גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפריקה תעשיות: חשד שמנכ"ל נגב המפוטר מעל במיליוני שקלים

החשד: אבי מוטולה מעל בכ-2 מיליון שקל לפחות ■ הדירקטוריון מקפיא למוטולה את הפיצויים והפנסיה ■ עורך דינו: הוא השיב לכל שאלות החברה ■ החברה תרשום מחיקה של 49-59 מיליון שקל בגין רישום הכנסות פיקטיביות

אבי מוטולה / צילום: תמר מצפי
אבי מוטולה / צילום: תמר מצפי

מספר שבועות לאחר שדיווחה על הפסד כבד בשנת 2014, על פיטורי המנכ"ל ועל חששות לאי-סדרים כספיים, התברר היום (ה') כי הצרות בחברת אפריקה תעשיות גדולות בהרבה.

מדיווח שפרסמה היום עולה כי בחברה מקבוצת אפריקה ישראל התקיים במשך תקופה ארוכה כאוס פיננסי, חשבונאי וניהולי. הבור הכספי שצופה החברה מהפרשה עמוק משמעותית ממה שהעריכה תחילה, והיא צפויה לעלות לה בהפרשה של 49-59 מיליון שקל, לעומת הפחתה של 14 מיליון שקל בלבד שצפתה אפריקה תעשיות בחודש שעבר.

במרכז הדיווח מעלה אפריקה תעשיות האשמות חמורות כנגד המנכ"ל לשעבר, אבי מוטולה, שפוטר באמצע חודש מארס. "לידיעת החברה הגיעו טענות ואסמכתאות שהעלו חשש לביצוען של פעולות שלא כדין על-ידי מוטולה, לשעבר מנכ"ל החברה ומנכ"ל החברה-הבת נגב קרמיקה, שעיקרן נטילת כספים שלא כדין מחברות קבוצת נגב ללא אישור וללא דיווח לגורמים המוסמכים, ו/או שימוש שלא כדין בכספי חברות קבוצת נגב לשימושים אישיים, ללא אישור וללא דיווח לגורמים המוסמכים", נכתב.

"מבדיקות שערכה החברה, בניהולו של המבקר הפנימי ובסיוע משרד חקירות חיצוני, נמצא כי יש ממש בחשדות אלה. לתאריך הדוח, נמצאו ממצאים ביחס למשיכות אישיות בהיקף של כ-2 מיליון שקל (לאחר תחילתם של תהליכי הבדיקה הוחזרו לנגב חלק מסכומים אלה), והחברה ממשיכה להתקדם בהליכי הבדיקה בנושא זה, לרבות ביחס לחשדות לקיומם של סכומים נוספים שנמשכו כמשיכות אישיות.

"לאור ממצאים אלה", מוסיפה החברה, "החליט הדירקטוריון על ביטול יתרת תקופת ההודעה המוקדמת של מוטולה ועל הקפאה של כלל זכויותיו על-פי תנאי העסקתו (ובכלל זאת קופות גמל, לרבות פיצויי פיטורים וקרן השתלמות, מענק הסתגלות, תוכנית בונוס מיוחד ואופציות), עד לאחר סיום בירור החשדות המתוארים לעיל.

"כאמור, הליקויים והמשיכות האישיות כמתואר בדוח זה בוצעו במהלך תקופת כהונתו של המנכ"ל הקודם מוטולה, אשר פוטר על-ידי דירקטוריון החברה בשל תוצאותיה הכספיות הקשות, ביום 18.3.2015. רק לאחר פיטוריו של מוטולה פנה גורם בחברה ומסר את המידע הראשוני בדבר אי-הסדרים בחברת-הבת".

עורך דינו של מוטולה, אייל רוזובסקי, אמר היום בתגובה כי מוטולה התבקש להשיב על שורה של שאלות מצד החברה, והשיב לכל שאלה.

באפריקה תעשיות מציינים כי ממצאי הבדיקות מעידים על כך שמנהלים בכירים נוספים בנגב ידעו או היו מעורבים בפרשה, וכי הוחלט לפתוח מולם בהליכי שימוע ולבחון את הפסקת העסקתם.

תלונה על אי סדרים הובילה לבדיקה

אפריקה תעשיות, מקבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, עוסקת בייצור, עיבוד ושיווק מוצרי מתכת תחת החברה-הבת פקר פלדה, וכן ביבוא ושיווק אריחי קרמיקה, ברזים ומוצרים לעיצוב הבית, תחת החברה-הבת נגב קרמיקה. החברה נסחרת בשווי של כ-300 מיליון שקל, אחרי צניחה של 32% בשוויה מתחילת השנה.

מוטולה, נזכיר, פוטר מאפריקה תעשיות במפתיע במהלך חודש מארס, בד-בבד עם הדיווח של החברה על הפסד עצום של 61 מיליון שקל שהציגה בסיכום 2014, עיקרו ברבעון הרביעי. בחברה ייחסו את הפיטורים ל"אי-עמידה ביעדים העסקיים שהציב הדירקטוריון למנכ"ל".

פחות משבועיים לאחר פרסום הדוחות, דיווחה אפריקה תעשיות כי תלונה מצד עובד על אי-סדרים כספיים (שהגיעה לאחר פיטוריו של מוטולה) הובילה לבדיקה שבעקבותיה התגלתה הכרת יתר בהכנסות בהיקף של 14 מיליון שקל בחברה הנכדה, ויה ארקדיה. זו נרכשה לפני כ-4 שנים על-ידי נגב קרמיקה, שהייתה כאמור בניהולו של מוטולה, לאחר שנקלעה לחדלות פירעון.

כעת מפרטת אפריקה תעשיות כי לאורך מספר שנים ועד סוף 2014, "בוצע רישום מוקדם שלא כדין של הכנסות בין רבעונים, ורישום מוטעה של סעיפי הלקוחות הנכללים בדוחות הכספיים של חברות קבוצת נגב לשנים אלה. כן נרשם גידול מלאכותי בסעיפי המלאי של חברות-הבת".

עוד מעדכנת החברה כי "בשעה זו מרבית הבדיקות ביחס לדוחות הכספיים של חברות קבוצת נגב מצויות בשלבים מתקדמים", וכי עם השלמת הליכי הבדיקה, כשיתבררו לה ההשפעות הסופיות של הליקויים על הדוחות הכספיים, החברה תציג אותם מחדש (Restatement) כדי לשקף את השינויים.

צוין כאיש שיווק בולט ב-2012

אבי מוטולה ניהל במשך קרוב לעשור את נגב קרמיקה, וב-3 השנים האחרונות עשה זאת במקביל לניהולה של אפריקה תעשיות. בעקבות פיטוריו מונה מנכ"ל אפריקה ישראל אברהם נובוגרוצקי (נובו), למנכ"ל החברה. במהלך שנותיו בנגב קרמיקה הוביל אותה מוטולה לצמיחה, הרחיב את פעילותה, ביצע בה מספר רכישות ומיזוגים ויזם בה כמה שינויים ארגוניים משמעותיים.

במהלך 2012 צוין מוטולה כאחד מאנשי השיווק הבולטים על-ידי איגוד השיווק הישראלי, בין היתר בנימוקים של ייזום צעדים חדשניים ומהפכה בתפיסות קמעונאיות ומסחריות.

בעקבות הצלחתו בתפקיד מונה מוטולה ב-2012 במקביל גם למנכ"ל החברה-האם אפריקה תעשיות, אחרי שנובוגרוצקי, המנכ"ל הקודם שלה, מונה למנכ"ל אפריקה ישראל.

הטענות העיקריות של אפריקה תעשיות נגד המנכ"ל לשעבר אבי מוטולה:

מעילה בהיקף של 2 מיליון שקל לפחות

נטילת כספים מחברות מקבוצת נגב שלא כדין, ללא אישור וללא דיווח לגורמים המוסמכים

שימוש שלא כדין בכספי חברות קבוצת נגב לצרכים אישיים, ללא אישור וללא דיווח לגורמים המוסמכים

עיקרי הבעיות החשבונאיות באפריקה תעשיות:

רישום מוקדם שלא כדין של הכנסות בין רבעונים

רישום מוטעה של סעיפי הלקוחות הנכללים בדוחות הכספיים של קבוצת נגב

גידול מלאכותי בסעיפי המלאי של חברות-הבת

אי-סדרים ברישום ההכנסות של החברה-הנכדה ויה ארקדיה

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש הממשלה נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכנן להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

40 מניות בת''א בתשואה דו־ספרתית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בפחות מחודש: 40 מניות בת"א בתשואה דו־ספרתית

מדד ת"א 125 עקף מתחילת השנה את הרף הסמלי של 4,000 נקודות ● בין מניות המדד יש כיום יותר מ-40 שהניבו ב-2026 תשואות בשיעור דו ספרתי ● הבולטות: ארית תעשיות, גילת ומגה אור

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטיין ומטרופוליס קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב–2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

לקבל תשואה של 870% בשנתיים או לאבד כמעט הכול: האקסטרים של השוק

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: איזה דמי ניהול תשלמו בהן ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק