גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניגון חוזר: שוב מעלים הצעות לבטל ארנונה ולאחד רשויות

בריטואל כמעט קבוע, מעלים גורמים בממשלה הצעה לביטול מס הארנונה וכן לאיחוד רשויות מקומיות במדינה ■ ראשי ערים קטנות וגדולות מגיבים להצעות שעל השולחן ודורשים בעיקר יותר סמכויות שלטוניות

 ירושלים / צילום: איל יצהר
ירושלים / צילום: איל יצהר

ראש עיריית ירושלים ניר ברקת: "חוק הארנונה הוא גורם מרכזי לחוסר שוויון בחברה"

ארנונה: "לחלק את תקציב המדינה באופן אחיד"

"ירושלים, המונה 830 אלף תושבים, גובה בשנה כ-913 מיליון שקל בארנונה עסקית, לעומת ת"א המונה 430 אלף תושבים וגובה 1.8 מיליארד שקל ארנונה עיסקית (יותר מארבעה שקלים לתושב). זאת אומרת שההכנסה פר תושב בין ירושלים לת"א היא 4:1. לעומת זאת, בירושלים ניתנים בשנה פטורים והנחות בארנונה בשווי למעלה מ-600 מיליון שקל ללא שיפוי המדינה, לעומת ת"א שבה ניתנים כ-120 מיליון שקל פטורים והנחות בשנה, דבר שיוצר יחס הפוך של 1:4 לרעת ירושלים לעומת ת"א. העיוות הזה כמובן שאינו נובע מביצועי עיריית ירושלים אלא מחייב תיקון חקיקה ברמה הארצית, במטרה לאפשר לתושבים בכל הרשויות תקצוב ושירותים שוויוניים ככל האפשר.

"חוק הארנונה הוא הגורם המרכזי ליצירת פערים וחוסר שוויון. המדינה חייבת להחליט: או לבטל את המנגנון שאינו שוויוני ולחלק את תקציב המדינה באופן אחיד בהתאם למספר תושבי הרשות, או לחלק את תקציב המדינה באופן דיפרנציאלי במטרה לייצר יותר צדק חלוקתי במשאבים".

איחוד רשויות: "לא טוב שכל רשות תבצע תכנון לעצמה"

"אני מאמין באיחוד רשויות, שכן יש יתרון לרשויות גדולות על פני קטנות, הדבר מביא לחיסכון תקציבי שיופנה לטובת תושבי הרשויות.

"תכנון מטרופולין ירושלים חייב להיעשות בצורה רחבה ומרוכזת ובהתאם למדיניות סדורה ומחשבה ארוכת טווח, ולא שכל רשות תבצע תכנון לעצמה. תכנון נפרד ולא משותף יחליש את ירושלים ובאופן ישיר ועקיף גם את הרשויות השכנות. ישנה חובה לתעדף עסקים ותעסוקה ומגורים בהתחדשות עירונית פנימה, וגם עיבוי הרשויות המקומיות השכנות במגורים".

ירושלים

מספר תושבים: 830 אלף

שטח: 125,000 דונם

דירוג סוציו-אקונומי: 4

צפיפות אוכלוסיה: 6,631 נפש לקמ"ר

ניר ברקת - ראש עיריית ירושלים / צילום: איל יצהר

ראש עיריית חולון מוטי ששון: "מקומם לחשוב שנממן תושבי רשות אחרת"

ארנונה: "הרשויות מממנות שירותים שהממשלה אמורה לממן"

"אי אפשר לבטוח במשרדי הממשלה בכל מה שקשור לשלטון המקומי. למשל, בוטלו מסים עקיפים (מס עינוגים, רישום בטאבו, אגרת רישוי וכדומה) שההכנסות מהם הגיעו לעיריות, אולם בניגוד להתחייבותה, המדינה לא העבירה לרשויות את התמורה מהעלאת המע"מ. נוסף לכך, הרשויות גם מוסיפות מתקציבי הארנונה לשירותים הממלכתיים, כי לעתים קרובות התקציבים שמקצה המדינה אינם מספקים.

"חשוב לתת בידי ראש רשות עצמאות ניהולית כדי שיוכל לקבוע סדרי עדיפויות, ליזום פרויקטים ולקדם נושאים ויוזמות ברשות על פי אופייה וצרכיה. העברת תקציבים מרשויות חזקות לחלשות היא רעיון מגוחך והזוי. מקומם לחשוב שתושבי חולון, למשל, יממנו מכיסם את השירותים המקומיים ברשות אחרת. מדובר כאן בעצם בהטלת עונש על רשויות שמתנהלות ביעילות ובאחריות תקציבית, ופרס לאלה שאינן נוהגות כך".

איחוד רשויות: "שהתושבים יסכימו"

"לעיר צריך להיות גודל אופטימלי כדי שהיא תהיה מספיק קטנה על מנת לשמור על קשר בין הרשות לתושבים, ומספיק גדולה על מנת שניתן יהיה לנהל אותה בצורה יעילה וטובה.

"כמה פעמים עלה הרעיון לאחד את חולון עם בת ים או עם אזור, ואולם תושבי רשויות אלה הביעו התנגדותם לכך בשל רצונם לשמור על צביונה של כל אחת מהערים ועל המורשת שלהן. כמו כן, קופתה של בת ים גירעונית ואילו חולון מאוזנת והארנונה בבת ים גבוהה ב-16% מזו של חולון. במצב כזה, לו היה מתבצע איחוד בין שתי הרשויות, היה צורך בהעלאת תעריף הארנונה לתושבי חולון על מנת לממן את הגירעון של בת ים ולהביא לאחידות את רמת הארנונה בשתי הרשויות".

חולון

מספר תושבים: 186 אלף

שטח: 18,927 דונם

דירוג סוציו-אקונומי: 5

צפיפות אוכלוסיה: 9,848 נפש לקמ"ר

מוטי ששון - ראש עיריית חולון / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי: "השלטון המקומי בישראל אינו שלטון"

ארנונה: "חקיקה מימי המנדט"

"השלטון המקומי במדינת ישראל אינו שלטון אמיתי. החקיקה נותרה מימי המנדט ואנו נטולי סמכויות בסיסיות. ברור שהארנונה זקוקה לרפורמה ולשינוי.

"גם בתל אביב-יפו יש עיוותים רבים. לדוגמא, יש רחובות בשכונות דוגמת צהלה ורמת אביב, אשר תעריף הארנונה בהן, מסיבות היסטוריות, נמוך כמו תעריף הארנונה בדרום העיר. אנחנו מנסים זה כמה שנים לתקן את העיוות הזה, אך שוב ושוב משרד הפנים אינו מאשר את השינוי.

"בעולם יש לשלטון המקומי סמכויות נרחבות יותר לקבוע את המיסוי העירוני ולהשתמש בו ככלי חברתי למימוש יעדים שונים כמו צמצום פערים, עידוד התחדשות עירונית וכיוב'. אנחנו משתדלים להשתמש במרכזיותה העסקית של העיר כדי להעביר הכנסות שמתקבלות מארנונה לעסקים לטובת צמצום פערים בנושאי חינוך, תרבות ורווחה. כך, באופן עקיף, ולמרות האילוצים הופכים את הארנונה לפרוגרסיבית יותר.".

איחוד רשויות: "אינטרס לאומי"

"אני בעד איחוד רשויות. במדינת ישראל יש למעלה מ-250 רשויות מקומיות וגודלן קטן מדי. לשם ההשוואה, בשטח של לונדון יש אצלנו 70 רשויות שונות, ובשטח של וינה יש 30 רשויות.

"אני מקדם בברכה איחוד עם בת ים משום שהדבר יתרום לאינטרס הלאומי. הצצה למה שיכול היה להיות במדינתנו מארגון נכון של הרשויות ניתן לקבל מפעילותם של איגודי הערים - האיגודן שבלי הרבה רעש בנה כאן 'רכבת תחתית' שלמה - קווי ביוב שמספקים שירותים ל-22 רשויות, איגוד ערים דן לתברואה שבונה את מתקן המחזור מהמתקדמים בעולם, רשות נחל הירקון ועוד. לכן אני פועל כבר שנים להקמת איגוד ערים או רשות מטרופולינית לתחבורה".

תל אביב

מספר תושבים: 418 אלף

שטח: 51,788 דונם

דירוג סוציו-אקונומי: 8

צפיפות אוכלוסיה: 8,083 נפש לקמ"ר

רון חולדאי - ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר תמר מצפי

ראש עיריית חיפה יונה יהב: "איחוד רשויות חשוב, אך מעורר רגשי נחיתות"

ארנונה: "ידי כבולות"

"יש לנו ניסיון ורע ומר עם הממשלה. בעבר היה 'היטל עינוגים'. כשאדם הלך לסרט או לקונצרט באולם עירוני, בכסף ששולם בכרטיס היה חלק מסוים שהגיע לעירייה. הממשלה ביטלה את היטל העינוגים הזה, והבטיחה שתתן לנו, לערים, משהו בחזרה. עד היום אנחנו מחכים. עכשיו מצפים מאיתנו למשל שניתן סייעת שנייה בגנים, שנשקיע בחינוך. אני כבר משקיע 200 מיליון שקל בחינוך בחיפה מכספי הארנונה. מאיפה אתן עוד? הארנונה היא המנוע של העיר. אין לנו כספים אחרים. יחד עם זאת, היעדר אחידות בתעריפים וההבדלים בצורת החישוב, הם דבר גרוע, אותו צריך לתקן.

"אני גם רוצה לפתח את העיר התחתית, לעודד תושבים לגור באזור, להקל על עסקים לפעול בו, אבל אין לי שום סמכות להפחית ארנונה שם, וזה הכלי הכי חזק ומיידי שאמור היה להיות בידי. אנחנו משקיעים חצי מיליארד שקל בפארק לתעשיות רפואה, ואני מעוניין לפתות חברות ממרכז הארץ לבוא ולהקים את המפעלים שלהן אצלי. אני רוצה לתת הנחה מדורגת, זמנית לחמש שנים, וידי כבולות".

איחוד רשויות: "הפיצול הוא בזבוז נורא של כסף"

"נשר וטירת הכרמל חייבות להתאחד עם חיפה. גם כל הקריות היו צריכות להתאחד לרשות אחת. המצב הנוכחי הוא אווילות לשמה. הפיצול הוא בזבוז נורא של כסף ומונע איגום משאבים, דבר שהוא קלאסי לטובת התושבים. איחוד רשויות הוא הגיוני וחשוב, אבל הייתי רוצה שזה יקרה אחרי הקדנציה שלי, ולא משום שאיני רוצה בו, אלא משום שהוא מהלך קשה. איחוד אמצעי ייצור ושירות מעורר רגשי נחיתות, ולהתמודד עם רגשי נחיתות זה לא דבר קל".

חיפה

מספר תושבים: 273 אלף

שטח: 66,366 דונם

דירוג סוציו-אקונומי: 7

צפיפות: 4,291 נפש לקמ"ר

יונה יהב - ראש עיריית חיפה / צילום: פאול אורלב, שלומי יוסף

ראש עיריית צפת אילן שוחט: "כמו שהמדינה תצטרך אישור או"ם להוריד מס"

ארנונה: "מה קורה אם האבטלה יורדת פתאום מתחת ל-10%?"

"בשנים האחרונות השקענו מאמצים רבים בלהביא לצפת מוקדי שירות, חברות תוכנה וחברות העוסקות ברפואה מרחוק. מכיוון שאין לעיריית צפת סמכות להפחית את הארנונה על מנת למשוך חברות כאלו, היכולת שלנו להתחרות עליהן כמעט שאינה קיימת. משול הדבר למדינה שמנסה למשוך חברות רב-לאומיות, אבל צריכה לקבל אישור מהאו"ם או מהבנק העולמי כדי להוריד מס חברות.

"הדרך היחידה הקיימת היא לתת פטור מדורג לתעשייה הנחשבת נקייה, אבל את זאת יכולה עיר לעשות כל עוד שיעור האבטלה בה עולה על 10.5%. האם עולה בכלל המחשבה מה קורה אם חלילה רמת האבטלה יורדת, רחמנא ליצלן, מתחת ל-10%?"

איחוד רשויות: "יחסוך עלויות שכר רבות"

"איחוד הרשויות ככלל, הוא מהלך נכון. חלוקת הרשויות שנעשתה בעבר היתה פוליטית ולא התבססה על קווי גבול כלכליים וגיאוגרפיים הגיוניים. יתרה מכך, החלוקה נועדה לתת לקבוצות מסוימות באוכלוסייה בעלות על קרקעות ואמצעי ייצור, ולקבוצות אחרות לא. כיום, בגליל ראוי לבדוק את איחודן של מועצות גליל עליון ומבואות חרמון, שהלכה למעשה נמצאות על אותו שטח, ונותנות שירות האחת לקיבוצים והשנייה למושבים. גם באזור צפת יש מקום לבחון איחוד עם חצור הגלילית ועם ראש הפינה. מבחינה כלכלית זהו מרחב אחד, שבו התושבים של צפת צורכים שירותים בראש פינה וחצור ולהיפך, שותפים לתאגידים אזוריים (כיבוי אש ומים וביוב), פארקי תעשייה (כדוגמת צח"ר) ומיזמי חינוך. איחוד כזה יחסוך עלויות שכר רבות".

צפת

מספר תושבים: 33 אלף

שטח: 29,248 דונם

דירוג סוציו-אקונומי: 4

צפיפות: 1,125 נפש לקמ"ר

אילן שוחט - ראש עיריית צפת / צילום: אביהו שפירא

ראש עיריית מודיעין ויו"ר השלטון המקומי חיים ביבס: "חיסכון אפשר להשיג באזור תעשייה משותף"

הארנונה: "אם המדינה תגבה את הארנונה, רוב הרשויות ייפגעו"

"בניגוד למה שרבים חושבים, בעיר ממוצעת ההכנסות מארנונה מכסות בממוצע רק כ-40% מתקציב העירייה, ובערים קטנות או חלשות אפילו פחות, לפעמים רק 20%. נטילת כספים מרשויות מאוזנות לרשויות חלשות תפגע בחוזקן של המאוזנות, תגרור אותן מטה ותפגע בתושבים.

"גם הרעיון שהמדינה תגבה את כספי הארנונה ותחלק אותו כביכול בצורה שווניות יפגע במרבית הרשויות המקומיות, שיאבדו מעצמאותן וההכנסות שלהן ירדו.

"אנחנו בעד רפורמה בארנונה המגדירה סעיפים אחידים ושיטות מדידה תואמות בכל הרשויות, עם הבדל תעריפים בכל רשות ורשות. כמו כן אנחנו תומכים בקביעת סל שירותים לתושב המגדיר בדיוק מה רשות צריכה להעניק לכל תושב בתחומה".

איחוד רשויות: "כל מקרה לגופו"

"מודיעין אוחדה בשנת 2003 עם מכבים-רעות. ממשלת ישראל בהחלטה על האיחוד הבטיחה הרבה כספים ותקציבים לסגירת גירעונות עבר - כספים שברובם לא הגיעו. 'איחוד רשויות' זו סיסמה מצוינת שכביכול מביאה לחיסכון בהוצאות, אך לא תמיד היא נכונה. כל מקרה צריך להיבדק לגופו ולעבור ניתוח כלכלי יסודי. אני בעד איחוד רשויות שיכול להביא לצמיחה ולשיפור מצבן הכספי של הרשויות, אם באמצעות חיסכון תפעולי או באמצעות הקמת אזורי תעשייה ומקורות הכנסה של ארנונה שלא ממגורים. את רוב החיסכון שמחפשים לעשות באמצעות איחוד רשויות, אנחנו עושים כבר היום בחלק מהמקומות באמצעות אזורי תעשייה משותפים, איגודי ערים או אשכולות ועבודה משותפת של רשויות סמוכות".

מודיעין-מכבים-רעות

מספר תושבים: 85 אלף

שטח: 50,176 דונם

דירוג סוציו-אקונומי: 8

צפיפות אוכלוסיה: 1,703 נפש לקמ"ר

חיים ביבס - ראש עיריית מודיעין ויו

ראש עיריית גבעתיים רן קוניק: "הוכח כבר שאיחוד נוחל כישלון חרוץ"

ארנונה: "כמו עם תאגידי המים"

"ביטול הארנונה עליו חושבים באוצר טומן בחובו סיכון לא סביר לחוסנה הכלכלי ולפעילותה של רשות. בדיוק כפי שקרה עם מהלך הקמת תאגידי המים - מהלך שנועד לייעל, בסופו של דבר סרבל את העבודה וייקר את המים. גם חלוקת הכנסות בין רשויות היא בבחינת טיפול קוסמטי בלבד. נוסף לכך, בשיטת הארנונה הנוכחית אוכלוסיות חלשות רבות נהנות מהנחות ופטורים, שייעלמו לכשיחויבו לשלם את המס באמצעות המע"מ.

"פעלתי בשנה החולפת כדי לשנות את סיווג המספרות בעיר ולהפחית את התעריף, אולם הבקשה נדחתה על ידי משרד הפנים והאוצר ללא מתן הסברים. זהו מצב בלתי סביר".

איחוד רשויות: "זו אשליה"

"הרעיון לאחד בין ערים עולה מדי פעם בפעם, בעיקר כשפוליטיקאי כלשהו רוצה כותרת פופוליסטית. מחקרים רבים נעשו בעולם בנושא זה והוכח (כולל בארץ), כי ברוב המקרים האיחוד נוחל כישלון חרוץ. זה עובד רק כשיש עיר גדולה וחזקה ולצידה עיר או יישוב קטנים וחלשים.

"אני חושב שבמדינה קטנה כשלנו, לכל יישוב יש ייחוד משלו, מסורת משלו, היסטוריה וגאוות יחידה. איחודים לא יחסכו כלום, זו אשליה. במקומות שבהם נדרשת התייעלות כספית, מוטב היה למשל להפעיל רגולציה ולחייב את הרשות לצמצם בכוח האדם. גבעתיים היא אחת הערים הייחודיות בארץ. אין סיבה ולא ניתן לעולם שיאחדו אותנו עם עיר אחרת, גם לא ת"א. ברחובות המשותפים, התושבים בצד הרחוב השייך לגבעתיים, לא יסכימו בשום מחיר לעבור ולגור בצדו השני של הרחוב, גם אם יוצעו להם דירות אטרקטיביות יותר. גבעתיים היא עיר קהילתית שבה כולם מכירים את כולם".

גבעתיים

מספר תושבים: 56 אלף

שטח: 3,246 דונם

דירוג סוציו-אקונומי: 8

צפיפות אוכלוסיה: 17,301 נפש לקמ"ר

רן קוניק - ראש עיריית גבעתיים / צילום: תמר מצפי ואיל יצהר

עוד כתבות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית