גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין בפרקליטות אחד שחושב שעו"ד רות דוד אשמה"

רבים בקהילה המשפטית מסרבים להאמין שהתובעת "הקשוחה והישרה כסרגל" שהכירו איבדה את המצפון והמצפן: "אין סיכוי שייצא מזה משהו. היא האישה הישרה והממלכתית ביותר שיש"

רות דוד / צילום: ליאור מזרחי
רות דוד / צילום: ליאור מזרחי

מצעד עורכי הדין המובלים לאחרונה בבושת-פנים לחדרי החקירות ולבתי המעצר הגיע אתמול (ד') לשיא חדש - פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עו"ד רות בלום-דוד, הובאה להארכת מעצרה בבית משפט השלום בירושלים, ומעצרה הוארך (בהסכמה) ב-3 ימים.

החשדות נגד הפרקליטה הבכירה לשעבר חמורים ומביכים, וכוללים לכאורה לקיחת שוחד, שיבוש הליכי משפט ועבירות על טוהר המידות, במסגרת פרשות השוחד לכאורה של עו"ד רונאל פישר. אך הם מתעצמים ומשמעותיים עוד יותר נוכח זהות החשודה ותפקידה בעשורים האחרונים.

במשך 33 שנה שירתה בלום-דוד את המדינה, תחילה כעורכת בפרקליטות מחוז תל-אביב, וב-8 השנים האחרונות לעבודתה בשירות הציבורי, בתפקיד הבכיר כפרקליטת מחוז תל-אביב לעניינים פליליים.

בתפקידה זה היא חרצה גורלות של מאות נאשמים וחשודים, כשהכריעה אם יוגש נגד שר זה או אחר כתב אישום, באילו עבירות יואשמו עברייני צווארון לבן, ואיזו פרשייה לכלול בכתבי האישום של כנופיית פשע כלשהי.

בלום-דוד מילאה תפקיד מעין-שיפוטי והשפיעה כמורמת מעם על חיי אנשים רבים. גם פרישתה מהשירות הציבורי ב-2012 לא העיבה על הישגיה וחשיבותם במרבית הקריירה שלה.

ופתאום, השבוע, היא צנחה צניחה חופשית היישר לנעלי החשודה, הכלואה מאחורי סורג ובריח. המשטרה, שהייתה חלק מהשרשרת שעבדה תחתיה בתקופת עבודתה בפרקליטות, חוקרת אותה, ללא הנחות.

הפרטים שפורסמו ביממה האחרונה חושפים טפח מן החקירה. החשד העיקרי נגד רות דוד הוא שיבוש הליכי משפט, לאחר שהשתתפה בפגישה לילית דרמטית בשבוע שעבר, שבה נכחו רונאל פישר ומזכירתו, שנעצרה השבוע וחתמה על הסכם עדת מדינה עם הפרקליטות. הפגישה נערכה לאחר שנודע לפישר ולדוד שבמח"ש הצליחו לפצח את קוד האייפון של פישר ונחשפו למידע שעלול לסבך גורמים נוספים בפרשה.

על-פי החשד, פישר ובלום-דוד יזמו את הפגישה וניסו לשכנע את המזכירה לשמור על זכות השתיקה, כלומר, לא להלשין על פישר - אם תיעצר בהמשך השבוע.

מהחקירה עלה לכאורה כי עדת המדינה הביעה חשש שלא תצליח לעמוד בלחץ החקירה, ובתגובה הציעו לה פישר ובלום-דוד "לצאת לחופשה" בחו"ל. למחרת נעצרו פישר ומזכירתו, שחתמה על הסכם עדת מדינה.

עו"ד בלום-דוד הכחישה את החשדות המיוחסים לה, אך על-פי הפרסומים היא אינה מכחישה את נוכחותה בפגישה, כי אם את הפעלת הלחצים על המזכירה.

פרשת פישר

נחשבה לפרקליטת מחוז קשוחה

חשד נוסף שחוקרת המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) הוא - האם בלום-דוד סייעה להעברת כספי שוחד או כספים לא כשרים לעבריינים כשייצגה את הקבלן יאיר ביטון, לאחר שהתפוצצה פרשת ב. יאיר. מח"ש בודקת אם פישר העביר מידע מחקירת משטרה ללקוחו, חברו ושותפו, יאיר ביטון, מבעלי חברת ב.יאיר, החשוד בהלבנת הון של כ-60 מיליון שקל דרך ארגון הפשיעה של יצחק אברג'יל.

מאז נודע דבר מעצרה, עולם המשפט כמרקחה. הפרקליטות מוכת הלם, שופטים שעבדו תחתיה לא מאמינים שהחשדות המיוחסים למורתם נכונים, והלך-הרוח סביב כל מי שמכיר אותה הוא של פקפוק וחוסר אמון בחשדות המיוחסים לה. סנגורים ופרקליטים נדהמים מכך שבלום-דוד, שנחשבה לפרקליטת מחוז מהקשוחות ומהישרות, נחשדת בעבירות כאלה.

לדברי עו"ד ששי גז, שמכיר אותה היטב, "זו השיחה בעולם המשפט. איש לא מפסיק לדבר על זה. הרגע ניתקתי שיחה עם תובע בכיר שאמר לי, ש'אין שום סיכוי שייצא מזה משהו'. אף אחד במערכת, בפרקליטות לא מפקפק ביושרה שלה. דוד נחשבת לאישה הישרה והממלכתית ביותר שיש. היא תמיד נהגה בנועם ובהגינות, ואף אחד לא יכול היה לתאר שיעלו נגדה חשדות, בפרט כאלה".

אמנם היום בפרקליטות בעיקר שותקים, אך המסר מאחורי הקלעים הוא קשה. מדברים שם על "יום כיפור של הפרקליטות" ועל "רעידת אדמה משפטית". אמש (ד') הפיץ פרקליט המדינה, שי ניצן, לכל עובדי הפרקליטות איגרת שבה הוא אינו מסגיר את מחשבותיו באשר לחשדות נגד בלום-דוד, אך מנסה לחזק את ידם של הפרקליטים ולנסוך בהם ביטחון.

עו"ד ששי גז מציין כי "לא היה דבר כזה. אפשר לכנות את זה בכל סופרלטיב, אבל זה באמת הלם. שוק. הם בשיתוק מוחלט בפרקליטות. הדבר היחיד שמרגיע אותם, זה העובדה שלא חוקרים אותה על החלטות שקיבלה כפרקליטת מחוז, אלא על דברים שקרו לאחר מכן, כסנגורית. ובכל מקרה, בפרקליטות אין אחד שחושב שהיא אשמה. כולם בטוחים שהיא תצא מזה ללא כלום".

- כמי שמכיר אותה שנים רבות, אתה מאמין שלא היו דברים מעולם?

גז: "גם אני מתקשה להאמין שיש דברים בגו. היא כנראה הייתה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון. תזכרי מאיפה היא באה. בפרקליטות המחוז כולם היו בניה. את יודעת כמה שופטים יצאו ממדרשתה? יש היום שופטים מכהנים ופרקליטים שעלו לתפקידים בכירים בשירות המדינה, שלמדו בבית-ספרה.

"פרקליטת מחוז לפעמים יותר חשובה משופט עליון. יש לפרקליט מחוז יכולות, כוחות וסמכויות בלתי מוגבלות. הוא מכריע גורלות. מדובר באשה ישרה, וקשה לי לפקפק ביושר שלה גם נוכח המעצר".

בשנים עברו, גם עו"ד יהושע רזניק - לשעבר המשנה לפרקליטת המדינה והיום מבכירי הסנגורים בארץ - היה מתקשה להאמין לחשדות שטופלים בפרקליטה כלשהי, כל שכן בפרקליטה בכירה כל-כך; אך היום רזניק פחות נחרץ.

"בעבר, כשהתפרסמה פרשת ליאורה גלט-ברקוביץ', שהדליפה חומרים לעיתונאי ברוך קרא, כמובן לא תמורת כסף, אז אמרתי בביטחון נאיבי בראיון לרדיו שאני משוכנע שההדלפה היא לא מחוגי הפרקליטות. אך התברר שטעיתי באופן נחרץ, וזה כן היה מחוגי הפרקליטות. היום אני כבר אומר שהכול יכול לקרות. אין מה לעשות", הוא אומר.

באשר לעו"ד בלום-דוד באופן ספציפי, אומר עו"ד רזניק כי "כעורך דין פרטי גיליתי פרקליטה קשוחה. היא לא נהגה לאשר הסדרי טיעון בקלות. לא בכדי היא נבחרה לפרקליטת מחוז. זה היה בשל יכולותיה. היא תמיד נחשבה לבת-סמכה בעניינים הקשורים להעמדה לדין.

"היא גם חרוצה, עניינית ושלטה בחומר שהובא לפניה כפרקליטה, גם בתיקים של ריבוי נאשמים ופרשיות מסועפות. היא נתפסה בעיניי וגם בעיני אחרים ישרה כסרגל, ועד שלא יהיו ראיות אחרות - היא צריכה ליהנות מחזקת החפות".

באשר לשאלה האם צריך לפתוח היום תיקים שבהם בלום-דוד הכריעה בעבר ולבדוק חשדות להשפעה אסורה עליה מצד עו"ד רונאל פישר כפרקליטת מחוז, אומר רזניק: "לו זה הייתי אני, הייתי אומר להם 'בבקשה, תבדקו'. אם יש חשדות שהיו השפעות על תיקים - אז בבקשה, תבדקו תיקים ותמצאו שלא היו דברים מעולם.

"זה מה שאני הייתי אומר, ולא הייתי מסכים שיגלגלו אותי בזפת ובנוצות, כמי שחשוד במשוא-פנים לאדם כזה או אחר. אם זה אכן קרה, חלילה, אז זה שבר לפרקליטות. כמי שהיה בגוף הזה, אני יכול לומר שזה יזעזע את המערכת. אותי זה מפתיע ומדהים שבכלל חושדים בה במשהו".

- אחד החשדות מתייחס לפגישה שבמסגרתה המליצה בלום-דוד לכאורה לעדת המדינה לא לדבר בחקירה ואולי אף לצאת לחופשה בחו"ל.

רזניק: "לגבי עצות שנתנה לעדת המדינה, צריך לבדוק אם זה נעשה במהלך תפקידה כעורכת דין. זה מאוד סקסי במח"ש, ובמשטרה בכלל, לדבר על שיבוש הליכים. הסעיף הזה מלווה אותנו הרבה שנים, אבל החשדות על שיבוש נועדו בהרבה מקרים להפחיד עורכי דין ולשתקם. זה רק נועד להפחיד, ועורכי הדין אכן פוחדים.

"אני לא יודע מה היא אמרה ומה היה הייעוץ למזכירתו של פישר, אך יכול להיות שהיא פעלה במסגרת תפקידה כעורכת דין, ועכשיו במשטרה כבר זועקים 'שיבוש'. אז בואו ניזהר בכבודה".

עוד כתבות

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בתל אביב; מניות הביטוח והביטחוניות הובילו את הירידות

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● הירידות בבורסות העולם התמתנו, לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי לא ישתלט על גרינלנד בכוח ● הדולר נסחר סביב 3.15 שקלים ● אתמול הושלמה ההנפקה הראשונה השנה בת"א - רמי לוי נדל"ן ● ממשלת בולגריה נכנסת כשותפה ברישיון של ניו-מד אנרג'י ● המשקיעים בורחים מסיכון: מחירי הסחורות בשיא, ירידות חדות נרשמו באג"ח ובמטבעות הקריפטו

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; עלייה בחוזים העתידיים על וול סטריט


הדאקס והקאק עולים ביותר מ-1% ● מניית פולקסווגן עולה בכ-5% לאחר תצהיר תזרים המזומנים של החברה ● המסחר באסיה ננעל בעליות: הקוספי רשם עלייה של כ-0.9%, הניקיי זינק בכ-1.8% ● מניות קרן הההשקעות סופטבנק מוסיפות לערכן כ-12% ● החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים במגמה חיובית קלה ● גם בגרמניה מצפים לפתיחה ירוקה אחרי יום אדום ● הדולר התחזק ברחבי העולם, גם מחירי האג"ח התאוששו • אינטל זינקה אתמול במעל 10% • הזהב והכסף נסוגו מעט מהשיאים שלהם

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

תחרות בנמלים: נמל מספנות ישראל יקלוט תבואה ללחם ולמזון בע"ח

נמל מספנות ישראל נכנס לתחום יבוא הגרעינים עם ממגורה חדשה של 65 אלף קוב, ומציב תחרות למתקנים הוותיקים בחיפה ובאשדוד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

טראמפ מתקפל? הסיר את המכסים החדשים על אירופה ודיווח על "מסגרת להסכמה" על גרינלנד

אחרי איומים בסיפוח גרינלנד ובהטלת מכסים על מדינות אירופה ככל שאלה ימנעו זאת בעדו, טראמפ הודיע על הקפאת הצעדים והציג "מסגרת לעסקה עתידית" עם נאט"ו ● מוקדם יותר היום הפרלמנט האירופי עצר את אישור הסכם הסחר עם ארה"ב, בטענה כי המכסים החדשים עשויים להפר אותו

שליח וולט

האפשרויות שעומדות בפני וולט אחרי האולטימטום של רשות התחרות

בוולט פועלים להפיג את חששות רשות התחרות, בזמן שמתנהל מו"מ בין הצדדים על התנאים שיאפשרו את חידוש הפטור מהסדר כובל ● מומחים מעריכים כי רשות התחרות תדרוש בין היתר הגבלות על איסוף המידע על התנהגות הצרכנים באפליקציה ופיקוח על העמלות שוולט גובה מהסופרים המתחרים של הזרוע הקמעונאית שלה

מגדל פרישמן 46 בת''א / צילום: תמר מצפי

100 אלף שקל בחודש: תושב החוץ ששכר דירה במגדל בפרישמן-דיזנגוף

מדובר בדירה המשתרעת על פני קומה שלמה בשטח של 480 מ"ר בנוי, פלוס 90 מ"ר מרפסות, שמתפרשות כמעט לאורך כל הדירה ● לגלובס נודע כי הסכום הנדרש לשכירות עמד על 115 אלף שקל לחודש, אך לאחר מו"מ ארוך, השוכר ובעלי הדירה סגרו את עסקת השכירות על 100 אלף שקל לחודש כאמור

הדמייה של כביש 6 צפון, מחלף בית העמק / צילום: ap, Matt Rourke

הסדרת הפקעת הקרקעות מאיימת לעכב את מיזם כביש 6 בצפון

פרויקט הארכת כביש 6 לצפון מתקדם לשלב המכרזי, אך לוחות הזמנים עשויים להתעכב ● בין הסיבות, סוגיות שטרם הוסדרו הקשורות לתפיסת קרקע, פיצוי בעלי הקרקעות וליווי משטרתי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט, בעקבות ההסכמות שהושגו לגבי גרינלנד

ה-S&P 500 עלה בכ-1.2% ● טראמפ הודיע כי הגיע למתווה של עסקה מול נאט"ו לגבי גרינלנד, ושלא יטיל מכסים חדשים על אירופה ● האיחוד האירופי השהה את אישורו של הסכם הסחר עם ארה"ב ● אינטל זינקה במעל 11%, לקראת פרסום דוחותיה הכספיים בליל יום חמישי ● נטפליקס ירדה בכ-2%, לאחר שתחזיותיה אכזבו את המשקיעים ● מחירי הזהב והכסף נסוגו מהשיאים שלהם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

אילוסטרציה: איל יצהר

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

טראמפ נגד נתניהו: למי מגיע הקרדיט על כיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

מכה נוספת לאיחוד: הפרלמנט האירופי השעה הסכם הסחר עם אמריקה הלטינית

ההסכם היה אמור לסלול את הדרך להגדלת היצוא האירופי לברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי ● המשמעות של ההשעיה היא עיכוב אפשרי של שנים בכניסתו לפועל של ההסכם, ומכה קשה לתדמית האיחוד האירופי כשותף סחר אמין

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן לצד מירה מואטי, לפני שהאחרונה עזבה את החברה / צילום: ap, Barbara Ortutey

הרומן נחשף, בכירים עזבו: הסטארט־אפ של יוצאת OpenAI מתקשה להתרומם

סטארט־אפ הבינה המלאכותית Thinking Machines Lab של מירה מוראטי, לשעבר בכירה ב־OpenAI, ניצב בימים אלה בעיצומו של גל עזיבות חריג ● ברקע: רומן בין מנהל לעובדת ודרישה לקחת חלק מסמכויותיה של מוראטי בחברה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

מחקר חדש של בנק ישראל מבקר את הרחבת הטבות המס ליישובים

הגדלת מספר היישובים שתושביהם זכאים להטבות במס הכנסה נועדה למשוך אוכלוסייה חזקה לפריפריה, אך לפי מחקר של בנק ישראל, היא הניבה שינוי מוגבל בלבד ● חרף העלות הכלכלית החריגה, בגובה מאות מיליוני שקלים בשנה, הממשלה רוצה להכניס לרשימה גם את נהריה ואשקלון וכן יישובים מעבר לקו הירוק

נדב טנא, דינה בן טל גננסיה, איציק וייץ / צילום: אורן בירן, גיא כושי ויריב פיין, אלעד גוטמן

חגיגת המימושים בבורסה: עשרות שכירים הפכו למיליונרים, ולא רק בהייטק

הגאות בשוק המניות ייצרה הון עתק לא רק לבעלי החברות, אלא גם לשורה של מנהלים ועובדים בחברות הנסחרות בת"א ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● במקביל, אופציות למניות, שמזוהות בעיקר עם עובדים בחברות הייטק, הפכו כלי להתעשרות גם בתעשיות המסורתיות

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם