גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן בוזגלו

המוניטין של וינקלר הרופא לא חשוב יותר ממוניטין של אינסטלטור

פרופ' אייל וינקלר / צילום: יונתן בלום
פרופ' אייל וינקלר / צילום: יונתן בלום

1. פרופ' אייל וינקלר, איך נאמר, הוא לא בדיוק אל קפונה. את זה צריך להגיד כבר בהתחלה, למרות התיאור הצבעוני לפיו פתח מים זורמים כדי שלא ישמעו איך הוא מאיים לכאורה על עד התביעה המרכזי בעניינו.

זה לא בגלל החלוק הלבן או הפרסטיז', אלא מהטעם הפשוט ביותר שאפשר להעלות על הדעת: מי שמתכנן להדיח עד לא עושה את זה בחדר השירותים של בית הדין, למען השם.

זה נשמע ומרגיש כמו אדם שהולך ומסתבך, ולמרות סוללת עורכי הדין והיחצ"נים היקרים שאמורים להוציא אותו מהבוץ, הוא הולך ושוקע בו עוד יותר, עושה את כל הטעויות האפשריות בידיו שלו: מההתעקשות שלא להצביע בפומבי על מנהל בית-החולים שלו כמי שאחראי לפעילות הפרטית של הקלאס-קליניק ולמתכונת ההעסקה שלו, ועד הריצה באישון לילה אל בית משפט השלום בתל-אביב לבקש צו איסור פרסום - צו שרק העצים את הדרמה ואת גודל ההסתבכות.

אולי זו הזחיחות של המנתח הבכיר, אולי זה האגו שטפח עם השנים, ואולי זה וינקלר הבן אדם, כל בן אדם, שיום אחד התהפך עליו עולמו.

אבל השאלה המשפטית היחידה שקובעת בחשדות כאלה היא לא האם הייתה כאן תוכנית אב סדורה להדחת עד, אלא האם היסוד העובדתי והיסוד הנפשי תומכים במיוחס לו.

לפחות לפי חומר החקירה המשטרתי, אין בכך ספק: וינקלר ראה את העד, נכנס אחריו לחדר השירותים, פתח את ברז המים כדי שלא ישמעו, אמר את מה שאמר ובסוף הפציר מספר פעמים: "השיחה הזאת לא התקיימה, השיחה הזאת לא התקיימה".

2. סנגוריו של וינקלר הקפידו לציין, הן בפנייה לבית משפט השלום והן בערעור למחוזי, כי מדובר בפרופסור, מבכירי המנתחים בארץ. פרסום שמו, הם טענו, עלול לפגוע אנושות בקריירה המקצועית ובמוניטין שבנה לעצמו עם השנים.

הטיעון הזה אולי שכיח בבקשות כאלה לצו איסור פרסום, אבל הוא גם מעוות ומקומם באופן בלתי רגיל. שמו הטוב של אדם שמור לכל אדם באשר הוא. אין זה משנה באיזו שכונה הוא מתגורר, מהו מקצועו ומיהם לקוחותיו. המוניטין של הרופא אינו חשוב יותר מהמוניטין של האינסטלטור.

אדרבא, כפי שבית המשפט העליון היטיב לקבוע בעבר, בכירותו של בעל תפקיד ציבורי אינה צריכה להקל במאומה, אלא דווקא לחדד את חומרת האישומים. מבחן וינקלר, לכל הפחות, לא צריך להיות שונה ממבחן בוזגלו.

מקומם ומופרך במיוחד הטיעון לפיו בניגוד לכאורה לפרסום האישומים המשמעתיים כנגד וינקלר, פרסום החשד להדחת עד יפגע קשות בציבור לקוחותיו הפרטיים - זאת משום שהחשד המדובר מהווה הפרת אמון לכאורה.

זה מופרך משום שבהליך המשמעתי מואשם וינקלר בדיווח כוזב ובקבלת דבר במירמה, שזה הלכה למעשה הפרת אמונים - גם במדינת ישראל כמעסיקה וגם במטופליו במחלקה לכירורגיה פלסטית, שוודאי היו רוצים לראות יותר את מנהל המחלקה שלהם בשעות הבוקר בהן ביצע בפועל ניתוחים פרטיים.

האם מטופליו הפרטיים של וינקלר בקליניקה ברמת-אביב חשובים יותר מהחולים במחלקה הציבורית של תל-השומר? זה מה שעלול להשתמע מהערעור שהגיש וינקלר בשבוע שעבר, ורק מהסיבה הזאת לבדה טוב שהוא החליט למשוך את הבקשה.

3. בשבוע שעבר החליטו אנשי אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה לאזור אומץ ולפתוח בהליך משמעתי נגד מנכ"ל שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין, כמי שאחראי לפי גישתם ועל סמך העדויות של רוטשטיין עצמו, לכל מה שהתרחש בקלאס-קליניק.

הם עשו את זה למרות היעדר גיבוי מהדרגים הגבוהים ביותר, למרות שחשו כל הדרך כי יותר מדי אנשים ברמות הבכירות ביותר בצמרת הפקידות והשלטון מעדיפים שפרשת הקלאס-קליניק תישאר על שמו של וינקלר ולא של הבוס שלו.

אמרנו את זה מהיום הראשון, וזה נכון גם היום: וינקלר - מנופח ובעל קשרים ככל שיהיה, שעשה ודאי טעויות שלא ניתן למחוק אותן במיוחד לאור תפקידו הבכיר - הוא רק הש.ג בפרשה הזאת.

4. והנה עוד נקודה למחשבה: בערב שבו חשף "גלובס" את כוונת הנציבות להעמיד לדין משמעתי את רוטשטיין, הודיע סנגורו של וינקלר, עו"ד עופר ברטל, כי הוא מושך את הערעור בעניין צו איסור הפרסום.

עו"ד ברטל, זה אולי המקום לציין, הוא גם סנגורו של עד המדינה ערן מלכה בפרשת רונאל פישר, ובעבר שימש סנגורה של שולה זקן שסגר לה עסקה טובה לכל הדעות.

בהליך נגד רוטשטיין צפוי וינקלר להיקרא להעיד מטעם התביעה. האם ברטל עומד לקראת עסקה נוספת?

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה