גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעיה האמיתית של אבי ניר, אבי צבי ויוסי ורשבסקי

ערוץ 10 וזכייניות ערוץ 2 קשת ורשת מתלוננות על זליגת התקציבים מהטלוויזיה לגוגל ופייסבוק ■ אלא במקום מכתבים בכייניים כדאי לערוצי הטלוויזיה הישראלים לנצל את הזמן ולהיערך לקרב ההישרדות של המצאתם מחדש

שלושת ערוצי הטלוויזיה המסחריים בישראל יצאו לאחרונה בקריאה נרגשת לעזרה ממשרד התקשורת והרשות השנייה: "גוגל ופייסבוק מחסלות אותנו!"

אכן, שני תאגידי הענק האינטרנטיים הללו מרוויחים מיליונים רבים מהפעילות שלהן בארץ. מצד שני, ערוץ 10 וזכייניות ערוץ 2 קשת ורשת משלמים מיליונים רבים למדינה על פעילותם, ומחויבים לעמוד בתנאי רגולציה נוקשים וארכאיים, מה שבאמת יוצר תחרות לא הוגנת ומחייב שינוי חקיקה ומתן זכיונות לערוצי שידור בישראל.

אבל הסיפור גדול ומורכב בהרבה. בשבוע שעבר פרסמה דיסני, תאגיד הטלוויזיה הגדול ביותר בארה"ב, את הדוחות הרבעוניים שלה ודיווחה על פגיעה משמעותית ברווחיה בגלל התחזקות שוק הווידיאו ברשת.

אבי ניר / צלם: אריאל ירוזלימסקי

אבי ניר, מנכ"ל קשת

יוסי ורשבסקי /צילום: תמר מצפי

יוסי ורשבסקי, מנכ"ל ערוץ 10


אבי צבי, מנכ"ל רשת

בטטות הכורסה נכחדו

כבר באמת שלא צריך להסביר לאף אחד כמה שינה ומשנה האינטרנט את הדרך בה אנחנו צורכים דברים, מחבילות נופש דרך בגדים ועד תוכן; כתוב או מצולם. הזליגה של תקציבי הפרסום בווידיאו ממסך הטלוויזיה לאינטרנט היא מגמה שעברה את נקודות האל-חזור, טפטוף שיהפוך למבול. לא הרשות השנייה ולא משרד התקשורת יצילו את ערוצי הטלוויזיה ואת תעשיית הפרסום מעצמם.

במשך שנים גרפו ערוצי הטלוויזיה, משרדי הפרסום וחברות המדיה לכיסם רווחים אדירים ועשו בצופים כרצונם, תוך פגיעה יומיומית בחוזה הלא כתוב עם הצופה עם ברייקים אינסופיים של פרסומות, בווליום לא הגיוני, שמובילים למקבץ חסויות מתיש. אלא שבטטות הכורסה הפאסיביות התחלפו בדור של צרכנים ציניים, חכמים וספקנים מאי-פעם עם סמארטפון ביד ואפס סובלנות להתערבות כוחנית ופגיעה בחוויית הצפייה.

פרסונליזציה

היצע הפתרונות הטכנולוגיים האלטרנטיביים לצפייה בתכני וידיאו כל-כך מגוון וזמין, שמספר האנשים שכבר לא מחזיקים טלוויזיה בביתם גדל מדי יום. וזה עוד לפני שהגיעו לארץ השחקנים הבינלאומיים הגדולים, שקוראים תיגר על המונופולים.

המגמה ברורה, וקצב המהלומות שיחטפו גופי המדיה רק יילך ויגבר. השינוי יהיה דרסטי ומהיר מאי-פעם, וההסתגלות למגרש החדש לא תיגמר בכמה רכישות והדבקות טלאים ל-DNA הארגוני הישן, אלא תחייב מטמורפוזה ושינוי מהיסוד.

האינטרנט והטלוויזיה עומדים להתערבב ולהתאחד. ערוצי האינטרנט נכנסים למסך הגדול ומביאים איתם רוח חדשה של אמצעים ומודלים למימון ולרווחים. ערוצי נישה, עם חשיבה סגמנטלית, פרסונליזציה ותוכן ממומן חכם שמעניק ערך אמיתי לצופה, יו ניים איט.

כבר היום כל אחד מאיתנו מקבל תוכן שמתאים לו ומותאם לו באתרי התוכן באינטרנט בעזרת אלגוריתמים, שרק הולכים ומתפתחים. הפרסונליזציה תגיע גם לטלוויזיה, וזו מצידה תיאלץ להתאים את עצמה לצרכן בתוכן ובמסרים פרסונליים ורלוונטיים בלבד. הפרסום והתוכן השיווקי יצטרכו גם הם להשתנות. או למות.

מתחרה חדש בשוק

האינטרנט מפוצץ בדוגמאות של איך עושים את זה אחרת. אתרים כמו BuzzFeed שאין בהם באנר אחד והמון תוכן בשיתוף מותגים, לצד הבנה עמוקה ונכונה של הצרכנים והגשה של תוכן איכותי ומעודכן, בפורמטים חדשים ויצירתיות מתפרצת. נטפליקס כובשת את העולם עם סדרות מקור סוחפות כמו "בית הקלפים" ו"כתום זה השחור החדש"; אמזון החתימה את שלישיית "טופ גיר", יוצאי ה-BBC.

"בית הקלפים". נטפליקס מגדירה את התחום מחדש

בכנס המדיה בברלין במאי האחרון השווה מייסד נטפליקס, ריד הסטינגס, את הטלוויזיה המסורתית לפקס: "זה היה מכשיר מדהים בהתחלה, אבל אז רצית לצרף קבצים למסמכים, והוא כבר לא היה כזה טוב. הטלוויזיה אמנם שינתה לחלוטין את החברה, אבל עכשיו יש משהו יותר טוב: טלוויזיה באינטרנט".

ערוצי הסטרימיניג HBO Go ו-HBO Now ואתר האינטרנט של CBS הם דוגמאות מעולות לערוצי טלוויזיה, שזיהו לאן נושבת הרוח. נכון, אלה תאגידי ענק עם תקציבים של מדינה קטנה, אבל הם גם פועלים בשוק תחרותי פי אלף. קשת, רשת וערוץ 10 נמצאים בכאילו תחרות מזה שנים רבות, ועכשיו יש להם מתחרה משותף חדש ומאתגר מאי-פעם.

HBO הבינה לאן דברים הולכים. והיא שם

תקועים עם מוטי גלעדי

האינטרנט מוכיח כל פעם מחדש, שלא צריך לשפוך מיליונים כדי לייצר תוכן טוב. אפשר אפילו לעשות חדשות מהימנות, אובייקטיביות ואיכותיות, גם כשהן ממומנות על-ידי חברות ותאגידים (vice magazine הוא דוגמה מעולה).

זליגת התכנים והתקציבים מהברודקאסט אל הווב והפורמטים השונים, מעידים על כך שתעשיית המדיה נמצאת בשלב הנסייה וטעייה. זאת תקופה היסטורית מרתקת, ומי שאמור לצאת נשכר מכך הוא הצופה, שיקבל שוק תקשורת מגוון עם מספר גדול של מתחרים, שייאבקו על תשומת-לבו והזמן שלו.

רק בטלוויזיה הישראלית נותרנו עם נטלי עטיה ומוטי גלעדי בעונת "האח הגדול VIP", עם ברייק פרסומות "מיוחד", כלומר: ארוך במיוחד. אבי ניר, תסתכל לי בעיניים ותגיד לי שבבית אתה לא מריץ במקבצי פרסומות.

אולי עדיין אין פיצוח לפורמט או מודל חד-משמעי, אבל אין לכם - הערוצים המסחריים בישראל - שום דבר חשוב יותר כרגע מאשר לטחון ימים ושעות בחשיבה מאומצת להמציא את עצמכם מחדש.

כדי לשרוד, שלא לומר לצמוח, על ערוצי הטלוויזיה לבצע את השינוי הגדול ביותר בתולדותיהם. הם אמורים להקים מחלקות ניו-מדיה וחדשנות, לגייס סוכני שינוי, לייצר פלטפורמות חדשות למתיחת התוכן הטלוויזיוני אל מחוץ לקופסה ולאמץ מודלים כלכליים חדשניים, שיידעו לשלב בין טלוויזיה מסחרית, אינטרנט ורווחים.

אין לכם הפריבילגיה לבזבז את הזמן על בכיינות.

■ הכותב הוא סמנכ"ל לקוחות ופיתוח עסקי בסוכנות הדיגיטל K logic-Future Marketing

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?