גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחמישייה הפותחת: איי.די.איי ביטוח שווה יותר ממנורה מבטחים

הטלטלות בשוקי ההון, שהובילו לתשואות שליליות בתיקי ההשקעות ביוני, ניכרות גם במניות חברות הביטוח הציבוריות ■ האם התהפוכות שעברו על המניות, ושבין היתר הובילו לנסיקה בשווי איי.די.איי ביטוח הישירה, יצרו מאזן חדש נכון בין רמות השווי של השחקניות בענף?

חודש יוני היה חודש לא טוב מבחינת התשואות בשוקי ההון, והחסכונות של הציבור באפיקי החיסכון לטווח ארוך, ובאפיקים אחרים, חוו ירידה ברמות השווי. גם מבחינת המשקיעים במרבית חברות הביטוח, שמנהלות חלקים ניכרים מהחסכונות של הציבור, יוני לא בישר טובות.

כך, בצל הסערות הכלכליות באיחוד האירופי ובמטבע האירו, אגב הדרמה הענקית ביוון, עליות התשואות באג"ח או הירידות שחלו לאחרונה במדדים בסין, המניות של חברות הביטוח הציבוריות המקומיות רשמו ברובן ירידות חד-ספרתיות בחודש יוני. מגדל, כלל ביטוח, הפניקס ואיי.די.איי ביטוח, איבדו קצת משוויין, בעוד שהראל ומנורה טיפסו קצת, ואיילון הקטנה טיפסה יותר - בצל עסקת ההצטרפות של יונל כהן, לשעבר מנכ"ל מגדל, לבעלי החברה, לוי רחמני.

במחצית הראשונה של 2015 המגמה כבר שונה במקצת, ורק מגדל, שמוטה לתחום ביטוחי החיים - שעובר וצפוי לעבור רגולציה משמעותית - איבדה מערכה. היתר רשמו עליות שערים, להוציא הראל, שהציגה יציבות. בהקשר של מגדל נציין, כי היא נסחרת לפי מכפיל של 0.9 על ההון, בעוד שיתר חברות הביטוח המסורתיות (שלא בשיווק ישיר) נסחרות במכפילים שנעים בין 0.72 ל-0.83.

מנגד, בשקלול המחצית השנייה של 2014 והמחצית הראשונה של 2015 (יולי עד יוני), עולה כי פרט למניית איי.די.איי ביטוח, שלא עוצרת ומציגה ביצועים טובים מאוד, יתר החברות המסורתיות רשמו ירידות.

הפער בין איי.די.איי למנורה מוצדק?

לאחרונה נפל דבר בבורסה המקומית, בכל הנוגע למניות חברות הביטוח. כיום כבר אי אפשר לומר חמש מניות הביטוח הגדולות, כי אם שש חברות - ששוות מיליארדי שקלים כל אחת. איי.די.איי ביטוח, שמוכרת לציבור הרחב כביטוח ישיר, ושפועלת באמצעות פרסום שני מותגים שונים, הפכה לחברת הביטוח החמישית בגודלה בבורסה, במונחי שווי שוק. יותר מהשווי של מנורה מבטחים ומאוד קרוב לזה של הפניקס.

איי.די.איי ביטוח מנוהלת היטב, על-ידי רביב צולר, וזה זמן שהיא מציגה תוצאות מצוינות. לקראת סוף מאי האחרון, חברת הביטוח בשיווק ישיר, שבבעלות ביטוח ישיר של משפחת שנידמן וקרן באטרי האמריקאית, כבר הייתה שווה יותר מ-2.6 מיליארד שקל, ואין ספק שהמשקיעים בבורסה אוהבים אותה. למעשה, מאז הנפקתה למסחר בבורסה במחצית השנייה של 2013 היא נסקה ביותר מ-232%, והסבה קורת רוח רבה למשקיעים בה.

ואולם, האם מנורה מבטחים, שמחזיקה בקרן הפנסיה החדשה הגדולה במשק - התחום הצומח ביותר בשוק הפנסיוני - שווה פחות מאיי.די.איי? או שהפניקס - שמחזיקה בפעילות גדולה לחיסכון לטווח ארוך, ובכ-90% ממניות בית ההשקעות הגדול אקסלנס - שווה רק טיפה יותר?

נציין שב-2014 איי.די.איי רשמה רווח נקי כולל 160 מיליון שקל, לעומת רווח של 241 מיליון שקל במנורה מבטחים ורווח של 444 מיליון שקל בהפניקס, וברבעון הראשון השנה הציגה חברת הביטוח הישירה רווח נקי כולל של כ-49 מיליון שקל (שמאוד מרשים ביחס להונה העצמי ולהיקפי הפרמיות שלה), בעוד שמנורה מבטחים רשמה בתקופה זו רווח נקי כולל של כ-92 מיליון שקל, והפניקס 75 מיליון שקל.

ומה מבחינת הפרמיות? ללא שקלול דמי הגמולים בפנסיה, בגמל ובהשתלמות, והכנסות מפעילויות פיננסיות אחרות - שאותן יש למנורה מבטחים ולהפניקס - הדוחות הכספיים לרבעון הראשון השנה מלמדים שהיקפי פרמיות הביטוח שרשמה מנורה מבטחים ברבעון הראשון השנה וב-2014 כולה היו גבוהים פי 3.4-3.6 מאלו של איי.די.איי ביטוח - היעילה הרבה יותר, ואילו הפניקס הציגה מחזור פרמיות הגבוה פי 4.8-5 בתקופות הללו.

מחיר הרגולציה?

האם הפער ברווחים ובפרמיות מחד גיסא, ורמות השווי של החברות מאידך גיסא, מלמדים שהמשקיעים נותנים משקל שלילי לפעילות בתחום החיסכון הפנסיוני, שחווה גלים אדירים של רגולציה, ואולי גם לשיווק דרך סוכנים ולא רק באופן ישיר? והאם הדבר משפיע עד כדי כך שאיי.די.איי כבר שווה כמו מנורה מבטחים ואף קרוב להפניקס? התשובה על פניו, כפי שהיא מתקבלת ממסכי הבורסה, היא כן.

האם זה מוצדק? אם התשובה חיובית, זה מלמד אותנו שחל שינוי מהותי ברווחיות המייצגת של תחומי הפעילות בחברות הביטוח - ביטוח כללי לפרט שווה יותר מחיסכון פנסיוני, ובמיוחד ביטוח לפרט ללא מתווך, וזו כבר תפיסה חדשה לגמרי.

עוד היבט שעולה מדוחות החברות, ושעשוי להיות רלבנטי במיוחד לשאלה זו, נוגע לדרישות ההון והמהפכות שבדרך, בשל הרגולציה, ובעיקר ביחס לחברות הגדולות. מהדיווח של איי.די.איי ביטוח, כמו גם של חברות אחרות, לא ניתן ללמוד הרבה כיצד התאמת השוק למודל הבטחת הפירעון האירופי תשפיע על דרישות ההון ומבנה ההון שלהן. ואולם, מגדל - החברה הגדולה בשוק, שמחזיקה בפעילות ביטוחי החיים הגדולה במשק, נתנה פירוט מעמיק בסוגיה זו, בגלל דרישות גילוי מרחיבות מרשות ני"ע אגב תשקיף שהגישה.

מהדיווח של מגדל עולה, כי אף שלחברה עודף בהון הרגולטורי כיום, הרי שהמבחנים האחרונים שביצעה, כמו יתר הענף, לעמידה בהוראות דרישות ההון על פי מודל הסולבנסי האירופי (שכיום אינן סופיות וברורות, וגם לא מחייבות), הצביעו על כך ש"דרישות ההון הנגזרות מתמהיל ההשקעות וההתחייבויות הביטוחיות הנוכחיות של מגדל ביטוח, יצריכו אותה בביצוע שינויים משמעותיים בתמהיל ההשקעות שלה, או לחילופין לבצע פעולות גידור משמעותיות... צעדים אלה, ככל שיינקטו, עשויים להשפיע מהותית על הרווחיות העתידית של מגדל ביטוח".

האם ההגעה העתידית של משטר הסולבנסי האירופי למשק מפחידה כבר עתה את המשקיעים בחברות הביטוח הגדולות? די ברור שלסוגיה זו תהיה השלכה על הצורך בגיוס כספים להון - מהלך שכבר החל. לכל הפחות זה לא גורע מההשפעה שיש לרפורמות הרגולטוריות הפרו-צרכניות שמוביל הפיקוח על הביטוח בשנים האחרונות, בעיקר בתחומי החיסכון לטווח ארוך.

מה עשו מניות חברות הביטוח הציבוריות

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי מטפס בכ-1%

ההנג סנג יורד ב-0.1% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה, נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר