גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המכרז לראשות הרשות לאיסור הלבנת הון - תפור"

מאז פרישתו של פול לנדס ביולי השנה, ממלאת זמנית את התפקיד יועמ"ש הרשות, ד"ר שלומית ווגמן ■ לדברי מועמדים פוטנציאליים, במכרז מופיעות דרישות רבות שנועדו לקדם את בחירתה של ווגמן לתפקיד

שלומית ווגמן ופול לנדס / צילום: תמר מצפי
שלומית ווגמן ופול לנדס / צילום: תמר מצפי

מכרז (ועדת האיתור) למשרת מנהל הרשות לאיסור הלבנת הון, שיחליף בתפקידו את היו"ר הפורש, פול לנדס, נתפר למידותיה של ד"ר שלומית ווגמן, היועצת המשפטית של הרשות" - כך טוענים גורמים משפטיים שפנו בעניין זה ל"גלובס" בימים האחרונים.

לדבריהם, במכרז מופיעות דרישות רבות שאין להן כל הצדקה, והן נועדו לאפשר את בחירתה של ווגמן. עוד לטענתם, מדובר בתפקיד ניהולי בעיקרו וכי כרגע לאור התנאים המופיעים בו, הוא סגור הלכה למעשה בפני עורכי דין מהשוק הפרטי, חוקרים מהאקדמיה או ממקומות אחרים.

בתחילת חודש יולי השנה עזב לנדס, מנהל הרשות לאיסור הלבנת הון, את תפקידו לטובת תפקיד אחר בשירות המדינה. מאז שסיים לנדס את התפקיד ממלאת את מקומו, היועצת המשפטית של הרשות, ד"ר ווגמן.

לפני מספר שבועות הודיעו משרד המשפטים ונציבות שירות המדינה על הקמת ועדה לאיתור מועמדים למשרה החשובה והיוקרתית. בוועדה חברים, בין היתר, מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור (יו"רית הוועדה), המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, וכן נציג ציבור, נציג מהמשטרה, ונציג של נציב שירות המדינה.

הוועדה הזמינה מועמדים להציג את מועמדותם לתפקיד באמצעות האינטרנט. מסמך הצעת התפקיד מפרט את דרישות המשרה, שחלקן דרישות-סף וחלקן דרישות רצויות. דרישות-הסף לתפקיד כוללות, בין היתר, תואר אקדמי במשפטים, חברות בלשכת עוה"ד, וכשירות להתמנות לשופט בביהמ"ש המחוזי.

דרישות-הסף כוללות בנוסף ניסיון ניהולי בתפקיד בכיר במערכת ציבורית באחד התחומים הבאים: במערכת ציבורית בתחום אכיפת החוק, במערכת כלכלית או פיננסית, בחקירות כלכליות או פיננסיות, בעבודה מול מערכות כלכליות או פיננסיות, בניהול ובאבטחה של מאגרי מידע.

בין ה"דרישות הרצויות" למשרה: "תואר שני במשפטים או תואר אקדמי נוסף בתחומים כלכליים או במינהל ומדיניות ציבורית, ידע וניסיון בסוגיות הקשורות להלבנת הון, מימון טרור, ניהול עובדים, תקציב, ועדות מקצועיות, תכנון וגיבוש תוכניות עבודה שנתיות ורב-שנתיות, ולעבודה מערכתית ושיתוף-פעולה עם ארגונים גדולים וגורמים ציבוריים, ממלכתיים ובינלאומיים ועוד.

לדברי הגורמים שפנו אלינו, חלק גדול מהתנאים נתפרו למידותיה של ווגמן והוא מונע מעורכי דין מהשוק הפרטי או מאנשי אקדמיה להגיש מועמדות למשרה. כך למשל, הדרישה לניסיון ניהולי במערכת ציבורית בתחום אכיפת החוק.

הגורמים ציינו, כי ווגמן היא המועמדת המועדפת על לנדס, שרוצה מאוד שהיא תתמנה לתפקיד. לטענתם, מדובר בתפקיד ניהולי ומנהיגותי בעיקרו, ולהרבה מאוד אנשים, גם מחוץ לשירות המדינה, יש יכולות ניהוליות מתאימות.

לעומת זאת, לווגמן, כך הם טוענים, אין את התכונות הללו; ובכל מקרה, גם אם יש לה כישורים מתאימים לתפקיד, צריך לתת לעורכי דין ולמשפטנים אחרים, שאינם עובדים כיום ברשות או בשירות המדינה, להתמודד עליו בצורה שוויונית.

לדברי עורך דין, שביקש לא לחשוף את שמו בשל רגישות הנושא - "גם המנהל המייסד של הרשות לאיסור הלבנת הון, עו"ד יהודה שפר, וגם לנדס שירש אותו, הגיעו מתוך המערכת של שירות המדינה, והגיע הזמן שהרשות תפתח את הדלתות לגורם מהחוץ".

אותו עורך דין ציין כי "נושא המלחמה בהלבנת הון הפך להיות משמעותי בחיים של כולנו, והפעילות של הרשות צריכה להיות יותר שקופה ויותר חשופה. למנהל רשות שמגיע מבחוץ יש יותר סיכוי לעשות את זה מאשר למישהו שממונה מבפנים".

הגורם הוסיף כי האתגרים שיעמדו בפני מנהל הרשות החדש בשנים הקרובות הם רבים וכבדי-משקל. "ראש הרשות יצטרך להתמודד בין היתר עם הרגולציה החדשה ועם המשטר החדש לאיסור הלבנת הון שיחול על עורכי דין ורואי חשבון החל מ-2 בספטמבר. (שאז הם יחויבו לראשונה לזהות את לקוחותיהם, לבצע הליך "הכרת הלקוח" ולשמור רישומים עליו, ח' מ'). ראש הרשות יהיה שותף גם לקביעת הסנקציות על עורכי הדין שלא יקיימו את החובות הללו. בנוסף, ימשיך ראש הרשות באיסוף המידע מכלל הגופים הפיננסיים".

משרד המשפטים מסר בתגובה: "תנאי הכשירות לתפקיד ראש הרשות לאיסור הלבנת הון קבועים באופן מיוחד בחוק איסור הלבנת הון.

"מדובר בתפקיד רגיש מאוד הדורש מומחיות ומקצועיות ייחודית, ובהתאם באופן די יוצא דופן נקבעו (עוד בעת חקיקת החוק בשנת 2000) תנאי כשירות ספציפיים בחקיקה ובחקיקת-משנה באישור ועדת החוקה של הכנסת. זאת, במטרה להבטיח שהאדם שיתמנה יהא בעל הכשירות הדרושה לניהולו ולאבטחתו של מאגר המידע הרגיש שהרשות אמונה על ניהולו.

"ההודעה לאיתור מועמדים פורסמה בנוהל הקבוע והרגיל שבו מתפרסמות כל המשרות בוועדות איתור, ובכלל זה פורסמו הודעות על ההליך בעיתונים".

תקופת לנדס: קפיצת מדרגה במלחמה בהלבנות הון

המנהל הפורש (בחודש שעבר) של הרשות לאיסור הלבשת הון, פול לנדס, מונה לניהול הרשות באוגוסט 2010. הוא ירש את התפקיד מעו"ד יהודה שפר, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, שהקים את הרשות בארץ. קודם לכן כיהן לנדס כיועץ המשפטי של הרשות לאיסור הלבנת הון, ולפני כן היה שותף במשרד עוה"ד יהודה רוה.

לנדס עמד בראש הרשות עד חודש יולי השנה. בתקופתו חלה קפיצת מדרגה במלחמה של המדינה בהלבנות הון, שבאה לידי ביטוי בשתי דרכים מרכזיות: הראשונה, העמקת שיתופי-הפעולה בין הרשויות בישראל לבין רשויות בחו"ל בהעברת מידע ובמלחמה במלביני ההון. השנייה, החמרת הרגולציה בתחום.

לנדס הוביל את הצטרפות ישראל לפני שנה, באוגוסט 2014, כחברה מן המניין בארגון הבינלאומי, אף.איי.טי.אף - גוף בין-ממשלתי שהוקם ב-1989 על-ידי מדינות ה-ג'י-7 במטרה לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנות הון ובמימון טרור, הן ברמה הלאומית והן ברמה הבינלאומית. כיום חברים בגוף זה 34 מדינות ושני ארגונים אזוריים. עם המדינות החברות בארגון נמנות ארה"ב, קנדה, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין, יפן, ועוד רבות.

לנדס אמר בזמנו כי "ההצטרפות לארגון היא בעלת חשיבות רבה עבור מדינת ישראל בתחומי איסור הלבנת הון ומימון טרור. ניתן להשוות אותה להצטרפות מדינת ישראל ל-OECD".

אחד הביטויים הבולטים ביותר לשינויי החקיקה החשובים בתחום הלבנת ההון בתקופתו של לנדס, התרחש באחרונה, בחודש יולי, אז אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן במשק הישראלי. לנדס נמנה עם חברי הוועדה שהוקמה במטרה להילחם בהון השחור, בפשיעה הכלכלית ובהלבנות הון.

הרפורמה שהציעה הוועדה כללה הפחתת שימוש במזומן, הפחתת שימוש בצ'קים מוסבים, והגדלת השימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים. לפני כשנה אושרו ההמלצות על-ידי הממשלה, ואתמול עבר החוק שנוסח על בסיס ההמלצות בקריאה ראשונה.

אחד הנושאים המרכזיים שבהם עוסק החוק הוא הגבלת השימוש במזומן. החוק המוצע קובע מגבלה של 10,000 שקל על עסקאות במזומן בטווח המיידי (בהמשך תוקטן המגבלה ל-5,000 שקל), ואיסור סחר בצ'קים בסכומים דומים. כמו כן, יוגבלו סכומי הכסף בעסקאות מזומנים בין צדדים פרטיים לסכום של עד 50 אלף שקל בטווח המיידי, ובשלב הבא - ל-15,000 אלף שקל.

בין יתר האיסורים המעוגנים ב"חוק המזומן", מוצע לקבוע איסור על עורכי דין ורואי חשבון לקבל במזומן סכום של 50 אלף שקל ויותר, במסגרת מתן שירות עסקי ללקוח. על עבודתם של עורכי הדין ורואי החשבון יוטלו בקרוב מגבלות נוספות, בהן הטלת חובות חדשים עליהם. מדובר, בין היתר, בחובה לזהות את לקוחותיהם, לבצע הליך של "הכרת הלקוח", ולשמור רישומים שערכו בשיחות עם הלקוחות. זאת, לכל מקרה ואם יתעורר חשד להלבנת הון נגד הלקוח.

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר