גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד יש לחשב זכויות בנייה בתמ"א 38/2?

בפרויקט של הריסת בניין והקמתו מחדש קיימת אי-בהירות בנוגע לזכויות הבנייה ■ האם הללו נגזרות מאלו שניתן היה להוסיף לבניין המיועד להריסה, או לחלופין האם להעניק זכויות מכוח התמ"א ללא קשר לבניין הישן

בניין בשיפוץ של תמ"א 38 / צילום: איל יצהר
בניין בשיפוץ של תמ"א 38 / צילום: איל יצהר

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות התמ"א 38

לאחרונה פורסמה החלטה של ועדת הערר המחוזית של תל אביב, בראשותה של ממלאת מקום יו"ר הועדה, עו"ד גילת אייל, הקובעת שיטת חישוב זכויות שונה ממה שהיה מקובל עד היום במקרה של הריסת בניין והקמתו מחדש מכוח תמ"א 38.

החלטה זו יוצרת מציאות של אי וודאות תכנונית, כיוון שקיימות החלטות סותרות של ועדות הערר בנושא כה מרכזי. כידוע, מאז תיקון מס' 2 לתמ"א 38, אחת משתי הדרכים לחזק בניין בפני רעידות אדמה היא בדרך של הריסת הבניין הקיים והקמתו מחדש. במקרה כזה ייבנה הבניין החדש לפי זכויות הבנייה המותרות לפי התוכניות החלות במקום, בתוספת זכויות הבנייה אותן ניתן לאשר מכוח תמ"א 38.

כבר לפני מספר שנים התעוררה בפני ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז תל אביב השאלה - כיצד יש לחשב את זכויות הבנייה מכוח התמ"א במקרה של הריסה ובנייה מחדש; האם אנו בודקים את זכויות התמ"א שניתן היה לאשר ביחס לבניין הקיים, המיועד להריסה, ואותן "מעתיקים" לבניין החדש, או שמא מוסיפים לבניין החדש, הנבנה על פי התוכניות החלות במקום, את כל זכויות התמ"א אותן היה ניתן לאשר מכוח התמ"א. זאת ללא קשר לשאלה מה היה ניתן לאשר ביחס לבניין שנהרס.

שתי השיטות מביאות לתוצאות שונות בתכלית. נניח כי הבניין המיועד להריסה הוא בניין קטן בשטח של 120 מ"ר הניצב מעבר לקווי הבניין החלים היום. אם נחשב את זכויות הבנייה אותן היה ניתן לאשר לאותו מבנה לו היינו מחזקים אותו ו"נעתיק" אותן לבניין החדש שייבנה, נקבל מעט מאוד זכויות; שתיים וחצי קומות כפול 120 מ"ר. ספק גם אם נוכל להעניק לבניין החדש זכויות בנייה בגין הרחבת יחידות הדיור, שכן בבניין הקיים לא היה ניתן להרחיב חלק מהדירות בשל מיקומו מעבר לקווי הבניין.

בשיטה השנייה, מחשבים את הקומה הטיפוסית אותה ניתן לאשר מכוח זכויות הבנייה המותרות במגרש לפי התוכניות החלות במקום (זכויות הבנייה, בתוספת ממ"דים, לחלק למספר הקומות המותר לפי התוכניות החלות). מכפלת קומה טיפוסית זו בשתיים וחצי קומות (ובתוספת שטח הקומה המפולשת אותה ניתן לסגור במקום בו התוכנית מאפשרת), נותן את סך כל זכויות התמ"א בגין תוספת הקומות. לזכויות אלה יש להוסיף 13 מ"ר בגין כל דירה תבעי"ת ותמאי"ת. ברור כי שיטה זו מעניקה הרבה יותר זכויות בנייה.

כך לדוגמה, אם שטח הקומה הטיפוסית אותה ניתן לבנות במקום הבניין שתיארנו לעיל הוא 300 מ"ר, הרי שניתן יהיה להוסיף לבניין החדש כ 750 מ"ר בגין האפשרות להוסיף 2.5 קומות, בתוספת כ-150 מ"ר בגין סגירת הקומה המפולשת, ובתוספת 13 מ"ר בגין כל דירה (בהנחה שהממ"ד כבר הובא בחשבון שטח הקומה המפולשת).

גדלים שונים

ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז תל אביב הכריעה בין שתי השיטות כבר בשנת 2012, וקבעה בעניין "גולן נגד הועדה המקומית גבעתיים", כי השיטה השנייה היא הנכונה. דהיינו - כי הבניין החדש יקבל את מלא הזכויות אותן ניתן לאשר מכוח תמ"א 38.

החלטה זו של ועדת הערר קיבלה חיזוק משמעותי בניסוח של סעיף 14. א. (א) לתיקון מספר 3 לתמ"א, שם נאמר כי במקרה של הריסת בניין והקמתו מחדש "יעוד המבנה החדש ושטחי הבנייה יהיו לפי תוכניות מפורטות שחלות במקום בתוספת שטחי הבנייה האמורים בתכנית זו". מהוראה זו עולה לדעתנו, באופן מפורש, כי לפי התמ"א מוסיפים לזכויות הבנייה, אותן ניתן לאשר מכוח התוכניות החלות במקום, את כל זכויות הבנייה אותן ניתן לאשר מכוח התמ"א, להבדיל מהוספת זכויות התמ"א אותן היה ניתן להוסיף לבניין טרם נהרס בלבד.

הרוב המכריע של הוועדות המקומיות מחשבות, מאז מתן ההחלטה בעניין "גולן" את זכויות הבנייה בשיטה דלעיל. דהיינו, הענקת מלא זכויות הבנייה מכוח התמ"א ללא קשר לבניין שנהרס.

כאמור לעיל, לאחרונה ניתנה החלטה הדוגלת בשיטה הראשונה, דהיינו כי זכויות הבנייה אותן ניתן להוסיף לבניין החדש שמוקם נגזרות מהזכויות אותן ניתן היה להוסיף לבניין הקיים. הכוונה להחלטה בעניין ערר "זיו נגד הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה רמת גן", אשר ניתנה על ידי ממלאת מקום יו"ר ועדת הערר, עו"ד גילת אייל. לשיטת החלטה זו, סך זכויות הבנייה אותן ניתן לאשר מכוח תמ"א 38 כתוספת לבניין חדש, שווה לשטח הקומה העליונה בבניין הקיים כפול 2.5 קומות. כמו כן מאפשרת ההחלטה להוסיף את שטח ההרחבות אותן ניתן לאשר כתוספת, לדירות הקיימות בבניין, אך לא בגין הדירות החדשות.

ברור הדבר, כי שיטת חישוב זו מקטינה באופן משמעותי את זכויות הבנייה אותן ניתן לאשר כתוספת לבניין שנהרס מכוח התמ"א, ובמרבית המקרים היא הופכת את החלופה של הריסה ובנייה מחדש ללא כדאית.

דרושה הבהרה

למען הגילוי הנאות אציין כי ההחלטה בעניין גולן, שעיקריה הובאו לעיל, ניתנה על ידי ועדת הערר בראשותי. אף שאין הנחתום מעיד על עיסתו, אנסה להסביר בקצרה מדוע, לדעתי, השיטה לחישוב זכויות בנייה שנקבעה באותה החלטה היא זו המגשימה את כוונת תמ"א 38.

ראשית, וכפי שהראיתי לעיל, לדעתי שיטה זו עולה באופן מפורש מלשון הוראות התמ"א העוסקות בחלופה של הריסה ובנייה מחדש ואף מתחייבת מהן. בנוסף, החלופה של הריסה ובנייה מחדש הועדפה על ידי תמ"א 38 על פני חיזוק הבניין הקיים. מנימוק זה לדוגמה, כאשר ישנן בבניין קיים זכויות בנייה בלתי מנוצלות, אלה מתקזזות במקרה של חיזוק הבניין מול זכויות התמ"א, אך במקרה של הריסה ובנייה מחדש, זכויות התמ"א מתווספות לזכויות הבלתי ממומשות.

הריסה ובנייה מחדש מהווה למעשה פרויקט של "מיני פינוי ובינוי". משמעות הדבר היא, כי יש להעניק די זכויות בנייה מכוח התמ"א על מנת שהפרויקט יהיה כלכלי. נהוג לומר, כי באזורי ביקוש חייב להתקיים יחס של בין שלוש לארבע דירות לפחות לכל דירה שנהרסת על מנת שפרויקט פינוי ובינוי יהיה כלכלי. שיטת חישוב זכויות הבנייה המעניקות לבניין החדש את מלא זכויות התמ"א, ללא קשר לזכויות אותן ניתן היה לאשר לבניין הקיים, עשויה להתקרב ליחסיות האמורה, וגם זאת בדרך כלל רק במקום בו קיימות על הבניין זכויות בנייה בלתי ממומשות.

לפיכך לדעתי, שיטת החישוב שנקבעה בעניין גולן מגשימה את כוונת התמ"א, ורק היא מאפשרת במרבית המקרים את חיזוק הבניין בשיטת ההריסה ובנייה מחדש.

נכון להיום קיימות שתי החלטות סותרות של ועדת הערר המחוזית, מה שיוביל לדעתי לתוצאה הלא רצויה, לפיה כל ועדה מקומית תבחר בשיטת חישוב שונה. מציאות זו פוגעת בוודאות התכנונית, שכה נחוצה בעסקאות של תמ"א 38, שבה היזם משקיע זמן רב ואמצעים כספיים ניכרים קודם להגשת בקשה להיתר בנייה לוועדה מהמקומית.

לדעתנו ראוי ונכון להבהיר במסגרת תיקון 4 לתמ"א, ההולך ומתגבש בימים אלה, את נושא זכויות הבנייה אותן ניתן להוסיף במקרה של הריסה ובנייה מחדש. אנו ממליצים כי תוספת הזכויות תוגדר בצורה נפחית דהיינו כי תתאפשר תוספת שטח של שתיים וחצי קומות בשטח הנכנס לקווי הבניין החלים במגרש. שיטה זו תחסוך ויכוחים והתדיינויות, ותתרום לוודאות התכנונית שכה נחוצה בפרויקטים של תמ"א. בתקופת הביניים, עד לאישור התיקון לתמ"א, ראוי ונכון שמשרד הפנים יבהיר את הנושא במסגרת חוזר מנכ"ל, כפי שנעשה בעבר בנושאים אחרים.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום