גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לוקחים משכנתא: מה ריבית המשכנתא? איך להפחית אותה? ואיך לבחור בין המסלולים?

מדוע כמעט כולם מתפתים למסלול המשתנה? האם ריבית המשכנתא תעלה? ומהי ריבית המשכנתא המעודכנת?

משכנתא / איור : גיל ג'יבלי
משכנתא / איור : גיל ג'יבלי

הריבית אמנם נותרה ללא שינוי משמעותי בחודשים האחרונים, אבל ריבית המשכנתא בשנה האחרונה עלתה.

המונח "ריבית משכנתא" כמכלול מעט בעייתי: יש מסלול משכנתא בריבית קבועה, בריבית צמודה-קבועה, בריבית צמודה משתנה ובריבית משתנה. לרוב, מפזרים את המשכנתא על פני כמה מסלולים והשאלה שבה מתחבטים כולם - מה תמהיל המשכנתא הנכון? כמה לקחת בכל מסלול, ומה עדיף, משכנתא בריבית קבועה או ריבית משתנה?

מדריכי משכנתא באתר הון

הנה המסלולים העיקריים המקובלים כיום:

1. מסלול בריבית משתנה הצמודה לפריים - הפריים עומד כיום על 1.6%, מאחר שהוא מוגדר כריבית במשק בתוספת של 1.5%. מסלול זה הוא בריבית הנמוכה ביותר, וזה כמובן יתרונו. אבל חכו - יש גם חיסרון.
2. מסלול בריבית קבועה - הריבית תלויה בתקופת המשכנתא. ככל שהתקופה ארוכה יותר, כך הריבית נמוכה יותר (נתוני ריבית משכנתא מעודכנים).
3. מסלול בריבית משתנה-צמודה לטווח ארוך - 20-25 שנה. במסלול זה יש מעין תחנת יציאה כל 5 שנים, הלווים יכולים לבחור להעביר את החלק הזה במשכנתא למסלול אחר. כמו כן, יש משכנתאות בריבית משתנה לא צמודה ולא כנגזרת מריבית הפריים.

כמו כן, קיימים מסלולים צמודים למדד לטווחים שונים, לרבות מסלול בריבית צמודה משתנה לטווח של 5 שנים; וגם מסלולים צמודים למדד בריבית קבועה. מגוון רחב, אז איך בוחרים?

צריך להתחשב במספר גורמים כאשר לוקחים משכנתא:

1. עלות המימון השנתית, כלומר: הריבית המשוקללת השנתית של המשכנתא.
2. ציפיות המדד/אינפלציה לאורך תקופת המשכנתא.
3. ריבית הפריים על פני תקופת המשכנתא.
4. סך ההחזר הכספי על פני התקופה.
5. גמישות המשכנתא, לרבות יכולת לפרוע אותה/למחזר אותה בהמשך .
6. ההחזר על פני זמן.

ריבית קבועה או משתנה - מה עדיף?

בסעיף האחרון מסתתר תרגיל שבמקומות מסוימים עושים לכם - אל תפלו בפח! כאשר לוקחים משכנתא בריבית משתנה (פריים או ריבית משתנה צמודה), ההחזר ההתחלתי נמוך. ניתן לדוגמה לקבל משכנתא בריבית פריים מינוס 0.5%-0.8% כלומר סדר גודל של 0.8% עד 1%, ואילו הריבית השקלית הקבועה לטווח מעל 10 שנה היא סדר גודל של 2.5% עד 3.5%. הריבית המשתנה הנמוכה יוצרת אשליה אופטית מפתה מאוד - לכאורה, הריבית נמוכה יותר ולכן ההחזרים קטנים יותר.

אבל, מדובר רק בההחזרים של תחילת הדרך. ההחזרים יעלו כאשר הריבית במשק תעלה. כלומר, ההחזר שאתם רואים היום בהתבסס על החלק המשתנה הוא נכון רק לחלק (ואפילו חלק קטן) מתקופת החזר המשכנתא כולה. אם לדוגמה הריבית במשק תעלה ב-1%, אזי הריבית משכנתא בהתאמה עולה ב-1% לכיוון 2% - עדיין ריבית נמוכה, אבל בפער נמוך יחסית לריבית השקלית הקבועה.

ועוד בעיה בריבית המשתנה: כאשר לוקחים את המשכנתא בריבית משתנה צמודה למדד, אתם לכאורה לוקחים משכנתא בריבית נמוכה. לדוגמה, משכנתא ל-20-25 שנה בריבית משתנה של 1.6%-2.3% - זו רק הריבית, מה עם ההצמדה? ההחזרים בלי הצמדה לא מבטאים את העלייה שתהיה בהם על פני השנים.

אז נכון, בשלב הראשון, אתם משלמים בהלוואה זו החזרים קטנים, אך מדובר בהפרשים צמודים כך שבסופו של דבר הערך הכולל של ההחזרים עולה.

סיכום ביניים - לקיחת משכנתא במסלולים עם ריבית משתנה ועם ריבית צמודה אמנם מאפשרת לכם להחזיר בהתחלה סכומים נמוכים יותר מממוצע ההחזרים על פני תקופת המשכנתא כולה. אבל ההחזרים יילכו ויגדלו.

מנגד, לקיחת משכנתא בריבית קבועה לא צמודה נותנת לכם ביטחון - מה שאתם משלמים בהחזר הראשון זה מה שתשלמו בהחזר גם בעוד 10 שנים, 20 שנה ו-30 שנה.

ריבית קבועה - יקרה, אבל בטוחה

אפשר וצריך להתבונן על זה כך: ההחזר בריבית הקבועה הוא סוג של ממוצע של ההחזרים הצפויים במסלולים האחרים. כלומר, אם במשכנתא עם כמה מסלולים אתם מתחילים לשלם 4,000 שקלים ואילו אם הייתם לוקחים את הכל בריבית קבועה הייתם משלמים 5,000 שקל, אז תזכרו שאמנם אתם משלמים היום פחות, אבל זה על חשבון העתיד - ההחזרים יילכו ויגדלו ובשלב מסוים יעקפו את ההחזר שהייתם צריכים לשלם אם הייתם לוקחים את הכל בריבית קבועה.

ולהלן כלל האצבע: ההחזרים בריבית הקבועה נמוכים יותר מאשר במשכנתא שהיא ערבוב של כמה מסלולים, לרבות מרכיבים משתנים.

למעשה, ככל שהחלק המשתנה גדול יותר וככל שהחלק הצמוד גדול יותר, כך ההחזרים היום נמוכים יותר, ומנגד - ככל שהחלק של הריבית הקבועה גדול יותר, כך ההחזר ההתחלתי גדול יותר. אבל ככל שהמרכיב המשתנה והצמוד גדולים יותר, כך גם קצב עליית ההחזרים החודשיים גדול יותר.

גם אחרי שהפנמתם את זה, עדיין ייתכן שתעדיפו לקבוע חלק משמעותי במשכנתא במסלול משתנה וצמוד. אחרי הכל, הריבית פריים נמוכה כיום אבסולוטית וגם ביחס לריבית הקבועה. נכון, מדברים על כך שהריבית תעלה, אבל מדברים על זה כבר כמה שנים טובות, וגם אם היא תעלה, השאלה מתי; ועוד שאלה: האם תוספת התשלום על ההחזרים כתוצאה מהעלייה, מצדיקה מרכיב גדול של הריבית הקבועה?

כל אחד אמור לעשות את החשבון שלו, אבל הכי חשוב: אל תתנו לאקסלים לבלבל אתכם - מה שאתם רואים בהם זה החזרים בלי הצמדה למדד, ובלי עלייה בריבית. המציאות בפועל, תהיה כמובן שונה לחלוטין.

מדריכי משכנתא באתר הון

איך להוריד את ריבית המשכנתא?

ריבית המשכנתא היא נתון גמיש - זוג חברים שלכם קיבל משכנתא בריבית טובה משלכם. איך זה יכול להיות? והאם אפשר להוזיל את ריבית המשכנתא?

ראשית, ההשוואה בין משכנתאות שונות לא פשוטה. המשכנתאות של היום פזורות על פני כמה מסלולים מסוגים שונים (קבוע משתנה, צמוד, לא צמוד), בריביות שונות, ולתקופות שונות. לכן, קשה מאוד להשוות בין הצעות למשכנתא, ובין המשכנתא שלכם למשכנתאות אחרות. עם זאת, יש קווי דמיון, לרבות המרכיב המשתנה, וכן ניתן להגדיר אם המשכנתא טובה ואם הריבית יחסית נמוכה או יקרה.

ואם כך, אז כשהחברים שלכם מספרים לכם שקיבלו ריבית נמוכה במסלול אחד, זה עדיין לא אומר שהמשכנתא בכללותה, טובה יותר. צריך לבחון את המסלולים הנוספים. אבל, זה בהחלט יכול להיות - כן, יכול להיות שהמשכנתא שלכם יקרה. איך זה קורה, ומה גורם להבדלים בתנאים של המשכנתא בין לווים שונים?

ראשית - לקוחות וותיקים של הבנק, שיש להם קשר עם הסניף והכרות שעוזרת למנהל להמליץ - עוזרת להוריד את המשכנתא.

שנית - מעבר להיכרות, יש כמובן משמעות לנתונים הפיננסים שלכם - כמה אתם מרוויחים, וותק במקום העבודה, נכסים, התחייבויות והון. ככל שהמצב הפיננסי שלכם טוב יותר, תוכלו לקבל תנאים טובים יותר.

גורם נוסף - יש קשר הדוק בין הריבית לבין אחוזי המימון על הדירה. אם אתם וקחים משכנתא בשיעור מימון/ אחוז מימון של 70%, אז כמובן שהסיכון שלכם גבוה מאשר מישהו שלוקח משכנתא בשיעור של 30%.

ברגע שאחוז המימון קטן יותר, כך צפוי שהריבית תהיה נמוכה יותר, פשוט הסיכון של הבנק קטן יותר. הבנקים מחלקים את אחוזי המימון לכמה רמות - עד 45% מימון, זו המדרגה הבטוחה ביותר מבחינתם, ולכן הריביות בה הן הטובות ביותר.

בין 45% מימון ל-60% מימון מערך הנכס זו המדרגה הבאה, אם כי, בנקים רבים גם מתייחסים למדרגת ביניים - עד 50% מערך הדירה.

ומעל 60% מימון זו המדרגה המסוכנת ביותר עם הריבית הגבוה ביותר.

המשמעות היא פשוטה - אם אתם עומדים לקחת משכנתא בשיעור מימון של 63%, אל תעשו זאת - תקבלו מימון ממקורות אחרים בשיעור של 3%, ותדאגו שהמשכנתא תהיה בשיעור של עד 60%. ככה תקבלו משכנתא זולה יותר וזה משמעותי.

ויש עוד דרכים להוזיל משכנתא - אם אתם יודעים לעשות סקר בנקים, יודעים להתמקח, ומסוגלים לקרוא ולהבין את היתרונות והחסרונות של כל מסלול משכנתא, אז תוכלו לעשות זאת לבד - לקחת משכנתא לבד - זה לא פשוט, אבל בהחלט אפשרי. אבל אם אתם לא מסוגלים להתעסק עם בדיקות מול הבנקים והשוואת ריביות, או שאין לכם זמן לכאב ראש הזה, אתם יכולים להיעזר ביועץ משכנתא. זה עולה כמה אלפים טובים. אבל יועץ טוב אמור להניב לכם הרבה יותר מהעלות. הבעיה היא לא דווקא העלות. הבעיה שיש שרלטנים בתחום, ואתם צריכים לבחור נכון (יועץ משכנתא - איך לבחור?).

ריבית המשכנתא - לאן?

ריבית המשכנתא במגמת עלייה קלה בשנים האחרונות. כאן תמצאו את ריבית המשכנתא העדכנית.

השאלה מה יהיה בהמשך?

ריבית המשכנתא עדיין נמוכה בהתייחסות ארוכת טווח. אם אתם בוחנים את ריבית המשכנתא ל-10, 20 שנה האחרונות, תגלו שהריבית הנוכחית נמוכה (אפילו מאוד), אבל היא כבר לא ברצפה כפי שהיתה בעבר.

ריבית המשכנתא מושפעת מכמה קריטריונים, לרבות ריבית בנק ישראל וריבית הפריים. ריבית בנק ישראל נמוכה מאוד וצפוי כי כאשר ריבית בנק ישראל תתחיל לעלות, גם ריבית המשכנתא תעלה.

פרמטרים נוספים שמשפיעים על ריבית המשכנתא הם - הביקושים בשוק הדיור - בתקופות שיש ירידה בביקושים לדירות, יש גם ירידה בביקוש למשכנתאות, והריבית יורדת. בתקופות שהביקושים מתגברים, יש בהתאמה עלייה בדרישה למשכנתאות ועלייה בריבית.

פרמטר נוסף הוא התחרותיות בין הבנקים. כאשר התחרות בין הבנקים יורדת, הריבית עולה, וההיפך. התחרות בשוק הזה לא ברורה. מצד אחד יש מספר שחקנים גדול, מצד שני כמה בנקים גדולים בעצם שולטים בשוק.

השפעה נוספת על הריבית מגיעה משוק האג"ח. בשנים האחרונות עלות המימון של הבנקים גדלה, במקביל להתייקרות המימון (עליית הריבית) בשוק האג"ח. כלומר, מול המשכנתא שהבנק מספק הוא מעין לוקח הלוואה / מימון - מנפיק אג"ח, בשנתיים האלו אמנם התייקרו הריביות שהבנק משלם ולכן בהתאמה הוא דורש יותר, אבל הן התייקרו בשיעור זניח - אולי 0.2%, אולי 0.3%. כלומר, אי אפשר להסביר את עליית הריבית בגלל עליית התשואות באג"ח.

התייקרות ריבית המשכנתא והשפעתה על ההחזרים

העלייה בריבית המשכנתא משפיעה על סך הוצאות המימון שנדרש לשלם בגין מימון הדירה. כלומר, אנחנו בעצם משלמים יותר על הדירה. מחיר הדירה לכאורה אינו כולל את עלויות המימון, אבל בפועל הוא בהחלט חלק מההוצאות על הדירה. מדובר על מרכיב גדול ומשמעותי מעלות הדירה. ההתייקרות הזו בשנים האחרונות שקולה להתייקרות של עד 10% במחיר הדירה, אבל זה עוד כלום, לעומת תרחיש שהריבית תעלה ב-1%-2%.

העלייה בריבית משפיעה כמובן גם על ההחזרי השוטפים, זה תלוי בסוג ההלוואה, התקופה שלה ופרמטרים נוספים, אבל בהערכה גסה, החזר המשכנתא הממוצע עלה ב-10%.

מה יהיה מהמשך?

האם ריבית המשכנתא תמשיך לעלות? ובכן, מה שהכלכלנים טוענים וגם בנק ישראל עצמו לגבי ריבית בנק ישראל - ידוע וברור, היא תעלה כבר ב-2019. עלייה בריבית הזו משליכה על שוק המשכנתאות, ועל ריבית המשכנתאות. מעבר לכך, המדד עדיין נמוך מאוד, וגם כאן הציפיות הן שהוא יעלה מדרגה לתוואי של בנק ישראל - בין 1% ל-3% , עליית המדרגה הזו שקולה לעלייה בריבית המשכנתא.

עם זאת, חשוב להדגיש - אף אחד לא באמת יודע מה יהיה - אין נביאים, יש רק הערכות. למידע נוסף, מומלץ להיכנס למדריך גלובס - איך לוקחים משכנתא.

היקף המשכנתאות גדל

הציבור מגדיל את היקף רכישות הנדל"ן, ובהתאמה היקף המשכנתאות גדל. בנק ישראל דיווח כי קצב לקיחת המשכנתאות בשנת 2019 עולה על 60 מיליארד שקל, עלייה של 10% לעומת שנת 2018 . בחודשים האחרונים הקצב החודשי עולה על 5 מיליארד שקל - רף גבוה שהולך ועולה.
הסיבות לגידול הן העלייה במספר העסקאות במחיר למשתכן והמעבר בפועל של הזוכים בהגרלות לביצוע העסקאות. זוכי מחיר למשתכן מהווים 10% משוק המשכנתאות, והם צפויים לגדול ל-15% בתוך כחצי שנה.

סיבה נוספת לגידול היא רוכשים שהחליטו לרכוש דירות גם בשוק החופשי, ולא להסתמך רק על זכייה אפשרית בפרויקט "מחיר למשתכן".

אל אלו מצטרפים גם הרוכשים שחיכו לשווא שהמחירים ירדו. כלומר, כאלו שחיכו על הגדר וציפו לירידת מחירים, ציפייה שבינתיים אינה מתממשת. רבים מהם מעריכים כיום שרמת המחירים הנוכחית לא תרד ולכן הם חוזרים לשוק ובהתאמה מגדילים את פעילות המשכנתאות.
רמת ריבית המשכנתא נותרה פחות או יותר יציבה בחודשים האחרונים. להערכת הכלכלנים ריבית בנק ישראל ובהתאמה ריבית המשכנתאות לא צפויות לשינוי דרמטי, אם בכלל, במהלך שנת 2019.

כך או אחרת, מסתמנת מגמה על פי נתוני בנק ישראל לפיה, העלייה בהיקף המשכנתאות במינוף גבוה, נמשכת. כ-34% מהמשכנתאות הן ביחס (בין היקף ההלוואה לשווי הנכס הנרכש) של מעל 60%, מדובר על יחס גבוה משמעותית ממה שהיה ב-2018. האם זה מבטא כשל בשוק? ממש לא. הבנקים יודעים לתמחר את המינוף הזה, לריבית גבוה יותר, והם יודעים לדאוג לביטחונות טובים (שעבוד הדירה), כך שמינוף גבוה, אינו בהכרח, סיכון מערכתי גבוה.

למעשה, המהלך נובע מהקלה רגולטורית שהעניק בשנה שעברה בנק ישראל, המעודדת את הבנקים להעניק משכנתאות במינוף גבוה יותר. זאת במטרה למנוע מצב שבו הלווים לוקחים אשראי צרכני בריבית גבוהה יותר במקום הלוואות משכנתא שבה בהגדרה הריבית היא הטובה ביותר.

ומדריכים נוספים מאתר הון:

ריבית משכנתא - נתונים עדכניים

ריבית קבועה או ריבית משתנה- מה עדיף?

יועץ משכנתא - האם צריך?

* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

 

עוד כתבות

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

משחק הכיסאות בשוק החשמל: דוראד חוזרת למרוץ ולוחצת את המתחרות לפינה

לאחר שנים של סכסוכים יצריים, משיכת התביעות של אדלטק סוללת את הדרך להקמת תחנת הכוח "דוראד 2" ● מול מגבלות הרגולציה ולוח הזמנים הצפוף של רשות החשמל, חזרת התחנה למגרש מגבירה את הלחץ על המתחרות — ועשויה להכריע מי מהן תישאר מחוץ לרשת

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

תקיפות צה''ל בביירות (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בצה"ל נערכים להרחבת המערכה בלבנון: "לא ויתרו על תגובה"

דיווח: זוהו "תנועות יוצאות דופן" של יחידות צבאיות במשמרות המהפכה ● 3 עזתים שחדרו לישראל ב-7 באוקטובר נעצרו ברהט ● הפער בין ישראל וארה"ב שקלטה איראן - והשאלות הפתוחות לגבי תקיפה אפשרית ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו–AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות, ואת הכלים להתגוננות

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מה קבע בית משפט כששבעה ילדים ורעייה נשארו מחוץ לצוואה של האבא

בית המשפט דחה תביעת עו"ד לפיצויים בעקבות הפסקת ייצוג ● העליון קבע כי ניתן להותיר בידי המדינה כספים שנתפסו מנאשם בשוחד לצורכי חילוט עתידי ● צוואה שנישלה רעיה ושאר ילדים בוטלה בשל מעורבות והשפעה בלתי הוגנת של היורש ● 3 פסקי דין בשבוע 

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסת ת"א; מניית ריטיילורס צונחת ביותר מ-5%

ת"א 35 עולה בכ-0.3% ות"א 90 מוסיף 0.5% ● מדד הבנקים יורד לאחר שהצוות הבין משרדי לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים פרסם את הדוח הסופי ובו המליץ על הטלת מיסוי ● ריטיילורס נופלת לאחר שנייקי פרסמה דוחות מאכזבים ● בוול סטריט נתוני אינפלציה פיזרו אופטימיות ● וגם: האם תחזיות בתי ההשקעות לשנת 2025 התממשו, ומה עשוי להפוך להזדמנות בשנה החדשה?

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת