גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": קריסת יופון - סימן למה שצפוי בקרוב בשוק הסלולר

מה הקשר בין המכירה של יופון לפלאפון, ההפסד האפשרי של פרטנר וסלקום, מיכאל גולן, חזי בצלאל ומדיניות משרד התקשורת?

יש סיבות רבות לחוסר ההצלחה של חברת יופון לשרוד את מאורעות השוק הסלולרי בישראל, אך נדמה שמכולן הסיבה היחידה שחשובה ורלוונטית היא שפשוט אין זכות קיום לכל-כך הרבה מפעילים סלולריים בשוק הישראלי. פשוט. ולכן עם כל הצער שבדבר, מי שנושא באחריות לסגירת הפעילות הוא מי שחשב שניתן להמשיך ולמכור רק סלולר ולשרוד בשוק שהמחיר בו הוא פחות מ-50 שקל לקו לחודש, גם כאשר מדובר במפעיל וירטואלי שלכאורה אין לו רשת, וההוצאות שלו מינימליות.

אתמול (ב') דווחנו כי פלאפון רוכשת את פעילות יופון בעסקה של חלוקת רווחים על פני 3 שנים. בכך תמה הדרך עבור יופון, שניסתה לייצר כאן מודל שונה של תחרות בשוק הסלולר דרך יצירת שיתופי-פעולה ברמת קבוצת מגה.

עד מאי 2014 העסק עבד טוב, החברה גייסה מנויים בקצב טוב, וההכנסות עלו. מאז, החברה רושמת ירידה חדה בעקבות ירידות המחירים בשוק ובעקבות קשיי מעבר בדרך לשימוש ברשת פלאפון.

סוף הדרך של יופון הוא סיפור שיווקי מעניין, אך לא רק בהיבט של מה שנעשה בחברה פנימה ומה הטעויות שעשתה לאורך הדרך, אלא בעיקר בגלל שהוא מהווה סימן למה צפוי בעתיד הקרוב.

ישנם מאפיינים מסוימים לחברות שקורסות, אחד מהם הוא שהכתובת היא תמיד על הקיר. כולם יודעים שמשהו לא טוב עומד לקרות, אבל עד שזה לא מתפוצץ בפנים, הארגונים הגדולים לא נוקטים את צעדי המנע הנדרשים.

אותו הדבר ביופון: חברה שנבנתה כדי למכור חבילת סלולר ב-60-70 שקל לחודש, לא יכולה לחיות עם 40-50 שקל לחודש בלי להתאים את עצמה למציאות המשתנה. נעזוב את הבעיות של חברת-האם מגה בצד, זה בדיוק מה שקרה ליופון: היא ניסתה לשרוד בשוק שהמחירים בו יורדים בלי שיש לה מספיק חמצן - ושילמה את המחיר.

ליופון היו עוד טעויות, כמו העובדה שלא טיפלה כמו שצריך במעבר בין שימוש ברשת פרטנר לשימוש ברשת פלאפון. מסתבר כי מעבר כזה, אם הוא לא נעשה מהר וביעילות, הוא מאלץ אותך לרוץ עם משקולות על הרגליים.

פרטנר לא הסכימה להוריד מחירי שימוש ברשת שלה לרמה שיופון רצתה, והאחרונה הלכה לפלאפון. המעבר שעדיין מתבצע מסורבל, החברה ממשיכה לשלם לפרטנר ולפלאפון במקביל, ובקיצור התסבוכת הזאת היא עוד מקל שנתקע בגלגלי החברה.

אם כך, מדוע רמי לוי בסלולר ממשיך לגייס מנויים ולא נופל? לוי בחור חכם, והוא הבין מהר מאד שאין לו שום יתרון בלהחזיק חברה כמו שיופון החזיקה. כאשר לוי ראה שהמחירים יורדים, הוא צמצם דרמטית את מוקדי המכירה, ובהדרגה החל למכור כרטיסי סים דרך הקופאיות.

לוי לא השקיע באופרציה, ומלבד אולי איש וחצי לא השקיע בשירות או בתחזוקה. הוא הפך למשווק נטו של פלאפון. אז יופון התגאתה שיש לה מוקד שירות, ושזכתה בפרסי שירות, אבל בסוף היא קרסה. לוי, בלי שירות ובלי כלום בעצם, ממשיך לשרוד הודות לאדי יחסי הציבור שהשכיל לבנות ועם מינימום עלויות.

מה זה אומר לגבי יתר החברות בשוק? בתחילת השנה, כאשר מחירי המניות של סלקום ופרטנר חוו צלילה חדה, התמונה הייתה ברורה, והיא תוארה ב"גלובס" בצורה פשוטה. כל עוד המחיר בשוק לחבילה סלולרית יהיה נמוך מאשר המחיר הממוצע אצל החברות - הן ימשיכו לאבד מנויים ולרדת בהכנסות. החמור מכל לפיכך עוד לפנינו.

כאמור, חברות ודירקטוריונים משתהים לנקוט בפעולות המנע ונזכרים רק כאשר הפרצוף פוגש את הרצפה, או שפשוט מגלים שאין יותר כסף לשלם משכורות.

עכשיו, לאחר התיאור הזה, בואו ונשאל את השאלה שהצגנו למשרד התקשורת בתקופתו של שר התקשורת גלעד ארדן. מה ההיגיון בהכנסת מפעיל סלולרי שישי? משרד התקשורת ידע לאן השוק הולך, וכל הכתובות צעקו מהקירות, אז מדוע מצאתם לנכון לאפשר לחזי בצלאל לקנות תדרים כדי להיכנס לשוק? בגלל שהוא רצה?

הנה ההוכחה לחסידים השוטים של השוק החופשי - גם חברות פרטיות עושות טעויות, ולעתים, רק לעתים, התפקיד של הרגולטור הוא גם לעצור בהן מבעוד מועד ולמנוע כישלונות, במיוחד כאשר את החובה ליצור תנאים להצלחה הרגולטור לא יכול להבטיח, והוא גם מתבטל מניסיון להסדיר.

יכול להיות שמישהו צריך לחשוב שוב על המדיניות שנקבעה ולקרוא לבצלאל כדי לראות מה הוא מתכוון לעשות. בצלאל כבר השכיב 90 מיליון שקל בערבויות. הוא צריך להשקיע עוד מאות מיליוני שקלים בהקמת חברה. האם מישהו רואה אפשרות להצליח בתנאים הקיימים?

בצלאל תיכנן להיכנס לשוק כשרמות המחירים בו היו באזור ה-60 שקל לחבילה. היום גולן טלקום מוכרת חבילה ב-37 שקל, וכשעולה לו הסעיף, הוא מוכר קו שני בעוד 2 שקלים. איך האלכימיה הזו בדיוק מסתדרת לבצלאל? שווה בדיקה.

מכיוון שקיים סיכוי יותר מסביר שפרטנר או סלקום או שתיהן ביחד יעברו להפסד ברבעון הקרוב, נדמה שרק אז כאשר יחוו את מה שלא חוו שנים - הפסד - יתרחש שינוי תפיסתי בשוק. אז תתעורר השאלה מי תשכיל לבצע מיזוג ראשונה ולמה?

בשוק יש היום 5 מפעילים סלולריים, הרגולטור בקושי יסכים לירידה לארבעה, אלא אם יראה חברה מדממת קשות. ירידה במספר השחקנים בחזרה ל-3 זה משהו שהוא כמובן לא יסכים לקבל, ולכן לחברה שתתמזג לראשונה יש סיכוי טוב יותר לקבל אישור.

לא מן הנמנע שזו השאלה שראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו יצטרך להתמודד איתה ממש בקרוב.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד