גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאוי: "פלוג תקבל בדלת האחורית תחרות בשוק המימון"

האחים נאוי זועמים על החלטת בנק ישראל למנוע מחברות המימון החוץ-בנקאי להנפיק אג"ח לציבור: "כדאי שהנגידה תסתכל מי מנפיק היום אג"ח בבורסה - כספי המשקיעים הולכים לארה"ב דרך חברות נדל"ן הרשומות באיי הבתולה"

דורי ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום
דורי ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

"רשות ני"ע לא הרימה את הכפפה, והיא מסתתרת תחת הכנפיים של האח הגדול, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, שרוצה למנוע תחרות בשוק", כך אמר היום דורי נאוי, מנכ"ל חברת המימון החוץ-בנקאי אחים נאוי ומבעליה, בעקבות פרסום עמדת הרשות המונעת מהחברה להנפיק אג"ח לציבור. השבוע הודיעה רשות ני"ע לנאוי כי היא אינה יכולה לבצע את ההנפקה, משום שמהלך כזה מפר את חוק הבנקאות.

בחודש מאי האחרון החלה נאוי בהליך לגיוס חוב של רבע מיליארד שקל, אך זה נקטע על-ידי הרשות טרם ביצוע השלב הציבורי בהנפקה. מאז ניהלו הצדדים דין ודברים, שהסתיים אתמול עם הודעת רשות ני"ע לחברה כי "בהינתן עמדתו המשפטית המפורשת והמנומקת של בנק ישראל - שהוא הרגולטור המוסמך לפקח, לפרש ולאכוף את הוראות חוק הבנקאות - על-פיה ההנפקה טעונה רישיון בנק, לא נחה דעתה של הרשות כי ניתנו כל ההיתרים על-פי דין".

עוד הוסיפו ברשות כי "בנסיבות בהן מבקשת חברה שאינה 'תאגיד בנקאי' להנפיק איגרות חוב (להמרה או שלא להמרה) ולעסוק במקביל במתן אשראי, הרי שעליה לקבל היתר על-פי חוק הבנקאות לצורך ביצוע ההנפקה. בהיעדר היתר שכזה, הנוגע לעצם חוקיות הנפקת ניירות הערך, הרשות אינה יכולה להניח דעתה כי החברה קיבלה את כל ההיתרים על-פי דין".

לאחר שהתעוררו חילוקי הדעות בין נאוי לבין רשות ני"ע ובנק ישראל, נחלצו שר האוצר, משה כחלון, וח"כ אלי כהן ממפלגת "כולנו" לטובת נאוי עם יוזמת החקיקה שנועדה לאפשר לגופים חוץ-בנקאיים לגייס חוב בשוק ההון. ההצעה אושרה בממשלה במסגרת אישור תקציב המדינה, וצפויה להגיע לאישור הכנסת.

"המוסדיים הצטערו על ההחלטה"

"הנגידה לא רצתה תחרות, והיא תגיע לה בדלת האחורית", אומר דורי נאוי. "זה ייקח זמן עד שיסתיימו כל התהליכים הקשורים בכך, אבל אי אפשר ששישה בנקים ישלטו על הפעילות במשק וימנעו תחרות".

עוד הוא מוסיף כי "כדאי שהנגידה תסתכל מי מנפיק היום אג"ח בבורסה. כספי המשקיעים הולכים לארה"ב דרך חברות נדל"ן הרשומות באיי הבתולה, כשלא ברור איזה ביטחונות יש שם למשקיעים. לעומתם, אנחנו מסייעים לפיתוח תעשייה אמיתית בארץ, לעסקים קטנים, בינוניים וגדולים, וההחלטה בעצם מנסה למנוע מאיתנו לעשות זאת".

נזכיר כי בשלב המוסדי בהנפקה (נאוי קיבלה דירוג A מינוס מחברת S&P מעלות) אותו הספיקה החברה להשלים, היא נהנתה מביקושי יתר גבוהים של 530 מיליון שקל - יותר מפי שניים מסכום הגיוס המבוקש, שעמד על 250 מיליון שקל. "המוסדיים אוהבים אותנו, והם מאוד הצטערו על ההחלטה", אומר נאוי. "אז נעשה הנפקה פרטית של אג"ח עם עד 30 גופים מוסדיים; אנחנו יכולים לגייס ככה כמה מאות מיליוני שקלים".

עיקר פעילותה של אחים נאוי, שבשליטת האחים דורי ושאול נאוי, הוא בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה תמורת עמלה הנקבעת באחוזים. החברה נסחרת בתל אביב בשווי של 540 מיליון שקל.

מוקדם יותר השבוע הציגה נאוי את דוחותיה הכספיים לרבעון השני של השנה, ואלה מצביעים על האטה מסוימת בפעילות. ההכנסות נחלשו ב-20% ל-22.5 מיליון שקל, ורווחיה ברבעון נשחקו ב-17% לפחות מ-14 מיליון שקל. בסיכום המחצית הראשונה של 2015 ירדו הכנסות נאוי ב-13% ל-49 מיליון שקל, והרווח ירד ב-14% ל-28 מיליון שקל. ההפרשה לחובות מסופקים במחצית עמדה על 2.7 מיליון שקל, עלייה של 65% לעומת התקופה המקבילה ב-2014, אבל בתקופת הרבעון השני ירדה ההפרשה ב-50% בהשוואה לרבעון המקביל, ל-0.5 מיליון שקל.

בסוף הרבעון השני עמד תיק הלקוחות נטו של נאוי על 1 מיליארד שקל (דומה לרבעון המקביל), הונה העצמי היה 269 מיליון שקל והאשראי מהבנקים הגיע ל-657 מיליון שקל. לדברי נאוי, "המשק הישראלי לא נמצא בפריחה. יש פחות ביקוש לאשראי וזה משפיע על התוצאות. היציבות שאנחנו מציגים בתיק האשראי, שהיקפו כמיליארד שקל, מעידה על כך שהביקושים הם כבר לא כמו שהיו. אבל אנחנו לא שוקטים על השמרים ומפתחים עוד נישות אשראי עסקיות".

נאוי מציינת בדוחות כי היא ממשיכה לראות מגמת שיפור באיכות תיק הלקוחות וכי בשל תנאי השוק היא "הגבירה את הסלקטיביות והשמרנות במתן אשראים וצמצמה חשיפות באופן כללי". לדברי נאוי, "נכנסים לחברה לקוחות יותר גדולים וחזקים, מה שגורם לתשואות לרדת, אבל עוזר לטיוב התיק. אני מעדיף תשואה יותר נמוכה עם איכות תיק גבוהה יותר, מאשר תיק עם תשואה גבוהה, אבל איכות נמוכה".

תוצאות נאוי

עוד כתבות

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב