גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצות לכחלון: מיגור העוני וצמצום פערים אינם פוגעים בצמיחה

הנתונים שנאספו מספקים הוכחות כי שוויון, עד דרגה מסוימת, מגביר צמיחה ושגשוג כלכלי; וכי עידוד נוכחות גבוהה של ילדי השכבות העניות בבתי ספר הם גורמים מעודדי צמיחה ■ פרופ' יוסף מ' אדרעי במאמר שני בסדרה

עוני / צילום: תמר מצפי
עוני / צילום: תמר מצפי

כבר שנים רבות שרוב טכנאי הכלכלה, בתמיכתם הנלהבת של בעלי הון חסרי אחריות חברתית, מסכימים עם הקיבעון המחשבתי שלפיו מדיניות של צמצום פערים, מיגור העוני וחלוקה מחדש פוגעים ביעילות ובצמיחה הכלכלית. עם זאת, לא כולם נהרו אחר גישה זו, ודאי שלא הפילוסופיים הארציים, ודאי שלא קיינס (שטען שכדי להבטיח צמיחה כלכלית יש צורך בהתערבות ממשלתית פעילה בשוק).

מזה עשרות שנים שאני מנסה לשכנע את תלמידי ותלמידותי שהמשפט "היזהרו בבני עניים כי מהם תצא תורה", אינו כלל ערכי גרידא אלא תובנה כלכלית תועלתנית. נשקיע בילדים עניים ונקבל מהם תשואה גבוהה שהרי לעולם אין לדעת אם ילדה או ילד שהוזנחו, גדלו בשולי החברה והפכו לנטל על כלל הקהילה - היו מסוגלים לגדול ולהפוך לאיינשטיין או לגייטס אילו רק היו מקבלים הזדמנות שווה.

תהליך הרסני

תפיסה כזאת הוצגה בדרך כלל במאמרים שהעיקר בהם הוא שגורמי הייצור הם הון פיננסי, הון אנושי, אך גם הון ציבורי. שירותים ציבוריים טובים של ממשלה אמינה ויעילה מגדילים את ההון הציבורי וממילא את הצמיחה הכלכלית ואת הסולידריות החברתית, וחוזר חלילה.

מנגד, טכנאי הכלכלה (המכנים עצמם לאחרונה "ניאו-ליברלים") דבקו באמונה שלפיה הקטנת מסים וצמצום פעילות ממשלתית תביא תמיד לגידול ביעילות המשקית ובצמיחה הכלכלית. "עקומת לאפר" (שבבסיסה ההנחה שכאשר מעלים את גובה המס מעבר לערכו היעיל, המוטיבציה לעבוד פוחתת והכנסות המדינה קטנות), שאומצה בהתלהבות על ידי הניאו-ליברלים, התגלתה כמה שנים מאוחר יותר על ידי המתמטיקאי גרדינר כקשקוש מושלם, תרתי משמע. ואף על פי כן המשיכו הטכנאים ומספר פוליטיקאים בכירים להמשיך ולנפנף בה.

בשנים האחרונות נפל דבר בעולם כאשר החלו להתפרסם גם מחקרים אמפיריים שהיכו בתדהמה את טכנאי הכלכלה. כך, מחקר של ה-IMF השמרני שסקר 20 מדינות על פני עשרות שנים, העיד על כך שפערים חברתיים מביאים לעצירה בצמיחה כלכלית מתמשכת ויציבה, וכי חוסר שוויון חותר תחת קידמה בתחומי החינוך והבריאות, מביא להפחתה בהשקעות הון ולחוסר יציבות. המחקר גם הפריך את ההשערה לפיה הצמיחה הכלכלית נעצרת במדינות שבהן הפערים גדולים דווקא משום שהממשלה מפנה כספים לצמצום הפערים.

הנתונים שנאספו מספקים הוכחות כי שוויון, עד דרגה מסוימת, מגביר צמיחה ושגשוג כלכלי; כי מיסוי החצנות שליליות הנגרמות בעיקר על בעלי היכולת מחד, ותשלומי העברה המעודדים נוכחות גבוהה של ילדי השכבות העניות בבתי ספר מאידך, הם גורמים מעודדי צמיחה. עוד נמצא, כי האי-שוויון נטו נמוך הולך יד ביד עם צמיחה יציבה ומתמשכת ברמה נתונה של חלוקה מחדש.

הנתונים הללו מסבירים כי ההשפעה המצטברת הישירה והעקיפה של חלוקה מחדש והפחתת האי-שוויון מעידה על גידול בצמיחה. רק במקרים קיצוניים יש מעט ראיות התומכות באפשרות שלמדיניות צמצום פערים יש השפעות שליליות על הצמיחה. המסקנה הסופית מנוסחת בלשון עדינה: "התפיסה המקובלת על פיה מדיניות של חלוקה מחדש וצמצום פערים באה על חשבון יעילות כלכלית היא כנראה מופרכת. נתוני המאקרו הטובים ביותר הזמינים אינם תומכים בתפיסה זו".

הכלכלן הצרפתי תומאס פיקטי הצליח להשיג נתונים ממספר מדינות על פני 250 שנה (!). טענתו, המגובה בנתונים אמפיריים, פשוטה: כיוון שבמהלך 250 השנים האחרונות, למעט שתי תקופות קצרות ביותר בזמן מלחמות, העלייה בתשואה להון גבוהה יותר מהגידול בתשואה לעבודה - הרי ברור שהפערים הכלכליים ילכו ויגברו (לא מפתיע שגם מרכז אדווה הציג לאחרונה מחקר ישראלי לפיו הפער בגידול ההכנסות של המעסיקים ושל העובדים בישראל הולך וגדל). תהליך הרסני זה פוגע בסולידריות החברתית ובמריטוקרטיה שהיא הבסיס לשלטון דמוקרטי. סופו של התהליך, אם לא יבלם, יביא להרס המשטרים הדמוקרטיים והכלכליים המוכרים לנו בעולם המערבי.

התופעות המוכרות לנו כמו תנועת "כבוש את וול סטריט", האביב הערבי ומחאת הציבור ב-2011 בישראל, מעידות על כך שחושיו של הציבור טובים יותר - גם מבחינה כלכלית - מחושיהם של טכנאיי הכלכלה.

מכאן לעצה השנייה: על תיתן לבעלי האינטרסים - בעלי הון וטכנאי הכלכלה - להפחידך בטענה כי מדיניות של צמצום פערים, חלוקה מחדש ומיגור העוני יביאו לפגיעה בצמיחה וביעילות הכלכלית. אל תאמין לטענתם כי התעשרותם של בעלי ההון "תחלחל למטה" ותביא לגידול ברווחת מי שגורלם לא שפר. ככל שמצבם של העניים בקהילה ישתפר - כן ישתפר מצבם של חברי העשירון העליון שייהנו מעובדים טובים ומלקוחות רבים יותר, ובסופו של דבר מצבם של כלל תושבי המדינה ייטב.

הכותב הוא מומחה לדיני מסים וחקיקה פיסקאלית באוניברסיטת חיפה

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים