גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנגב בשבי נערי האוצר

על האוצר להבין כי סוגיות חברתיות אי-אפשר למדוד רק במדדים כלכליים קונבנציונליים

עיר הבה"דים / צילום:  קובי גדעון-לע"מ
עיר הבה"דים / צילום: קובי גדעון-לע"מ

אנשי-עסקים, פעילים חברתיים ואישי-ציבור בנגב העלו חשש כבד, שמא פקידי משרד האוצר מנסים, פעם נוספת, לטרפד את מעבר יחידות צה"ל לנגב. לא מדובר בחשש שווא, אלא כזה המבוסס על מידע אמין, מה גם שאין זו הפעם הראשונה שנערי האוצר פועלים בדרכים שונות ומשונות לפגוע במימושה של תוכנית לאומית כה חשובה.

תוכנית מעבר צה"ל לנגב, שיצאה לדרך באגף התכנון של צה"ל ב-2002, נועדה להחזיר שטחים יקרים במרכז הארץ למדינה, להקים בסיסים שבהם ייושמו טכנולוגיות ותשתיות מתקדמות, ליצור שינוי ארגוני ביחידות השונות; ובראש ובראשונה - להביא לפיתוח הנגב באמצעות אלפי מקומות עבודה. בסיום כל שלבי התוכנית אמורים לעבור לנגב 27,000 אנשי צבא קבע.

השלבים הראשון והשני בתוכנית כבר בוצעו - העברת בסיס התובלה של חיל האוויר (בח"א 27) לנבטים, הושלם בשנת 2010; הקמת עיר הבה"דים ליד ירוחם ("קריית ההדרכה של צה"ל בנגב" בשמה הרשמי), שנפתחה השנה עם סיום השלב הראשון באכלוסה.

כעת אנו עומדים בפני ביצוע השלב השלישי והמכריע - העתקת בסיסי המודיעין והתקשוב של צה"ל לדרום. לפי התוכנית, יוקם בסיס תקשוב גדול, בסמיכות לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שאליו יעברו בסיסי חיל התקשוב הפזורים כיום במרכז הארץ.

החלק הגדול ביותר בהיקפו וגם המורכב ביותר במהלך, הוא הקמתו של בסיס חיל המודיעין על שטח של 2,000 דונם, מהם 300 דונם בנויים, ממערב לצומת שוקת במרחב ליקית ופארק-תעשייה עומר. לבסיס זה יעברו יחידות מודיעין מגוש דן והוא יאוכלס על-ידי 10,000 חיילים וקצינים. גם כאן הבנייה תהיה בשיטת בנה-הפעל-העבר. יודגש כי בסיסי המודיעין יושבים היום על קרקעות מהיקרות במדינה, שפינוים יאפשר בניית אלפי יחידות-דיור שהמדינה משוועת להן.

כבר ב-2011 קבע מבקר המדינה בדוח, כי הפרויקט סובל מסחבת של יותר מ-4.5 שנים. מהדוח שהתייחס לתקופה עד יוני 2010, עלה, כי למרות הדיונים שנערכו, לא התקבלו הכרעות בסוגיות המרכזיות הקשורות לתקצובו ולמימונו של הפרויקט, שיאפשרו להפוך את החלטת הממשלה לתוכנית יישומית. בהחלטת הממשלה המקורית על העתקת בסיסי התקשוב והמודיעין נקבע יעד העברתם לשנת 2015. כעת השתנה תאריך היעד ל-2020-2021.

שאלת תקצוב המעבר של צה"ל דרומה עמדה בלב סכסוך בממשלה הקודמת בין שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד, לשר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שהודיע על עצירת המהלך, לאחר שלדבריו לא תוקצב כיאות. מאז הושגו בין ראש-הממשלה, בנימין נתניהו, לשר הסכמות על העברתם של מיליארדי שקלים נוספים לטובת הנושא, ויעלון הסיר את התנגדותו.

ההחלטה קבעה אז כמה מקורות מימון לתקציבי העתק שיידרשו לפינוי צה"ל דרומה, בהם תקבולי המדינה משיווק הקרקעות של המחנות שיפונו במרכז. בנוסף, המדינה צפויה להעביר חלק מהכנסותיה של רשות-מקרקעי-ישראל משיווק קרקעות במקומות אחרים. עוד נקבע, כי החברה שתוקם לביצוע שלב זה תפעל לפריסת תשלומים מול הקבלנים המבצעים את פינוי המחנות ואת הקמת המחנות החדשים, בדחייה של עד שנה ממועדי התשלום המקוריים. לבסוף, אם כל אלה לא יספיקו למימון ההוצאות, משרד האוצר ישלים את הפער הנדרש ממקורותיו.

באוצר כנראה לא אוהבים את ההחלטה הזו, ועושים הכול מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי כדי למסמסה ולטרפדה. עד כמה שידוע לי, החשבת-הכללית טוענת, תוך שימוש בנימוקים פרוצדורליים ופורמליים שונים, האופייניים להתנהלות האוצר, כי ההוצאה בסך 18 מיליארד שקל, חייבת להירשם כהוצאה בתקציב המדינה, מה שיגדיל את הוצאות המדינה. לעומת זאת, לפי החלטת הממשלה, כדי לא להגדיל את הגירעון בתקציב, ולעמוד במגבלות ההוצאה והגירעון, סוכם כי ההוצאות יירשמו כהוצאה בספרי רשות-מקרקעי-ישראל.

איש לא מזלזל בחשיבות תפקידה ומעמדה של הביורוקרטיה הממשלתית בכלל ושל שכבת הפקידות הבכירה בפרט. כאנשי-מקצוע נטולי זיקה פוליטית יש לפקידים הבכירים תפקיד רב-חשיבות בהוצאה לפועל של החלטות הקברניטים, בהעלאת חלופות למימוש תוכניות ממשלתיות ובדאגה לתיאום, לבקרה ולפיקוח על יישומן. לאגפי התקציבים והחשב-הכללי באוצר גם נודע תפקיד חשוב בשמירת הקופה הציבורית לבל תיקלע לגירעונות כבדים. אך אי אפשר להתעלם מכך שלאורך שנים נטו פקידי האוצר להתנגד לתוכניות חזון גדולות, שבסופו של דבר הניבו רווחים כלכליים-חברתיים עצומים למדינה.

"שומרי-הסף" נכשלו

שר האוצר לשעבר, אברהם-בייגה שוחט, התייחס לתלאות שעבר עם הפקידות הבכירה במשרדו עד שזו נאותה לאשר את התוכנית להקמת מתקני התפלה בישראל. במשך שנים שמו נערי האוצר מקלות בגלגלי התוכנית, משום שלא ראו בה יתרון כלכלי, או משום שלא רצו להמשיך לסבסד מים לחקלאים. בסופו של דבר, נאלץ שוחט "לדפוק על השולחן" וכפה את ההחלטה על הפקידות - החלטה רבת-חשיבות למשק המים. שערו רק מה היה קורה למשק המים, למאגרים התת-קרקעיים ולכנרת, ללא ההתפלה.

זוהי הוכחה נוספת לראייתם הצרה של פקידי האוצר. זה קרה במקרים נוספים שבהם פרויקטים לאומיים בעלי חשיבות אסטרטגית למדינה הונחו על השולחן. הפקידים - שרואים בעצמם את "שומרי-הסף" הממלכתיים מול הפוליטיקאים חסרי האחריות - נכשלו דווקא בממד החשוב של המדינאות: היכולת להתוות תוכניות-על מחוללות שינוי, חרף אי-הוודאות בסביבה התפעולית. הם לא יכלו ולא יכולים לראות במרחק של שנים קדימה, ובוחנים כל פרויקט דרך החור שבגרוש.

מעבר בסיסי צה"ל לנגב מביא עימו בשורה, הזדמנות ותנופה לנגב בהיקף ללא תקדים. לצד העברת הבסיסים והפעלתם המבצעית לצורכי צה"ל, האתגר הלאומי הוא למנף את מעבר צה"ל למקסימום השפעה כלכלית וחברתית, באופן שיהפוך את הנגב מפריפריה למרכז.

ההערכה היא שכתוצאה מפרויקט העברת מחנות צה"ל יושקעו בעשור הקרוב יותר מ-48 מיליארד שקל בתחומי תשתיות מגוונים בנגב. מדובר בכבישים, רכבות, פארקי-תעשייה ועוד. מעבר צה"ל לנגב אף צפוי להגדיל בתוך עשור את הפעילות הכלכלית בנגב בכ-1.5 מיליארד שקל בשנה. ההנחה היא, כי כתוצאה מהפעולות של התנופה הכלכלית שתתפתח בעשור הראשון, פוטנציאל הגידול בעשור השני יכול להגיע עד ל-2.3 מיליארד שקל.

על האוצר להבין, כי סוגיות חברתיות רבות, כמו תעסוקה, פיזור אוכלוסייה, התיישבות, פיתוח אזורי ועוד, אי אפשר למדוד רק במדדים כלכליים קונבנציונליים.

בשנים האחרונות התפתחה תיאוריה ניהולית שלפיה על הממשלה לאמץ תהליכי התנהלות שמאפיינים את השוק הפרטי (כשם שעל השוק לאמץ יסודות התנהלות השאובים מהמגזר הממשלתי). טוב תעשה הפקידות הממשלתית אם תאמץ כללי התנהלות שהפכו את ההיי-טק הישראלי לסיפור הצלחה עולמי.

הכותבת היא מ"מ ראש מועצת עומר, וחברת הנהלת הוועד-המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין