גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשתעלה הריבית בארה"ב: השוק יתאים עצמו לפד או להיפך?

לקראת העלאת הריבית הצפויה בארה"ב, ניכרים כעת פערים בין עקום התשואות של האג"ח הממשלתיות האמריקאיות לבין העקום המשתקף מהצהרות הבנק המרכזי ■ אז מי "צודק", ומה יהיו ההשלכות של כל תרחיש על שוק האג"ח בארה"ב, ועל זה בישראל

ג'נט יילן / צילום: רויטרס
ג'נט יילן / צילום: רויטרס

הוויכוח על מועד העלאת הריבית בארה"ב, שיעורה ומידת ההדרגתיות שלה מתנהל זה יותר משנה, ובבסיסו מונחת השאלה מה תהיה עוצמתה העתידית של ההתאוששות הכלכלית בארה"ב בכמה פרמטרים בסיסיים: קצב הצמיחה בכללותו, ובאופן ספציפי יותר - התאוששות הפעילות הנדל"נית, התעסוקה ושיעור האבטלה, עליית השכר, ושיעור האינפלציה.

הפד עצמו מרבה לומר, שמכיוון שכל אלה אינם ידועים בוודאות, הרי החלטותיו תיגזרנה מהנתונים הכלכליים השוטפים. הפד מעוניין לוודא, שמצד אחד הוא אינו מעלה את הריבית מוקדם מדי או חזק מדי, שמא הוא יואשם בכך שחנק את הצמיחה וזעזע שלא לצורך את השווקים הפיננסיים; מצד שני, הוא גם אינו רוצה להעלות את הריבית מאוחר מדי - סיטואציה שבה השוק יכתיב לו את החלטותיו. בבחירה בין שתי האפשרויות הרעות האלה, התנהגות הפד עד כה מצביעה על כך שהוא "מעדיף" את האפשרות השנייה, ובינתיים השוק מקל עליו מאוד את המלאכה.

הפד מרבה לתקשר עם השווקים הפיננסיים, בין אם על ידי ההודעה הרשמית שהוא מפרסם אחרי כל החלטה שלו, בין על ידי מסיבת עיתונאים שמקיימת נשיאת הפד, ג'נט ילן, הופעותיה בקונגרס ואמירות שמפזרים חברי הפד בהזדמנויות שונות. כל מילה בהודעות הרשמיות נבחנת בזהירות על ידי השווקים ומתורגמת באמצעות תגובותיו.

בין חברי הפד יש חילוקי דעות, אפילו קוטביים, לגבי הסוגייה. ה"נצים" התובעים העלאת ריבית קרובה, ולעומתם ה"יונים" המעדיפים להמתין עם העלאת הריבית, אפילו ל-2016.

בינתיים השווקים הפיננסיים מאמצים את הגישה היונית ואף מעבר לכך. כיצד אנחנו יודעים מה חושבים השווקים? על ידי בחינת הריביות הנגזרות ממחירי החוזים העתידיים. בחינה כזו מראה, שהשווקים סבורים, כי הריבית תתחיל לעלות באוקטובר השנה, וקצב עליית הריבית יהיה איטי מאוד, כך שבסוף 2016 הריבית תעמוד על 1.1%, בסוף 2017 על 1.7%, ובסוף 2018 על 2.4%.

לעומת זאת, עקום הריביות העתידי, על פי הצהרות הפד, נראה כך: ריבית של 1.6% בסוף 2016, 3.1% בסוף 2017, ו-3.8% בסוף 2018. כלומר, השווקים הפיננסיים "החליטו" שתוואי העלאת הריבית יהיה הרבה יותר איטי מאשר התוואי שעולה מן הפד.

מי "צודק" - הפד או השווקים? ומי "יתאים" את עצמו למי - הפד לשווקים, או השווקים לפד? אם הפד יתאים את עצמו לשווקים, אז מבחינת שוקי המניות, וביתר שאת מבחינת שוקי האג"ח, אין בעיה. התשואות הנמוכות לפדיון יכולות להישאר על מקומן, פחות או יותר.

השאלה הבעייתית יותר היא מה יקרה אם השווקים, השאננים כרגע, יצטרכו להתאים עצמם לתוואי של הפדרל ריזרב?

במקרה כזה התגובה עלולה להיות אלימה. מה זה "אלימה"? ירידה של יותר מ-5% באג"ח ל-10 שנים, למשל; וגם זה במקרה שלא תירשם תגובת יתר בגלל אפקט ההפתעה.

ומה לגבי המניות? במקרה זה עלולה התגובה להיות אלימה אף היא ולקטוע כ-7 שנים של עליות כמעט רצופות בשווקים, לפחות לזמן מסוים.

ומה באשר לישראל?

עקום התשואות של שוק האג"ח הממשלתיות בישראל נמוך - לא רק מ"עקום התשואות האמריקאי של הפד", אלא גם מעקום התשואות של השוק האמריקאי, שנמוך בעצמו מזה של הפד. כלומר, התשואות לפדיון שניתן לקבל בשוק האג"ח הישראלי הן הנמוכות ביותר (ראו גרף).

מצב אבסורדי זה החל להיווצר בחודש ספטמבר 2014 ורק העמיק מאז, בזכות הפחתות הריבית הניכרות שביצע בנק ישראל. זאת, למרות הדירוג הנחות, כמובן, של אג"ח ממשלת ישראל לעומת אג"ח ממשלת ארה"ב, הסיכונים המיוחדים לישראל, והסטטיסטיקה ההיסטורית שמלמדת שבמשך כל 15 השנים האחרונות, למעט פרק זמן קצר מאוד (במאי 2007), וכמובן בחצי השנה האחרונה, אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים נסחרו בתשואות לפדיון שהיו גבוהות משמעותית מארה"ב.

המרווחים נעו בדרך כלל בין 2.5%-3.5% בשיא, והמרווח המייצג בשנים האחרונות נע בין 2%-3% תשואה עודפת לשנה, שאיגרות החוב של ממשלת ישראל העניקו בהשוואה לאג"ח ממשלת ארה"ב.

ברור, עם זאת, שבמצבים האלה גם הריבית הבסיסית בישראל הייתה גבוהה בהשוואה לארה"ב. למשל, בשנת 2011 כאשר המרווח עמד על ממוצע של כ-250 נקודות, הריבית בישראל נעה סביב 2.5%, בעוד הריבית בארה"ב הייתה ברמה דומה להיום, של 0%-0.25%. כיום, בשל האפשרות להמשך הורדת ריבית בישראל אף אולי מתחת לאפס, קרי ריבית שלילית, המרווחים בתשואות לפדיון בין ישראל לארה"ב רק הולכים ונהיים שליליים יותר.

אז מה יהיה גורל הריבית בישראל וגורל איגרות החוב לטווח ארוך של ממשלת ישראל, כאשר הריבית בארה"ב תתחיל לעלות ואיגרות החוב מעבר לאוקיינוס ישנו כיוון וירדו?

דוגמה לכך קיבלנו בתחילת החודש. התשואות באירופה החלו לעלות בחדות כאשר, לדוגמה, התשואה לפדיון של אג"ח ל-10 שנים בגרמניה עלתה מרמה של 0.07% ל-0.7%, תוך ירידה של כ-5% במחיר. איגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדו באותו פרק זמן בכ-2.5%, ואלה ל-30 שנים ירדו ב-7%. זאת, ללא העלאת ריבית.

הסיבה לירידה? תמיד אפשר להיתלות בנתון כלכלי כזה או אחר, אבל האמת היא שאין סיבה. פשוט עצבנות לנוכח הרמה הגבוהה של מחירי איגרות החוב שם והעלייה האחרונה במחירי הנפט. הדבר הביא לירידות חדות באיגרות החוב הארוכות ולעליית התלילות (פער התשואות בין אג"ח ל-10 שנים לאג"ח לשנתיים) במרבית העקומים בעולם.

ומה עשו איגרות החוב המקבילות של ישראל? זו ל-10 שנים ירדה ב-4%, זו ל-30 שנים ירדה ב-8.5%, והמדד הכללי של איגרות החוב הממשלתי ירד ב-3% - ממש לא מעט כשזה קורה בתוך 5 ימי מסחר.

חשוב לזכור, שמשקל הציבור באמצעות קרנות הנאמנות באג"ח ממשלתיות נמצא כיום קרוב לשיא של העשור האחרון (ראו גרף), והתחלת מגמת ירידות עלולה "להבריח" את הציבור מקרנות שמתמחות באג"ח מדינה - מה שעלול להחריף את מגמת הירידות אם לא יחול תיקון.

הכותבים הם יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ומנהל השקעות בקופות הגמל והפנסיה של מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

תוואי הריבית

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין