גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה בתפריט? סקר חושף את הרגלי האכילה של הישראלים

לפי סקר פאנלס לרגל עליית "מאסטר שף" - אנחנו מדלגים על ארוחת בוקר, אוכלים בשר בצהריים וצורכים כמות משביעת-רצון של פירות וירקות ■ וגם: מהם השיקולים של הישראלים בבחירת מזון להם ולילדיהם?

פיצה עם חזה אווז מעושן וקונפי שום / צילום: תמר מצפי
פיצה עם חזה אווז מעושן וקונפי שום / צילום: תמר מצפי

אנחנו מדלגים על ארוחת הבוקר; לפחות פעם בשבוע מתפתים לאכול בדוכן מזון מהיר; וילדינו זוללים פיצות וקורנפלקס עתיר סוכר. ממצאים אלה ונוספים עולים מסקר אינטרנטי שערך מכון המחקר פאנלס בראשותה של שרית שטרנברג עבור "גלובס" וקשת לרגל העונה החדשה של התוכנית "מאסטר שף" שעלתה השבוע בערוץ 2.

ועדיין, הרגלי האכילה שלנו לא עד כדי כך גרועים ביחס להרגלי האכילה במקומות אחרים בעולם, ואף נמצאים במגמת שיפור: "הרגלי האכילה של הישראלים לא כאלה נוראיים. הם השתנו מאוד לטובה בשנים האחרונות", אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בכללית דן פתח-תקווה בשירותי בריאות כללית.

לדבריה, יחסית למדינות מערביות אחרות, אנחנו אוכלים כאן לא רע. "אנחנו אוכלים הרבה קטניות, שמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזים, שקדים, פירות וירקות בכמות יפה. המודעות שלנו עלתה. היום אנשים קוראים את הרכיבים שעל גבי אריזות המזון לפני שהם קונים, בכוונה להיטיב עם גופם".

נתון מעניין נוסף העולה מהסקר מצביע על הפער שבין תזונת ההורים לתזונת הילדים, כאשר ההורים מקפידים יותר על מה שנכנס לפה של הילדים מאשר על מה שנכנס לפיהם שלהם. עבור כמחצית מהמבוגרים מהווה ההיבט התזונתי-בריאותי שיקול עיקרי בבחירת הארוחה, וכאשר מדובר בילדים - עולה החשיבות ל-82%.

ממצא זה לא מפתיע את אורבך. "הורים רבים - ואני רואה את זה בקליניקה - רוצים בטובתם של ילדים, אבל למרבה הצער לא רואים קשר בין התזונה שלהם עצמם לבין זו של ילדיהם, וזו אחת הבעיות המרכזיות. הורים רבים רוצים ל'תקן' את ילדיהם מבלי להוות דוגמה אישית שכל-כך נחוצה לילדים. כלפי עצמם הם לא מרגישים אחריות לאכול בריא ונכון".

באשר לנתון בסקר המעיד על 42% מההורים שמשאירים לילדיהם את הבחירה לגבי מה לאכול, אומרת אורבך: "זה טוב ורע. טוב - כי אין בעיה שילד יבחר בעצמו מה לאכול. רע - אם מאפשרים לו זאת מתך היצע לא בריא".

כ-10% מההורים השיבו בסקר כי דיאטה מהווה שיקול בבחירת המזון לילדיהם.

לא מוותרים על בשר

"הטרנד הבריאותי, הצמחוני, הטבעוני וכיו"ב צוברים תאוצה, אבל בסופו של יום אם תתני לישראלים שיפוד, סטייק או מעורב - הם ישתגעו. אני מדבר על מונחי יסוד בתרבות האוכל הישראלי", אומר השף-מסעדן ושופט "מאסטר שף", אייל שני. "מבחינה זו, דבר לא זז בארץ. מה שזז זה איכות החומרים והגיוון. במהות שלנו כישראלים, אנחנו אוהבים לאכול הרבה ולהרגיש את הכמות של האוכל. מודדים את הכמות מול הכסף.

"אנחנו אוהבים להרגיש את תחושת השובע, את השפע. מאוד אוהבים ירקות, וזה אחד הדברים היפים והמרגשים - ירקות הם חלק אינטגרלי מארוחה. למה אחרי 4 ימים בחו"ל רוצים לחזור הביתה? אחרי שחוזרים, אנחנו מבינים שרצינו לחזור לירקות טריים".

אייל שני / צילום : תמר מצפי

אז מה אנחנו אוכלים לארוחות הבוקר, הצהריים והערב? גלובס" מספק הצצה:

ארוחת בוקר: 80% מסתפקים בשתייה חמה

על-פי סקר פאנלס, שבחן את הרגלי האכילה בקרב מדגם מייצג של 400 משיבים בוגרים בגילאי 18 ומעלה, כ-20% מהישראלים מדלגים לחלוטין על ארוחת הבוקר, הנחשבת לארוחה החשובה ביותר ביום, כאשר גילאי 31-50 נוטים לוותר עליה יותר. כ-80% מסתפקים בבוקר בשתייה חמה, ובקרב בני 50 פלוס מדובר ב-95%. לעומתם, 22% מקפידים לסעוד ארוחת בוקר מלאה.

ועם מה ילדינו פותחים את הבוקר? עם המאכל האהוב עליהם - דגני בוקר: 54% מהילדים צורכים דגנים בבוקר, וכ-50% צורכים חלב/מוצרים חלב - ככל הנראה יחד.

"גם אם כתוב על אריזת דגנים שהם מלאים ולא מכילים חומרים שמפחדים מהם - זה עדיין דבר איום ונורא, כי הם עוברים תיעוש עם חומרים ששוברים את הטריות, שלא לדבר על השומן הגבוה והסוכר", אומר אייל שני. "אדם צריך שאדם שאוהב אותו יבשל לו, או שאדם שאוהב את עצמו יבשל לעצמו. ככה גם לא משמינים. אוכל ארוז ומתועש מכיל משהו שהוא לא שלך. אדם צריך לייצר לעצמו את האוכל".

על-פי הסקר, אבות מקפידים פחות מאימהות על מתן ארוחת בוקר לילדיהם: 11% מהגברים מדלגים על ארוחת הבוקר של הילדים, לעומת 3% בלבד בקרב הנשים.

ומה קורה לעוללים כשהם מתגייסים לצה"ל? אומרים שהצבא צועד על קיבתו, אך במקרה דנן על מאפים: 63% מגילאי 18-20 מנשנשים עוגה/מאפה לארוחת בוקר, בהשוואה למחצית בכלל האוכלוסייה. כאן ככל הנראה טמונה התשובה למי שתהה מדוע משמינים בצבא.

"גם קפה ומאפה יכולים להיחשב כארוחת בוקר", אורבך מנפצת מיתוסים. "אני מכינה בבית עוגת גבינה עם מעט סוכר (רבע כוס על כל העוגה), יוגורט, ביצים וקמח. פרוסה מעוגה כזו לא נחשבת לארוחת בוקר? ועוד איך נחשבת. עוגה שנאפתה בבית עם מרכיבים בריאים - אין שום סיבה שלא תיקרא ארוחת בוקר".

כך או כך, אורבך מבהירה כי מי שמוותר על ארוחת בוקר הכולל חלבונים-שומנים-פרי או ירק - עושה עוול לעצמו. "ארוחת בוקר באה אחרי צום ארוך, שמתחיל לרוב בשבע-שמונה בערב ועד הבוקר. היכולת של הגוף לטפל במזון בבוקר, אחרי שהגוף עשה לעצמו במהלך הצום ריסטרט, היא מרבית. לכן, מי שמוותר על חלון ההזדמנויות הזה - מפספס. ארוחת ערב, לעומת זאת, היא בעייתית יותר לעיכול. הגוף עייף מכדי לבצע עיכול ופירוק על הצד הטוב ביותר".

יחד עם זאת, אורבך מדגישה כי ארוחת בוקר עלולה להזיק לאנשים שהם לא טיפוסים של בוקר. "אדם שהתרגל לא לאכול ארוחת בוקר, שונה מאדם שהוא לא בן אדם של בוקר. הראשון, אם יתרגל לאכול ארוחת בוקר - הארוחה תיטיב עימו; והשני, אם יאכל ארוחת בוקר - היא עלולה להזיק לו".

שני מייחס לארוחת הבוקר חשיבות נוספת: "הבעיה עם הישראלים היא שהם כל הזמן ממהרים. אין להם את הרגע הזה של להתייחד עם האוכל". לדבריו, "ההתייחדות שלך עם עצמך ועם ארוחת הבוקר שלך היא הרגע החשוב ביותר ביום. לישראלי אין את זה. הפעולה של לצאת החוצה במהירות - חשובה לו יותר מאיפוס כוונות ובאלאנס פנימי. אני בעד עצירה, התייחדות והודיה סביב אוכל. שב תאכל עם הילד שלך, עם האישה שלך או עם עצמך, זאת הזדמנות נהדרת".

ארוחת צהריים: מארוחה מלאה ועד סלט

בניגוד לארוחת הבוקר, את ארוחת הצהריים רוב הישראלים, מבוגרים וילדים כאחד, מקפידים לאכול, וכ-75% מהישראלים אוכלים מנה בשרית עם תוספות.

גם סלט הוא ארוחת צהריים פופולרית בקרב מבוגרים - 54%, יותר מפסטה, כריך, מרק וכו'. מפתיע לגלות שלא רק אצל נשים: הפער בין נשים וגברים בעניין הסלט עומד על 10% בלבד.

אופציה אחרת, "פיתה עם משהו", משקפת פערים זניחים עוד יותר בין גברים ונשים: 20% אחוז מהמבוגרים אוכלים משהו בפיתה בצהריים (פלאפל/שווארמה/סביח), מהם 22% גברים ו-20% נשים.

ניגוב חומוס, לעומת זאת, הוא טריטוריה גברית: אחוז כפול של גברים מנגבים חומוס בצהריים בהשוואה לנשים.

נתון מפתיע אחר מצביע על 30% מהילדים שאוכלים רק מרק לארוחת הצהריים.

כ-60% מהאוכלוסייה אוכלים לפחות פעם בשבוע בדוכני מזון מהיר, כששיעור זה מגיע לכ-70% בקרב בני 21-30. לעומתם, כ-27% מהנשאלים השיבו כי הם לא אוכלים אף פעם מזון מהיר.

"יש משהו בפיתה שאין לו מתחרה בעולם מבחינת היכולת של בן אדם לאכול בשתי הידיים, בניגוד לסכין ומזלג", אומר שני, שבבעלותו בין היתר רשת המסעדות המזנון, המבוססת על מנות בפיתה ומונה 3 סניפים בתל-אביב ואחד בפריז. לדבריו, "הטקס הזה משאיר אנשים קרובים לאיך שאכלנו בעבר. כיום, מעט דברים תופסים בשתי הידיים. לכן, פיתה עם משהו זה נפלא מבחינתי, והלוואי ואפשר היה לשלש את הרגע הזה".

"אדם צריך להתאים את ארוחת הצהריים לסוג העבודה שלו", אומרת אורבך. לדבריה, "ארוחת צהריים מלאה עם קינוח מעייפת ומכבידה, ולכן לא מתאימה למי שעובד עבודה פיזית בחוץ בחום, וגם לא למי שעבודתו מחייבת ריכוז מקסימלי, כמו למשל סטודנטים. לאלה מומלץ להסתפק בארוחה קלה יותר ולדחות את ארוחת הצהריים המלאה לתום יום העבודה, בתנאי שהוא מסתיים בשעה חמש-שש ולא בשמונה בערב".

לעומת זאת, למי שעובד בעבודה משרדית ויכול להרשות לעצמו הפסקת צהריים מסודרת של לפחות חצי שעה עד 40 דקות - אין מניעה לסעוד ארוחת צהריים מלאה: "יותר קל להם לעכל, אבל בשום פנים ואופן לא לאכול את הארוחה מול מחשב. צריך לשבת בנחת ולהקדיש לזה את הזמן. לא בביס אחד וגמרנו.

"ידוע שתהליך העיכול של אוכל תוך כדי עבודה אפקטיבי פחות, כי אנחנו לא במודעות מלאה. אנחנו לא אוכלים רק עם הפה. האכילה שלנו מתחילה כבר בשלב הרחת וראיית האוכל. ריח וראייה של האוכל הם חלק ממנגנון השובע. מחקרים מראים שאכילה מודעת ואיטית קטנה יותר בכמות האוכל שנאכל".

ארוחת ערב: סלט, ביצים ופיצה

לקום בבוקר, לפזר את הילדים בגנים/בבתי-הספר, ללכת לעבודה, לאסוף, להסיע לחוגים, לקלח, להשכיב לישון ולהשיב למיילים בענייני עבודה - לכאורה אורח החיים הישראלי העמוס לא מותיר זמן רב לארוחות ערב מושקעות ובריאותיות, אך הנתונים מעודדים ומלמדים על כך שהרוב אוכלים סלט וביצים.

עם זאת, 45% מהילדים ו-30% מהמבוגרים אוכלים פיצה לארוחת ערב. ולא רק פיצה. דגני הבוקר מככבים גם בארוחת הערב: כ-21% מהילדים צורכים אותם לפני השינה.

מהם השיקולים העיקריים בהחלטה מה תאכל

מה אתם נוהגים לאכול

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה