גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון לחוק הלבנת הון יטיל על עו"ד ורו"ח חובת זיהוי לקוח

צו חדש שייכנס לתוקף בקרוב יחייב עו"ד ורו"ח לבחון אם יש סיכון להלבנת הון אצל לקוחותיהם ■ עו"ד יעל גרוסמן: "חוסר פרופורציה משווע בין הפגיעה ביחסים בין עוה"ד ללקוחותיהם לבין מקרים של כמה עורכי דין עבריינים"

עורכת דין יעל גרוסמן / צילום: איל יצהר
עורכת דין יעל גרוסמן / צילום: איל יצהר

לידיעת עורכי הדין ורואי החשבון: בעוד כשבוע וחצי ייכנס לתוקפו צו מכוח חוק איסור הלבנת הון, המטיל על נותני השירותים הללו חובה לזהות לקוחות חדשים, ליטול מהם הצהרות ומסמכים לצורך מניעת הלבנת הון, ולשמור תיעוד של אותם הצהרות ומסמכים במשרדם. הצו מטיל על אנשי המקצוע חובה חוקית לבחון אם ישנו סיכון להלבנת הון אצל הלקוח, לרבות התעדכנות ברשימות רשמיות של גורמי מניעת הטרור והלבנת ההון, המפורסמות באתר "הממונה על נותני שירות עסקי" במשרד המשפטים.

הצו מבקש למעשה לטפל בחשש שנותני השירותים ייתנו יד או יעלימו עין ממעשים שיש בהם משום הלבנת הון. מבקרי הצו מצביעים על הקושי שבו יימצאו עורכי הדין, בשל הסתירה לכאורה בין שמירת החיסיון של הלקוח, לבין הוראות הצו החדש. ביקורת נוספת נוגעת לכך, שאין בהוראות החדשות כדי להרתיע באופן ממשי נותני שירותים המשתפים פעולה במכוון עם הלבנת הון.

זיהוי סיכון להלבנת הון

לפי ההוראות החדשות, שייכנסו לתוקף בשבוע הבא, ב-2 בספטמבר, עורכי הדין וראי החשבון נדרשים לזהות את הלקוח, כאשר הם מתבקשים לתת שירות שמוגדר כ"שירות עסקי". מה נכלל בהגדרה הזו? קנייה או מכירה של נכס נדל"ן או של עסק; ניהול נכסים של הלקוח, ובכלל זה: ניהול כספים, ניירות ערך, נכסי נדל"ן, ניהול חשבונות בנקאיים, חשבונות בבורסה, בחברת ביטוח או בבנק הדואר; קבלה, החזקה, או העברה של כספים לצורך הקמה או ניהול של תאגיד; והקמה או ניהול של תאגיד, עסק, או נאמנות, לגורם אחר. כפי שראינו, הרשימה די רחבה, ומטרתה לכלול את הפעולות שבגדרן קיים סיכוי כלשהו למעשים של הלבנת הון.

זיהוי הלקוח נעשה בשני אמצעים עיקריים - תעודות ושאלון. זיהוי באמצעות תעודות מתייחס לזיהוי הלקוח באמצעות תעודה מזהה (תעודת-זהות, דרכון וכו'); ואם מדובר בתאגיד, באמצעות תעודת התאגדות. ככל שהלקוח הוא תאגיד - על עורכי הדין ורואי החשבון לזהות מתוך המסמכים והפניית שאלות ללקוח - בצורה ברורה - מיהו בעל השליטה בתאגיד או הנהנה הסופי מפעולות התאגיד. אם פרטי הזיהוי שנמסרים אינם סבירים, מוטלת על נותן השירות החובה לבירור נוסף עם הלקוח.

על נותן השירות חובה לזהות את הלקוח פנים אל פנים, בפגישה אישית עם הלקוח, ואם אין אפשרות לפגוש בלקוח, לעשות זאת באמצעות שיחת וידיאו. בכל מקרה, נותן השירות נדרש לשמור העתק של התעודות שנמסרו לו באופן מסודר במשרדו, עד חמש שנים מתום מתן השירות ללקוח.

בהמשך מתבקש נותן השירות להורות ללקוחו למלא טופס מפורט המצוי בתוספת לצו, ובו סדרת שאלות שמטרתן להציף חשדות אפשריים למעשים של הלבנת הון (את הטופס ניתן להוריד מאתר "הממונה על נותני שירות עסקי"). בכך לא תמה החובה של נותן השירות, שנדרש לבחון על בסיס המסמכים את הסיכון שלקוחו מבקש להלבין הון. הבחינה נעשית על בסיס פרסומים רשמיים על איומי הלבנת הון ומימון טרור (רשימות חשודים, לדוגמה) ועל בסיס מספר קריטריונים מחשידים המפורטים בצו.

הצו מפרט כי לקוח שהוא איש ציבור זר, מהווה סיכון גבוה להלבנת הון. כך גם יש לגלות זהירות יתרה בעניין לקוח ממדינות מסוימות המפורטות בהוראות, כולל לקוח שעושה עסקים במדינות אלו. עסקאות בסכומים ניכרים במזומן או כאלו הנעדרות היגיון עסקי, צריכות להדליק נורה אדומה אצל רואי החשבון ועורכי הדין, וכך גם עסקאות עם גורמים עברייניים מוכרים. לקוח המסרב למסור פרטים בהתאם לצו - גם הוא, לפי הוראות הצו, יהיה בחזקת בעל סיכון גבוה להלבנת הון.

התנגשות עם החיסיון

לדברי עו"ד יעל גרוסמן, המתמחה בעבירות של הלבנת הון, "אם לפי הערכת נותן השירות ישנו סיכון להלבנת הון - חל עליו איסור לתת את השירות. האיסור מוגדר באמצעות עבירה פלילית וכלל אתי בעניין זה".

עו"ד גרוסמן מציינת כי "ההבדל בין העבירה הפלילית לבין הכלל האתי הוא ברמת החשד שמתעורר. כשהחשד הוא ממשי, זאת ככל הנראה עבירה פלילית. כאשר החשד קיים אך אינו ממשי - זאת ככל הנראה עבירה אתית, וייתכן שגם עבירה פלילית. הגבול בין העבירה האתית לפלילית הוא מטושטש כרגע, ויש להניח שיתברר ככל שתתפתח הפסיקה בנושא".

- ישנה התנגשות בין החיסיון שחב עורך הדין ללקוח לבין ההוראות החדשות. איך מיישבים את ההוראות הסותרות?

עו"ד גרוסמן: "אני סבורה שהדברים לא ניתנים ליישוב. בחוק נקבעה הוראה שלפיה החיסיון לכאורה גובר. בפועל, אני חושבת שמימוש החוק יביא לפגיעה בחיסיון של הלקוח. אמנם הערכת הסיכון של עורך הדין היא חסויה, אבל הוא מחויב לבצע אותה, ובמקרה שהוא יועמד לדין משמעתי בגין אי-קיום ההוראות החדשות, יצטרך להוכיח שהוא כן ביצע את ההוראות. לי קשה להבין איך יוכל עורכי הדין להוכיח שביצע את הערכת הסיכון כראוי בלי לפגוע בחיסיון. זו דוגמה לאחת מהבעיות שיישום החוק מעורר".

- עם זאת, יש טעם להוראות החדשות - כי רוב הפעולות להלבנת הון נעשות בסיוע של עורכי דין.

גרוסמן: "יש עורכי דין עבריינים, כפי שקיימת עבריינות בכל המקצועות. מי שירצה לעבור על החוק יוכל לעשות זאת גם לאחר ההוראות החדשות. יש חוסר פרופורציה משווע בין הפגיעה ביחסים בין כלל עורכי הדין ללקוחותיהם לבין התוצאה של חשיפת כמה עורכי דין עבריינים שסייעו במכוון ואפילו בעצימת עין ללקוחות להלבין הון. רוב עורכי הדין הם שומרי חוק. כבר היום שיתוף-פעולה עם הלקוח בהלבנת הון הוא עבירה, וזה מספיק כדי להרתיע את עורכי הדין מפעילות אסורה".

- נניח שעורך דין משתף פעולה עם לקוחו ולא מקיים את ההוראות החדשות - מה תהיה הסנקציה כלפיו? האם זה מספק לטעמך?

"ישנם שני סוגי סנקציות. נותני שירותים שלא דאגו שהלקוח ימלא את הטופס לדוגמה - יזומנו בפני ועדות עיצומים, שיכולות להטיל על נותן השירות עיצום כספי ששיעורו עוד לא ידוע. הסנקציה השנייה היא במישור האתי, או במקרים החמורים יותר, עבירות על חוק איסור הלבנת הון. לתחושתי, הסנקציה בחוק החדש לא תרתיע את מי שרוצה לסייע בהלבנת הון, ומי שלא נרתע משיתוף-פעולה עם הלקוח בהלבנת הון, כנראה לא יימנע מכך גם אחרי הטלת הסנקציות לפי החוק החדש".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם