גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התוכנית למיסוי חברות אינטרנט זרות תבריח אותן מכאן"

רו"ח ועו"ד גיא רשטיק תוקף את תוכנית הרשות המסים למיסוי בישראל של חברות בינ"ל כמו גוגל ופייסבוק ■ "אם התוכנית תיושם באופן חד-צדדי, ולא יינתן לאותן חברות שיעור מס מיטיב - הן פשוט יעזבו"

גיא רשטיק / צילום: איל יצהר
גיא רשטיק / צילום: איל יצהר

"ההמלצות שמס הכנסה פרסם בחוזר מקצועי ביחס למיסוי חברות אינטרנט זרות בישראל הן מרחיקות לכת ויבריחו את החברות העולמיות שעוד נמצאות כאן. הן מאוד ראשוניות, ואף מדינה בעולם עדיין לא מיישמת אותן" - כך תוקף בחריפות רו"ח ועו"ד גיא רשטיק, ראש תחום המיסוי במשרד רואי החשבון בייקר-טילי, את התוכנית של רשות המסים למיסוי חברות בינלאומיות בישראל שפורסמה לאחרונה.

תוכנית המיסוי פורסמה במסגרת חוזר, "טיוטת הנחיות", שהופץ לציבור בחודש שעבר, ובו מובאות המלצות הרשות לעדכון תשלומי המס של חברות רב-לאומיות הפועלות בישראל.

הנחיות הרשות מהוות נדבך נוסף במלחמתה בהון השחור וכן משקפות את מודעות של הרשות למעבר מהכלכלה "המסורתית" לכלכלה "דיגיטלית", תוך שאיפתה לקבל נתח מההכנסות של חברות בינלאומיות המקיימות פעילות עסקית בישראל, בהן פייסבוק וגוגל.

טיוטת ההנחיות למיסוי פעילות של חברות זרות בישראל באמצעות האינטרנט פורסמה לפני כחודשיים, ולפיה חברות האינטרנט הזרות המקיימות פעילות עסקית מהותית בישראל חייבות ברישום במע"מ כעוסק מורשה ועסקאותיהן חייבות במע"מ, ובתנאים מסוימים, לגבי חלק מהחברות - גם במס הכנסה.

מבחינת החיוב במע"מ, החוזר קובע כי תאגיד זר המקיים פעילות עסקית מהותית בישראל באמצעות האינטרנט, חייב ברישום במע"מ כעוסק מורשה, ועסקאותיו חייבות במע"מ. כך, לדוגמה, תאגיד זר המפעיל אתר אינטרנט המעניק שירותי פרסום/תיווך ללקוחות ישראלים המופנים לצרכנים ישראלים - חייב ברישום במע"מ, והכנסותיו יחויבו במע"מ.

לפי הטיוטה, תאגיד זר יחויב במס הכנסה בישראל, למרות שהפעילות הכלכלית של התאגיד הזר היא בעיקרה באמצעות האינטרנט, כאשר יש לו "מוסד קבע" בארץ ובהתקיים תנאים שונים, וביניהם: אתר החברה הזרה מקשר בין לקוח ישראלי לספק ישראלי ומותאם לשימוש לקוחות ישראלים; נציגי התאגיד הזר מעורבים באיתור לקוחות ישראלים או באיסוף מידע; התאגיד הזר מעניק לסוכנו בישראל סמכות להתקשר בעסקה שתחייב את התאגיד הזר; ועוד.

"יש כאן סיכון אדיר"

רשטיק סבור כי כוונת רשות המסים תגרום יותר נזק מתועלת למשק הישראלי. "הרעיון שעומד מאחורי הטיוטה הוא למסות את אותו גוף על בסיס המקום שבו הוא מפיק את ההכנסה באמצעות גורמי ייצור - ברוב המקרים מדובר על העובדים שלו. המטרה המשותפת הברורה של ארגון ה-OECD (עליו מבוססות ההנחיות הישראליות - ס'כ') ושל רשות המסים היא להילחם במקלטי מס", אומר רשטיק, אך לדבריו, אף חברה לא תסכים להישאר ולפעול בארץ בתנאי המיסוי של הטיוטה החדשה.

רשטיק מדגים באמצעות חברת גוגל את שיקולי המיסוי של חברות בינלאומיות. "גוגל היא אמריקאית. אם היא תירשם כ'חברה' בארה"ב, היא תשלם 35% מס חברות; כאשר אם היא תירשם במדינה אחרת, כמו אירלנד, אז המס יהיה נמוך משמעותית ויעמוד על 12.5%. זה ברור שגוגל תרצה לחסוך בכספי מס, ותעדיף לרשום את עצמה באירלנד ולא בארה"ב", מסביר רשטיק . "בא ואומר ארגון ה-OECD: 'לא מקובל עליי. אני רוצה למסות את גוגל במקום שבו היא באמת מפיקה את ההכנסה, ולא באמת במקום שבו המשרד יושב. בואו נמסה את החברה במקום שבו היא מפיקה את ההכנסה, במקום שבו יושבים גורמי הייצור שלה'".

רשטיק מסביר כי בעקבות ה-OECD, רשות המסים הישראלית מנסה לבסס הנחיה, לפיה חברות כמו גוגל, מייקרוסופט ופייסבוק ייאלצו להירשם כ"עוסקים בישראל", מה שיחייב אותן בתשלומי מסים למדינה, בהם מע"מ ובמקרים מסוימים גם מס הכנסה. המיסוי יהיה על הכנסות מהשירותים שהן מעניקות כאן, כגון פרסום או קידום אתרים. "ואולם", תוהה רשטיק, "איזו חברה תרצה להישאר כארץ עם הגבלות כאלה?".

רשטיק טוען כי המהלך החפוז של הרשות, כהגדרתו, לא רק שלא יעבוד, אלא אף יגרום לנזק ממשי. "הסיבה בגינה פועלת רשות המסים לקידום צעדים אלה ידועה: גביית מאות מיליוני שקלים נוספים לקופת המדינה מדי שנה. עם זאת, ייתכן כי הצעד הצפוי מצד רשות המסים יגרום ליותר נזק מאשר תועלת לכלכלת המדינה ואף לגביית המסים".

לדברי רשטיק, "ההמלצות של ה-OECD הן מאוד ראשוניות, ואף מדינה בעולם עדיין לא מיישמת אותן. מדוע לאמץ המלצות אלה, בשלב כה מוקדם, בישראל? יש כאן סיכון אדיר. אנחנו עוד לא יודעים מה יהיו ההשפעות הכלל-עולמיות של אימוץ המלצות אלה, אבל מה שבטוח, ההשפעות על ישראל יורגשו בשטח, שכן ישראל היא מדינה קטנה, ואין לה כוח מיקוח אפקטיבי מול מרבית תאגידי הענק שעשויים להיות מושפעים מהשינוי".

לדבריו, חברות, כמו פייסבוק וגוגל מציעות מקומות עבודה אטרקטיביים, והן יהיו רצויות כמעט בכל מקום בעולם, ו"אם ישראל תאמץ ראשונה את המלצות ה-OECD באופן חד-צדדי מחד, ומאידך לא יינתן לאותן חברות שיעור מס מיטיב - הן פשוט יעזבו למקום אחר, בו המיסוי יהיה נוח יותר, דוגמת אירלנד".

"מתיחות בין מדינות"

רשטיק מציין כי בעיה נוספת שעלולה להיווצר ממיסוי חברות בינלאומיות לפי המלצות ה-OECD, "שמשום מה לא לוקחים בחשבון", היא ההיתכנות הגבוהה שמדינת ישראל תיתקל בהתנגדות מצד רשויות המס של מדינות בעלות השפעה, מהן מגיעות החברות הבינלאומיות, ובעיקר רשות המס האמריקאית.

"רשות המס של אותה מדינה עלולה להתנגד לזליגת כספי החברה למדינה אחרת, בטענה כי הדבר מנוגד לאמנת המס בין המדינות", אומר רשטיק. "הדבר עלול להביא למתיחות בין שתי המדינות בנוגע לשאלה היכן ישולם המס ולתשלומי כפל מס מצד אותן חברות הפועלות בישראל".

לכן, סבור רשטיק, "מדובר באימוץ מרחיק לכת בישראל ובבחינת 'חמור קופץ בראש'. הנושא של מיסוי חברות זרות תמיד עולה לדיון - כמה מס להטיל על אותן חברות ואם בכלל. אלא שזו פעם ראשונה שהדברים נכתבו בטיוטת חוזר מקצועי, באופן שאם זה יאומץ, זה ישנה את כללי המשחק".

רשטיק מציע לרשות המסים ללוות את ההנחיות המגבילות את החברות הזרות, בתמריץ לשלם מס בישראל, כפי שעשו, לדבריו, עם חברת אינטל, שקיבלה הטבות מס חריגות כדי שתקים את המפעל שלהם בארץ.

"ישראל צריכה לתת להם שיעור מס תחרותי שצריך לנוע בין 10%-15% מס, ובדרך הזו כולם ירוויחו, גם החברות", מסביר רשטיק. "מדינת ישראל תרוויח בשני רבדים: האחד - שאותן חברות יישארו בישראל וישלמו את ה-10% מס במקום 0; והרובד השני מתייחס לשימור התעסוקה".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"