי רווחי התפעול של כל מערכת קוקה-קולה - החברה והזכייניות שלה - הם 16% מההכנסות, נתון נמוך בהרבה מהממוצע של תעשיית מוצרי הצריכה המתכלים במהירות, שהוא 24%.

קנט מנסה לשפר את היעילות גם על-ידי עידוד מיזוגים בין זכייניות המילוי. בספרד ופורטוגל, למשל, התמזגו 8 זכיינים שונים, מה שגרר תגובה נזעמת של העובדים ודיון בבית המשפט העליון הספרדי.

המנכ"ל מתעקש לטעון שהוא ישפר את הרווחיות. תוכנית קיצוצי העלויות שלו בהיקף 3 מיליארד דולר כוללת פיטורים של 1,800 מבין 130,000 עובדי החברה בעולם, אך כמה אנליסטים מעריכים שהוא יכול היה לקצץ יותר. ב-2012, כאשר לפפסיקו הייתה בעיה דומה, היא צמצמה את כוח העבודה שלה ב-8,700 משרות, 3% ממנו.

חברת ווינטרגרין אדבייזרז, בעלת מניות קטנה בקוקה-קולה, אומרת שהשילוב של תוכנית הצמצומים הפושרת והניסיון שהיה בשנה שעברה לדחוף העלאה גדולה בשכר הבכירים בחברה, מערערים את מעמדו של קנט. מנכ"ל ווינטרגרין, דיוויד ווינטרס, קרא לבוס של Coke לפרוש מתפקידיו.

"קוקה-קולה אמורה להיות עסק מדהים, אבל ההנהלה הנוכחית הניבה רק ביצועים משעממים ממה שהוא כנראה המותג הטוב ביותר בעולם", אומר ווינטרס. "אין שם שום תחושת דחיפות שיש בכלל בעיה, ושצריך לתקוף את בסיס העלויות בצורה אגרסיבית יותר".

משקיעים מוסדיים גדולים יותר מקדמים בברכה את תוכנית קיצוצי העלויות של Coke ואת העלאת הדיבידנד האחרונה שלה. "זהו צוות ניהול טוב למדי, בדגש על חדשנות", אומר אחד המשקיעים הללו.

יעד השתלטות?

אבל אם קנט לא יצליח להפיק יותר ערך מהחברה, כמה בנקאים ומומחי מיזוגים מאמינים שהיא תהיה יום אחד יעד השתלטות - בקנה מידה ענק אמנם - בייחוד לחברת אנהויזר-בוש אינבב, יצרנית הבירה הגדולה בעולם, ולשלושת המיליארדרים הברזילאים שהם בעלי העניין בה, שידועים במומחיות קיצוצי העלויות שלהם.

השלישייה הזו, שכוללת את חורחה פאולו למאן, מחזיקה גם את קרן ההשקעות הפרטיות 3G Capital מניו-יורק. באפט הילל אותה ואמר שהיה רוצה לעשות עוד עסקים איתה בעקבות הרכישה המשותפת של היינץ, יצרנית המזון האמריקאי, ב-2013. היינץ הודיעה בחודש שעבר על רכישת היצרנית קראפט פודס בעסקת 100 מיליארד דולר.

איאן שקלטון, אנליסט בנומורה, אומר: "המספרים ענקיים, אבל אפשריים. אפשר להפיק מקוקה-קולה יותר ערך ביחס לכמעט כל חברה אחרת של מוצרי צריכה מתכלים במהירות". הוא מזהיר שהעסקה עם קראפט מוציאה מכלל חשבון תרחיש כזה בטווח הקרוב, אבל הוא מאמין שהחברה תרוויח מקיצוצים עמוקים יותר בפעילותה, והיא יכולה לסחוט החזרים טובים יותר מהזכיינים שלה.

ההחזקה של באפט בסך 9% ב-Coke תהיה נקודת התחלה טובה, אך כאשר הוא נשאל בשנה שעברה אם הוא עשוי להפוך את קוקה-קולה לחברה פרטית, באפט השיב ש"אין סיכוי שאעשה דבר כזה".

קנט ניצב בפני קרב במעלה גבעה כדי לעמוד ביעד של הכפלת הכנסות החברה ל-200 מיליארד דולר בשנת 2020 תוך הרחבת שולי התפעול שלה.

דבר אחד נראה בטוח, עם זאת: לא תהיה חזרה לאריזות הענק של העבר. דגלאס אומר כיום את מה שהיה נחשב חילול קודש לפני 5 שנים: "יום יבוא וארכיבאי כלשהו יבדוק את האריזות הגדולות של שנות ה-90, וינענע בראשו ויאמר, 'אלוהים אדירים, מי שתה אז כל-כך הרבה?'".

האתגר של פפסי: יריבות של עשרות שנים משתנה

מלחמות הקולה בין קוקה-קולה לפפסיקו הן החומר של אגדות עם תאגידיות, אבל למרות הדמיון בין מוצר הליבה שלהן, שני העסקים שונים מאוד זה מזה. Coke מתמקדת במשקאות, ואילו לפפסי יש גם עסקי חטיפים גדולים ורווחיים, כאשר עסקי הסודה מצויים תחת לחצים.

החברה הבת פריטו ליי, עם מותגים כמו דוריטוס, ליי'ז קריספס וקווייקר אוטס, תרמה יותר ממחצית מהגידול ברווח התפעולי של פפסי בשנים האחרונות. לקוקה-קולה אין עסקים כאלה שיכולים לתמוך בה בשעות קשות - ואם היו לה, סביר שהייתה סובלת מהתנגדות של בעלי מניות פעילים, שממנה סובלת פפסיקו.

מוכתאר קנט, מנכ"ל קוקה-קולה, חש אמנם את זעם המשקיעים בעקבות חבילת התגמול לבכירי החברה שהוא הציע בשנה שעברה - שגם וורן באפט, בעל העניין הגדול ביותר, תיאר כ"מופרזת". אבל זו הייתה ביקורת קלילה בהשוואה ללחצים על חטיבת החטיפים של פפסי, שעקפה את ביצועי חטיבת המשקאות עד כדי כך שנלסון פלץ, המשקיע הפעיל, לחץ על אינדרה נואי, מנכ"לית פפסי, להפריד בין שתי החברות.

חברת טריאן מנג'מנט פאנד של פלץ טענה שפיצול כזה יציף ערך באמצעות יצירת "שתי חברות רזות, זריריות ויזמיות יותר". המייסד השני של טריאן, אד גארדן, כינה את פפסי "חברה ביורוקרטית ודיקטטורית", וטען שקיימת בה תרבות של חנפנים ואומרי הן סביב המנכ"לית נואי.

אבל אחרי מבוי סתום של שנתיים, פפסי וטריאן הגיעו לשביתת נשק בינואר השנה. נציג מטעמה של טריאן, שמחזיקה רק 1% מפפסי, הצטרף למועצת המנהלים.

פפסי גם קידמה תוכניות נוספות שהיו ידידותיות למשקיעים, כולל קיצוצי עלויות, ובפברואר היא הודיעה על החזרת עד 9 מיליארד דולר למשקיעים באמצעות קניית מניות ודיבידנדים.

האירוניה היא שהעלייה בהסתה נגד הנהלת פפסי העלתה גם את מפלס הלחצים על קנט בקוקה-קולה לשפר את התשואות לבעלי המניות.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?