גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך "קונה" לעצמו הכדורגל הישראלי 57.8 מ' ש' בשנה

אוטובוסים, שילוט, דגלים, מצלמות, חולצות, בקרות כניסה: "גלובס" חושף את כל פרטי הסכם השיווק של הכדורגל הישראלי עם הטוטו לעונת 2015/16 ■ ההתאחדות והקבוצות צריכות להשתתף בעלויות פרסום טבלאות הליגות, ממותגות ווינר - בעיתונים היומיים; הפרסום חוצה גבולות עם מירוצי הסוסים ("רייסר") בליגה הלאומית ■ וכמובן שהסכום בכותרת הוא רק בתיאוריה: כל הפרה גוררת אחריה קנס

אלירן עטר על רקע שלט פרסום של הטוטו בליגת העל / צלם: שלומי יוסף
אלירן עטר על רקע שלט פרסום של הטוטו בליגת העל / צלם: שלומי יוסף

היציאה של עונת 2015/16 לדרך שחררה באופן מעשי גם את הברז של הסכם השיווק המפורסם עם הטוטו. המשמעות: מעכשיו, כמו שעון, בכל שמונה בחודש יקבלו הקבוצות, ההתאחדות לכדורגל ומינהלת הליגה היישר לחשבון הבנק שלהן מאות אלפי שקלים, כל אחת על-פי חלקה בהסכם.

לסכום המדויק מיד נגיע. בכל מקרה - מהצצה בהסכם המעודכן שהגיע לידי "גלובס" ונחתם בימים האחרונים, עולה כי עבור הכסף הזה יידרשו כל הגופים לעמוד בשורה של תנאים, כאשר כל הפרה - מלוגו שנפל מהחולצה, ועד תקלה בטקס "הדגל המתנפנף" - תגרור אחריה קיזוז בסכום שמפורט וידוע מראש. עוד עולה מההסכם, למשל, שההתאחדות והקבוצות יאלצו לממן (באמצעות הפחתה מהסכם השיווק) חלק ממודעות המיתוג של הווינר בעיתונים היומיים. ובאופן שקצת מעורר תהיות, הצליח הטוטו להחדיר להסכם באופן אגרסיבי גם את מותג הרייסר שלו, שבפעם האחרונה שבדקנו הוא בכלל מעודד הימורים על מרוצי סוסים.

כך נראה הסכם השיווק של 2015/16:

1. מי מקבל כמה

בעקבות הסכם הרפורמה וההתערבות של משרד הספורט בספרי החשבונות של ההתאחדות לכדורגל, סוכם כי הסכם השיווק שעמד על 80 מיליון שקל בעונה שעברה יירד ל-57.8 מיליון בעונה הנוכחית. מתוך הסכום הזה מקבלת ההתאחדות לכדורגל 10.5 מיליון שקל, מינהלת הליגה תקבל 2 מיליון שקל, קבוצות ליגת העל 33 מיליון שקל וקבוצות הלאומית 12.3 מיליון. את הכספים מקבלים כל הגופים מדי חודש, כאשר אחרי סיום העונה (ב-15 ביוני 2016) מקבלים כולם תשלום אחרון, מעין "גמר חשבון". למשל - ההתאחדות אמורה לקבל בכל שמיני בחודש סכום של 800 אלף שקל, וב-15 ביוני 2016 תשלום נוסף ואחרון בסך 2.5 מיליון שקל. למשל, כל אחת מקבוצות ליגת מקבלת מדי חודש העברה ישירה מהטוטו של 120 אלף שקל (65 אלף שקל לכל קבוצה בלאומית).

יש לזכור כי ההפחתה בהסכם השיווק מ-80 מיליון ל-57.8 מיליון אמנם תעלה לקבוצות בהפחתת תשלומים כאלו ואחרים: כפי שפורסם ב"גלובס", כדי להתאים את הירידה בסכום הכולל הוקטנו הסכמים בעבור מענקי מיקום, רייטינג, מענקי הוגנות ונוער שהגיעו מתוך הסכם השיווק בכ-30%. אבל ההסכם מזכיר כי הכספים יגיעו בחזרה לכדורגל ממקומות אחרים - מימון שיטור ואבטחה, סיוע במימון אבטחת נבחרות שיגיעו למשחקים בינלאומיים בישראל, וכספים נוספים שייכנסו לכדורגל (וגם ליתר הענפים) על-פי אמות המידה של ועדת לובצקי.

2. כך "צבעו" את הכסף

ההסכם מורכב משישה סעיפים מרכזיים, כשלכל אחד סכום שהוא "שווה" בפועל:

א. מיתוג ליגת העל ולאומית: בסך הכל 6.62 מיליון שקל. הכסף הזה יחולק על-פי דרישות הטוטו למיתוג כל דבר שקשור לליגה - מלוגו הווינר על האוטובוסים שאיתן מחויבות הקבוצות להגיע למשחקים (שווה 276 אלף שקל); הטקס עם דגל הווינר לפני המשחקים; הלוגו על שרוולי חולצות המשחק (1.98 מיליון שקל); הלוגו על תלבושות הליגה הלאומית (1.03 מיליון שקל); לוגו על האפודים של הצלמים (313 אלף שקל) וכו'.

לא ברור אם זו היתה כוונת המשורר, אבל לתוך ההסכם הצליח הטוטו להכניס בדלת האחורית גם את מותג מרוצי הסוסים "רייסר" דרך קבוצות הליגה הלאומית. על-פי ההסכם, קבוצות הליגה הלאומית מקבלות 1.03 מיליון שקל ובתמורה הן נדרשות לשים את הלוגו של מותג הסוסים על גב החולצה, זאת בנוסף למיתוג של הווינר על השרוול. במקרה הזה קיימת להן הזכות להמיר את גב החולצה בתוספת שילוט של הרייסר מסביב למגרש - דבר שבפועל עושות אותו כל הקבוצות.

ב. פרסום: סה"כ 10.91 מיליון שקל. כאן הכוונה היא לכל הפרסום והשילוט במגרשים באמצעי המדיה.

על-פי ההסכם מחויבות הקבוצות לכמות חשיפה במגרשים, כאשר קיימים הבדלים בסכומים שמשולמים עבור שילוט של המשחק המרכזי (ששווה 2.02 מיליון שקל לכל העונה), לבין שילוט של משחקים שמשודרים בערוץ בתשלום (1.84 מיליון שקל). כל דבר ממותג: אפילו הכרטיסים והמנויים שמוכרות הקבוצות למשחקים מחויבים להיות ממותגים עם הלוגו של הווינר (368 אלף שקל). אחד הסעיפים המעניינים שקשור לעניין הפרסום הוא התייחסות לטבלאות הממותגות המתפרסמות בעיתונות הכתובה ובאתרי האינטרנט - לפי ההסכם, הטבלאות הממותגות יופיעו בעיתונים "ידיעות", "ישראל היום", "מעריב" ו"הארץ" במימון הטוטו, אבל ההתאחדות לכדורגל תצטרך להשתתף בהוצאות בסכום של עד 800 אלף שקל, וקבוצות ליגת העל ישתתפו בהוצאות בהיקף של עד 500 אלף שקל.

כמו כן מחויבת מינהלת הליגה להפעיל אתר אינטרנט לליגה ולמתג אותו, כשנושא זה מתומחר ב-500 אלף שקל. האתר אמור לעלות באופן רשמי כבר השבוע. עוד דוגמה למחויבות פרסומית: מיתוג מלא של עמדת הראיונות לפני ואחרי משחקים, המתומחר ב-1.1 מיליון שקל לעונה.

מאחר והיום מפעילות חלק גדול מהקבוצות שילוט אלקטרוני במגרשים ("לדים") - הרי שהטוטו דורש על-פי ההסכם 20% מסך ברוטו של כלל המופעים על "הלדים" שהם 18 דקות ברוטו או 12 דקות נטו. הכוונה היא בין היתר שבעת המשחק המצולם זהו פרק הזמן שהצופה בבית ייחשף לפרסום של הטוטו (אגב, בעונה שעברה דרש הטוטו מההתאחדות לסדר את זוית הצילום בסמי עופר, אחרי שהתברר שהמצלמות לא מצליחות לייצר את זמן החשיפה הנדרש).

ג. תפעול ושידור: סה"כ 13.81 מיליון שקל. הסעיף הזה כולל את דרישות הטוטו לפיזור ימי המשחקים - כמה משחקים אמורים להיות משוחקים בכל יום בשבוע, מהלך שנובע מהרצון של הטוטו ליהנות מכמה שיותר ימי הימורים במהלך השבוע על כדורגל ישראלי. בנוסף, קיימות הגדרות ברורות לנראות של המשחקים המשודרים בטלוויזיה - למשל, מחויבות לעמוד בכמות מצלמות הטלוויזיה (מספר המשתנה בין "משחק מרכזי" למשחק בצ'רלטון), עמידה בדרישות זוויות הצילום (מתומחר ב-1.57 מיליון שקל). או דרישות לקיט גרפי שמוכתב מראש, מההרכבים של הקבוצות המשחקות, שעון המשחק הממותג, ועד לאופן שבו נעשים המעברונים בין השקופיות (סה"כ 1.57 מיליון שקל).

ד. תמריצים: סה"כ 10.01 מיליון שקל. הכוונה היא למענקים שמחלק הטוטו בעבור רייטינג, מענקי מיקום, מענקים עבור הוגנות, ועבור ליגה לנוער. מענקים אלו הצטמצמו, כאמור, בכ-30% בהשוואה לעונה שעברה.

ה. תשלומים נוספים: סה"כ 5.4 מיליון שקל. הסעיפים בתוך ההסכם מתייחסים לבקרת כניסה למגרשים (1.31 מיליון שקל) אותן מחויבות הקבוצות להתקין על מנת לקבל את הכסף; ובנוסף סעיף אמורפי לחלוטין בדמות הכנת "תוכנית אסטרטגית לקידום הכדורגל" ששווה לא פחות מ-4.08 מיליון שקל. מי שרוצה לבחון אם בכלל קיים שווי אמיתי להסכם השיווק, יכול לענות על התשובה בין היתר באמצעות הסעיף הזה.

ו. גביע הטוטו: סה"כ 8 מיליון שקל. מתוך זה 6 מיליון שקל לקבוצות ליגת העל, ו-2 מיליון שקל לקבוצות הלאומית.

3. קיזוזים

הטוטו מפעיל גוף מטעמו, את משרד רו"ח ירדני-גלפנד, שתפקידו לבחון את הסכם השיווק ואת העמידה בכל אחד ואחד מתנאי ההסכם. כל הפרה מתומחרת ב"עונש" כספי, מהדברים הזניחים ביותר ועד לגדולים. היה חסר שלט של הרייסר במשחק הליגה הלאומית? קנס. הייתה חסרה מצלמה בצילום המשחק המרכזי? קנס. עמדת הראיונות אחרי משחק לא מותגה? קנס. הקנסות מדורגים ועולים עם כל הפרה והפרה, והרזולוציה של הקנסות מדידה לכל סעיף - למשל, אם לקבוצה מסוימת הייתה בעיה במיתוג הלוגו על התלבושות (הופיעה ללא לוגו מסיבה כלשהי) היא תיקנס ב-10% מהסכום הכולל שהיא אמורה לקבל; בעבור הפרה שנייה היא תיקנס ב-20% וכך הלאה. חוסר במצלמה במשחק ליגת העל שווה לפי ההסכם קנס של 11,795 שקל. או מקבוצה שלא סידרה מערכת בקרת כניסה למגרשים - לה יקוזז 94,077 שקל.

עד כמה הקיזוזים הללו עובדים בפועל? רק נציין כי בשלוש העונות שבין 2011/12-2013/14 ההיקף המקסימלי אותו יכלו הקבוצות וההתאחחות לקבל בעבור הסכם השיווק עמד על 214.5 מיליון שקל, אולם בפועל קוזזו ממנו בגין הפרות כאלו ואחרות 16.7 מיליון שקל (כמעט 8%).

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח