גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש במסר לרשם הקבלנים: לשנות קריטריון הקבלנים

האם הקריטריון לפיו מהנדס יכול לתת שירותים לשני קבלנים בלבד, ולא יותר, הוא ענייני? ביהמ"ש סבור כי יש לבדוק את היקף העבודות ולא את מספר החברות ■ רשם הקבלנים: "זה לא מעשי"

פועלים באתר בנייה / צילום: תמר מצפי
פועלים באתר בנייה / צילום: תמר מצפי

לאחר שנים ארוכות שבהן קבלנים מותחים ביקורת על הקריטריונים של רשם הקבלנים בבואו לקבוע את הסיווג הקבלני של החברות בענף, פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב מוסיף עוד קיסם למדורה.

מדובר בפסק דין שניתן בערעור מינהלי שהגיש הקבלן משה נחום כנגד החלטת רשם הקבלנים הנוגעת לקריטריונים האמורים. הערעור הוגש באמצעות עו"ד שגיא פרדו ממשרד מור, פרדו, ערן ושות', שעסק בשלילת סיווג 5 מנחום, וזאת משום שהמהנדס שהעניק לו שירותים, העניק שירותים דומים לשני גופים אחרים.

בערעור טען נחום כי הקריטריון שקבע רשם הקבלנים, ולפיו מהנדס יכול להעניק משירותיו אך ורק לשני קבלנים, הוא קריטריון בלתי ענייני, אשר יוצר בעיה קשה לקבלנים קטנים.

חשוב להדגיש כי הערעור שהגיש נחום אמנם נדחה על-ידי בית המשפט, אולם בפסק הדין התייחסה השופטת ד"ר דפנה אבניאלי לטענה המהותית, וביקשה להעביר מסר לרשם הקבלנים שמדובר בקריטריון שיש לשקול לשנותו.

אמנם מדובר בדעתה של השופטת ולא בקביעה של בית המשפט, אך בכך מביעה השופטת תמיכה במה שטוענים קבלנים כבר שנים ארוכות - יש לעדכן את הקריטריונים לסיווג ולשנות את החוק.

אנומליה בקריטריונים

הערעור של נחום הגיע לאחר שבדיון ראשון בפני ועדת העררים קבעה הוועדה כי סמכותו של רשם הקבלנים נועדה להבטיח כי במיזמי בנייה יתקיים פיקוח הנדסי נאות, שימנע אסונות ויגן על חיי אדם. לשם כך מונע רשם הקבלנים ממהנדסים לעסוק בפרויקטים רבים מדי. הוועדה קבעה כי הקריטריון הנוגע למתן שירותי המהנדס לשני גופים בלבד מגשים את התכלית של פיקוח הנדסי נאות, ולכן נדחתה בקשתו של נחום להשיב לו את הסיווג.

בערעורו לבית המשפט המחוזי הצביע נחום על הבעיה הנוצרת מהתבססות על קריטריון זה. למשל, חברת ענק קבלנית המעסיקה מהנדס אחד שאחראי על הפיקוח בעשרות רבות של פרויקטים בהיקפים עצומים - עומדת בתנאי שקבע רשם הקבלנים לצורך סיווגה הגבוה. זאת, אף שמהנדס אחד אינו יכול לספק שירותי פיקוח הולמים לכל אותם עשרות פרויקטים.

מנגד, ישנם קבלנים רבים מאוד שהיקפי עבודתם מצומצמים, והם אינם זקוקים לשירותיו של מהנדס במשרה מלאה, ולכן הם נעזרים במהנדס שנותן פיקוח לכמה קבלנים בו זמנית. כלומר, אם למשל 3 קבלנים, אשר לכל אחד מהם שני פרויקטים, חוברים יחד ונעזרים במהנדס אחד - הם לא יעמדו בקריטריון שקבע רשם הקבלנים, ויישלל מהם הסיווג, נוכח התנאי לפיו המהנדס רשאי לתת שירותים לשני גופים בלבד.

"הקריטריון הקיים מעורר קושי"

כאמור, השופטת ד"ר אבניאלי קבעה כי למרות שלמערער המסוים לא ניתן להשיב את הסיווג, הרי שבטענתו המרכזית יש ממש. השופטת יצאה בקריאה מפורשת לרשם הקבלנים לבחון את הקריטריון בדבר מתן שירותים לשתי ישויות משפטיות בלבד מחדש ולהחליפו בקריטריון ענייני, הבוחן את היקפי העבודה שלהם נדרש המהנדס.

"ערעורו של המערער מעלה שאלה שראוי כי תיבחן שנית על-ידי המשיב (רשם הקבלנים), אם כי לא במסגרת הערעור", לשון פסק הדין. "הכוונה להחלטת המשיב לפיה הסיווג ברמה 5 ייבחן לפי מספר הגופים להם מעניק המהנדס את כישוריו, ולא לפי היקף הפרויקטים או מספר הפרויקטים שכל גוף מבצע בתקופה הרלוונטית שבה נדון סיווגה אל מול המשיב. סבורני כי הקריטריון שנבחר על-ידי המשיב (שני גופים ולא יותר) מעורר קושי וראוי לבחינה נוספת".

עוד הוסיפה השופטת: "אני ערה לעובדה שקריטריון זה נבחר לאחר התייעצות עם הוועדה המייעצת והוא משמש אצל המשיב, בשנתיים האחרונות, כאבן-בוחן להענקת סיווג 5 לקבלן רשום. ואולם, סבורני כי ראוי שהמשיב מיוזמתו יבחן שנית את הנושא, בהתייעצות עם הוועדה המייעצת, וישקול האם יש מקום לשנות את הקריטריון, כך שבמקום מספר הישויות בהן מעניק המהנדס שירותים, יהיה מדובר בקריטריון אחר, המשקף טוב יותר את היקף העבודה לה נדרש המהנדס. הכוונה היא לקריטריון של מספר הפרויקטים שמבצעת כל חברה, להיקף הפרויקטים או לכל קריטריון ענייני אחר".

השופטת הדגישה כי אין בדבריה הוראה אלא רק חוות-דעת: "הדברים נאמרים מעבר לנדרש ובבחינת הבעת דעה בלבד, ואינם רלוונטיים לעירעור שהוגש".

לדברי עו"ד פרדו, שייצג את נחום בערעור: "מדובר בקריאה חשובה לשינוי, שרשם הקבלנים לא יוכל להתעלם ממנה, ואשר תהיה לה השלכה משמעותית על מספר רב של קבלנים רשומים וכאלה המבקשים להפוך לקבלנים רשומים ולקבל סיווג ברמה 5".

"שינוי שלא ניתן לאכיפה"

גורמים בענף, עם זאת, סבורים כי הסיכוי שקריטריון זה אכן ישתנה כעת הוא אפסי. רשם הקבלנים הנוכחי, אמנון כהן, אומר בשיחה עם "גלובס" כי המצב כעת טוב יותר משהיה לפני שנכנס לתפקיד, וכי הצעתה של השופטת אבניאלי אינה מעשית.

"כשנכנסתי לתפקיד, המצב היה שונה", אומר כהן. "הייתה תקופה שבה ניתן היה לקבל סיווג רק אם מהנדס אחד היה עובד בחברה אחת בלבד. החלטתי שמדובר במצב בלתי אפשרי, בגלל מחסור במהנדסים ובגלל סיבות נוספות, והתרתי לחברות להעסיק מהנדס שיפעל במקביל בשתי חברות . במקרים חריגים, כשיש 3 חברות ששייכות לאותו אדם, גם אאפשר זאת".

באשר להצעתה של השופטת לבחון מחדש את הקריטריונים למתן הסיווג, אומר כהן כי לא מדובר במהלך אפשרי: "השופטת אמרה שהיא מציעה לבחון את הנושא - היא לא נתנה הוראה ולא חייבה אותי לעשות כן. ההצעה שלה היא לבחון את הסיווג לא על-פי מספר החברות להן מעניק המהנדס שירות אלא על-פי היקפי פעילות, אבל זה לא פרקטי. איך אני, כרגולטור, יכול לעקוב אחרי היקפי הפרויקטים של כל חברה בכל זמן נתון? מעבר למתן סיווג על-פי היקפי פרויקטים לא יהיה ניתן ליישום גם אם יהיו לי עוד 1,000 עובדים.

"ברגע שמדובר בכמה חברות שמהנדס נותן להן שירותים, זה משהו שאפשר לאכוף. אפשר לראות שיש חברה שלישית שמהנדס נותן לה את השירותים ולפסול את הסיווג. אני לא רואה טעם בשינוי קריטריון אם הוא לא ניתן לאכיפה. אני פתוח לשמוע כל דבר שיוכל לשפר, אבל זה לא המקרה".

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים