גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהל האמנותי של פסטיבל ישראל: "הקהל לא צריך לפחד"

בעידן החשיפה המיידית לכל טרנד בימתי חדש, פסטיבל ישראל פנה השנה לאופקים אוונגרדיים ופורצי דרך ■ איציק ג'ולי, המנהל האמנותי החדש, מבטיח שהמופעים לא נועדו לאתגר את הקהל אלא להותיר אותו עם טעם של עוד

איציק ג'ולי / צילום:תמר מצפי
איציק ג'ולי / צילום:תמר מצפי

כדי להמציא את עצמו מחדש ולהיות רלבנטי לעידן החשיפה הבלתי אפשרית לכל טרנד בימתי חדש, פנה פסטיבל ישראל השנה למחוזות האוונגרד, החדשני והרב-תחומי. כמעט אין מופע מחול בתוכנייה שלא ניתן לסווגו תחת ז'אנר תיאטרון או מוזיקה, או מופע תיאטרון שאינו מתאים לסיווג כפרפורמנס מתחום האמנות הפלסטית. ולא במקרה. נראה שהמנהל האמנותי איציק ג'ולי ומנכ"ל הפסטיבל, איל שר, יצאו לקטוף את הפירות הכי גבוהים ובלתי נגישים - ביניהם גם כאלה שאולי לא הבשילו, או שהקהל טרם הבשיל להתוודע לטעמם.

את התוצרת הם מניחים לפתחו של קהל שגם הוא צומח ומשתנה. למעשה, החיפוש אחר מאפייני הקהל והגדרות טעמו, הם ששלחו את השניים לדרך לראשונה. פסטיבל ישראל כבר לא יכול להתהדר בבלעדיות על מופעי איכות ויוקרה בינלאומיים, כשמכל עבר נושפים בעורפו פסטיבלים בינלאומיים של מוזיקה, מחול ותיאטרון, וכאשר תושבי ירושלים וישראל נוסעים לחופשות תרבות בחו"ל, אם חשקה נפשם במופע יוצא דופן בפראג או בפריז.

בין אם מדובר באופרה במצדה, במחול במשכן ובהפקות ייחודיות כמו "החור" של אוהד נהרין בלהקת המחול בת שבע או "נופל מחוץ לזמן" של תיאטרון גשר, הם מנסים להציע מגוון שישמור על פאסון חגיגי ובמקביל יצליח לטלטל ולעורר השתאות בקרב הקהל שבע הגירויים.

"המטרה היא לעורר ולהותיר את הצופים עם משהו מהדהד, עם חוויה חושית" אומר ג'ולי. "מה זה 'קל' או 'קשה' לקהל? מי זה הקהל המונוליטי האחיד הזה לכאורה, בעל אותו טעם, שיש דברים מסוימים שמותר וראוי להציג לו ודברים שאיתם אסור להקשות עליו. אני לא יודע מי אלה אותם אנשים מדומיינים, שעבורם צריך לשמור על גדרות מדומים של עולם התרבות", הוא משיב לשאלה אם לא הרחיק לכת בחיפוש אחר האוונגרד.

"התוכנית של פסטיבל ישראל מגוונת ומקיפה קשת מאוד רחבה של יצירות - משלום חנוך וטרישה בראון (מחול מארה"ב), עד לאיוו דימצ'ב (בולגריה), שמציג פרפורמנס קיצוני, מרומיאו קסטלוצ'י האיטלקי (תיאטרון), עד לאנסמבל שי-שי פופ הגרמני (תיאטרון פיזי), שמציג את 'פולחן האביב' בהתייחסות רב-דורית - יש לנו מכלול של דברים מגוונים ושונים.

"אני מקשה בכוונה בשאלה מיהו הקהל, כי אני חושב שיש הגמוניה מחשבתית שמכוננת מציאות וצריך להיות זהירים. אותו קהל שאנחנו, כמנהלים אמנותיים ואנשי התקשורת כל-כך חרדים להטריד אותו - רוצה לחשוב בעצמו.

"אני בתור ילד בלוד, אם המורה המדהימה שלי בכיתה ו' לא הייתה חושבת שאני יכול לצפות ולקלוט את 'מחכים לגודו' אולי לא הייתי עושה אחר כך את המסע המופלא שעשיתי בחיי", הוא מציין בהערכה. ג'ולי - בימאי, דרמטורג ויוצר רב-תחומי, הוא שותפה לחיים ולרוב גם ליצירה, של הכוריאוגרפית המצליחה יסמין גודר. השנה ניהל אמנותית את פסטיבל המחול הרמת מסך. הוא מקפיד לתת ביטוי לחיפוש של יוצרים אחר פרצות בין תחומים וניסיון להימלט משבלונות מוכרות.

"למה אנחנו לא יכולים לאפשר לעצמנו איזו מחשבה מחדש על הקהל שמורכב ממגוון של קהלים? פסטיבל הוא אירוע חוץ-שגרתי ואנחנו מנסים להסתכל על פסטיבל ישראל ולבדוק את הרלבנטיות שלו בנוף הנוכחי שלהיצע התרבות בישראל: מה ההפקות הפרטיות מביאות לארץ ומה היצירה שמתרחשת כאן - איזה צוהר חדש אפשר לפתוח ואיזה חלום אפשר לרקום. לאפשר לקהל הישראלי מבט חדש, שונה מזה שהוא חווה ביומיום, ולעורר אותו לשיח העכשווי, עם מגמות שתפסו את מקומן בזירה הבימתית העולמית.

"לא מדובר בשוליים קיצוניים, אלא ביצירה מכוננת שמוצגת במרכזים ובבימות חשובות בעולם. קחי את קסטלוצ'י, לדוגמה. השאלה היא לא איך הוא בא לכאן עכשיו, אלא איך הוא לא היה פה לפני 15 שנה. במופע שלו, שמבוסס על 'יוליוס קיסר' השייקספירי, מה שמוביל אותו הוא כוח הדימוי. הוא חקר את הטקסט ויצא נגדו. אין לו עניין להנכיח את הטקסט השייקספירי, כבודו במקומו מונח. כבר הכרנו ודיברנו על הרטוריקה והפוליטיקה - והוא שואל איך אני מנכיח את הרעיונות העמוקים יותר שיפעלו על הקהל באופן חושי - לא מודע, מהבטן. ממקום שמותיר בנו הד".

הדהוד כזה הוא מה שג'ולי מחפש: "אנחנו הרבה פעמים יוצאים ממחול, מהצגה, או אפילו מצפייה בתוכנית טלוויזיה, מצקצקים בלשוננו ואומרים 'אוי כמה נורא', אבל אנחנו לא חווים את העוצמה האדירה של הכוחות הפועלים על העולם שלנו, הזדהות רגשית וחושית, מעבר להבנה של הרעיונות. אני מחפש את המקום שבו האירוע התיאטרלי הולך מעבר לסיסמה הנבובה, ומייצר אימפקט. שאלת הקתרזיס, תיאטרון שמותיר את הקהל עם דילמה".

- יש מופעים שבהם הקהל עלול לא להבין למה זו אמנות?

"אם חוזרים למקום של 'קל' או 'קשה' - קסבייה לה רוי, למשל, בהצגה 'עצמי לא גמור', מציג סולו מרתק שהפך לקלאסיקה עכשווית. הוא מאוד קומוניקטיבי לצפייה ומעורר מחשבה. או קבוצת התיאטרון מצרפת 'אם היית יכול ללקק את ליבי', במופע 'החלקיקים אלמנטריים' על-פי מישל וולבק - זה אירוע מרתק לכל מי שמתעניין בתיאטרון. יש בו גם הצגה פרונטלית, עלילה, אבל יש משהו מאוד תוסס על הבמה ויש בו תשוקה - שעל-פי וולבק הפכה למטבע בחברה המערבית הקפיטליסטית. ההפקה שזכתה להצלחה בפסטיבל אביניון, מתייחסת לבלבול האישי-רוחני-מיני של דור שלם, באמצעות גיבורי הסיפור של וולבק - זוג אחים שאמם נטשה אותם בילדותם לטובת מסע רוחני ומיני לגילוי עצמי".

- אז הקהל לא צריך "לפחד"?

"אני אומר שלא צריך לפחד בכלל ולא להקיש מהמקרה הקיצון על הכלל. אנחנו אכן מציגים מנעד רחב - מ'בדד' - מחווה לשירי זוהר ארגוב ו'הילולה לאם' ועד למי שמתעניין בפרפורמנס ובמחול חדשני, וימצא זאת, וגם אם לא ייהנה במובן המקובל - הוא ימצא עניין. אמנות היא לא בידור. היא יכולה להיות מבדרת אבל היא יכולה להיות גם מטרידה.

"אנחנו לא עוסקים בקושי אלא בפחות מוכר - וזה לא אומר שכשנראה משהו חדש לא נוכל לעכל אותו".

איציק ג'ולי

גיל: 45

מגורים: יפו

מצב משפחתי: נשוי לכוריאוגרפית והרקדנית יסמין גודר + 1

בקצרה: גדל ביישוב מחנה ישראל, למד בתיכון לאמנויות תלמה ילין ושירת בתיאטרון צה"ל. למד תיאטרון בניו-יורק

תפקיד: כיום - מנהל אמנותי של פסטיבל ישראל. במאי ודרמטורג, מחזאי ושחקן, מורה לתיאטרון ויועץ אמנותי ללהקת המחול יסמין גודר

בשנה שעברה מונה גם למנהל האמנותי של "הרמת מסך", תוכנית לחשיפת יוצרי מחול צעירים

■ הפרויקט המלא שסוקר את מופעי פסטיבל ישראל - במהדורה המודפסת של "גלובס".

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

דיווח: אם לא יהיו תקלות - הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי

מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ראש תוכנית האו"ם לסילוק מוקשים: "כמות הטילים בעזה שלא התפוצצו מאז 7 אוקטובר - לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה" ● עדכונים בולטים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה