גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אי אפשר לשפר את המצב בבנקאות כפי שנעשה בסלולר"

ד"ר אסף כהן, לשעבר סמנכ"ל במשרד התקשורת שליווה מקרוב את הרפורמה בענף הסלולר יחד עם משה כחלון, מציג בראיון ל"גלובס" את הלקחים מהרפורמה בסלולר שניתן ליישם בבנקים, ומסביר מה בכל זאת דומה בין שני הענפים

"אי אפשר לעשות שינוי בבנקאות כפי שנעשה בענף הסלולר - אין מספיק בשר לזה", כך אומר בראיון ל"גלובס" ד"ר אסף כהן, מי שהיה סמנכ"ל הכלכלה במשרד התקשורת, ועבד צמוד לשר התקשורת דאז ושר האוצר כיום משה כחלון בהובלת הרפורמה בשוק הסלולר. "יש מה לעשות כדי לשפר את המצב בענף הבנקאות, אבל לא בכזה אפקט כמו שראינו בסלולר. אי אפשר לגזור ולהדביק את הרפורמה שנעשתה שם לענפים אחרים", הוא מוסיף.

כהן חיבר בעבר את חוות הדעת שהיוו הבסיס למהפכה שביצע כחלון בענף הסלולר, ועמד בין היתר בראש ועדת מכרזים להקצאת תדרים למפעילים הסלולריים החדשים. לפני כארבע שנים הוא עזב את משרד התקשורת, ועבר לעבוד כאסטרטג ראשי של חברת הייעוץ הפיננסי גיזה-זינגר-אבן. פירמת הייעוץ עובדת גם עם המערכת הבנקאית, וכהן מלווה בימים אלה את איגוד הבנקים בעבודתם מול הועדה להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית, שהקימו באחרונה משרד האוצר ובנק ישראל. גיזה-זינגר-אבן גם תקיים מחר כנס בנושא רפורמות לקידום התחרות במערכת הבנקאות באוניברסיטת ת"א.

לדברי כהן, יש לא מעט נקודות דימיון אך גם שוני בין ענף הסלולר לתקשורת (ראו הרחבה בהמשך), וניתן ללמוד מהרפורמה בענף הסלולר, כאשר באים ליישם שינויים גם בענף הבנקאות. "ניקח לדוגמה את הסרת חסמי מעבר של לקוחות בין חברות. הסרת החסמים היא תנאי הכרחי אבל לא מספיק להגברת התחרות", אומר כהן.

- למה הכוונה?

"ב-2007 נכנס נושא ניידות המספרים לשוק. במשך רבעון אחד הייתה עלייה בנטישה של לקוחות, אבל לאחר מכן הרווחים של חבורת הסלולר המשיכו לצמוח והתחרות לא השתפרה. רק כאשר המתחרים החדשים נכנסו השתפרה התחרות. מצד שני, בלי ניידות המספרים, אני לא מאמין שהשחקנים החדשים היו מצליחים לצמוח כפי שצמחו. חשוב להסיר חסמי מעבר, אבל בלי להכניס מתחרים חדשים אתה משפר רק במעט את השוק. מנגד הכנסת שחקנים חדשים מבלי להסיר חסמי מעבר גם כן לא תצליח להביא לשיפור התחרות".

- כיצד יש להכניס מתחרים חדשים?

"בענף הסלולר המדינה נתנה לשחקנים החדשים טריגר להיות אגרסיביים. במסגרת מכרז התדרים נקבע כי שחקן שלא יגיע תוך מספר שנים לנתח שוק של 7% יצטרך לשלם למדינה סכום עד מאות מיליוני שקלים. הטריגר הזה היה מספיק חזק, ועובדה שהם הגיעו לנתח הזה הרבה לפני הזמן. שחקן שיכול להגביר תחרות בשוק הוא מי שיש לו מחויבות לעשות זאת באמצעות התחייבות או השקעה כספית. גם זהות השחקן חשובה, אם כי הרגולטור לא תמיד יכול לשלוט בזה. בסלולר לדוגמה, העובדה שלגולן טלקום לא היו לו עסקים בארץ וכמובן הרקע שלו בענף התקשורת, סייעו לו להיות אגרסיבי ולהגיע לתוצאות".

- אבל הבנקים לא דומים לסלולר. מה יכולה המדינה לדרוש מהשחקנים? היא הרי לא נותנת להם משאב כמו התדרים בתקשורת.

"נכון, ולכן המצב בבנקים יותר מורכב מאשר הסלולר, וברור שלא כל מה שנעשה בסלולר אפשר לעשות בבנקאות".

- מה לגבי פיקוח על מחירים או הפחתת עמלות?

"ראינו בסלולר כל מיני תיקונים צרכניים, כמו טיפול בדמי הקישוריות, ביטול חיוב לפי דקה והחלפתו לחיוב לפני שנייה. הדברים האלה טובים ומוצדקים, אבל לא השפיעו על רמת התחרות. אם השוק לא מספיק תחרותי, החברות מוצאות דרכים לפצות את עצמן על הפגיעה בהכנסה. חברות יודעות להסתדר עם רגולציה צרכנית מדודה, זה לא מה שמביא את השינוי".

- מה דעתך על היוזמה להפריד את חברות כרטיסי האשראי מהבנקים?

"בתחום התקשורת לא נעשה צעד דומה של הפרדת פעילות מהחברה, כך שקשה להשוות. בכל אופן כשעושים צעד כזה צריך לשקול כמה דברים - למי מוכרים, כי זהות הקונה מאוד חשובה. כמו כן צריך לבחון עד כמה צעד כזה יוסיף לתחרות, אל מול המחיר של פירוק שירות בנקאי מהבנקים".

- אז אם לא שחקנים חדשים או הפרדת חברות כרטיסי אשראי, מהיכן יכולה להגיע התחרות בבנקים?

"אני חושב שהטכנולוגיה היא גורם משמעותי. גם בסלולר, הטכנולוגיה מאוד תרמה - הווטסאפ החליף הודעות והסקייפ החליף שיחות, כך שהיום חברות הסלולר מקנות בעיקר שירותי דאטה, והמוצר שלהן הפך להרבה יותר פשוט. גם בבנקאות הטכנולוגיה צפויה לשפר את התחרות - אנחנו רואים לדוגמה מה עושים מיזמי ה-P2P בעולם (פלטפורמות טכנולוגיות למתן הלוואות ישירות בין אנשים, ע.א). בד"כ הרגולטור מפגר מאחורי השינויים הטכנולוגיים. המשימה שלו תהיה לעקוב אחריהם ולהיות איתם".

קריסה בסלולר - לא כמו נפילת בנק

ציינת כי ישנם הבדלים בין ענף הבנקאות לענף הסלולר בתקופה שלפני הרפורמה. מה הם?

"ראשית כול הרווחיות. הרווחיות בסלולר הייתה גבוהה, אם כי לא חריגה ביחס לעולם, והיא רק הלכה וצמחה. בבנקים הרווחיות לא חריגה מבחינת תשואה על ההון, ושיעורי הרווחיות אף נמצאים במגמת ירידה. גם מדיניות הדיבידנד שונה - בסלולר ראינו מדיניות אגרסיבית של חלוקת 100% מהרווח, ובבנקים ממש לא".

- אבל הרווחיות הנמוכה בבנקים נובעת גם מהיעילות הנמוכה והוצאות השכר הגבוהות. בנטרולן, שיעורי הרווח בבנקים אולי עודפים, לא?

"רגולטור אף פעם לא יודע עד הסוף אם החברות יעילות. בזמנו חברות הסלולר נתפסו כיעילות, אלא שלאחר כניסת התחרות, הן בכל זאת הצליחו לחתוך 3.7 מיליארד שקל בשנה מהוצאות התפעול שלהן, שהן כשליש מההוצאות. אז או שבניגוד לדעה הרווחת הן לא היו יעילות, או שבגלל שהשוק השתנה, אופן השירות שלהן השתנה. אפשר להתווכח לגבי השאלה אם הבנקים יעילים או לא. מה שבטוח זה שבשורה התחתונה, בעלי המניות בבנקים לא נהנים כיום מרווחיות או דיבידנדים חריגים".

- אילו עוד הבדלים אתה מוצא בין המגזרים?

"קיים נושא היציבות. למשרד התקשורת חשובה היציבות של חברות התקשורת, והוא אמון עליו. יחד עם זאת, ברור שהזעזוע למשק מנפילה של חברת סלולר הוא הרבה פחות נוראי לעומת מקרה של נפילת בנק. גם היחס של הצרכנים שונה בין המגזרים. בסלולר הייתה נכונות של הלקוחות לעבור, והיה צריך רק להסיר להם חסמים. לעומת זאת ההחלטה והביצוע של מעבר בין בנקים יותר מורכבת. סוגיה נוספת היא שבסלולר המטרה ברפורמה הייתה לשפר את רווחת משקי הבית והתחרות עליהם. בבנקים הסוגיה מורכבת יותר, והחשש הוא שהריכוזיות בענף משפיעה על הכלכלה כולה, שכן לבנקים יש הכוח להחליט למי להעניק כסף - כלומר ריכוזי כוח בידי מעט גורמים עלול לפגוע בכלכלה ואולי אף בדמוקרטיה".

לצד ההבדלים שכהן ממפה, הוא מציין כי יש גם נקודות דימיון בין שני הענפים. "שני הענפים מתאפיינים ברמת ריכוזיות גבוהה. חשוב לציין כי יש הבדל בין רמת ריכוזיות לתחרות - התחרות בענף הסלולר השתפרה מאוד, אבל הריכוזיות ירדה רק במעט. למעשה לפי מדד הרפינדל-הירשמן הבוחן ריכוזיות ענפית, ענף הסלולר ריכוזי יותר מהבנקים גם היום - ערך ענף הסלולר במדד הוא 2,405 בעוד בבנקים הוא כ-2,000", אומר כהן.

- מה עוד דומה בין הענפים?

"המוצר בסלולר בעידן שלפני הרפורמה היה מורכב, וכלל התחייבות, מחיר לדקת שיחה וכדומה. גם המחיר של המוצר הבנקאי מורכב וכולל גם עמלות וריביות, ובשניהם היה קשה להשוות בין ההצעות השונות בשוק. גם שיעורי הנטישה בשני הענפים דומים ונמוכים - בסלולר לפני הרפורמה הוא עמד על כ-12% בשנה, ובבנקים הוא מוערך בכ-7%.

"מה שעוד דומה במצב בין הענפים, הוא שבשניהם עיקר הבעיה היא במגזר משקי הבית. גם בסלולר היה ברור שהעסקים מקבלים מהחברות תנאים טובים, ומטרת הרפורמה הייתה לשפר את מצב משקי הבית. גם בבנקים יש הבדל בתחרות בין סגמנטים שונים. בעסקים הגדולים יש תחרות לעומת משקי הבית, וגם בתוך משקי הבית יש הבדלים - לדוגמה במשכנתאות יש תחרות גבוהה".

כהן מציין כי נקודת דמיון נוספת היא בהשוואה לעולם. לדבריו, "לפני הרפורמה בסלולר, המצב בישראל לא היה גרוע. המחירים היו פחות או יותר כמו הממוצע בעולם, והשירות היה טוב. זאת מכיוון, שהכוח של חברות הסלולר בעולם מול הרגולטור והצרכן מאוד חזק. גם בבנקים אנחנו לא רואים מחירים חריגים לעומת המצב בעולם".

- אם זה היה המצב בענף הסלולר, אז למה הובלתם רפורמה?

"לא טענו שהמצב גרוע, אבל אמרנו שיכול להיות יותר טוב. רצינו לפתוח את השוק לתרות, ואם אכן המחירים סבירים, אז לא יקרה כלום. התפקיד שלנו היה להוריד חסמים ולהכניס תחרות, ושהשוק יעשה את שלו".

השוואה בין מצב הסלולר לבנקים

עוד כתבות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות

בכיר ישראלי: באים להקשיב ולשאול שאלות, הפערים דרמטיים ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים בולטים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח