גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפאל, ללא מזל

ארצות עניות אינן נענשות רק בידי הטבע, אלא גם בידי אדם. מה יהיה עכשיו על נפאל?

רעידת האדמה בנפאל / צילום: רויטרס
רעידת האדמה בנפאל / צילום: רויטרס

מורט רוזנבלום, אחד מכתבי החוץ המוכשרים של זמנו, כתב לפני 35 שנה ספר על חוויותיו ב"סיקור העולם בשביל אמריקה". הוא היה אז כתב של סוכנות AP, ולימים שימש עורך ה"אינטרנשונל הרלד טריביון", העיתון הבינלאומי המובהק ביותר (שנבלע מאז במעיו של ה"ניו יורק טיימס"). רוזנבלום קרא לספרו "הפיכות צבאיות ורעידות אדמה".

קשה לחשוב על כותרת מוצלחת מזו לבטא את תסכוליו של כתב חוץ. האמת המצערת, אבל אולי הטבעית, היא שאנשים אינם מתעניינים בעולם החיצון, אלא לפעמים רחוקות. לרופרט מרדוק הצעיר יוחס פעם החיווי, שקוראיו רוצים לדעת מה קורה במחוג של חמישה קילומטרים מביתם, "לא באל סלוודור". מרדוק יודע דבר או שניים, או שלושה, על טעמם של קוראי עיתונים.

ספרו של רוזנבלום אינו מונח לפניי בזמן הכתיבה, אני רק זוכר את הרושם העצום שהוא עשה עליי בשעתו, משום אישור של כל תלונותיי על עורכיי, או על עורכים אחרים: ארצות רחוקות מצליחות לעניין אותם רק בזמן של אסונות - מידי הטבע, או מידי אדם; אם האדמה פוערת את פיה, או אם קולונלים תאבי-כוח תופסים את השלטון.

ההיפך מכל מה שהוא חשוב

מותר להניח, שבטור רעידות-האדמה כבר אז היה שמור מקום בולט לנפאל. ההסתברות שכתב יישלח לקטמנדו, שלא על מנת לטפס על האוורסט, הייתה קטנה להפליא. נפאל הייתה כמעט ההיפך מכל מה שהוא חשוב. כאשר כתב בכיר ב"גרדיאן" של לונדון החליט לעשות מעשה דווקאי, ולעבור אל המקום הנידח ביותר בארץ הנידחת ביותר, כדי לדווח משם שבוע אחר שבוע, הוא בחר כמובן בכפר מרוחק בנפאל.

בשנות ה-90, נפאל זכתה להצטרף גם אל הטור של "הפיכות צבאיות", או במקרה שלה, "מלחמות אזרחים". צבא גרילה מאואיסטי זחל לאטו מתוך יערותיה, והקים מדינה פרללית. מטרתו המוצהרת הייתה להפיל את המלוכה ההינדואית - נפאל הייתה הארץ היחידה בעולם, שהגדירה את עצמה "הינדואית"; הודו, עם רוב גדול של הינדו, מעולם לא עשתה כן - ולהקים רפובליקה. מטרתו הלא-מוצהרת הייתה לכונן דיקטטורה של איכרים ושל פועלים, א-לה מאו צה טונג. מנהיגי המאואיסטים נשמעו מסנגרים על הקמר רוז' הרצחניים של קמבודיה, אשר רצחו את האליטות, פינו את הערים מכל יושב, והגלו את האוכלוסיה אל הכפרים, לעבד שדות אורז עד שתיפח נשמתם.

לפני עשר שנים צנחה נפאל מן הטור השני. מלחמת האזרחים שלה הסתיימה. המלוכה בוטלה, ומפקד הגרילה המאואיסטים התייצב בראש ממשלת קואליציה שברירית. נפאל דווקא נעשתה מאוד מעניינת, אבל זה עניין שיש בו קצת יותר מדי ניואנסים. בהיעדר מלחמה קרה בין מזרח למערב, השאלה מי ישלטו בנפאל עניינה בעיקר את שתי השכנות המיידיות, הודו, רבת המכנים המשותפים, וסין.

רעשי-אדמה לא הורגים

מדוע רעידות-אדמה קטלניות במיוחד פוגעות דווקא במקומות העניים ביותר על פני כדור הארץ? נפאל, בחישוב כוח הקנייה לגולגולת, תופסת את המקום ה-197 בעולם, בטבלה של 230. היא מתחלקת בו עם פפואה ניו-גיני, והיא כנראה הענייה ביותר ביבשת אסיה.

ובכן, זה לא בדיוק ככה. אילו רעש-אדמה משיעורו של הרעש הנפאלי, 7.8 בסולם ריכטר, היה פוגע בקליפורניה, הוא היה הורג בין שניים לשלושה אחוזים מהרוגי נפאל. הסיבה הפרוזאית היא, שלא רעשי-אדמה הורגים אנשים, אלא בניינים הורגים אותם.

העוני נכנס למשוואה, כאשר אנחנו בודקים את איכות הבנייה, לא את פוטנציאל הרעידה. אסונות נפאל אמנם קשורים בביש-מזל גיאולוגי, אבל עוניה המשווע הוא החושף את תושביה לפגיעתה הרעה של הגיאולוגיה. נהירה לא מבוקרת של איכרים אביונים אל העיר הגדולה הפכה את קטמנדו בתוך דור אחד לאסון אורבני. מפקד האוכלוסין של 1971 העמיד את מספר תושביה על 150 אלף. שלושים שנה אחר כך הוא עמד כמעט על 1.75 מיליון.

מטיילים ותיקים מאוד בהימליה יזכרו, שקטמנדו הייתה ראויה פעם להילה הרומנטית שלה. הדמוגרפיה גזלה את ההילה. העיר מוסיפה להיות תחנת ביניים הכרחית בדרך לאוורסט; וסמטאות טאמל, העיר העתיקה של קטמנדו, הוסיפו לנחם תיירים שוחרי-אקזוטיקה. אבל הזוועה שהשתוללה בעיר החדשה הייתה ידועה יפה.

רק שבוע אחד לפני רעש האדמה של יום א' השבוע התכנסו אנשי-מדע בקטמנדו, כדי לדון ברעש הגדול הממשמש ובא. למען האמת, הם הזהירו מפני רעש גדול עוד יותר, כמו זה שפקד את העמק לפני 700 שנה. זו לא הייתה אינטואיציה. הם עקבו אחרי תנועת הלוחות הטקטוניים. הודו ואסיה מוסיפות להתחכך, והגלים הסייסמיים מחפשים מוצא.

ארץ לא מחושמלת

מה אפשר לעשות? לא הרבה - או הרבה מאוד. אפשר לעשות מה שעשו, או לא עשו, הפוליטיקאים של נפאל: לא כלום. זו ארץ, המבורכת בעושר גדול של מים, אבל אינה מצליחה לספק יותר משש שעות חשמל בקטמנדו בזמן העונה היבשה. חלקים אחרים מחושמלים עוד פחות.

זו ארץ, שלא הצליחה ליצור הסכמה לאומית רחבה בעשר השנים שחלפו מאז מלחמת האזרחים. היא לא הצליחה לכתוב חוקה, היא לא הגיעה להסכמה על אופי משטרה הפוליטי.

הבחירות של 2008 הפיחו תקווה עצומה בנפאלים. עירונים בורגנים הצביעו לטובת המאואיסטים, בתקווה שייפתח פרק חדש באמת. הם לא חזרו על הטעות, ובבחירות הבאות המאואיסטים נחלו תבוסה ניצחת.

בין בחירות לבחירות, הפוליטיקאים ניהלו משחקי כסאות מוסיקליים, ראשי ממשלות התחלפו בלי קשר לתוצאות הבחירות (המאואיסט המנצח החזיק מעמד במשך שבעה חודשים), ואוסף לא-תמיד מובן של מפלגות פוליטיות הכשילו זו את זו, והחליפו צדדים במהירות מרשימה.

באמצע העשור שעבר, הודו חששה מאוד שנפאל עומדת להפוך לסוס טרויאני בחצרה האחורית. המאואיסטים של נפאל שנאו את הודו (ואת ארה"ב), והעדיפו את סין. הם גם שותפים רעיוניים טבעיים של תנועת הגרילה המאואיסטית הרצחנית בהודו עצמה, שלוחמיה פעילים באזורים כפריים ניכרים, וידם להם רב בהריגת שוטרים וכל מי שהם חושדים בשיתוף פעולה עם השלטונות.

מתנה מאדולף היטלר

נפאל היא אחת הארצות המעטות באסיה, שלא התנסתה בשלטון קולוניאלי. ממילא אי אפשר להגיד עליה שקולוניאליסטים המציאו אותה, כדרך שהמציאו את רוב מדינות אסיה ואפריקה. היא הגיחה אל זירת ההיסטוריה בסוף המאה ה-18, תוצאה של מאבקים פנימיים.

זמן קצר אחר כך, להוותה, היא נפלה בידי שושלת של גנרלים, אשר ניטרלה את בית המלוכה, והפכה את נפאל לפרודיה של עריצות אוריינטלית. היא סגרה הרמטית את גבולות נפאל, ודיכאה כל ניצן של מחשבה חופשית. מכונית השרד הראשונה, מרצדס, הובאה לקטמנדו ערב מלחמת העולם השניה (מתנה מאדולף היטלר), כשהיא גרורה לסוסים, מפני שהארץ הייתה נקיה בהחלט מכל רמז של כביש סלול.

הפרודיה הסתיימה רק לפני 65 שנה. מלכי נפאל חזרו למלוך, ולמרבה הצער גם החליטו לשלוט. מאותו הזמן ואילך, במשך 55 שנה, נפאל עמדה בסימן מאבק בין מלכים תאבי-כוח לפוליטיקאים חמדנים.

ב-2001, יורש העצר של נפאל שלף תת-מקלע בחדר האוכל המשפחתי, והרג את כל בני משפחתו, כולל אביו המלך, לפני שירה בעצמו. דוד, שלא היה בחדר, ירש את הכתר, והצליח לעשות בחמש השנים הבאות את כל השגיאות שעשו קודמיו ב-50. לשבחה של נפאל ייאמר, שבניגוד כמעט לכל רפובליקה חדשה אחרת, היא לא עמדה על יציאת המלך המודח לגלות. הוא כיום אזרח פרטי.

עבודה המכבדת את בעליה, או לא

ב-2013, סיוע זר לנפאל עמד על 870 מיליון דולר, שליש ופחות ממה שזרמו אל שטחי הרשות הפלסטינית, למשל. אבל בשנה הזו הצמיחה בה הייתה רק 3.8%, מעט מאוד בשביל ארץ ענייה, עם אוכלוסיה צעירה ועם תשתית קורסת (הממוצע הדרום אסיאני היה 4.9%).

הבנק העולמי העריך שהשיעור הזה יעלה עד 5.5% ב-2014, אבל יעמוד אחר כך בסימן ירידה. בשעה שדרום אסיה תרשום צמיחה ממוצעת של 6.8% ב-2017, נפאל תצמח רק ב-4.5%. עכשיו עומדים כל הקלפים להיטרף, כמובן. הירידה המיידית תהיה גדולה מאוד, והשיקום המסובסד יבטיח עלייה ניכרת אחר כך. אבל השאלה מה יהיה על נפאל תעמוד בעינה.

מספר גדול מאוד של נפאלים עובדים מעבר לים, כידוע גם לישראלים. בהודו לבדה מתגוררים אולי שישה מיליון נפאלים, החופשים לחצות את הגבול הבין-לאומי בלי צורך באשרת-כניסה. אלפים מהם נהרו הביתה בימים האחרונים, לחפש בני משפחה, או להציל רכוש. בית חולים וטרינרי אחד סמוך לביתי התרוקן מרוב עובדיו, נפאלים שלא בחלו בשום עבודה המכבדת את בעליה - ולעתים קרובות גם בעבודה שאינה מכבדת את בעליה.

לפי נייר של Open Society, מיסודו של ג'ורג' סורוס, מדי חודש בחודשו, 16 אלף נפאלים יוצאים לעבוד בנסיכויות המפרץ, ועוד אלפים מתפזרים בשאר המזרח התיכון. השכר הנמוך, הניצול המחפיר, ההשפלה המתארכת אינם מרתיעים אותם. מי שמטיילים באזורים כפריים בנפאל יעמדו על הסיבה: בתי-מגורים נאים למדי, שתקבולי מהגרים מימנו. נקל לשער את דרגת הייאוש של נפאלים הרועים בשדות זרים, כאשר שמעו מה קרה לבתיהם. אכן, הנה היא, הקלות הבלתי נסבלת של הקיום.

נפאל במספרים

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; התמ"ג בגוש האירו הפתיע לחיוב

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הגיע מועד תשלום תגמולי המילואים: כמה תקבלו והאם אתם זכאים למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה