גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותרון שטיין

שיפור מסוים, אבל לא מספיק

הרפורמה בבורסה לא תשנה סדרי עולם בנוגע לרוב המניות

23 שנים עברו מאז שמדד ת"א 25 נכנס לחיינו ונראה שבקרוב יהיה עלינו להתרגל למדד חדש שיבוא במקומו - ת"א 35. מדוע זה קורה? האם שוק המניות המקומי גדל לאין שיעור והבורסה צירפה אליה חברות מובילות שחבל לראות אותן מחוץ למדד המוביל? לא, המהלך הנוכחי מתבצע בניסיון להציל את הבורסה מהתייבשות - להגדיל את מחזורי המסחר ולהפוך אותה לזירה אטרקטיבית לגיוסי הון חדשים.

הרפורמה שמציעים קברניטי הבורסה היא פעולה מתבקשת, אך אינה עונה על כל הבעיות שמהן היא סובלת כיום. היכן היא מתבקשת? בהגדלת מספר המניות שנמנות על מדדים מרכזיים בבורסה. זאת, לאור הגידול הנמשך בהשקעות פסיביות באמצעות מדדים, שעימו גדל גם הפוטנציאל למסחר בכל המניות שמצליחות להיכלל במדד "מעניין" להשקעה.

מהבחינה הזו, התעודות וקרנות הסל מהוות מענה טוב למניות שלא נמצאות בזכות עצמן על הרדאר של המשקיעים, בטח זה של המוסדיים הגדולים. כיום מנוהלים בקרנות העוקבות ובתעודות הסל המנייתיות בארץ כ-40 מיליארד שקל. לסכום הזה יתווספו עוד מיליארדים ויחד יהווה הסכום הכולל את הפוטנציאל הישיר להשקעה במניות החדשות שייכנסו למדדים בבורסה.

גם משקיעים זרים מקצועיים לא ממהרים להשקיע במניות ישראליות. מבחינתם ההיצע של השוק המקומי מתמצה בכמה מניות בודדות ואולי גם באמצעות חשיפה למדד מוביל או שניים. כך, באמצעות הרחבת המדדים ויצירת מדדים חדשים שמרחיבים את האפשרות להיחשף לשוק המקומי, הבורסה גם מגדילה את העניין הפוטנציאלי של השוק המקומי עבור זרים שרוצים קצת יותר מישראל בתיק שלהם. לכן, יש ברפורמה המוצעת פוטנציאל נאה להגדלת המסחר.

המוסדיים מתעניינים בלא יותר מ-40 מניות

מנגד, הרפורמה לא תשנה כנראה סדרי עולם בנוגע לרוב המניות הנסחרות בבורסה, שאינן זוכות כיום לעניין רב. מדד ת"א 25 הוא מדד מאוד סחיר וגם מדד ת"א 75 נמצא על הכוונת של משקיעים רבים, אך המניות הקטנות יותר נתפסות בעיקר ככתובת למסחר של הציבור הרחב ו"סוחרי היום". זאת, משום שאת נותני הטון המרכזיים בשוק ההון המקומי - הגופים המוסדיים - מעניינות בעיקר כ-40 המניות הגדולות בשוק. היתר פשוט קטנות עליהם.

יש לכך כמה סיבות. ראשית, השקעה של 5 מיליון שקל והשקעה של 150 מיליון שקל דורשת, מבחינת המוסדיים, את אותה תשומת לב ניהולית, למרות שההשפעה של ההשקעה הקטנה על תוצאות התיק הכולל שלהם היא זניחה.

שנית, מבחינת הכמות שהמוסדיים סוחרים בה, המניות הקטנות מהוות מלכודת נזילות חמורה, משום הסחורה הצפה המעטה במניות אלה, והמחזור הדל בהן, גורמים לכך שכל שינוי פוזיציה עלול לגרום להשפעה של ממש על מחיר השוק.

מבחינת המוסדיים זו תקלה גדולה, וזה לא צפוי להשתנות גם כעת. אז יהיו עוד כמה מניות, אולי אפילו כמה עשרות בודדות, שהמסחר בהן יגדל באופן ניכר ביחס להיום. עדיין, רוב המניות בבורסה המקומית יוותרו מוקצות מבחינתם.

הצורך בשינוי שנעשה כעת גם ממחיש, ולא בפעם הראשונה, את מצבה הקשה של הבורסה בת"א, שבכוחותיה הקיימים לא מצליחה לשנות מגמה שלילית שמאפיינת אותה כבר כמה שנים. בכלל, מבחינת רשות ני"ע והעומד בראשה, פרופ' שמואל האוזר, והבורסה, והעומדים בראשה, המנכ"ל יוסי ביינארט והיו"ר אמנון נויבך, הקרדיט שניתן להם בשוק לשינוי מצב הבורסה הולך ומתמעט. הרבה זמן עבר והמגמה לא השתנה.

אז יש כמה רפורמות שעומדות על הפרק, כגון "המסחר הכפוי" במניות של ענקיות וול סטריט גם ללא רישום וולנטרי מצידן, הפחתת רגולציה וכמובן התיאגוד של הבורסה, אבל מזור לחוליי הבורסה עדיין לא נמצא. ספק אם גם הרפורמה הנוכחית, שמנסה לרכוב על גל המסחר הפסיבי, תהיה הבשורה שתחייה את הבורסה. נראה שהשינוי הנוכחי יהיה רלוונטי בעיקר לכמה עשרות בודדות של מניות שכבר נסחרות בבורסה. ובקיצור, זה טוב אבל זה עדיין רחוק מלהספיק.

עוד כתבות

לי־בר קייטרינג יפרח / צילום: מתוך האינסטגרם של לי-בר

ממסעדה אחת לאקזיט נוצץ: הדרך של משפחת יפרח והקופון של אלי יצפאן

לפני 40 שנה החלה משפחת יפרח להאכיל חיילים במסעדה קטנה בקריית גת ● מאז לקחו האחים ליאל ובר את הניהול וגדלו לחברת הסעדה, שמגלגלת מחזור של כ־400 מיליון שקל בשנה ● מה הוביל קרן השקעות לרכוש מחצית מהחברה, ואיך קשור הקומיקאי המפורסם לעסקה?

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש / צילום: עמירם גיל

פרשת סלייס: חקירת המשטרה תקועה, אלפי חוסכים מחכים לכספים שהעבירו

במסגרת הפרשה שנחשפה בשנת 2023, נוידו קופות גמל מסלייס בהיקף מיליארד שקל לקרנות זרות, ואלפי ישראלים איבדו את כספי החיסכון ● ביהמ"ש קבע כי הפרשה לא זוכה להתייחסות מספקת מצד גורמי אכיפת החוק ● גלובס חזר לנפגעי הפרשה ובדק מה עשו הרשויות עד היום

יותר מ־40 עסקאות מתחילת השנה / איור: גיל ג'יבלי

הנתונים שמאחורי מבול האקזיטים: מכונת הכסף של סוכנויות הביטוח

סוכנויות הביטוח הן כבר מזמן לא עסק אפור, אלא אחד התחומים הכי חמים בשוק ההון ● גלובס חושף את הנתונים מאחורי תור הזהב של הענף: מהמוסדיים שרכשו עשרות סוכנויות רק מתחילת השנה, דרך הרווחיות יוצאת הדופן ועד להערכות להיקף עסקאות מצטבר של חצי מיליארד שקל ב־2026 ● בשוק מעריכים שזו רק תחילתה של המגמה, אך יש גם מי שמזהיר: "זה עלול להגיע למחוזות של קרטל"

ד''ר נדין בודו-טרכטנברג ושמעון אוליאל בשיחה משותפת עם שי שלו בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד לשעבר: "לעקוף סנקציות עם קריפטו? שם נמצאים סוחרי הסמים וסוחרי האיברים"

ד"ר נדין בודו-טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, תקפה בכנס "לראות מעבר לטרנד" את הרעיון שהעלה נתניהו, שלפיו ישראל תוכל לעקוף סנקציות בינ"ל באמצעות קריפטו: "התחום היחיד שעוקף שם סנקציות הוא תת-עולם שחור באמת" ● שמעון אוליאל מאלטשולר שחם גמל ופנסיה: "בתעשיות הביטחוניות מאיימים על חרמות - ובסוף ההזמנות מגיעות"

המנוח נישל את הבנות, אבל לא חתם על הצוואה. מה קבע ביהמ"ש?

בעלי דירה שהפכו מקלט, חדר הסקה וגינה לשטח פרטי חויבו לפנותם, למרות השקעתם הכספית ● בית המשפט קבע כי הודעה במייל אינה מספיקה למימוש אופציה על מגרש באילת ● וגם: נדחתה בקשה לקיום צוואה שנועדה להדיר שש בנות מהירושה ● 3 פסקי דין בשבוע

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

הסכסוך מחריף: "כאן" מגנה את אילה חסון, והיא משיבה: “תגובת התאגיד שקרית”

העימות בין אילה חסון להנהלת תאגיד השידור הציבורי החריף בסוף השבוע, לאחר שהתאגיד גינה את התבטאויותיה והעניק גיבוי למנהל החדשות ליאור לנדנברג • חסון פרסמה צילום מסך מהתכתבות עמו, שלטענתה מוכיח כי נדרשה להקריא נוסח התנצלות שהוכתב לה כתנאי לחזרתה לשידור • בתאגיד דוחים את הטענות ומבהירים כי בין הצדדים הוחלפו טיוטות של נוסח ההתנצלות

ירושלים. מה צפוי בשנת 2050? / צילום: Shutterstock

נתוני האוצר חושפים את העיר שבה משקיעי הנדל"ן הפסידו פחות

רק 27% מהמשקיעים בירושלים שמכרו דירה תוך 5 שנים רשמו הפסד ריאלי, לעומת 47.5% בממוצע הארצי ● 63% ממכירות המשקיעים בבירה ב-2025 היו של דירות שהוחזקו מעל 20 שנה - השיעור הגבוה בארץ ● באוצר מצביעים על אופק השקעה שונה - בעוד בדרום ממהרים לממש קצר כדי לקטוע הפסדים, בירושלים המשקיעים מעדיפים להמתין

שוטרים עוברים בכיכר המרכזית בטהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מדינות המפרץ יוצאות למאבק בריגול האיראני

כותרות העיתונים בעולם: מדינות המפרץ מפרסמות את ההישגים שלהן מול ניסיונות ריגול איראני, בטורקיה חוששים מהסלמה במלחמה בין איראן, ישראל וארה"ב, והאם טראמפ חשש לאשר את הסכם הסיוע לישראל מול קונגרס דמוקרטי? • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

עו''ד ליאור אבירם, עופר גרינברגר ויותם עירוני, בפאנל משותף בהנחיית שחר כהן / צילום: כדיה לוי

למרות הירידות במניות השבבים, בכיר באפלייד מטריאלס: "אנחנו מגדילים היקפי ייצור"

בפאנל בכנס "לראות מעבר לטרנד" של גלובס בהנחיית שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, אמרו בכירי קמטק ואפלייד מטיריאלס ישראל שאין סימן להאטה בהזמנות, למרות המפולת במניות השבבים ● יותם עירוני מאלטשולר שחם: "זו התעוררות מחלום, התפכחות" ● אלו המדדים שלפיהם הם מנסים לזהות את נקודת המפנה

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

הוא חזה את גל העליות הגדול בבורסה. מה לדעתו יקרה עכשיו - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בתל אביב ירדה במעל 15% משיאה האחרון ואנליסטים מעריכים האם הגיע הזמן לקנות את הירידות ● הדולר זינק לשיא של כחצי שנה - האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה? ● תעשיית הקרנות סיכמה חודש חיובי, אך הקרנות המסורתיות רשמו פדיונות חריגים, ובשוק מסבירים שהמשקיעים עברו "לשבת על הגדר" ● וגם: מנהל ההשקעות שאופטימי למרות הירידות בשווקים

בחנו את עצמכם: כמה אתם מכירים את שוק ההון?

הסקטור שמוביל, וזה שמדשדש: עד כמה אתם מכירים את שוק ההון?

מי היו הסקטורים שכיכבו בבורסה הישראלית מתחילת השנה? ● מי היה הסקטור שהכי דשדש בבורסה מתחילת השנה? ● וגם: מה אפיק ההשקעה החביב ביותר על משקיעים ישראלים? ● חושבים שאתם מכירים את עולם שוק ההון? בואו לבחון את הידע שלכם ● חידון מיוחד לכנס "לראות מעבר לטרנד"

תאונה בנתיבי איילון הבוקר (א') / צילום: דוברות מד''א

17 פצועים בתאונה באיילון דרום: נהג מיניבוס ניסה להיכנס לנת"צ והתנגש בקיר

נהג ההסעות נפצע קשה לאחר שניסה לעבור דרך עמודי ההפרדה והחליק לתוך קיר בטון סמוך למחלף רוקח ● בין הפצועים: נערה בת 17 במצב בינוני ו-15 נוסעים שנפצעו קל ● עומס תנועה כבד מורגש באזור

הבניין ברחוב בני רייך 4 בשכונת קריית השרון בנתניה / צילום: אריק מירובסקי

דירה בנתניה נמכרה ב־15% פחות מהמחיר הממוצע בסביבה

דירת 5 חדרים בנתניה נמכרה ב־2.48 מיליון שקל, במחיר של 20 אלף שקל למ"ר ● מחיר זה הוא אחד מהנמוכים ביותר שבוצעו במגדלים הללו, אך גם בסביבה הקרובה, שם מחירי דירות כאלו מגיעים לכ־3 מיליון שקל בממוצע

סטיבן מילר / צילום: ap, Tom Brenner

טראמפ ממנה ראש לשכה חדש. מה זה אומר על איראן ועל ישראל?

במקום להושיט יד להסכמות עם הדמוקרטים לאחר אובדן השליטה בבחירות האמצע, ולמנות ראש סגל מתון, בחר נשיא ארה"ב בסטיבן מילר - מהאגף הנוקשה של מדיניות הממשל ● ממאבק בהגירה הלא-חוקית ועד לקו התקיף מול איראן - כך ישפיע המינוי על הממשל ועל ישראל

עו''ד מיכה גדרון / צילום: תמר מצפי

"כל הקונים יושבים כרגע בבית ומחליטים להמתין כי הם חושבים שמחירי הדירות יירדו"

עו"ד מיכה גדרון פרש לאחרונה מתפקידו כיו"ר הוועדה המחוזית מרכז ● בראיון פרישה הוא מעריך כי מחירי הדירות צפויים לזנק מחדש ברגע שהרוכשים יפסיקו להמתין, ומזהיר מפני עיוות הארנונה שיוצר מיליוני מטרים של תעסוקה מיותרת

אילה חסון

אילה חסון והתאגיד טיפסו על עץ גבוה מדי. מה הם חשבו לעצמם?

במאבק בין אילה חסון לתאגיד, שני הצדדים בחרו לבעוט: הטאלנטית לא מתפשרת, והמעסיק לא מתרכך ● אלא שבמציאות של רשתות חברתיות, לשני הצדדים יש מה להפסיד

ליסיה בכר-מנוח, יו''ר אלרון המודחת / צילום: באדיבות אלרון

מאבק בצמרת מטלטל את קרן ההון סיכון המיתולוגית, ויש מי שמנסה להרוויח מכך

נפילה במניית אלרון סיבכה את בעלי השליטה בחברה, שנטלו חוב גדול למימון ההשתלטות, והובילה לסכסוך ביניהם, להדחת יו"ר אלרון ואף לתלונה במשטרה ● ובזמן שעתיד השליטה בספינת הדגל של ההייטק הישראלי בעבר אינו ברור, הוגשה הצעה לרכישת 15% ממניותיה

אלונה בר-און, מו''ל גלובס, בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "משקיעי בובת הלבובו הרוויחו 700% או הפסידו 30%, מה שקבע זה התזמון בתוך הטרנד"

מו"ל גלובס פתחה את כנס "לראות מעבר לטרנד" והמחישה באמצעות הסקווישי ולבובו את חשיבות מועד הכניסה להשקעה ● עוד התייחסה בר און לשאלת הבועה בבינה המלאכותית, לייצוג נשים בכנס ולתפקידה של העיתונות

יאיר לוינשטיין ואסף בנאי, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

יאיר לוינשטיין ואסף בנאי בשיחה נדירה על שני המהלכים הפיננסיים שעומדים לטלטל את השוק

יאיר לוינשטיין, מבעלי השליטה ומנכ"ל אלטשולר שחם, ואסף בנאי, מייסד ומנכ"ל פרופיט, השתתפו בשיחה משותפת בכנס "לראות מעבר לטרנד" ● לוינשטיין: "בחברה הזו אין אבן שאני לא מכיר. לא מאמין במישהו שמגיע מבחוץ ומשקיע 180 מיליון שקל על סמך מצגת" ● בנאי: "אם פרופיט תיכנס לתחום הגמל, היא תטלטל את התחרות בענף"

מליאת הכנסת, 8.7 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רשמית: נשיא המדינה יטיל את המנדט להרכבת הממשלה על גדי איזנקוט

אחרי מצעד נציגי הסיעות שעלו לבית הנשיא, ובתום "בירורים נוספים במהלך סוף השבוע" - הרצוג הודיע על הטלת המנדט ● איזנקוט הוזמן לבית הנשיא, למעמד המיוחד שיתקיים מחר בערב ● מרגע קבלת המנדט יהיו לאיזנקוט 4 שבועות להקים ממשלה חדשה ● הקריאה של נתניהו לאחדות - והביקורת של מפלגת ישר: "הוא היסטרי, זה ספין"