גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול דיבורים

הורדת יוקר המחיה? נסו לחשוב על הארנונה והמס על רכישת רכב

מזה מספר שנים, בעיקר מאז המחאה החברתית ב-2011, ממשלות ישראל מדברות על הורדת יוקר המחיה לכלל התושבים, ובעיקר לשכבות החלשות, ולכולם ברורה חשיבותו של יעד זה.

אולם כל המאמצים להורדת יוקר המחיה יהיו נלעגים-משהו אם לא ייעשה טיפול-שורש יסודי בשני מסים פופולריים, שחלחלו עמוק ל"תרבות המיסוי" בישראל: מס הארנונה והמסים המוטלים על רכישת רכב והשימוש בו.

בהקשר זה נבהיר כי היעד של הורדת יוקר המחיה אינו יעד העומד בפני עצמו, אלא הוא חלק מהשגת היעד האמיתי שהוא הגדלת ההכנסה הפנויה של משפחה, מה שמאפשר את העלאת רמת החיים שלה.

כך שגם אם נוריד את מחיר מוצרי המזון והצריכה, וגם אם נצליח להפחית את גובה שכר הדירה - הישגים אלה לא יהיו אמיתיים ומוחשיים אם המדינה תמשיך לינוק מכולנו מסים, כלומר, תשלומים והוצאות המצמצמים מאוד את ההכנסה הפנויה של התא המשפחתי.

רבות כבר דובר ונכתב על מס הארנונה הלא צודק, אולם הוא נותר עדיין המס הנבזי והמעוות ביותר הקיים במדינה. מס שמועלה אוטומטית כל שנה, לא בשל השקעות הרשות המקומית בשיפור איכות חיי תושביה, או בשל הגידול באוכלוסייה ובמספר העסקים, אלא רק בשל נוסחה קלוקלת בחוק ההסדרים משנת 1992, וגם בשל שימוש מעוות במה שמכונה "אישור להעלאה חריגה".

הנוסחה שעל-פיה עולה מס הארנונה מדי שנה באופן אוטומטי, היא פרי של מדד שחציו הוא עליית יוקר המחיה וחציו עליית מדד השכר במגזר הציבורי.

כאשר מתבצעות חריגות שכר במגזר הציבורי, כמו שקורה מדי שנה, וכאשר מעלים את השכר במגזר הציבורי הרבה מעבר לעליות השכר במגזר הפרטי - כל עם ישראל משלם אוטומטית מס ארנונה גבוה יותר.

הנה דוגמה רלבנטית: לצורך חישוב התאמות מס הארנונה לשנת 2016, מדד יוקר המחיה ירד ב-0.5%, אך השכר במגזר הציבורי עלה ב-3.05%. התוצאה היא שעל אף הירידה במדד יוקר המחיה, הציבור כולו והמגזר העסקי כולו ייאלצו לשלם תוספת של כ-1.3% למסי הארנונה, רק בגלל עליית השכר במגזר הציבורי.

ונזכיר כי עליית השכר במגזר הציבורי כוללת גם חריגות שכר אשר בוצעו שלא כדין; ושמשרד האוצר לא השכיל עד היום למצוא את הדרך לבלום חריגות אלה, שאנו משלמים עליהן. כי כשרשות שלטונית נכשלת בביצוע תפקידה - האוכלוסייה משלמת יותר מסים.

ואם לא די בכך, בנוסף להעלאת המס האוטומטית, הרשויות המקומיות גם יפנו, בהתאם לנורמה שהתבססה, למשרדי הפנים והאוצר, לקבלת אישורים ל"העלאות חריגות" - העלאות שמאושרות במחשכים, ללא שקיפות ראויה וללא אישור ועדות הכנסת.

יצוין כי גם מבקר המדינה הסביר כי במנגנון ההעלאה החריגה של הארנונה נעשה שימוש שלא על-פי כוונת המחוקק; ולמרות זאת, עיריות רבות, במקום לחסוך, להתייעל ולהגדיל את הפעילות העסקית בתחומי הרשויות המקומיות, מעדיפות את הפתרון הקל - של קבלת אישורים להעלאה חריגה.

כמעט מחצית מהרשויות המקומיות עושות מדי שנה שימוש נלוז במסלול זה. מה שמדהים הוא שבית המשפט העליון, באחת מהחלטותיו האומללות, במקום להגן על הציבור מפני עושק זה - בחר להעניק לו ביסוס לגיטימי, ובפועל אישר אפילו העלאת מסי ארנונה במסלול ירוק. שכן זה מה שבוצע בשנת 2012 באמצעות צינור ההעלאה החריגה.

יש לזכור היטב כי מדובר בשכבות בפירמידה. כלומר, כל העלאה שאושרה היא מאושרת לנצח, הופכת לקבועה ולא לתקופה קצובה, וכל העלאה נוספת נעשית על גב ההעלאות שכבר נעשו.

ובנוגע לכלי הרכב - החלק השני של המסים אשר פוגעים פגיעה קטלנית במשפחות הממוצעות בישראל הם המסים המוטלים על רכישת כלי רכב והחזקתם. לדוגמה, אם ייצור רכב במפעל היצרן עולה 55 אלף שקל , השיעור המצטבר של מסי הקנייה ומס ערך מוסף יעלו את מחירו ל-72 אלף שקל.

מכונית כבר אינה מוצר מותרות. משפחה ממוצעת בישראל אינה יכולה לתפקד ללא מכונית. גם ההוצאה השנתית של החזקת רכב משפחתי ממוצע מגיעה לכ-20 אלף שקל. חלק גדול מהוצאות שימוש אלה הם המסים על הדלק והאגרות הקשורות להחזקת הרכב.

הממשלה גוזלת ממשפחה בישראל הרבה כסף על השימוש ברכב. מדובר בסכומים גבוהים שכל משפחה הייתה יכולה להקצות לטובת שיפור איכות המזון, החינוך והרווחה של ילדיה.

ואם תטענו שיש אילוצים תקציביים, ושהמדינה חייבת ליצור לה הכנסות כדי לבצע את תפקידיה - זה נכון, אבל למס מעוות ובלתי הוגן אין מקום במערכת המסים. השיקולים לקיומו של מס אינם יכולים להיות שיקולים פשטניים של הכנסות המדינה. חייבת להיות במהות המס הגינות המצדיקה אותו.

מוטב לקברניטים השואפים להוריד באמת את יוקר המחיה בישראל, להרהר ולבחון את שני המסים הפוגעניים האלה, ולהפנים את העובדה שהורדת יוקר המחיה אינו יעד העומד בפני עצמו. היעד האמיתי הוא הגדלת ההכנסה הפנויה שלנו כדי לאפשר את שדרוג רמת החיים.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח

צה"ל תקף במהלך הלילה מטרות טרור בדרום לבנון ● דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • עדכונים שוטפים 

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

מגמה חיובית באסיה; ההנג סנג מטפס בכ-1%

הניקיי עולה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים