גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם טבעה בבריכת ילדים - תאונה המזכה בתגמולי ביטוח?

במקרה שבו חברת ביטוח דוחה דרישה של מבוטח לקבלת תגמולי ביטוח, יש לבחון בצורה מדוקדקת את הנסיבות, את הכוונה המשתמעת מלשון הפוליסה ואת ציפיות הצדדים במועד כריתת חוזה הביטוח

בריכה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
בריכה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לעתים נוצרים מצבים שונים המצריכים בדיעבד עיון בפוליסת הביטוח שנרכשה לפני שנים ארוכות, כדי לבדוק האם היא אכן מכסה את המצב הרפואי שאליו נקלע המבוטח. פעמים רבות נדרש בית המשפט לעשות סדר במערכת היחסים בין המבוטח לבין המבטחת, ולגלות מה המידע שהיה קיים בחברת הביטוח, אילו סיכונים נטלה על עצמה בהתקשרותה עם המבוטח, והאם אכן המבוטח נהג בתום-לב לאורך כל הדרך.

אז איך מפרשים את מערכת הציפיות בין המבוטח לבין חברת הביטוח? בתי המשפט התייחסו לסוגייה זו במקרים רבים, והפעם נתייחס לשני מקרים בולטים בתחום הגדרת אירוע תאונתי.

ד', שהייתה חולת אפילפסיה, שהתה בבריכת ילדים בחצר הבית עם בתה בת השלוש. לאחר זמן מה שמעה שכנתה את הבת צועקת לעזרה, הגיעה בריצה למקום והבחינה כי ד' שרועה על בטנה בתוך הבריכה. היא הוציאה אותה מיד מהמים והזעיקה את שירותי ההצלה. צוות מד"א שהגיע למקום מצא את ד' כשהיא מחוסרת הכרה וללא סימני חיים, ונאלץ לקבוע את מותה.

הואיל והעדה היחידה לקרות המקרה הייתה בתה של המנוחה, בת שלוש, לא היה ידוע לצוות מד"א האם איבוד ההכרה שגרם לטביעה נגרם כתוצאה מפרכוס בשל מחלת האפילפסיה או עקב נסיבות אחרות.

בהודעת הפטירה נרשם כי הסיבה המיידית שגרמה לפטירה היא "מוות בטביעה", וכי האפילפסיה תרמה למוות אך אינה קשורה ישירות לסיבת המוות.

ד' הייתה מבוטחת מפני "מוות בתאונה", ולכן יורשיה, בן זוגה ובתה, הם שתבעו פיצוי מחברת הביטוח בגין המקרה שאירע.

המחלוקת נסובה על פרשנות המושג "תאונה" בפוליסה. היורשים טענו כי ד' מתה מטביעה, וכי מדובר בתאונה המזכה בפיצוי. לדעתם, ניתן להסיק זאת מנסיבות מציאתה בבריכה על-ידי השכנה, ובהסתמך על העובדה שבמסמכים הרפואיים והמשטרתיים נרשם אך ורק כי ד' "טבעה".

היורשים ביססו את תביעתם על חוות-דעת של נוירולוגית שבחנה את המסמכים הרפואיים והגיעה למסקנה כי מדובר במוות שנגרם כתוצאה מטביעה, וכי על סמך הנתונים הקיימים אין הוכחה שהמנוחה עברה התקף אפילפטי קודם לטביעה.

לעומת זאת, חברת הביטוח הנתבעת טענה כי ד' נפטרה כתוצאה מהתקף אפילפטי, מאחר שלא סביר כי אדם בוגר יטבע בבריכת ילדים. נוסף על כך החברה הציגה מטעמה חוות-דעת של נוירולוג, שלפיה "הטביעה הייתה משנית להתקף פרכוסי בתוך המים, או שהמנוחה מתה מוות פתאומי בלתי צפוי". בהתאם לכך טענה חברת הביטוח כי המוות לא נגרם כתוצאה מ"תאונה" - ולכן היא אינה חבה כלפי היורשים בתשלום הפיצוי.

בית המשפט קבע כי האפשרות של הטביעה סבירה יותר, שכן ישנן ראיות שיעידו כי אירעה טביעה - בעוד שאין ראיות שיתמכו בהשערה שהמנוחה מתה "מוות פתאומי". הפוליסה שנרכשה הייתה לביטוח נוסף למקרה של "מוות בתאונה", והפיצוי יינתן, לדעת בית המשפט, כאשר המוות נגרם "כתוצאה ישירה מפגיעה גופנית... ושנגרמה אך ורק על-ידי גורם חיצוני ומקרי", כלשון הפוליסה.

נוסף על כך, המבטחת ידעה על מחלתה של ד', ולכן ידעה בוודאות כי הפוליסה לא מחריגה תאונות שנגרמו כתוצאה מהאפילפסיה. ד' נפטרה כתוצאה מחדירת מים לריאותיה, זהו גורם חיצוני, ולכן מתקיים מקרה הביטוח לפי תנאי הפוליסה.

בית המשפט פסק כי חברת הביטוח תשלם לתובעים 276,235 שקל, הוצאות שכר-טרחת עורכי דין והוצאות משפט.

"לקבל את המבוטח כמו שהוא"

י' הוא בעל עסק לעיבוד שיש וגרניט. הוא ערך חוזה לביטוח חיים (פוליסה), ובו ניתן, בין היתר, כיסוי ביטוחי למקרה של "נכות בתאונה".

יום אחד התנהל בין י' לבין עובדו ויכוח, שבעקבותיו הרגיש י' כאבים בחזה, ולאחר סדרת בדיקות אובחן כי לקה באוטם שריר הלב. בעקבות האירוע נקבעה ל-י' נכות, והוא נאלץ לחדול מעבודה פיזית בעסק ולהסתפק בניהול בלבד.

כאשר פנה י' לחברת הביטוח לקבלת פיצוי, נדחתה בקשתו בטענה כי הוא אינו עומד בתנאי חוזה הביטוח שכרת עמה, הואיל ולא היה כל אירוע תאונתי, ולכן הוא אינו זכאי לפיצוי כספי.

י' תבע את חברת הביטוח בבית המשפט המחוזי. ההליכים המשפטיים התמקדו, בעיקר, בפרשנות הפוליסה ובגורמים לנכותו של י'. כדי לקבל פיצוי במקרה של נכות עקב תאונה, נדרש י' להראות שנכותו הינה לצמיתות, ושהיא נגרמה כ"תוצאה בלעדית של תאונה בלתי צפויה". בית המשפט המחוזי קבע כי המבחן הראוי לפירוש דרישת ה"בלעדיות" באירוע תאונתי הוא מבחן הקשר הסיבתי הקיים בדיני הנזיקין.

חברת הביטוח טענה כי הואיל ו-י' כרת עמה חוזה ביטוח בעודו חולה בטרשת העורקים, הרי שאירוע הלב שלקה בו נלווה תמיד למחלה זו, ולכן המקרה לא נכנס בגדר "תאונה בלעדית".

בית המשפט המחוזי לא קיבל טענה זו וקבע כי על חברת הביטוח "לקבל את המבוטח כמו שהוא". אחריות חברת הביטוח חלה כלפי י', ללא כל תלות בתכונותיו המיוחדות של אותו נפגע, מגרעותיו וחסרונותיו הגופניים ועל הרקע הבריאותי שלו או מצבו החולני. זאת, כל עוד פגמים אלה של המבוטח לא היו ידועים לו בזמן כריתת חוזה הביטוח, והוא לא הסתיר פגמים אלה מהחברה המבטחת. לו היה עושה כך, לא היה עומד בדרישת תום-הלב המתבקשת ממנו.

עוד ציין בית המשפט כי חברת הביטוח יכולה הייתה לדרוש מ-י' לעבור בדיקות רפואיות לפני כריתת חוזה הביטוח. אם לא עשתה כך, דינן של טענותיה כי התאונה אירעה על רקע פגם גופני - כגון טרשת העורקים שבה חלה י' - להידחות.

עוד הוסיף בית המשפט כי אם נגרם למבוטח אוטם שריר הלב עקב צירוף של מצבו הגופני ואירוע תאונתי, יש לראות באירוע התאונתי כאירוע אשר גרם לנכות באופן בלעדי. במקרה זה, ניתן להצביע בוודאות על קשר סיבתי בין הוויכוח, שהוא האירוע התאונתי, לבין אוטם שריר הלב, שבעקבותיו נוצרה הנכות. הקשר הסיבתי מוביל למסקנה כי ניתן לראות בוויכוח כממלא אחר דרישת "הבלעדיות" המוזכרת בלשון חוזה הביטוח.

בית המשפט קבע כי טרשת העורקים היוותה את הרקע, וכי האירוע התאונתי במקרה זה הוא הוויכוח, שבעטיו לקה י' באוטם שריר הלב. לכן נקבע כי חברת הביטוח תשלם ל-י' את מלוא הפיצוי המגיע לו בגין הנכות הצמיתה שנגרמה לו.

המסקנות מאירועים כגון אלה הן שבמקרה שבו חברת ביטוח דוחה דרישה של מבוטח לקבלת תגמולי ביטוח, יש מקום לבחון בצורה מדוקדקת את הנסיבות, את הכוונה המשתמעת מלשון הפוליסה ואת ציפיות הצדדים במועד כריתת חוזה הביטוח.

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך