גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בגילאי 20-40 הציבור לא בוחן את סוגיית הפנסיה"

למה חשוב להבין את החיסכון הפנסיוני שלנו? ואיך מתאימים את אפיקי ההשקעה לאופי ולפרופיל האישי? ערב "כלכלה על הבר" של "גלובס" ובנק לאומי עשה סדר בנושא

פול קליין ויהודה בן אסייג  / צילום:תמר מצפי
פול קליין ויהודה בן אסייג / צילום:תמר מצפי

חושבים שאתם יודעים לנהל השקעות נכון או לחילופין, משוכנעים שאי אפשר "להתנהל נכון" בשוק ההון ושהכל שם הימורים? או שאין מה לדאוג ביחס לפנסיה שלכם כי "זה מטופל" על-ידי המעביד או המדינה? ובכן, אם כן - טעות בידכם. כך טוענים יהודה בן אסאייג, מנהל קרן הפנסיה החדשה של מנורה מבטחים ופול קליין, ראש אגף השקעות בבנק לאומי, שהשתתפו באירוע "כלכלה על הבר" בשיתוף "גלובס" ובנק לאומי, שהתקיים באוזן בר בתל-אביב בשבוע שעבר.

בתחילת הערב הסביר קליין מדוע תחום ההשקעות אינו מדע מדויק, וכיצד ההתנהגות הלא רציונלית של המשקיעים - קטנים כגדולים - משפיעה על שוק ההון. "לכאורה, לעשות כסף בשוק ההון זה מאוד פשוט. כמו שכולם יודעים מה צריך לעשות כדי לרדת במשקל - פעילות גופנית ולהימנע ממתוקים. אבל לא רבים מסוגלים לעמוד בזה. המפתח הוא משמעת והתמדה".

הוא הוסיף, כי הדרך לעשות כסף בשוק ההון לאורך זמן "היא לשים את הכסף במניות, לטווח ארוך. שוק המניות עושה בממוצע עליות של כ-10% בכל שנה. הבעיה היא שיש שנים עם ירידות וקריסות - וכשזה קורה, זה קשה, והכאב הזה גורם להרבה אנשים למכור בשוק יורד. ואז, כמו בדיאטה, רוב האנשים לא יודעים לעמוד בלחץ. ושכמוכרים בשוק יורד זה הכי כואב, כי יוצאים מהשוק ולא מקבלים את התשואה העודפת שיש בשוק המניות. למי שיש אופק ארוך להשקעה, למשל עוד 20 שנה, אני ממליץ על השקעה בשוק המניות".

בן אסאייג, שניהל בעבר מספר בתי השקעות, אמר כי "כשנכנסתי לתפקיד במנורה מבטחים לפני 5 שנים, בדקנו מי הקהל שלנו. גילינו, שבגילאים 20-40 הציבור לא בוחן את הסוגיה של הפנסיה. הוא אפילו מואס בזה. ואז, או שהמעסיק בחר לציבור, או שהאיגוד המקצועי בחר, או שהיועץ או שהסוכן בחר לו. איזה חלק מהציבור באמת למד את הנושא, בחן ובחר? קטן מאוד".

עוד הוא הסביר כי "אנחנו בדור מעבר בין שתי שיטות פנסיה: מעבר מהפנסיה התקציבית או הוותיקה - שמגדירות זכויות, לשיטה חדשה, שהמודעות לה כמעט אפסית כעת - הפנסיה הצוברת. בעולם של הפנסיה עם הזכויות המוגדרות, הייתה לחוסכים יותר ודאות, אבל בנוסף זה יצר גרעונות. הפנסיה הצוברת שונה לחלוטין: מה שנצבר הוא מה שיש לחוסך כדי לחיות ממנו עד סוף חייו. אין יותר ביטחון ל-70% מהשכר כקצבה".

התמונה שבן אסאייג מצייר בעייתית אף יותר, בגלל התארכות תוחלת החיים שתקטין את הקצבה. "אנו בקרנות הפנסיה אוהבים להסתכל על שיעור התחלופה שמודד את היחס בין השכר האחרון לקצבה. בפנסיות הישנות זה היה 75% מהשכר האחרון. היום, בפנסיה הצוברת החדשה, מדובר על 40%-45% בלבד".

- מה ההסבר לפער הזה?

"הציבור מתחיל לחסוך בגיל מבוגר יחסית, רק לקראת גילאי ה-30, כשלאחר מכן העובד מחליף מקומות עבודה רבים במהלך חיי העבודה שלו. אנשים קוטעים את הקריירה שלהם עם חללים ללא חיסכון פנסיוני וזה מעיק על הציבור. כמו-כן, תוחלת החיים עולה. וככל שתוחלת החיים עולה יש לדאוג גם לתעסוקת המבוגרים ולספק למבוגרים מקורות תעסוקה טובים".

בן אסאייג מדגיש נושא חשוב נוסף: קבלת החלטות נכונה ביחס לחיסכון הפנסיוני: "כך למשל, לא נכון לשים באותו סל ובאותה רמת סיכון את ההשקעות של העמיתים המבוגרים והעמיתים הצעירים, או לחילופין לא לבחון את סוגיית הכיסויים הביטוחיים - למשל, עמיתים רווקים הרוכשים כיסוי לשארים שאין להם".

- אז מה לעשות?

"להתחיל ולחסוך לפנסיה מוקדם ככל האפשר. אני הקמתי לילדים שלי קרן פנסיה מיד עם שחרורם מהצבא. כמו-כן, יש להקפיד על רציפות החיסכון, לא לפדות פיצויים, להתאים ולבחור נכון את מסלול ההשקעות בהתאם לגיל העולה, לבחון ולהתאים נכון את הכיסויים הביטוחיים הנלווים לחיסכון, וגם להגדיל את שיעורי ההפקדות לחיסכון מ-5% ל-7% - כך אפשר להגיע לפנסיה סבירה".

- איך אפשר למצוא תשואה בהשקעות בעולם של ריביות אפסיות?

קליין: "מה שחשוב בהשקעות זה אופק ההשקעה וסיבולת הסיכון של המשקיע. לאדם עם אופק השקעה של שנים רבות ויכולת להתמודד עם תנודתיות, הייתי ממליץ לשים הכול במניות. למי שיש אופק השקעות קצר או חוסר יכולת להתמודד עם תנודתיות, מוטב שלא ישקיע במניות, אלא שיחזיק במזומן, יש להבין שכיום תשואה אפס היא סבירה. כיום תיקי השקעות צריכים להיבנות משילוב של מזומן ומניות, שוק האג"ח ככלל (מדינה או קונצרני) מספקים תשואה שאינה מצדיקה את רמת הסיכון הכרוכה בה".

בן אסאייג: "הריביות בוודאות יעלו, זה יקרה, השאלה מתי. יש כבר ניצנים של עלייה בריבית. אנו נמצאים עכשיו בתקופה די מפחידה, וזו תקופה שצריך להיזהר בה. אבל למדתי כלל אחד בשוק ההון ובהשקעות: את הכסף הארוך אני שם במניות - משאיר במדד או בתעודת סל וחי איתו בשקט לאורך זמן (שנים). נכון להיום, את הכסף הקצר יותר אני שם במזומן. זה קשה לראות אותו שם בחשבון לא זז, או יורד אבל זה המקום שצריך להיות בו כרגע".

- אתם מזהים בועות בשווקים?

קליין: "שוק המניות בעולם ובארץ יקר, והמכפילים גבוהים. זה לא אומר שהם לא ימשיכו לעלות, חשוב להבין שקשה לצפות לתשואות גבוהות בשנים הקרובות וההסתברות לתיקונים חדים גבוהה מאד. בשנים האחרונות , גם שוק האג"ח עלה כל שנה, ואנשים לא היו מודעים לסיכונים הגלומים בו, ושם טמונה לדעתי הסכנה הגדולה באמת".

בן אסאייג: "לא בועות, אבל יש מוקדים של מחירים גבוהים מדי: הנדל"ן בארץ הגיע למחירים ולרמות שלא הכרנו. כמו-כן, כשהריבית תעלה, האג"ח הארוך ישתנה באופן דרמטי, וכשהמגמה תשתנה באג"ח היא תשתנה גם במניות".

בתשובה לשאלה האם היציאה הגוברת לחו"ל בהשקעות שמנהלים הגופים המוסדיים היא מגמה נכונה, גם עבור החוסך הקטן, אומר קליין: "לדעתי האישית, את חלק הארי צריך לשים בשווקים בחו"ל, בפיזור גיאוגרפי ובעיקר דרך מוצרים כמו תעודות סל או קרנות מחקות".

עוד כתבות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

פתיחת המסחר בבורסת דרום קוריאה בתחילת השנה. מזנקת לשיאים חדשים / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

הקוספי זינק בכ-3% לשיא חדש: "קוריאה היא שוב השוק המוביל באזור"

לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית