גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ישפיעו השינויים במשק הגז העולמי על "לוויתן" ו"תמר"?

ניתוח "גלובס": כשנחתם החוזה בין חברת החשמל לתמר ב-2011, כל התנאים בשוק שיחקו לידיהן של השותפות הישראליות, אבל מאז המחירים בעולם צנחו, ולמדינה יש קלף מיקוח חזק לקראת המתווה המתגבש במשק הגז

קידוח לוויתן נפט גז / צילום: לילה כלכלי ערוץ 10
קידוח לוויתן נפט גז / צילום: לילה כלכלי ערוץ 10

1. מחיר הגז הטבעי בישראל נמוך? גבוה? מנופח? האם זה מחיר של גזל, ביזה, שוד, עושק וכל המילים ה"נהדרות" שאוהבים להשתמש בהן, בעיקר כדי לקבל מחיאות כפיות סוערות על מלחמה אמיצה כביכול למען "האינטרס הציבורי", ויש המפריזים ואף אומרים "למען הדמוקרטיה הישראלית" (שאו-טו-טו מתרסקת ומתפוררת, ואבוי, אפילו נעלמת, לפי אותם טהרנים, אם לא ישמעו בקולם). אז ככה: המלחמה שלנו היא אך ורק להביא עובדות ומאוחר יותר להתווכח על פרשנות כזו או אחרת לאותן עובדות. דיון כלכלי בלי עובדות הוא בבסיסו דיון שמנוגד לאינטרס הציבורי; זהו דיון אנטי-דמוקרטי ואפילו מושחת מוסרית שמאפשר למנופפים בו להשתמש אך רק בסיסמאות קליטות כדי לצבור לעצמם אהדה ותו לו. האינטרס הציבורי ממש לא מעניינם, האינטרס האישי - בהחלט כן.

2. ואחרי ההקדמה הזאת, ואחרי שהבאנו פה בשבועות האחרונים נתונים מסודרים על התשואה הפנימית של מאגר תמר, על האינטרסים של המדינה בקביעת מחיר הגז בעקבות חוק ששינסקי ועל כך שגילוי מצבורי הגז, על כל יתרונותיו, הוא לא אירוע מאקרו כזה דרמטי שיכול להפוך את המשק הישראלי על פיהו - ננסה לפצח היום את אותה "תעלומה" של מחירי הגז.

אנחנו מזהירים מראש את הקוראים: מי שראשו סחרחר עליו מנתונים, עובדות ומספרים - שינטוש בבקשה כבר עכשיו. גם מי שמחפש איזו תשובה החלטית - מחיר גבוה, נמוך או מנופח - לא ימצא אותה פה, משום שכל התשובות בתחום כזה מורכב אינן יכולות להיות החלטיות כל כך. העובדות שאנחנו מביאים כאן נאספו ממאגרי נתונים ומשיחות עם מומחים לשוק האנרגיה העולמי. שכל קורא ינסה לשפוט בעצמו את הדברים.

3. רקע בסיס: גז טבעי הוא אחד מחומרי הגלם המשמשים לייצור חשמל. חומרי הגלם האחרים הם פחם, סולר, מזוט ואנרגיות מתחדשות. למחירי הייצור הללו יש קשר ישיר למה שכולנו מכירים - חשבון החשמל שמגיע מדי חודשיים לבתים. ככל שמחיר הייצור נמוך יותר, יש אפשרות להוזיל את החשבון ולהיפך. מצורפים כאן חלוקת הייצור ומחיר הייצור לפי חומרי הגלם כפי שהופיעו בדוחות חברת החשמל בשלוש השנים האחרונות.

מחיר גז אמור להיות מספיק נמוך בהשוואה לחומר הגלם העיקרי האחר בייצור החשמל - פחם, שהוא חומר גלם מזהם. בגרף ניתן לראות היטב שבשנתיים האחרונות הפחם זול בכ-25% מהגז הטבעי, וזה בעיקר משום שה"קנס" על הפקת חשמל "מזוהם" עדיין נמוך ביותר ולכן זול יותר להשתמש בו. כמובן, חברה מסוגה של חברת החשמל איננה יכולה להיות תלויה בחומר גלם אחד בלבד, ופחם, כפי שניתן לראות בגרף, משמש אותה לייצור קרוב ל-60% מהחשמל.

נתון נוסף שרואים בגרף: ייצור בגז טבעי זול באופן משמעותי מתחליפים כמו מזוט וסולר (18-20 אגורות לקוט"ש לעומת יותר מ-80 אגורות במזוט ובסולר. פי ארבעה!) זו הסיבה שחשבון החשמל שלנו הוזל בשנה האחרונה - מאז 2013 הגז הטבעי תפס את מקומם וההשפעה שלו על הוצאות הדלקים הייתה דרמטית. לגבי אנרגיות מתחדשות ומזהמות פחות, שחלקן בתעשיית ייצור החשמל בישראל עדיין שולי - מדינות רבות באירופה מסבסדות את ספקיות של אנרגיות כאלה כדי לצמצם את זיהום האוויר, כדי להגדיל את הייצור המקומי וכדי לשפר את ביטחון האספקה (שנחשב פחות אמין ויציב).

4. שתי נקודות ציון בנושא הגז הטבעי ומחירו: הראשונה, חתימת החוזה בין תמר לחברת החשמל שאושרה בדירקטוריון חברת החשמל בדצמבר 2011 ואושרה סופית בממשלה ביולי 2012; והשנייה - תחילת אפריל 2013, אז התחיל לזרום הגז מתמר. את השלכות נקודת הציון השנייה ניתן לראות היטב בגרף: התחלת ההזרמה של גז טבעי אפשרה לעלויות הייצור לצנוח ולהוזיל בהמשך את חשבון החשמל. אבל נקודת הציון הראשונה - החוזה עם חברת החשמל - היא המפתח לכל סיפור המחירים.

החוזה נחתם עם מחיר בסיס של כ-5.04 דולרים ליחידת חום, עם הצמדות מסוימות שעליהן נדבר בהמשך. עם תחילת ההזרמה עמד המחיר על כ-5.3 דולרים. עם חתימת החוזה, כל התנאים פעלו לטובת חברות הגז: ראשית, לקוח עוגן כמו חברת החשמל הוא קליינט בטוח שירכוש בסביבות חצי מקיבולת המאגר.

שנית, מימון בזול, בין היתר, על סמך הקליינט הבטוח. שלישית, מחירי האנרגיה היו אז יחסית גבוהים (יותר מ-100 דולר למחיר נפט, ומכאן גם מחירי גז גבוהים יותר. היום מחירי הנפט הם בסביבות 60 דולר), ורביעית - אולי הדבר הכי חשוב - היה אז לחץ לספק גז טבעי כמה שיותר מהר, בין אם בגלל הפלופ והשערורייה של הגז המצרי ובין אם בגלל התפיסה (בין היתר של המדינה) שהזרמת הגז התעכבה די והותר (בעקבות ההתנגדות להובלת הגז דרך חוף דור) והכעס הציבורי על עליית מחירי החשמל לצרכנים בעקבות המחסור בגז. התוצאה של הלחץ הזה הייתה שורה של הקלות והטבות מס שניתנו במסגרת חוק ששינסקי לחברות הגז, שהגדילו את רווחיהן והגדילו את התשואה הפרויקטלית על תמר.

האם המדינה טעתה אז? התבטלה? התרפסה? קרוב לוודאי שכן, אבל זה כבר חלב שנשפך. למה הדבר דומה? לאדם המבקש לעבור פרוצדורה רפואית מיידית ומחפש את הרופא "הכי טוב", ומשלם בהתאם. מאוחר יותר הוא מהרהר באפשרות שאפשר היה לעשות זאת במחיר נמוך יותר. האם מישהו יכול להחזיר את הגלגל לאחור? ודאי שלא. דבר אחד אפשר לומר בבטחה: נובל אנרג'י הוכיחה בתמר שהיא יודעת לפתח כמה שיותר מהר וכמה שיותר בזול, וכך הצליחה לקבל (ויש יאמרו לסחוט) עוד הטבות שהפכו את מאגר תמר לפרויקט רווחי מאוד.

5. סביבת מחירי האנרגיה: עולם הנפט והגז של היום השתנה באופן דרמטי מהעולם של לפני שלוש שנים, שבו נחתם הסכם הגז עם חברת החשמל. זה עולם שבו מחיר הנפט צונח, מחירי הגז יורדים, חוסר הוודאות גובר ואיתו גם הנכונות של הבנקים למימון פרויקטים. כששההסכם עם חברת החשמל נחתם, המחיר באירופה היה 10-11 דולרים ליחידת חום ובאסיה 15-20 דולר ליחידת חום (גז נוזלי שאמור להיות יקר יותר). התמונה הזאת השתנתה, כאמור, מקצה לקצה.

6. מחירי הגז הטבעי בעולם: שוב, אין מחיר אחד שאפשר להשוותו. המחיר נקבע אזורית ובהתאם לאופן הולכת הגז והנזלתו. מוצג כאן גרף המתאר שלושה סוגים של מחירים בין 2009 ל-2015: העקומה העליונה מייצגת את הגז נוזלי המשמש את יפן (LNG), שמחירו הוא היקר ביותר, באופן טבעי. העקומה השנייה, NBP, מייצגת את אינדקס המחירים בבריטניה, והשלישית מייצגת את המדד האמריקאי, הקרוי Henry Hub, הנקודה המרכזית הגדולה ביותר בארה"ב למסחר בחוזי ספוט וחוזים עתידיים על גז טבעי ומשמשת בסיס למחיר בבורסות הסחורות בניו יורק. בשלוש העקומות אפשר לראות בבירור כיצד מחירי הגז צנחו באופן חד יחסית במהלך השנה-שנה וחצי האחרונות.

7. תמונת המצב העולמית הנוכחית של מחירי הגז (יוני 2015): המחיר בארה"ב: כ-3 דולרים ליחידת חום, על פי "הנרי האב". המחיר לתחנות כוח עומד על כ-3.7 דולרים, המחיר לתעשייה כ-4.3 דולרים, המחיר לשימוש מסחרי 7.7 דולרים והמחיר לבתים כ-9 דולרים ליחידת חום (הפערים בין המחיר ההתחלתי למחיר לבתים נובעים מההובלה, התיווך, הביורוקרטיה והאדמיניסטרציה בטיפול בלקוחות ביתיים). כל מאגרי הגז בארה"ב הם יבשתיים ולכן עלות ההפקה נמוכה מזו של מאגרים תת-ימיים. בנוסף, לארה"ב יש מאות אלפי ק"מ של צינורות גז ומשתמשים מסחריים ולכן יש תמיד תשתית ושוק שאפשר לסמוך עליהם.

ארה"ב הפיקה ב-2014 כ-720 BCM גז טבעי וצרכה כ-760. ההפרש יובא מקנדה (ישראל, לשם השוואה, צרכה ב-2014 כ-7.5 BCM).

המחיר בבריטניה: ממוצע של 6.5-7.5 דולרים ליחידת חום. המדינה הפיקה ב-2014 קרוב ל-37 BCM וצרכה קרוב ל-67. את ההפרש היא מייבאת באמצעות צינורות בעיקר מהולנד ונורבגיה ובאמצעות גז נוזלי מקטאר ואלג'יריה.

המחיר הממוצע באירופה: 7.2 דולר ליחידת חום.

מחיר גז מקומי במצרים: 4.2-5.8 דולרים ליחידת חום כיום, תלוי אם הוא מקידוח יבשתי או ימי (בעבר המחיר היה 2.7 דולרים, ולכן הופסקו הקידוחים). כיום הם מייבאים גז טבעי נוזלי ב-10 דולרים ליחידת חום.

ירדן: אין גז מקומי, אין ייבוא בצינורות. המדינה מייבאת גז נוזלי בכ-10 דולרים ליחידת חום.

טורקיה: מייבאת את הגז שלה מרוסיה, מאיראן ומאזרבייג'ן וגז נוזלי מאלג'יריה. משלמת מחיר ממוצע של 12 דולר ליחידת חום.

ישראל: 5.45 דולרים בממוצע ליחידת חום (לפי דוחות שותפויות הגז לרבעון הראשון של 2015)

יפן: אין לה מאגרי גז, ואין ייבוא בצינורות, רק ייבוא באמצעות גז נוזלי. ב-2014 שילמה יותר מ-16 דולר ליחידת חום, היום החוזים ארוכי הטווח של של גז נוזלי ביפן עומדים על כ-12 דולר ליחידת חום.

8. חוזי גז: החוזים הם ארוכי טווח ל-15-20 שנה והמחירים בהם לא תלויים בזהות הקונה, גודל העסקה או התשלום. ישנו, למשל, מנגנון של Take or Pay, שבו הצדדים בחוזה מסכימים על כמות גז שתירכש בכל שנה ואם הקונה יצרוך פחות או ישלם גם עבור היתרה. המחיר גם תלוי בתנודתיות האספקה. למשל, מפעל שעובד בכל היממה ולאורך כל השבוע הוא לקוח טוב יותר מתחנת כוח עצמאית שעובדת, נניח, רק 15 שעות ביממה.

בנוסף, יש שורה של מנגנוני הצמדה שמתלווים לכל חוזה ואפשר להחליט על כמה הצמדות: הצמדה לנפט וסל של דלקים, הצמדה למדד המחירים לצרכן, הצמדה חלקית לנפט ולמדד, הצמדה למחירי למרכז "הנרי האב" וכדומה. מה שחשוב זה שהקונה והמוכר מסכימים להישאר עם ההצמדה המסוימת, ולא שצד אחד ישנה לפתע את ההצמדה אם היא פתאום לא מתאימה לו.

זה בדיוק מה שקרה בחוזה עם חברת החשמל: נקבעה נוסחת הצמדה למדד המחירים האמריקאי פלוס מינוס אחוז אחד (פלוס אחוז בשנים הראשונות), נוסחה לא ממש מקובלת בחוזי גז. תשאלו למה? זה בדיוק מה שכולם שואלים עכשיו ורוטנים על זה, אבל הם לא מספרים את כל האמת: כל הרגולטורים, ללא יוצא מן הכלל (מרשות החשמל ועד הרשות להגבלים עסקיים), בדקו, חתמו ואישרו את ההסכם ורשות החשמל אפילו התפארה בזמנו שהיא חסכה לציבור כך וכך מיליארדים בזכות שינויים שיזמה בחוזה. אז למה הם מתרעמים עכשיו בחוכמה שבדיעבד? נו, כי זה הכי קל. אפשר עכשיו לספר סיפורי אלף לילה שאם היו מצמידים, אפילו חלקית, למחירי הנפט, כולם היו מאושרים עד הגג מירידת מחירים. אבל זה באמת סיפורי פולקלור שממש לא רלוונטיים.

9. מה הלאה? ראשית, למתווה המתגבש. כתבנו את זה בסוף השבוע - מה שהיה, היה וחלף. אי אפשר לפתוח את החוזים והממשלה צריכה לאכול את הדייסה שבישלה, אבל לבנות מנגנון שלא יאפשר לחוזים הבאים להתפרע. ולמרבה הפלא, דווקא יש לה קלף די חזק בעניין וגם לשלי יחימוביץ', שמובילה את ההתנגדות למתווה שמתגבש.

ומהו הקלף? במאי אשתקד חתמו שותפות תמר על מכתב כוונות עם חברת יוניון פנוסה הספרדית, המחזיקה מתן הנזלה במצרים, לאספקת 70 BCM, על פני 15 שנה. אנחנו מביאים כאן את דבריו המדהימים של צ'ארלס אלינס, המנכ"ל לשעבר של חברת הגז הלאומית בקפריסין, שפורסמו ב"גלובס" ביום א', דברים שלא נוחים כלל וכלל לשותפויות הגז הישראליות: "ייצוא גז מישראל ומקפריסין למצרים הוא היום כמעט בלתי אפשרי. נובל ודלק מקוות למכור את הגז שלהם ליוניון פנוסה במחיר של 5-6 דולרים ליחידת חום אבל אין סיכוי שיוניון פנוסה תסכים לשלם את המחיר הזה. היא פשוט תפסיד עליו.

"הרי יוניון פנוסה מעוניינת בגז כדי להנזיל אותו ולמכור אותו ללקוחותיה באירופה, כולל לספרד עצמה. על מחיר הגז שהיא תשלם לתמר, היא צריכה להוסיף בערך 5 דולרים לכל יחידת חום על הובלת הגז בצינור, הנזלתו, שינועו לאירופה והפיכתו שוב לגז. כיום מחיר הגז באירופה הוא כ-7-8 דולרים. כלומר, כדי שלא להפסיד, על יוניון פנוסה לשלם על הגז שיוצא ממתן ההפקה של תמר לכל היותר 3 דולרים ולזה נובל ודלק לא יסכימו".

המשמעות של הדברים: ראשית, בסביבת המחירים העולמית הנוכחית למאגר לוויתן לא צפויה בוננזה גדולה כפי שהייתה בתמר. שנית, הדרישה של יוניון פנוסה יכולה לשמש מנוף נגד חברות הגז: הרי אי אפשר לייצא במחיר זול יותר מאשר המחיר באספקה מקומית.

אם החוזים עם יוניון פנוסה אכן ייחתמו בפחות מ-5 דולרים אין סיבה, כמובן, שהחוזים החדשים בישראל ייחתמו במחיר גבוה יותר; נהפוך הוא, הם צריכים להיות נמוכים יותר. שלישית, הייצוא של מאגר תמר למצרים כבר לא יהיה כזה פיקניק כפי שהשותפויות הציגו.

eli@globes.co.il

התפתחות מחירי הגזאיך מייצרים חשמל בישראל

עוד כתבות

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים בפעם השנייה הערב • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

לקח קצת זמן, אבל יובל בן נריה יכול להסתכל בסיפוק על החוויה שמקבלים היום באיי

מסעדת העילית היפנית, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"