גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כן, נתניהו פראייר

בשירות הימין האמריקאי, נתניהו שם רגל לכל עם ישראל

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

לפני כמה שנים תיאר מרטין אינדיק, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל, את בנימין נתניהו כאדם שמונע ע"י "פחד מיתולוגי מלהצטייר כפראייר בעיני עם ישראל". התיאור הזה מתאים, כך נראה, ל-99.9% מהישראלים, שיהיו גאים להכריז, כל אחד לחוד וביחד, שהם לא פראיירים של אף אחד, וראש הממשלה, הרי בתוך עמו הוא יושב. ובכל זאת - אוי, הכלימה - הלא-פראייר מס' 1 של מדינת ישראל נתפס כפראייר מהמעלה הראשונה, רב-פראייר אם תרצו, וכל השומע ישחק.

לא פתי, ראש ממשלתנו. הוא לא פראייר של אביגדור ליברמן או אופיר אקוניס או אבו מאזן ובטח לא של ברק אובמה. על אצבעו הקטנה הוא מסובב אותם. אמנם נשיא ארה"ב לא יתפוגג מהבית הלבן כפי שאקוניס נמוג מתאגיד השידור - אלוהים, היקום כולו היה ורוד יותר לו זה באמת היה קורה, נתניהו אולי ממלמל לעצמו בחלום הלילה - אך אל דאגה. סמכו על ראש הממשלה שהוא יודע איך לטפל בשוכני הלשכה הסגלגלה. קטן עליו.

אבל כאשר ציוצי ערגה מגיעים לאוזניו של המנהיג הישראלי העשוי ללא חת מכיוון ארמונות השיש הבוהקים של הימין האמריקאי, בלאס-וגאס, למשל, או בוושינגטון, נראה שמשהו מוזר קורה לו. פיק ברכיים? פרפורים בלב? תחושה של כיסופים טמירים לאותו מעוז קפיטליסטי, בוסטון קונסאלטינג גרופ, שבו הוא חלק משרד עם בן אצולת הממון מיט רומני לפני כ-40 שנה? הימין האמריקאי הקשה, שידוע עכשיו גם כמפלגה הרפובליקנית, עושה כמדומה משהו פטישיסטי לראש הממשלה. מנגנון המכ"ם האישי שלו, שמאכן בנקל כל קומבניטור, ממצודת זאב ועד הבית הלבן, נעשה חמאה. ג'ון ביינר, היו"ר הרפובליקני של בית-הנבחרים, פעה, מי לא יירא? שלדון אדלסון הניד עפעף, מי לא יצטמרר? לא ביבי.

כנראה שלעולם לא נדע מהיכן יצאה היוזמה המפורשת להזמין את נתניהו לנאום לפני מליאות שני בתי הקונגרס בוושינגטון, במארס, במאמץ שלומיאלי להניע את המחוקקים להצביע נגד ההסכם הגרעיני עם איראן, להתחבק עם הרפובליקנים ולהשליך את המפלגה הדמוקרטית לכל הרוחות. זה היה אירוע ביש-מזל, חוליה ראשונה בשרשרת התפתחויות שהשמיטו את הבסיס הדו-מפלגתי שמתחת ליחסי ישראל - ארה"ב; הנחיתו מכה קשה על אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, שכשלה במאמציה למוטט את ההסכם; שיסו את שד הנאמנות הכפולה בקהילה היהודית האמריקאית וחוללו בה פילוג; ובסופו של דבר נהפכו לבומרנג שדווקא סייע לאותו הסכם שנוי במחלוקת לדלג על המשוכות שהציבו לפניו הרפבוליקנים.

האם היה זה שגריר ישראל בוושינגטון, רון דרמר, שהניח את רעיון הזמנת רה"מ לנאום בקונגרס על שולחנו של ביינר, בלי להתייעץ תחילה עם הבית הלבן, כמקובל במקרים כאלה? אולי היה זה ביינר עצמו שהגה את המזימה, או שמא איזה טקטיקן בלשכתו? אולי מדובר בכלל בהפריה הדדית? לא ברור איזו תרנגולת הטילה את הביצה הזו, וזה גם לא כל כך משנה. הנאום היה צעד טקטי בסך הכל. השאלה החשובה יותר היא מי הגה את האסטרטגיה: זיווג בין יזמת נתניהו למוטט את ההסכם לבין היזמה המוצהרת ורבת השנים של הרפובליקנים בקונגרס לערער עד כמה שאפשר את ממשל אובמה שנוא נפשם. הנאום היה ליל הכלולות של שתי היוזמות. ירח הדבש של החיבור הלא קדוש הזה נמשך עד המפץ הגדול של כשלונו, לפני כמה ימים, כאשר התברר שהעסקה עם איראן תשרוד.

נתניהו הוא מקייאווליסט לא קטן, אבל אני מסרב להאמין שראש ממשלה בישראל - גם נתניהו - היה מגיש תכנית להחלשת נשיא מכהן לאנשי האופוזיציה בארצו של הנשיא. יש דברים שפשוט לא עושים. הרבה יותר סביר להניח, שהשידוך נרקם באיזה טראסט מוחות רפובליקני. ראש הממשלה - אני מנחש - לא מחה בזעם שהוא אינו פראייר של אף אחד, אפילו לא של הרפובליקנים, כאשר הוא התבקש להביע דעה. אפשר להסיק, שמנקודת מבטו התוכנית הרפובליקנית לאסור מלחמה על ההסכם הגרעיני (ובה בעת על הנשיא הדמוקרטי שהגה אותו), היא הצעה שקשה לסרב לה: גם סיכוי לקעקע את העסקה שמאיימת על קיום ישראל; גם הזדמנות להיפרע מאובמה; וגם שעת כושר להושיט יד מסייעת לחברים בוושינגטון לחזק את המותג הרפובליקני.

נתניהו נתן לרפובליקנים כלי פנטסטי לניגוח אובמה. מבחינתם, ההסכם עם איראן שקול לרפורמות בשירותי הבריאות, אחד מההישגים הגדולים של נשיאות אובמה, אך סדין אדום בעיני הימין האמריקאי. כל מתמודד על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות כבר התחייב לקטול את הרפורמות ביומו הראשון בבית הלבן. כך גם ההסכם עם איראן, שנהפך לנשק חשוב בארסנל הרפובליקני.

"הרפובליקנים אינם עומדים לוותר על הצעצעוע האיראני שלהם, ונתניהו ואייפ"ק מדרבנים אותם לעמוד על שלהם", כתב בעל הטור רוג'ר כהן ב"ניו יורק טיימס". "זה אמצעי לתקוף את הנשיא; זו גם דרך לגייס כספים".

מה קיבל נתניהו בתמורה לצעצוע המניב הזה? פיאסקו מדיני ודיפלומטי אדיר. גם אם הכל היה מתנהל כמתוכנן, הוא היה מתקשה להתנער מהתואר פרייאר של הרפובליקנים; על אחת כמה וכמה עכשיו, כאשר ברור שהקונגרס לא יוכל לגעת בהסכם, למרות המאמצים ההרקוליאניים של נתניהו ואנשי שלומו בוושינגטון, למרות הזרמות של עשרות מיליוני דולר של יהודים עשירים למאמץ, למרות שאייפ"ק, השדולה שכולם יראים מפניה (עתה אולי קצת פחות) יצאה למלחמת חורמה בעסקה.

וזה לא היה צריך להיגמר כך. כבר לפני שבעה חודשים כתבתי, שכראש ממשלה החרד לגורל הבית הלאומי של היהודים, נתניהו אכן היה חייב לעשות כל מה שביכולתו כדי להתריע על מה שהוא בוודאי רואה כגישה תבוסתנית של הממשל כלפי סכנה קיומית לישראל; שאין ספק שהוא היה צריך לעשות מאמץ לשנות את דעת הקהל בארה"ב במטרה להשפיע על חשיבת הנשיא. אבל למה, לעזאזל, הוא היה צריך לשעבד את המאמץ הזה למלחמת הגרילה של הרפובליקנים באובמה? מדוע הוא התנער מהמחוקקים הדמוקרטים, ידידים נאמנים של ישראל לא פחות מהרפובליקנים? למה הוא לא ניהל את המאבק הכלל-ישראלי הזה בפראמטרים כלל-אמריקאיים, דו-מפלגתיים, והעדיף להתמקד בסקטור הרפובליקני הצר, שאת הטון נותנים בו משיחי הימין הקיצוני?

אם הוא קיווה שהקמפיין הישראלי יפלג את הדמוקרטים, יתקע טריז בינם לבין אובמה ויבליט את ה"פרו-ישראליות" של הרפובליקנים, הוא עשה את אחת מהשגיאות הגדולות בקריירה הפוליטית שלו. הדמוקרטים התלכדו סביב הנשיא והרימו קול זעקה מבקיע כותרות ראשיות על מה שהם ראו כיהירות ובוגדנות של ראש ממשלת ישראל. מהתבטאויות עכשוויות של דמוקרטים עולה, שנתניהו יכול להאשים גם את עצמו בתבוסה שספגו מתנגדי העסקה.

ה"טיימס", למשל, גורס, שנתניהו ובעלי בריתו הפריזו בהתקפותיהם, שהקמפיין נגד ההסכם נועד פחות לשכנע מחוקקים שתומכים בו ויותר להפחיד אותם. "בסופו של דבר, ההתנהלות הזו תרמה לכך שהדיון על ההסכם בקונגרס נהפך לעוד התנצחות בין שתי המפלגות, שלא הצליחה להתעלות לרמת החומרה והרצינות שמתחייבת מהנושא", כתב העיתון. אפילו מתנגדי ההסכם מודים שהם אינם יכולים לזכור קרב על מדיניות בין דמוקרטים לרפובליקנים שבו הבית הלבן ויו"ר הסיעה הדמוקרטית בבית-הנבחרים, ננסי פלוסי, היו כל כך נחושים לזכות במאבק. הם הפכו את ההצבעה על ההסכם למבחן לנאמנות למפלגה הדמוקרטית. למי תודה, למי ברכה?

וכך, יוזמה מדינית חשובה של ישראל קרסה תחתיה לא מפני שאובמה או הדמוקרטים שמו רגל לנתניהו, אלא מפני שנתניהו שם רגל לנתניהו, ואם מקבלים את טיעוניו נגד ההסכם - גם לכל עם ישראל.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים