גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש להסיט חלק מההשקעות הפיננסיות לטובת השקעות בנדל"ן"

אי היציבות בשוק ההון דורשת גידור של תיק ההשקעות על מנת להקטין את הסיכון הגלום בו ■ תמיר פורת: "הרעיון הוא לגוון את תיק ההשקעות על מנת לא להיות חשוף לחלוטין באותן תקופות של משבר"

בנייה / צילום: תמר מצפי
בנייה / צילום: תמר מצפי

*** הכתבה מטעם קבוצת דייברגון

מסכי הבורסות בעולם נראים בימים האחרונים כרכבת הרים תלולה, צבועה באדום בוהק, לצד ניצוצות ירקרקים, שבמהלך מסעה חסר הבלמים מאבדים המשקיעים ומנהלי התיקים חלק נכבד משווי תיקיהם הפיננסי. המשבר הנוכחי, שמקורו בסין ובשווקים המתפתחים, אשר חולשתם היחסית מקרינה על השווקים הגלובאליים, מעלה את חששות המשקיעים מפני האטת הצמיחה העולמית, הינו אחד מיני רבים אותם חווינו בשנים האחרונות. יחד עם זאת, כפי שתמו להם משברים בעבר, גם למשבר הנוכחי סביר כי תמצא התחתית. אולם עדיין נשאלת השאלה, כיצד יוכלו מנהל התיקים והמשקיע הפרטי למתן את רמת הסיכון ההולכת ועולה בתיק ההשקעות מחד, אך מאידך לשמר ואף להגדיל את התשואה שבגינו.

תמיר פורת, יזם נדל"ן ויו"ר ועדת ההשקעות בקרן דייברגון העוסקת במימון פרויקטי תמ"א 38, אשר בעברו כיהן במשרות בכירות של ניהול השקעות בשוק ההון הישראלי, מכיר מקרוב את שווקי ההון ועולם ההשקעות הפיננסיות. כעת, לאחר שעבר ל"צד השני", קרי לתחום ההשקעות הריאליות בנדל"ן, הוא מאמין כי שילוב שני העולמות הללו, עשוי להוליך לתיק יציב, מסוכן פחות ומניב יותר.

"החל מסוף שנת 2014 השווקים עומדים בפני תקופה מאתגרת, לכן סברתי כבר אז כי התנודתיות תלך ותגבר ועימה הסיכון שבתיק הכולל", אומר פורת, "המשבר הנוכחי, לצד הדיבורים ההולכים וגוברים על העלאת הריבית הקרבה בשוק האמריקני, רק תורמים לאווירת חוסר הוודאות בשווקים. אם האיומים יתקיימו, הרי סביר שנראה המשך של תיקון מחירים והתאמות המכפילים להכנסות ורווחי החברות וכפועל יוצא על שוויין הנכון של ניירות הערך השונים", הוא מוסיף וגורס כי יש להסיט חלק מן ההשקעות הפיננסיות לטובת השקעות ריאליות בנדל"ן.

- האם יהיה זה נכון דווקא עכשיו כשהשווקים יורדים לממש אחזקות פיננסיות בהפסד. הרי ידוע שדווקא ברגעים כאלו ניתן למצוא מציאות בזול?

"אין ספק כי יש הזדמנויות רבות בשוק האג"ח ובשוק המניות והן נוצרות דווקא בעת משבר וכמובן שמי שלוקח סיכון ורוכש ני"ע בשעות אילו, יכול להרוויח בדיוק כפי שקרה במשבר הסאב פריים בשנת 2008, אך יחד עם זאת הסיכון רב וקיים צורך לווסתו. ההתייחסות שלי היא איננה דווקא לנקודת הזמן הנוכחית, אלא לאופן שבו יש לבנות את התיק נכון. ההשלכות של התקופה האחרונה רק מוכיחות שאם מראש היו מווסתים חלק מהתיק הפיננסי לטובת השקעות ריאליות בנדל"ן, הרי שהיום התיק היה שווה ומאוזן יותר.

תמיר פורת/ צילום יח

- אם כך, מהו הפתרון שאתה מציע לוויסות תיק ההשקעות והסיכון שבגינו?

"צריך לחסן את התיק מפני רעשים שכאלו והרעיון הוא לגוון את תיק ההשקעות על מנת לא להיות חשוף לחלוטין באותן תקופות של משבר. ומכאן שלצד התמהיל הפנימי הנכון בתוך תיק ההשקעות בניירות הערך - בין המניות לאג"ח הקונצרני והממשלתי - יש להסית כ-10%-15% מהכספים בתיק הפיננסי אל עבר חשיפה להשקעות ריאליות בתחום הנדל"ן שאינו מושפע מהמשברים בשווקי ההון".

- אבל בסופו של יום משבר פיננסי בבורסה משפיע גם על התחום הריאלי

"זה נכון, שוק ההון, בסופו של דבר, משפיע גם על השוק הריאלי ולכן כאשר ישנו משבר אמיתי, הוא ישליך גם על תחום ההשקעות הריאליות וגם על הנדל"ן. למרות זאת, הקורלציה איננה ישירה והפנייה של חלק מתיק ההשקעות לטובת השוק הריאלי ובמיוחד לתחום קרנות הנדל"ן המשקיעות בתחומי הנישה של התחדשות העירונית והתמ"א 38 יכולים לייצר גידור (חיסון), נכון לתיק הכולל ואף להגדיל את התשואה לאורך זמן".

- ואם כבר השקעות ריאליות בנדל"ן, למה דווקא בתחום קרנות התמ"א 38?

"התשואות השנתיות בקרנות אילו הן גבוהות, כמעט דו ספרתיות ומתבססות על פעילות עסקית אמיתית ולא ספקולטיבית. הריווחיות מפרויקטים בתחום התמ"א 38 גבוהה משמעותית מריווחיות של פרויקטי נדל"ן רגילים שנעים סביב 10%-15%, בעוד שהריווחיות בקרב פרויקטים של תמ"א 38 הינה ברמות של 25% ולעיתים אף צפונה מכך. לצד הריווחיות העודפת גם הסיכון קטן (כאשר כספי המשקיע מועברים ליזם עם קבלת ההיתר לביצוע) ולכן לטעמי כיום זו האלטרנטיבה הנכונה בתחום ההשקעות הריאליות".

- מדוע סיכון ההשקעה בקרנות התמ"א 38 קטן?

"כיום מצבו של הענף ברור יותר וטוב יותר מאשר היה לפני 3 שנים ומשכך, גם הסיכון בחובו נמוך יותר. תחום התמ"א 38 הוא עובדה מוגמרת ולא איזושהי הבטחה שזקוקה להוכחות באשר לקיומה, שכן את ההוכחה אנו רואים כל יום מחדש בשטח. אם עד תחילת השנה הנוכחית ראינו מעט מאוד פרויקטים גמורים, הרי שכיום אנו חווים זרם של פרויקטים מושלמים וכאלו שלקראת סיום. זאת בעיקר משום שתיקון 3 לתמ"א 38, אשר הוסיף זכויות בנייה לפרויקטים, נכנס לתוקף בסוף שנת 2012, וכיום כשנתיים וחצי אחרי הפרויקטים מבשילים. כך שגם האזרחים, גם הגורמים המממנים, הרשויות המקומיות והממשלה, מבינים שמדובר בפתרון אמיתי ודוחפים אותו קדימה. מה גם שתמ"א 38, זה תחום המתבצע בארץ (נדל"ן מקומי), קרוב אלינו, אנו יכולים לראות ולעקוב פיזית אחר ההשקעה, זאת בניגוד להשקעה בנייירות ערך, לבטח כאשר מדובר בהשקעה בניירות ערך של חברות הפועלות בחו"ל, שם מידת יכולתנו לעקוב ולראות מוגבלת.

- ואם כבר השקעה ריאלית בנדל"ן, מדוע לא להעדיף ולרכוש דירה?

"כיום לא הייתי ממליץ, למי שלא חייב, לרכוש דירה כנכס להשקעה. עם זאת למשפחות חדשות ולזוגות צעירים הייתי מייעץ שלא לחכות. לאור מה שקורה בשוק ולאור המאמצים הקדחתניים לעצור את מגמת עליות המחירים, הרי שההשקעה בדירה כבר איננה כזו אטרקטיבית כיום. עדיף להשקיע בקרן נדל"ן ובמיוחד בקרנות של תמ"א 38, שם התשואות גבוהות יותר וברורות יותר".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה