גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחום המיזוגים והרכישות לוהט: כך ניתן להרוויח ממנו

קצב המיזוגים והרכישות העולמי מאז תחילת השנה, הוא המהיר ביותר מאז 2007, ונראה שהוא לא עומד להאט ■ מהן המגמות הבולטות כעת בתחום, מדוע השווקים כה אוהבים אותו, וכיצד כדאי להיחשף להשקעה בו

עסקה עסקאות ידיים מיזוג לחיצת ידיים חתימת חוזה / צלם: פוטוס טו גו
עסקה עסקאות ידיים מיזוג לחיצת ידיים חתימת חוזה / צלם: פוטוס טו גו

המשולש היצרי טבע-מיילן-פריגו איפשר בשבועות האחרונים למשקיע הישראלי הצצה אל מאחורי הקלעים של אחד הטרנדים הלוהטים בעולם ההשקעות כיום: מיזוגים ורכישות (M&A). דרך עיניו של רוברט קורי, מנכ"ל מיילן, ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, וג'וזף פאפא, מנכ"ל פריגו, קיבלו המשקיעים המקומיים עדות ישירה על המזימות, התככים, ההכפשות ו"גלולות הרעל", שמאפיינים חלק מהמיזוגים והרכישות בעולם, ואשר זוכים לא פעם לכותרות גדולות יותר מנושאים כמו צמיחה, התייעלות, חיסכון בהוצאות ורווח גדול יותר לבעלי המניות - הצפויים בעקבות העסקאות האלה.

קצב המיזוגים והרכישות העולמי מאז תחילת 2015, הוא המהיר ביותר מאז תחילת 2007, רגע לפני פרוץ המשבר הפיננסי העולמי. מתחילת השנה הודיעו חברות בעולם על יותר מ-8,000 מיזוגים בהיקף כולל של כ-1.66 טריליון דולר, לפי נתוני בלומברג. את הטרנד מובילות כמובן החברות האמריקאיות, שאחראיות לכמחצית משווי העסקאות. באירופה הקצב גדל בחודשים האחרונים והגיע לכ-30% משווי העסקאות.

כמו שהדברים נראים כעת, הקצב הזה לא עומד להאט. אחת המגמות הבולטות במיוחד במיזוגים בשנה האחרונה, היא שובן של המגה-עסקאות. רק בסוף השבוע דווח, כי מיקרוסופט שוקלת לרכוש את חברת מחשוב הענן Salesforce.com, הנסחרת בשווי של יותר מ-50 מיליארד דולר; וזאת ימים ספורים אחרי שסינג'נטה, חברת האגרוכימיה הגדולה בעולם, דחתה הצעת רכש של 45 מיליארד דולר מיריבתה מונסנטו.

בשבוע שעבר הספיקה חברת התרופות Abbvie לצאת בהנפקת אג"ח גדולה למימון רכישת Pharmacyclics בשווי 21 מיליארד דולר, אחרי שתוכנית קודמת למיזוג עם המתחרה שייר נכשלה. מוקדם יותר השנה הודיעו חברות המזון היינץ וקראפט על מיזוג בעסקה בשווי 55 מיליארד דולר, וחברת התרופות אקטוויס השלימה את רכישת יצרנית הבוטוקס Allergan ב-65 מיליארד דולר. אחת העסקאות הנרקמות הגדולות ביותר, שבמסגרתה חברת האנרגיה רויאל-דץ'-של מתכננת לרכוש את BG הבריטית בעסקה בשווי כ-80 מיליארד דולר, עדיין מתעכבת.

ב-12 החודשים האחרונים כבר הודיעו חברות על מיזוגים ורכישות בהיקף כולל של 5.4 טריליון דולר. מניתוח של העסקאות האלה עולה, כי המגזר המוביל את המגמה הוא הפארמה, כולל חברות תרופות, ביוטכנולוגיה וציוד רפואי, כך שאין פלא שהמאבק בין טבע, מיילן ופריגו מקבל כותרות בכל העולם. היקף העסקאות במגזר הפארמה בשנה האחרונה הוא כבר מעל 635 מיליארד דולר, והוא מקדים בגדול את כל התעשיות האחרות.

המגזר המוביל השני הוא תחום האנרגיה עם עסקאות בהיקף של כ-500 מיליארד דולר. העסקאות במגזר זה עשויות ללמד לא מעט על הלוגיקה, שעומדת מאחורי עסקאות גדולות בעולם. הירידה הדרמטית במחירי הנפט, שהחלה ביולי 2014, כאשר מחירי הנפט עוד היו גבוהים מ-100 דולר, והגיעה לשיאה במארס השנה, כשהמחירים הגיעו לשפל של 44 דולר לחבית, יצרה לא מעט בעיות לחברות הנפט.

כאשר הכדאיות של פרויקטים מתוכננים רבים ירדה, חברות רבות התקשו להתמודד עם עומסי העלויות והיעדר היכולת להציג גידול בהכנסות וברווחים. על הרקע הזה, רכישה של חברות טומנת בחובה שני פתרונות: אפשרות להתייעלות משמעותית, וכן הגדלה של ההכנסות.

ביצועי יתר של החברות המעורבות

ההיסטוריה מלמדת, כי ככול ששוקי המניות עולים ומחירי המניות גבוהים יותר, כך יש יותר מיזוגים. עם זאת, מעניין לשים לב, כי למרות ההאצה בקצב, הפרמיות שבהן מבוצעות העסקאות מעל מחירי השוק לא גדלות במקביל. בחמש השנים האחרונות הפרמיה הממוצעת הייתה מדי שנה 24%-25% מעל מחיר השוק של החברות הנרכשות, למעט 2014 שהייתה קצת יותר נמוכה (21%).

לא קשה להבין למה השווקים אוהבים מיזוגים. לרוב החברות, במיוחד בארה"ב, יש כיום כיסי מזומנים עמוקים במיוחד, אך מעט מה לעשות איתם. התשואה ל-10 שנים בארה"ב היא כ-2.1%, ובהשקעות קצרות יותר היא אפסית. יחד עם הקושי להגדיל את הרווחים ברבעונים האחרונים - למרות התאוששות כלכלת ארה"ב - הפתרון של יותר ויותר חברות בשנים האחרונות היה רכישה חוזרת של מניותיהן או הגדלת הדיבידנד. ב-2015 צפויות חברות אמריקאיות לבצע רכישה חוזרת של מניות או לחלק דיבידנד בהיקף כולל של 1 טריליון דולר, לעומת 904 מיליארד דולר ב-2014, לפי אומדן של חברת המדדים S&P דאו ג'ונס.

על רקע זה, רכישה של חברה, במיוחד כזו שיש בה הגיון ואשר עשויה להתאים לחברה הרוכשת, מסתמנת כפתרון אידאלי לשתי החברות. אם בעבר היינו רגילים לראות שהודעה על רכישה מובילה לירידה במניות החברה הרוכשת ולעלייה במניות החברה הנרכשת, המצב הזה משתנה כיום במקרים רבים, לעלייה במניות של שתי החברות בעת הודעה על עסקה. כך למשל, מאז אמצע מארס, שבועיים לפני שהוגשה ההצעה הראשונה של מיילן לפריגו, מניית טבע עלתה בכ-1%, בעוד מיילן זינקה ב-19% ופריגו ב-15%.

מנתונים של וולס פרגו בארה"ב, עולה, כי חברה ממוצעת ב-S&P 500, שהייתה מעורבת במיזוג או רכישה, הניבה ביצועי יתר מעל המדד בחודש שאחרי ההודעה על עסקה, בכל אחת משלוש השנים האחרונות. מתחילת 2015 ביצועי היתר האלה מסתכמים בעלייה ממוצעת של 1.4%.

חפשו תת-מגזרים ומגזרים בולטים

אז איך יכול משקיע מהשורה להרוויח מעסקאות כאלה? אפשרות אחת היא לרכוש ישירות את המניות של חברות, שלהערכתו עשויות להפוך ליעד רכישה או שמסתמן מאבק שליטה עליהן. אכן ראינו קרנות גידור רוכשות מניות מיילן בעת האחרונה.

אפשרות שנייה היא רכישה של קרן סל (ETF), המתמחה במיזוגים ורכישות, כמו MRGR, MNA, או CSMA. הבעיה היא שכל קרנות הסל הללו עובדות במודל דומה, שכולל השקעה בלונג בחברות הנרכשות ושורט על החברות הרוכשות. מאחר שהאסטרטגיה הזו כבר לא עובדת במקרים רבים כיום, קרנות הסל האלה רושמות ביצועי חסר גם מול מדדים כמו S&P 500.

לפיכך, נראה כי עדיפה רכישה של קרנות סל, המתמחות במגזרים או תת-מגזרים, שבהם יש פעילות שוקקת של מיזוגים ורכישות. כך למשל, בולט מגזר הבריאות, שבשנה האחרונה עלה 27%. תת-מגזרים בולטים בו כוללים את תחום הציוד הרפואי, שעלה ב-27% או הביוטק שעלה בשיעור דומה.

בולטים גם תת-מגזרים בתחום הצריכה המחזורית, כמו מזון (עלייה של 18% בשנה האחרונה) ומדיה (13%), שבהם היו עסקאות רבות בשנה האחרונה. בולט גם מגזר האנרגיה, שהיקפי המיזוגים והרכישות בו עלו מדרגה בסוף 2014, ומניותיו החלו להתאושש רק באחרונה עם העלייה המהירה במחירי הנפט.

הכותב הוא מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים. אין לראות בכתוב שיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. הכותב, החברה, חברות קשורות ובעלי עניין בהן עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב

מיזוגים ורכישות בעשר השנים האחרונות

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים