גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גם בתקציב מתחת למיליון דולר אפשר לעשות סרט הוליוודי"

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשי קולנוע ישראלים משתלבים בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה האמריקאית ■ הבציר החדש הוא אורן שי, שסרטו הישראלי "האופק" נעשה דווקא באולפנים בהוליווד

אלמלא היה שמו של במאי הסרט "האופק" ישראלי, ספק אם מי מהצופים בפסטיבל הקולנוע בירושלים, שננעל לפני כשבועיים, היה יכול לנחש כי את הסרט ביים במאי שאינו אמריקאי. בכל זאת, מותחן אמריקאי בז'אנר הפילם-נואר, ספוג השראה מהמותחנים האפלים של שנות ה-70 (בעיקר) ועד ה-90, נדמה שיכול ליצור רק במאי שחי ונשם את התרבות הקולנועית האמריקאית, ולמד באדיקות את ההיסטוריה הקולנועית של העת האחרונה, וכזה לא קל למצוא אף בארץ המוצא. אבל אורן שי (34), שמגיל צעיר נמשך לסרטי הז'אנר שנוצרו בשליש האחרון של המאה שעברה, כל אשר רצה היה ליצור, בדרכו, המשכיות לאותה תקופה.

לאחר שסיים תיכון במגמת קולנוע בעירוני א' בתל-אביב - אז יצר סרטים ניסיוניים ודלי-תקציב עם חבריו לספסל הלימודים, ביניהם השחקן מיכאל הנגבי והבמאים תום שובל ("הנוער") ואדם סנדרסון ("זוהי סדום", לוויה בצהריים"), תחת השם "קבוצת בבון" - נסע ללמוד קולנוע בארצות-הברית, במטרה להישאר.

"עזבתי כדי ללמוד, בגיל 20. זה נראה לי הצעד הבא", מספר שי בראיון ל"גלובס". "עשיתי תואר ראשון באוניברסיטה לאומנויות ויזואליות, ותואר שני ב-NYU. לפני 4 שנים עברתי ללוס אנג'לס. לקח לי 8 חודשים להתאקלם, להפסיק להרגיש מבודד. בהתחלה ממש לא אהבתי את העיר".

- הקלישאה אומרת שרק בלוס אנג'לס רוב המלצרים הם תסריטאים ושחקנים שמחייכים חיוך מזויף, כי אחרת אין ברירה.

"יש הרבה סטיגמות על לוס אנג'לס שהן פשוט לא נכונות. אומרים שהיא מזויפת, שהמלצרים הם תסריטאים ושחקנים. אם אתה מסתובב כל היום בבוורלי הילס, אז כן. אבל לוס אנג'לס היא כל-כך גדולה, עם כל-כך הרבה שכונות, כל שכונה היא משהו אחר לגמרי. אתה מושך אליך את סוג האנשים שאתה רוצה למשוך אליך. פגשתי אחלה אנשים, מכיר אנשים ממש מגניבים. מוזיקאים מוכשרים, אמנים מוכשרים, אחלה סצנות. עולם האימה מאוד מפותח שם".

"יש לי חבר שיש לו בית קפה שקוראים לו ג'אמפ קט, והמקום הזה הפך למקום שמתקבצים בו הרבה מהסצנה. הוא גם נורא נורא עזר לנו בסרט. עשינו שם הקראה של התסריט, הקרנה לחברים. פעם בחודש מתקיימות הקרנות של סרטים, זה אחלה מקום ליוצרים. בניו-יורק לא הרגשתי בקהילה. דווקא בלוס אנג'לס יש תחושה של קהילה. בכלל, ניו-יורק מאוד השתנתה. העיר הפכה ממקום שטיפח אמנים למקום שהפך כל-כך יקר שאי-אפשר לחיות בו. אני עברתי מלא לאהוב את לוס אנג'לס ללאהוב אותה בטירוף".

"חייב להיות מותג"

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשי קולנוע ישראלים משתלבים בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה האמריקאית: המפיקים רם ברגמן ואלון ארניה, הבמאים אורן מוברמן, אורן פלי, התסריטאי אהוד לבסקי, ולאחרונה גם יוסף סידר, אהרון קשלס ונבות פפושדו.

- האם חייבים לגור בלוס אנג'לס בשביל להימנות על התעשייה? אי-אפשר לגור בתל-אביב ולפעול בשוק האמריקאי?

"ליצור שם ולחיות פה, בישראל, זה משהו שהוא מאוד מסובך. אם אתה רוצה ליצור בארצות-הברית ולא לחיות בארצות-הברית, אתה חייב ממש להיות מותג. כזה שכולם יודעים מי אתה. אז אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה. עד אז - זה לא אידאלי, כי ברגע שאתה עוזב, הטלפון מפסיק לצלצל".

- ההיפך זה אפשרי, מן הסתם.

"עשיתי השנה סרט דוקומנטרי בשם 'בלי בושה' לערוץ 8. זה סרט על סרטי המתיחות הישראליים, שהם הז'אנר המסחרי האחרון בישראל. מן הסתם אני אשמח אם תהיה לי אפשרות לביים כאן. כרגע אני מנסה למצוא את הסרט הבא. אני עובד על תסריט שהוא כמעט גמור. סרט שהוא מן מלודרמה גותית".

- לא נשמע כמו סרט שהקרנות פה ירצו לתמוך בו. מצד שני, בארצות-הברית אין קרנות קולנוע.

"נכון. אם בישראל יש שתי קרנות קולנוע גדולות - אז כשכולן אומרות לך לא, אין לך לאן להתקדם. היתרון בארה"ב שגם אם הרבה אומרים לך לא, עדיין יש לך למי ללכת. האופציות קיימות. אתה חייב סבלנות. זה פוליטיקה, ודיפלומטיה, וקאסטינג. זה סרט שיכול להיות ממנו רווח, אבל לא אעשה מהסרט הזה עשרות מיליוני דולרים. כי זה סרט קטן, עצמאי, שההפצה שלו תהיה יחסית מוגבלת. מהבחינה הזאת אין מה לעשות, זה הז'אנר. זה הכול השקעות פרטיות, זה לוקח זמן. מגרדים כסף. לי זה לקח המון זמן. בארצות-הברית זה סכום לא היסטרי, אבל זה עדיין לא קל. לא סתם אני עובד על 'האופק' למעלה מ-4 שנים. זו פרוצדורה".

- לקח זמן, אבל הנה - אתה ישראלי בן 34 שביים סרט הוליוודי.

"סרט הוליוודי זה סרט אולפנים בתקציב ענק, וכיום הכסף בהוליווד מושקע בעיקר בסרטים על גיבורי-על, קומדיות וסרטי אימה. הסרט שלי הוא סרט קטן. אתה צריך לעשות סרט קטן לפני שאתה עושה סרט הוליוודי. מסתבר שגם בתקציב של מתחת למיליון דולר אפשר לעשות סרט הוליוודי".

- איך זה עובד? השחקנים עובדים בהתנדבות?

"זה לא בהתנדבות. כולם מקבלים כסף, אבל השחקנים משתכרים בהתאם לתקציב הסרט. כך זה עובד בארצות-הברית, לפי דרגות תקציב, שאותן קובע איגוד השחקנים. וכדי להביא שחקנים טובים, שחקני אופי, הם צריכים לרצות להיות חלק מזה. אז החיסרון הוא שקשה ללהק, אבל היתרון הוא שהשחקנים שאתה מביא ממש אוהבים את התסריט ומאמינים בך ובסרט ב-100%, אוהבים את החזון ומבינים מה אתה עושה ולאן אתה הולך, והם מאחוריך. אחרת - אין להם סיבה להיות שם".

- יש הרבה שחקנים טובים שרק מחפשים לפרוץ, זו גם סיבה טובה.

"נכון שאף אחד מהשחקנים בסרט הוא לא כוכב, אבל את קלי לינץ' אין צורך להציג, וגם אלה שפחות מוכרים לקהל הרחב, מוכרים בסצנה מסוימת של סרטי ז'אנר. ברמת השחקנים שהבאתי במסגרת התקציב של הסרט, זה אומר שאתה צריך להציע להם תפקיד. בסרטים שהם בלוקבאסטרים, עושים אודישנים".

- ואיך הם התייחסו אליך, כבמאי ישראלי צעיר שמביים סרט ראשון?

"השחקנים היו כל-כך נחמדים ומקצועיים וחסרי אגו, שאני לא יודע איך זה קרה. עצם העובדה שהצוות שלי היה כל-כך טוב, כולל הצלם וכולל דנה לוסטיג המפיקה, שהייתה בשבילי עמוד שדרה הפקתי, העובדה הזו הפכה את הסרט לבר-ביצוע".

ישראלים בהוליווד

ישראלים בהוליווד

החלוצים היו הבמאים אבי נשר, מנחם גולן ובועז דווידזון, שניסו לכבוש את הוליווד והתמקמו בה אי שם בשנות ה-80 של המאה ה-20. עד לא מכבר, הם גם היו היחידים כמעט שהשתלבו בה. בשנים האחרונות ובעיקר לאחרונה, רשימת הקולנוענים הישראלים שמשתלבים בתעשייה ההוליוודית הולכת וגדלה.

התסריטאי והבמאי אורן מוברמן פרץ כתסריטאי ב-2007 עם "אני לא שם", סרט פורץ דרך על בוב דילן, ולפני כ-6 שנים עם "השליח" (2009), דרמה צבאית בכיכובם של וודי הארלסון ובן פוסטר, הפך מאז לתסריטאי ולבמאי מבוקש.

הבמאי אורן פלי הפך לפלא הפקתי של ממש ולתרנגולת שמטילה ביצי זהב, כשהסרט "פעילות על טבעית" (2007) שאותו ביים, ערך, כתב והפיק, בעלות של כ-15 אלף שקל, הפך למכרה זהב, וסרטי ההמשך שלו זוכים להכנסות של מאות מיליוני דולרים.

אהרון קשלס ונבות פפושדו, הבימאים של "כלבת" ושל "מי מפחד מהזאב הרע", זכו לא מכבר בחוזה עם אולפני סוני לבימוי הסרט ההוליוודי הראשון שלהם: סרט בשם Vengeance - עיבוד אמריקאי למותחן צרפתי יפני אפל. את החדירה לליבה של הוליווד חייבים צמד הבימאים לבמאי המהולל קוונטין טרנטינו, שצפה בסרטם כששימש כשופט בתחרות המרכזית בפסטיבל הקולנוע הדרום-קוריאני פוסאן, שהתקיים אשתקד. טרנטינו, שעמד בראש צוות השופטים, הכריז כי לדעתו "מי מפחד מהזאב הרע" אינו רק הסרט הטוב בפסטיבל, אלא הסרט הטוב שיצא באותה שנה בעולם כולו.

המפיק רם ברגמן הפיק ב-20 השנה האחרונות למעלה מ-20 סרטים, ביניהם את "בריק" (2005), את "לופר" (2012) בכיכובו של ברוס ויליס, את "סיפור של אהבה וחושך" של נטלי פורטמן, וכעת עבר לליגה המצומצמת של הגדולים באמת, כשבקרוב יפיק את שני סרטי ההמשך של "מלחמת הכוכבים", ואולי במעמד אליו הגיע, יוכל לסייע ולפתוח דלתות לתסריטאים ולבמאים ישראלים. מי שעושה רושם שהדלתות כבר נפתחו בפניו הוא התסריטאי והבמאי יוסף סידר ("ההסדר", "מדורת השבט", "בופור", "הערת שוליים"), שבימים אלה מביים את ריצ'ארד גיר לסרטו "אופנהיימר". סידר, שהיה מועמד לשני פרסי אוסקר בקטגוריית הסרט הזר, החליט לפני כשנתיים לעבור לניו-יורק ולנסות שם את מזלו. המחמאות שהרעיף עליו גיר בכלי התקשורת האמריקאים, ככל הנראה מלמדים שסידר שם על מנת להישאר.

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?