גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הגודל המותר: בעיות חישוב זכויות הבנייה בתמ"א 38/2

קיומן של שיטות שונות למדידת זכויות הבנייה בפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש יוצר בעיה של פרשנות ■ "יזמים נאלצים לייצר עסקה על בסיס יסודות לא ברורים ולוקחים סיכונים שלעיתים עולים בהפסדים קשים"

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות התמ"א 38

נושא חישוב זכויות הבניה בתמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש) נתון לפרשנויות רבות. כעקרון התב"עות הקיימות מבוססות על שתי שיטות. הגישה הנפחית, שהינה הוודאית יותר, הגוזרת את הזכויות לפי קווי הבניין שהוגדרו בתב"ע ועליהן מוסיפים את הזכויות המוקנות מכורח תוכנית התמ"א 38/1 (חיזוק מבנים קיימים).

השיטה השנייה היא האחוזית ונתונה לשתי פרשנויות מרכזיות: פרשנות הבניין הקיים, לפיה יש להוסיף את זכויות התמ"א 38 על בסיס הבניין העומד, קרי לפי מספר הדירות והקומות בפועל, גם אם לא נוצלו עד תום לפי התב"ע. הפרשנות השנייה הינה גישת הבניין הרעיוני, לפי פסיקת מיכה גדרון, יו"ר ועדת ערר תל אביב לשעבר, הזכויות יוקנו לא על בסיס הבניין הקיים, אלא על בסיס הבניין שניתן היה לבנות לפי התב"ע, ועליו יוספו זכויות התמ"א 38.

כאמור, בכל אחת מהגישות המתבססות על שיטת תב"ע אחוזית ישנן בעיות פרשנות לזכויות הבנייה מהן ניתן לגזור. כך, למשל, חלק מהתב"עות לא פירטו כמה דירות או קומות ניתן לבנות על פי אחוזי הבנייה שניתנו ולכן קשה להסיק לגבי זכויות התמ"א 38 הנגזרות בפועל מנושאים אלו. כך או כך, בשתי הגישות רמת אי הוודאות גבוהה, אך הלכה למעשה, היזמים פועלים על פי גישת הבניין הרעיוני שכן הוא מתירני יותר, למרות שרשויות מסוימות לעיתים מפרשות אותו על הצד המינימלי בהתאם למדיניותן בתחום.

"חוסר אמון ולא באשמתנו"

החלטת ועדת ערר מחוזית מחודש מאי האחרון הגבירה את חוסר הוודאות בנושא. עו"ד גילת אייל, מ"מ יו"ר ועדת ערר מחוז תל אביב, ביטלה למעשה את החלטת הוועדה המחוזית אשר נתנה תוקף להקניית זכויות בנייה לבניין בר"ג על בסיס עקרון הבניין הרעיוני. בהחלטה נקבע כי יש ללכת לפי גישת הבניין הקיים.

"השיטה הרעיונית של גדרון היתה טובה יותר עבורנו היזמים כי למעשה תאמה את רוח המרצת התמ"א 38, אך מאחר והינה רעיונית היא נתונה לפרשנויות ואיננה מוחלטת", מסביר אילי בר, מנכ"ל משותף בחברת אקו סיטי העוסקת בתמ"א 38 וראש אגף תכנון באיגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר תל אביב.

לדבריו, כעת עם הפסיקה החדשה של עו"ד אייל, אנו חוזרים למעשה שנתיים אחורה, הבלבול גדל כך שאנו צריכים לעבוד על פי שיטת "מצליח". בר מוסיף כי "לא יכול להיות שנושא כה בסיסי וקריטי של זכויות הבנייה המוקנות, לא מוכרע באופן גורף. בעלי הדירות חייבים להבין שאין ליזמים הנחיות ברורות והידיים שלנו למעשה קשורות מאחורי הגב וזה יוצר חוסר אמון שלא באשמתנו".

הדיירים לא יוותרו על חלקם

אייל אוכמן מנכ"ל חברת תל דן ויו"ר איגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר בתל אביב, מסביר כי "המצב כלל לא הגיוני וההחלטה האחרונה של ועדת ערר רק מוסיפה לכך. יזמים נאלצים לייצר עסקה על בסיס יסודות לא ברורים ולוקחים סיכונים שלעיתים עולים בהפסדים קשים". הוא מרחיב ואומר כי "כיום יש עשרות חברות תמ"א 38 לכן על מנת להיבחר על ידי הדיירים על ההצעה להיות מתירנית ולהתבסס על גישת הבניין הרעיוני, שכן אין סיכוי שתתקבל הצעה על בסיס עקרון הבניין הקיים". הוא מזכיר כי "גם בזו האחרונה אין בהירות לגבי זכויות הבנייה, אך הן נחותות מהגישה הרעיונית".

"יזם שפועל על פי הגישה הרעיונית", מוסיף אוכמן, לוקח על עצמו סיכון רב שרק יילך ויתעצם לנוכח הפסיקה החדשה, שכן לרוב הוא ייתקל בעיכובים בשל הפרשנויות הרבות לנושא הזכויות המוקנות, ועיכובים משמעותם הפסדים של מאות אלפי שקלים שיורדים לטימיון, על אחת כמה וכמה כאשר הפרויקט לא יוצא אל הפועל.

אוכמן טוען כי במידה והוועדות מפרשות את הזכויות אחרת וגורעות חלק מהן, הללו יקוזזו מהחלק של היזם מכיוון שאין זה סביר שהדיירים יוותרו על חלקם מבחינה שיעורית ולכן פרויקטים רבים נופלים בגלל נקודה זאת. לדבריו, בשל המציאות הקיימת הוא נאלץ למזער סיכונים: "אני לא מוכן לפעול תחת איום הזכויות ולכן אני כיום פועל רק באזורים המתבססים על תב"עות הנשענות על פי השיטה הנפחית, שבה אני יודע מהן זכויות שלי, דוגמת תוכנית הרובעים של תל אביב".

לסיכום ניתן לומר כי במציאות הקיימת יש צורך לעבוד על פי שיטה אחת ברורה. המעבר לשיטה הנפחית, המתבססת על "מלבן דמיוני, שיווצר מקווי הבניין אליהן יוצמדו זכויות התמ"א 38, יכולה להוות את אחד הפתרונות לנושא אי הוודאות. פתרון נוסף עליו חשבו באיגוד חברות תמ"א 38 מתבסס על שיטת המכפיל , לפיה יוכפל שטח התב"ע הקיים במכפיל מסויים והתוצאה תיצור את מלוא זכויות הבנייה של פרויקט תמ"א 38/2 שיוקם, כאשר לכל רשות תהיה כמובן הזכות להתאים את המכפיל לפי מדיניותה הספציפית.

 

 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים