גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא צפויה התאוששות בביקושים למתכות בשנתיים הקרובות"

אלעד ז'לסקו, אנליסט ב-S&P העולמית: "הנכסים הפיזיים של גלנקור במצב מצוין. הבחירה בתחזית דירוג שלילית נבעה בעיקר מהסנטימנט השלילי בשוק המתכות ומחשש להאטה של סין, ופחות בגלל מצב החברה"

"ליהמן ברדרס של שוק הסחורות" - הכינוי הזה שהודבק בתחילת השבוע לחברת גלנקור היה מוגזם, מוקדם או פשוט מופרך - זה לפחות הרושם שמתקבל מקריאת ניתוחי האנליסטים למצבה של ענקית הכרייה והסחר. גלנקור נמצאת אמנם בקשיים ונאנקת תחת משא חובות כבד, אך מדובר בסך הכול בחברה רווחית, יעילה ותחרותית.

ב-2 בספטמבר אשררה סוכנות הדירוג S&P את דירוג האשראי הנוכחי של גלנקור (BBB) ושינתה את תחזית הדירוג לשלילית בעקבות עדכון תחזית למחירי הסחורות. ב-9 בספטמבר אשררה S&P את הדירוג והודיעה כי הסיכויים להורדת דירוג בחודשים הקרובים פחתו ולא עלו, וזאת בהמשך לצעדי ההתייעלות שפורסמו ע"י החברה לאחר הפרסום הראשון. "העובדה שבחרנו להשאיר את תחזית הדירוג על שלילי נבעה בעיקר מהסנטימנט השלילי בשוק המתכות ומחשש להאטה של סין, ופחות בגלל מצב החברה", אומר ל"גלובס" אלעד ז'לסקו, אחד משני עורכי העדכון של S&P העולמית.

"הנכסים הפיזיים של גלנקור, כלומר המכרות שלהם, במצב מצוין", אומר ז'לסקו, המתמחה בתחום המתכות בחטיבת הסחורות ב-S&P. "המכרות של גלנקור מדורגים בין הראשונים בעולם בכל השוואה של יעילות, תחרותיות ועלויות הפקה. זו חברה רווחית ברמה התפעולית שתייצר להערכתנו תזרים חופשי (לאחר השקעות הון) של 2.5 מיליארד דולר בשנה הקרובה. מעבר לכך, הנהלת גלנקור עשתה צעדי התייעלות מאוד אגרסיביים במטרה להגן על דירוג האשראי הנוכחי שלה, כמו הקפאת חלוקת דיבידנדים והנפקת זכויות בהיקף של 2.5 מיליארד דולר".

- אז ממה נובעים החששות לעתיד החברה?

"גלנקור חשופה מאוד להתייקרות עלויות המימון, ובטווח הבינוני מיחזור חובות. קודם כול בגלל החוב הגדול שלה, כ-50 מיליארד דולר, ושנית בגלל המודל העסקי שלה, שמבוסס לצד כרייה על פעילות הסחר במתכות ובסחורות. מדובר בעצם בפעילות שדומה לזו של בנק עם יכולות לוגיסטיות של פד-אקס. הבעיה שהפעילות הזו היא במידה רבה קופסא שחורה מבחינת המשקיעים. בדומה למאזן של בנק, המשקיע לא ימצא בדוח הכספי את מידת החשיפה של פעילות הסחר ללקוחות או לספקים, היכולת של מלווים למשוך חזרה הלוואות, עלייה בהוצאות המימון כתוצאה משינוי הדירוג וכו'. גורמים אלו מתורגמים לא פעם לחשדנות מצד המשקיעים".

מעבר לגלנקור עצמה, הסנטימנט הנוכחי בשוק מתייחס לפעילות מסוג כזה בהרבה מאוד עצבנות. ז'לסקו מכסה את הענף ממשרד S&P בלונדון מאז 2004, כשלפני כן עבד במשרד הישראלי וכיסה את חברת החשמל ובתי הזיקוק. מבחינתו, הצרות של גלנקור אינן גדולות בהרבה מאלה של מתחרותיה העיקריות בענף הכרייה: כולן מתמודדות עם תוצאות הקריסה במחירי המתכות שצנחו בתוך פחות משנה במעל ל-50% (במקרה של עפרות ברזל), או 30% (במקרה של אלומיניום ונחושת). "השנה הורדנו את תחזית הדירוג ל"שלילית" ל-Rio Tinto הבריטית, BHP האוסטרלית והורדנו את הדירוג ל-Vale הברזילאית ולאנגלו אמריקן", אומר ז'לסקו, "כל חברות הכרייה עסוקות היום בהגנה על המאזן שלהן מפני המשך ירידות המחירים. חברה כמו אנגלו אמריקן חתכה את השקעות ההון המתוכננות שלה ל-2016 מ-9 מיליארד דולר ל-4 מיליארד. זה לא הישג של מה בכך כי בענף המכרות ברגע שעוצרים פרויקט באמצע, קשה מאוד להתחיל אותו מחדש. החברות עושות מאמץ עליון לסיים את הפרויקטים שכבר התחילו ולא להתחיל פרויקטים חדשים".

"שנתיים קדימה לא צפויה התאוששות בביקושים"

- ומה השורה התחתונה שלכם? כמה רחוקים מחירי המתכות מהתחתית?

"אנחנו לא יכולים לקבוע שהגענו לתחתית, אבל מניחים ששנתיים קדימה לא צפויה התאוששות בביקושים. מה שברור הוא שיש ירידה חדה בהשקעות ההון בפיתוח מכרות, ומתישהו תהיה לכך השפעה על צמצום ההיצע - אז נתחיל לראות את הריבאונד".

- אפשר לומר שהתקופה הנוכחית היא הגרועה ביותר שחווה הענף בעשורים האחרונים?

"אני לא חושב שהייתי משתמש במלה 'גרועה', אבל זו ללא ספק אחת התקופות המעניינות ביותר בענף המתכות אי-פעם. בשנה האחרונה שינינו את התחזיות שלנו למחירי המתכות 3 פעמים. אם התחזיות הקודרות לצמיחת סין תתממשנה, ככל הנראה נראה עדכון נוסף של מחירי הסחורות".

- בגלל הספקולנטים?

"הם חלק מהסיפור. כל מתכת מושפעת במידה שונה מהמשקיעים. זהב, למשל, היא מתכת שמחירה מושפע באופן גדול יחסית ממכשירי השקעה. הביקוש הריאלי לזהב, בעיקר לתעשיית התכשיטים, הוא קטן יחסית. בשווקים העיקריים לזהב - סין והודו - יש גם ירידה שנובעת מהפיחות במטבעות המקומיים מול הדולר. השחקנים הגדולים בזהב הם הבנקים המרכזיים שמחזיקים רזרבות גדולות, וציבור המשקיעים. המון אנשים השקיעו בזהב מחשש לאינפלציה, והיום חלק גדול מהם יוצאים מהפוזיציה בגלל הציפיות להעלאת הריבית בארה"ב. מצד שני, הזהב מקבל תמיכה מאירועים כמו הסימנים להאטה בסין.

"בשורה התחתונה, הסיכון בזהב גדול יחסית כי כמות הזהב בתעודות הסל כ"כ גדולה שמכירות מאסיביות יכולות להפיל את המחיר הרבה מתחת לעלות ההפקה. מפיקות הזהב חשופות מאוד כי הן פועלות כבר היום במרווחים מאוד צרים: עלות ההפקה של זהב עומדת על 1,000-1,050 דולר - כך שהמרווחים היום מאוד קטנים (מחירי ספוט של אונקיה נעים בסביבות 1,130 דולר - ע"ב). מי שמשקיע במניות של מפיקות זהב לוקח סיכון לא רק שמחיר הזהב ירד אלא גם שעלויות ההפקה יעלו".

- מה לגבי מתכות אחרות? יש כאלה שירדו חזק מדי - אולי הברזל?

"הברזל הוא המחצב השני הכי נפוץ בעולם ולכן הוא לא היה כמעט קיים כסחורה בעלת ערך כספי, עד שהביקוש הסיני בסוף שנות ה-90' הביא אותו לשיא לא ריאלי של 170 דולר לטון. היום המחירים נעים סביב 50 דולר, וסין עדיין צורכת את רוב הברזל. יש 4,000 מכרות לכריית ברזל בסין שממשיכים לעבוד. השחקנים הקטנים לא יוצאים מהמשחק, למרות שאין באופק שום גורם שצפוי להגדיל ביקושים. בטח לא אירופה, רוסיה או ברזיל. אולי ארה"ב. העובדה שהביקוש לברזל נשען על ביקושים מסין מחד, ומאידך בין 30 ל-50 אחוז ממפעלי הפלדה בסין מפסידים כסף - לא מבשרת טובות בטווח הקצר. זו הסיבה שכל החברות משקיעות את מירב האנרגיה שלהן בניסיון לחתוך בעלויות ההפקה.

גם תחום האלומיניום נמצא כיום במוקד. אם בעבר האלומיניום נחלק לשוק סיני ולשאר העולם, הגידול הצפוי ביכולת הייצור של אלומיניום בסין ללא ביקושים מתאימים, עשוי לזלוג מחוץ לסין וליצור עודפי ייצור בכל העולם. רוב התחזיות בעולם לא הצביעו על תרחיש כזה לפני שנה או שנתיים. לכל מתכת ומחצב יש את המאפיינים והסיפור שלהם. בפחם מי שנפגע בעיקר היו היצרנים האמריקאים שנשארו עם עודפים גדולים בגלל המעבר לגז טבעי וקיוו לייצא אותם. הירידות בביקוש העולמי לפחם הפכו את הייצוא האמריקאי ללא כדאי. אין באופק שום התאוששות בביקושים לפחם, ולכן אין כמעט השקעות חדשות בענף. מה שמעניין זה שמחיר הפחם כל כך זול, שבאירופה הוא זול יותר מהדלקים האחרים גם אחרי עלויות קנסות הזיהום (Emission rights)".

- יש איזושהי קרן אור בענף הזה? יש מתכת שנראית אטרקטיבית?

"מבין המתכות זו שנראית כרגע הכי אטרקטיבית היא האבץ. באבץ יש את האפסייד הכי גבוה וזו המתכת היחידה שאנחנו צופים שמחירה יעלה בעתיד הקרוב. אחריה מבחינת האטרקטיביות נמצאת האלומיניום וגם בפחם צפוי להתחיל בעלייה הדרגתית. לעומת זאת בנחושת, בברזל ובזהב המחירים יישארו להערכתנו באותה הרמה".

הרווחיות התפעולית של גלנקור

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם