גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותרון שטיין

שיפור מסוים, אבל לא מספיק

הרפורמה בבורסה לא תשנה סדרי עולם בנוגע לרוב המניות

23 שנים עברו מאז שמדד ת"א 25 נכנס לחיינו ונראה שבקרוב יהיה עלינו להתרגל למדד חדש שיבוא במקומו - ת"א 35. מדוע זה קורה? האם שוק המניות המקומי גדל לאין שיעור והבורסה צירפה אליה חברות מובילות שחבל לראות אותן מחוץ למדד המוביל? לא, המהלך הנוכחי מתבצע בניסיון להציל את הבורסה מהתייבשות - להגדיל את מחזורי המסחר ולהפוך אותה לזירה אטרקטיבית לגיוסי הון חדשים.

הרפורמה שמציעים קברניטי הבורסה היא פעולה מתבקשת, אך אינה עונה על כל הבעיות שמהן היא סובלת כיום. היכן היא מתבקשת? בהגדלת מספר המניות שנמנות על מדדים מרכזיים בבורסה. זאת, לאור הגידול הנמשך בהשקעות פסיביות באמצעות מדדים, שעימו גדל גם הפוטנציאל למסחר בכל המניות שמצליחות להיכלל במדד "מעניין" להשקעה.

מהבחינה הזו, התעודות וקרנות הסל מהוות מענה טוב למניות שלא נמצאות בזכות עצמן על הרדאר של המשקיעים, בטח זה של המוסדיים הגדולים. כיום מנוהלים בקרנות העוקבות ובתעודות הסל המנייתיות בארץ כ-40 מיליארד שקל. לסכום הזה יתווספו עוד מיליארדים ויחד יהווה הסכום הכולל את הפוטנציאל הישיר להשקעה במניות החדשות שייכנסו למדדים בבורסה.

גם משקיעים זרים מקצועיים לא ממהרים להשקיע במניות ישראליות. מבחינתם ההיצע של השוק המקומי מתמצה בכמה מניות בודדות ואולי גם באמצעות חשיפה למדד מוביל או שניים. כך, באמצעות הרחבת המדדים ויצירת מדדים חדשים שמרחיבים את האפשרות להיחשף לשוק המקומי, הבורסה גם מגדילה את העניין הפוטנציאלי של השוק המקומי עבור זרים שרוצים קצת יותר מישראל בתיק שלהם. לכן, יש ברפורמה המוצעת פוטנציאל נאה להגדלת המסחר.

המוסדיים מתעניינים בלא יותר מ-40 מניות

מנגד, הרפורמה לא תשנה כנראה סדרי עולם בנוגע לרוב המניות הנסחרות בבורסה, שאינן זוכות כיום לעניין רב. מדד ת"א 25 הוא מדד מאוד סחיר וגם מדד ת"א 75 נמצא על הכוונת של משקיעים רבים, אך המניות הקטנות יותר נתפסות בעיקר ככתובת למסחר של הציבור הרחב ו"סוחרי היום". זאת, משום שאת נותני הטון המרכזיים בשוק ההון המקומי - הגופים המוסדיים - מעניינות בעיקר כ-40 המניות הגדולות בשוק. היתר פשוט קטנות עליהם.

יש לכך כמה סיבות. ראשית, השקעה של 5 מיליון שקל והשקעה של 150 מיליון שקל דורשת, מבחינת המוסדיים, את אותה תשומת לב ניהולית, למרות שההשפעה של ההשקעה הקטנה על תוצאות התיק הכולל שלהם היא זניחה.

שנית, מבחינת הכמות שהמוסדיים סוחרים בה, המניות הקטנות מהוות מלכודת נזילות חמורה, משום הסחורה הצפה המעטה במניות אלה, והמחזור הדל בהן, גורמים לכך שכל שינוי פוזיציה עלול לגרום להשפעה של ממש על מחיר השוק.

מבחינת המוסדיים זו תקלה גדולה, וזה לא צפוי להשתנות גם כעת. אז יהיו עוד כמה מניות, אולי אפילו כמה עשרות בודדות, שהמסחר בהן יגדל באופן ניכר ביחס להיום. עדיין, רוב המניות בבורסה המקומית יוותרו מוקצות מבחינתם.

הצורך בשינוי שנעשה כעת גם ממחיש, ולא בפעם הראשונה, את מצבה הקשה של הבורסה בת"א, שבכוחותיה הקיימים לא מצליחה לשנות מגמה שלילית שמאפיינת אותה כבר כמה שנים. בכלל, מבחינת רשות ני"ע והעומד בראשה, פרופ' שמואל האוזר, והבורסה, והעומדים בראשה, המנכ"ל יוסי ביינארט והיו"ר אמנון נויבך, הקרדיט שניתן להם בשוק לשינוי מצב הבורסה הולך ומתמעט. הרבה זמן עבר והמגמה לא השתנה.

אז יש כמה רפורמות שעומדות על הפרק, כגון "המסחר הכפוי" במניות של ענקיות וול סטריט גם ללא רישום וולנטרי מצידן, הפחתת רגולציה וכמובן התיאגוד של הבורסה, אבל מזור לחוליי הבורסה עדיין לא נמצא. ספק אם גם הרפורמה הנוכחית, שמנסה לרכוב על גל המסחר הפסיבי, תהיה הבשורה שתחייה את הבורסה. נראה שהשינוי הנוכחי יהיה רלוונטי בעיקר לכמה עשרות בודדות של מניות שכבר נסחרות בבורסה. ובקיצור, זה טוב אבל זה עדיין רחוק מלהספיק.

עוד כתבות

גיל שויד, ממייסדי צ'ק פוינט / צילום: כדיה לוי

מכירה עיוורת בראייה צלולה לחלוטין: המהלך של שויד שהשוק הצליח לפספס

מייסד צ'ק פוינט גיל שויד קיבל במרץ 2025 החלטה אחת, שהתבררה בדיעבד כבעלת משמעות כלכלית של כ־100 מיליון דולר להונו האישי ● מדובר בשינוי דפוס המכירה של מניות שהומרו מאופציות שקיבל, אבל רוב המשקיעים פספסו את הפואנטה שבהקדמת המימוש ● מאחורי הגרפים, מדור חדש

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: חמאס שוקל לוותר על השלטון בעזה

ברקע הקיפאון ביישום השלב השני של ההסכם, וכשהדיווחים על סיכויים לתמרון של צה"ל ברצועה הולכים וגוברים - ארגון הטרור שוקל להכריז על סיום שלטונו האזרחי בעזה ● חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו בדרום לבנון ולהיערך לאפשרות של חידוש הלחימה - כך מעריכים במערכת הביטחון ● צה"ל: עשרות אזרחים ישראלים ניסו לחצות את הגבול לשטח סוריה ● עדכונים שוטפים

רחפן נוסעים של קנדו. חזון המכוניות המעופפות (צולם בפארק עתידים ת''א) / צילום: Cando Drones ודור פזואלו

לקראת ההנפקה: מדוע נתקע חלום המוניות המעופפות של רמי לוי ומשרד התחבורה

חברת הרחפנים של רמי לוי, קנדו דרונס, שבדרך לבורסה שואפת לקדם בישראל "מוניות מעופפות" ● אלא שהמיזם שלה הוקפא בשל המלחמה ומגבלות רגולטוריות ● בנוסף, כלי הטיס שעליו מבוסס המיזם טרם זכה לרישוי בארץ

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

המטוסים האמריקאים מתפנים מנתב"ג, אז למה ישראייר עדיין משתמשת בהם כתירוץ?

לאחרונה התבשרנו שכ-20 מטוסים אמריקאים מתפנים מנתב"ג, ובכך הוסר החשש מביטול טיסות החודש ● אלא שגם אחרי שהחשש הוסר, מתברר כי יש מי שמשתמש במטוסים האמריקאים כתירוץ לדחיית טיסות

פרופ' אבי לייב / צילום: Reuters, Anibal Martel

הישראלי שמונה לצייד העב"מים של טראמפ מדבר

פרופ' אבי לייב, אסטרו־פיזיקאי מאוניברסיטת הרווארד וישראלי לשעבר, יוביל את הוועדה לחקר עצמים בלתי מזוהים שיזם נשיא ארה"ב ● בראיון לגלובס הוא מספר על הגישה לתיקים הסודיים, החשש לביטחון הלאומי וההתלהבות מהמחקר שלו

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

שיחת הוועידה חשפה: התוכנית של צחי אבו לג'י סיטי

רגע אחרי ההודעה על רכישת השליטה בחברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן, צחי אבו מתווה דרך חדשה, פחות סיבובים פיננסים ויותר מיקוד בהשבחת הנדל"ן המקומי לצד קיצוץ דרמטי בהוצאות ההנהלה ● "אני לא רואה שום סיבה שבעולם שהם לא יקטנו לפחות בחצי"

בני ברק (ארכיון) / צילום: Shutterstock

בני ברק: התוכנית ש"חוזרת לחיים" אחרי כמעט 20 שנה – ומציעה פי עשרה יותר דירות

תוכנית "מתחם הציפור" בצפון בני ברק אושרה כבר ב־2009 אך לא התממשה • רמ"י מקדמת תוכנית חדשה במתחם ● פרסמה מכרז ייזום לקרקע עם כמעט אלף יח"ד

 

 

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הסיכון הצפוי בהחלטת הריבית היום, וההישג של המניות הביטחוניות בת"א

זרם הכותרות מהזירה הגאו-פוליטית נחלש, ומיקוד המשקיעים עובר לנתונים היסודיים של השוק ולעונת הדוחות שבפתח ● מדד הביטחוניות בת"א רשם את השבוע החזק ביותר שלו מאז "שאגת הארי" ● ריבית בנק ישראל צפויה לרדת היום, אך איזה מסר יעביר הנגיד לגבי ההמשך? ● וגם: בעיצומה של התנודתיות בתחום ה-AI, ב-UBS מסמנים את חמש המניות שיובילו ב-2027 ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

שבב של מיקרון / צילום: Reuters, NEXPHER/Vernon Yuen

וול סטריט דורשת קבלות: שינוי התפיסה שמאיים על ראלי מניות השבבים

אחרי שנתיים שבהן מניות יצרניות השבבים נהנו מהתלהבות המשקיעים, יותר ויותר קולות בוול סטריט מעריכים כי השלב הבא של מהפכת ה־AI יתמקד פחות בבניית תשתיות ויותר ביכולת להפוך אותן להכנסות ● האם שוק ההון כבר החל לתמחר את השינוי הזה?

כותרות העיתונים בעולם

המדינה המוסלמית שמשדרגת את חיל האוויר בסיוע ישראלי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מהודו ועד יוון: מנכ"ל משרד הביטחון מציג את החזון לשיתוף-פעולה ביטחוני חדש נגד איראן, אלבניה משיקה בית ספר חדש לטיסה בסיוע אלביט, ובכירים בלבנון מטילים ספק בהסכם עם ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחסור במוצרי חלב של תנובה על מדפי הסופר, בתחילת החודש / צילום: טלי בוגדנובסקי

קודם החלב, ואז הקוטג' והיוגורט: למה מוצרי החלב נעלמים מהמדפים?

בניגוד למחסורים קודמים, שהתמקדו בעיקר במוצרים שבפיקוח, כעת התמונה רחבה יותר ● גורם בכיר בענף הקמעונאות מסביר כי "הפעם אנחנו רואים מחסורים גם במוצרים רווחיים יותר לחברות, כמו משקאות פרו של המחלבות הגדולות - תנובה, טרה ושטראוס, אבל המחסור העיקרי מורגש בעיקר בקוטג'"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

עולה מדרגה: הממשלה אישרה את מיזוג אלתא בתעשייה האווירית

התעשייה האווירית תמזג לתוכה את החברה בת אלתא - כך אישרה היום הממשלה ● במסגרת המהלך כלל הפעילות תעבור ללא תמורה ● עפ"י ההערכות, המטרה היא להגדיל את השווי המצרפי של החברה לקראת הנפקה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשוק בטוחים שהריבית תרד היום. אבל מה צפוי בהמשך?

לפי הערכות האנליסטים, בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית היום ב-0.25% ● המיקוד בשוק הוא בתחזית שתפורסם היום

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

בנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר: מה כדאי לעשות עם המשכנתא?

השוק מתמחר שבנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר ברבע אחוז, בפעם השנייה ברציפות ● האם זה הזמן של נוטלי המשכנתאות, שההחזרים החודשיים שלהם קפצו בשנים האחרונות במאות שקלים, לשנות מסלולים - ואם כן לאיזה?

מי יהנה ומי יפסיד מהעלאת הריבית? / צילום: Shutterstock

לקראת הורדת הריבית: המנצחים, המפסידים, ומה צפוי לשקל?

בנק ישראל צפוי להוריד היום את הריבית, ולהוביל לירידה בעלויות המימון, לחץ על הבנקים ושינוי במאזן הכוחות בין הסקטורים ● מניות הנדל"ן צפויות ליהנות, האג"ח והבנקים יפסידו בטווח הקצר ● ומה יקרה לשקל?

גברים חרדים / אילוסטרציה: Shutterstock, David Cohen 156

האוצר מתנגד לחוק יסוד לימוד תורה: מזהיר מפגיעה כלכלית ומהעלאת מסים

לפי יועמ"ש האוצר, קיים חשש ממשי שהחוק ימנע את הפחתת הנטל על משרתי המילואים ואף יתמרץ את הגברים החרדים שלא להשתלב בשוק התעסוקה ● מזהיר כי הפגיעה הכלכלית מהחוק צפויה להיות חמורה עד כדי כך, שבעוד 30 שנה הממשלה תצטרך לעלות מסים ב-16%

רה''מ נתניהו והנשיא טראמפ במאר־א־לאגו בדצמבר האחרון / צילום: ap, Alex Brandon

מחשש לסחבת בגיבוש הסכם הסיוע משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון תצא לוושינגטון

לגלובס נודע כי משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם תצא בשבוע הבא לוושינגטון כדי להתניע את המגעים למזכר ההבנות הבא שיחל ב־2029 ● הפעם, נראה שישראל מוותרת על רכיב הרכש ומציעה מודל של השקעה הדדית ● האם ארה"ב בכלל מעוניינת בהסכם חדש, ומה רוצה נתניהו?

תחזוקה רכבי פלאג־אין נחשבת למורכבת ויקרה בהשוואה לרכב חשמלי / צילום: Shutterstock

1 מכל 4 רכבים חדשים: מה כדאי לדעת לפני שרצים לקנות דגמי פלאג־אין

רכבי הפלאג־אין, המשלבים מנוע בנזין ומנוע חשמלי, רשמו במחצית הראשונה של 2026 צמיחה של מאות אחוזים בנתח השוק ● הפלח נחשב ל"טוב שבכל העולמות", אך בטווח הארוך מחכים לקונים עלויות טיפולים גבוהות, התיישנות טכנולוגית מואצת וסיכון לשחיקת מחיר המשומשות

קניון סירקין פתח תקווה מקבוצת קניוני עופר של מליסרון / צילום: בר - אל

מה עומד מאחורי מהלך האייפונים של קניוני עופר?

קבוצת קניוני עופר יצאה בהגרלה של עשרות מכשירי אייפון 17, פירמת עורכי הדין פישר הודיעה לעובדיה בהפתעה על טיול ללונדון, והמסלול האקדמי המכללה למינהל מינה לחבר הנאמנים שישה בוגרים של המכללה ● אירועים ומינויים