גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גולדברג יגיש מחר חוות-דעת על נציבות הביקורת על הפרקליטות

בחודשים האחרונים שמע אליעזר גולדברג את עמדותיהם של בכירי מערכת המשפט בעבר ובהווה לגבי אופן הפעולה הרצוי של הנציבות ■ לדור התנגד לביקורת פרטנית: "הופכים את הפרקליטות לחיוורת וחסרת תעוזה"

בכירי המערכת המשפטית בעבר ובהווה ואישי ציבור נוספים התייצבו בשבועות האחרונים בפני מבקר המדינה והשופט העליון לשעבר, אליעזר גולדברג, ושטחו בפניו את עמדותיהם באשר לאופן הפעולה הרצוי של נציבות הביקורת על הפרקליטות ומערך התביעה (נבת"ם) שהחלה לפעול לפני כשנה וחצי.

לאחר ששמע את כלל הדעות - בהן של שר המשפטים לשעבר, חיים רמון; פרקליט המדינה לשעבר, משה לדור; השופט בדימוס ד"ר אליהו וינוגרד; נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, דורית ביניש; ורבים נוספים - יעביר מחר (ה') גולדברג לשרת המשפטים, איילת שקד, וליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, את חוות-דעתו ומסקנותיו. אלה יקבעו את עתידה של נציבות הביקורת שבראשה עומדת השופטת המחוזית לשעבר, הילה גרסטל.

נציבות הביקורת על הפרקליטות החלה לפעול ב-1 באפריל 2014 בעיקר כדי לפקח על עבודת הפרקליטים בפרקליטות המדינה ובפרקליטויות השונות ברחבי הארץ (ראו מסגרת). ואולם, מיד עם ההכרזה על הקמת הנציבות, הודיע ארגון הפרקליטים שלא ישתף פעולה עמה והכריז על סכסוך עבודה בעיקר בשל הביקורת הפרטנית של הנציבות על עבודת הפרקליטים (להבדיל מהביקורת המערכתית). נציבת הביקורת, השופטת גרסטל, סבורה מנגד כי בירור התלונות הפרטניות מהווה חלק אינטגרלי מעבודת הנציבות, וכי הנציבות צריכה להמשיך לפעול הן באמצעות האגף שעורך ביקורת עומק מערכתית על עבודת הפרקליטות, והן באמצעות האגף לתלונות פרטניות שמברר כל תלונה שמגיעה אליו מהציבור הרחב על עבודת פרקליט זה או אחר.

סכסוך העבודה של הפרקליטים הסתיים ביוני האחרון בעקבות הודעתה של השרה שקד על מינויו של גולדברג לבחינת עבודת הנציבות. לדברי שקד, גולדברג מונה "כדי לגבש מתווה אשר יישקף את רצונות וצרכי הצדדים והאינטרס הציבורי באופן הנכון ביותר. לאחר סיום עבודתו, נשב לבחון את ההמלצות ונחליט על דרך פעולה עתידית". עם סיום עבודתו של גולדברג, כוססים אנשי ארגון הפרקליטים את ציפורניהם לקראת מחר ומקווים שהמבקר יקבל את עמדתם וימליץ על הפסקת הביקורת הפרטנית על עבודתם.

"ממלכה בפני עצמה"

אחד האנשים המסקרנים שהופיעו בפני גולדברג הוא שר המשפטים לשעבר רמון. כזכור, לרמון יש בטן מלאה על הפרקליטות שבראשות היועמ"ש לשעבר, מני מזוז, החליטה ב-2007 להעמידו לדין פלילי בגין המקרה שבו נישק קצינה צעירה בפיה ב-12 ביולי 2006. רמון הורשע במעשה מגונה ללא הסכמה, אך נקבע כי במעשיו לא דבק קלון.

רמון הופיע בפני המבקר גולדברג באוגוסט וסיפר כיצד כבר כשנכנס לתפקיד שר המשפטים, חשב שצריך לחוקק בישראל חוק בנושא וכי יוקם גוף ביקורת "כמו במדינות מתוקנות". "שלושה וחצי חודשים לאחר מכן הועמדתי לדין.. והכל בסדר, ההחלטה של הפרקליטות היא לגיטימית, ככה החליטו .. אני לא מתווכח על שיקול-הדעת... אני מדבר על מקרים של התנהלות לא ראויה, בלשון המעטה", אמר.

בהמשך פרש רמון בפני גולדברג את סיפורו האישי שמהווה, לטעמו, משל לבעיה הכללית של חוסר הפיקוח על הפרקליטות. "התגלה לי שהיו האזנות סתר בתיק. שלחתי באמצעות עורך דיני מכתב וביקשתי שיענו לי האם היו האזנות, ואם היו - אבקש לקבל את החומר. קיבלתי מכתב שלא היה ולא נברא... היו שלושה מכתבים, בהם פרקליטת המחוז דאז (רות דוד שכיום עומדת לדין בפרשת רונאל פישר - ח'מ') אמרה שלא היו האזנות, כתבה מכתבים שהתבררו כלא אמת... לאחר מכן אמרה שכן היו. אם הייתי יודע, הייתי יכול לפעול אחרת.

"על התנהגות זו הוקמו שלוש ועדות, מבקר המדינה קבע שהייתה רשלנות ממשית עם אחריות אישית". לדברי רמון, המקרה שלו מהווה "אחת הדוגמאות הקלסיות שאם היה פיקוח אמיתי על הפרקליטות היה למי לפנות בשאלה - האם זה סביר, נכון וכו'. אבל אין, שום דבר. זו ממלכה בפני עצמה".

בשלב מסוים של הדיון הקשה גולדברג על רמון ואמר: "אבל אם אתה יוצר גוף ביקורת, ברגע שאתה פותח את הדלת, תבוא תלונה גם על דברים קלים יותר, למשל שהפרקליט אמר דברים שלא נאמרים בבית משפט". רמון השיב כי החוק הרלוונטי בארה"ב, למשל, מטפל בעניינים הקשורים להליכים משפטיים, בהם פרקליטים פגעו באופן עשיית הצדק. "אני לא בא ומתלונן על איך רות דוד התנהגה. הכוונה היא ברורה. (הביקורת צריכה להיעשות כאשר) התנהלות הפרקליט פגעה בעשיית הצדק, או שפרקליט שיקר לטובת משהו".

גם השופט בדימוס ד"ר וינוגרד תמך בהמשך פעולת נציבות הביקורת על הפרקליטות במתכונת הנוכחית. "בלי לפגוע חלילה בפעילות מבקר המדינה, אנחנו חושבים שצריך שיהיה גוף ייחודי שעוסק בנושא של ביקורת על הפרקליטים", אמר וינוגרד. "אם נטול את הביקורת הפרטנית מידי השופטת גרסטל, זה נוטל את העוקץ מביקורת אמיתית שראוי שתיעשה ביחס לפרקליטים... יש מקרים שהעניין המערכתי הוא הקובע ופעילות האנשים היא שולית. יש מקרים שבהם יש לשים דגש על הפעילות האנושית שהביאה לתוצאה שעומדת לביקורת. אי-אפשר להפריד. לא יכול להיות שתוך בדיקה מערכתית תהיה היתקלות בפעילות לא תקינה של אנשים, ויאמרו: 'את זה אני לא מבקר'".

בין היתר, חשף וינוגרד כי הוא עצמו הגיש לאחרונה לנציבות תלונה על התנהגות של פרקליטים סביב משפטו של ישראל פרי ז"ל. פרי שיוצג בידי וינוגרד, הורשע בגניבת 320 מיליון מארק גרמני מלקוחותיו ונדון ל-10 שנות מאסר, אותן ריצה בביתו בשל מחלת הסרטן עד מותו במארס האחרון. לטענת וינוגרד, אחד הפרקליטים שניהלו את המשפט שינה את עדותו של אחד העדים. "הקלטות מראות שבעת שהעד מעיד, על עובדות מסוימות, מבקש הפרקליט הפסקה, יוצאים החוצה לחדר אחר וההקלטות מראות שהוא אומר - 'מה שענית כך זה לא טוב, צריך לענות כך'. הם חוזרים חזרה והעדות משתנה", טען וינוגרד והוסיף: "אם הנציבה גרסטל תרצה לבדוק מקרה זה, איך אפשר לומר שהיא לא תיכנס לצד אישי ולשאלה איך התנהג הפרקליט?".

"פועל כגוף עצמאי"

מי שהביע עמדה הפוכה מזו של וינוגרד ורמון הוא פרקליט המדינה לשעבר לדור, שיצא באופן נחרץ נגד הביקורת הפרטנית על הפרקליטים. לדור שמוכר כלוחם גדול בשחיתות השלטונית, פתח את דבריו בכך שאמר לגולדברג כי "אני לא חושב שראוי לשמר את הגוף הזה, אסור להנציחו, ולמעשה צריך לפעול בדרך הפעולה הבאה: לשדרג את מערך הביקורת כך שתאפשר את קיומו במשרד מבקר המדינה". לדברי לדור, "הגוף כיום הזה לעמדתי, לא פועל כשלוחו של היועץ המשפטי לממשלה וזה מוכח הלכה למעשה. מדובר במי שרואה עצמה כגוף עצמאי, שבוחנת את נושא הביקורת בדרכה שלה אין אינטראקציה שוטפת. משרד המבקר מוסמך על-פי חוק, הוא רואה תמונה רחבה. ולכן, אני לא מבין עד כה מה הסיבה שביקורת כזו לא תיעשה במשרד מבקר המדינה?".

לדור התריע כי עבודתו של פרקליט כרוכה, מבוקר עד ערב, בשורה ארוכה של החלטות והוא אינו עוסק במדע מדויק. "זה עולם מאוד גמיש. כשאני שואל שאלה בחקירה נגדית, אני קצת מתלבט, אני לא פעם יוצא לדרך עם איזושהי הנחה. אם אני אשלם מחיר שאני משלם על החלטה שקיבלתי, המשמעות היא שאני הופך להיות פרקליט 'נכה'", טען.

לדברי לדור, "בעידן החדש שהפרקליט מאוד ריאלי, והצד השני יתלונן על כל מעידה או על כל מה שנראה לו כמעידה - המחיר מתבטא בכך שהפרקליט יימנע מלהפוך את עצמו מתובע לנילון. השיח בתוך המערכת יהיה: 'אני לא צריך את הצרה הזו'. המחירים האלה הם מחירים כאלה שיאלצו את הפרקליט לשנות את התנהגותו. אין לנו את השומנים האלה של ביטחון עצמי בתרבות במדינת ישראל, כך שייווצר מצב כי הרבה יותר (פרקליטים - ח'מ') יימנעו מלהפעיל את שיקול-הדעת".

לדור הקשה: "כל אחד מהפרקליטים חשוף למציאות שלא קיימת בשום מדינה אחרת. אנחנו שירות ציבורי פחות טובה מכל מדינה אחרת? איזה מערכת ציבורית נתון לביקורת כמו זו? אין תשובות לשאלה זו". פרקליט המדינה ציין כי "אני מוטרד, אתם במו-ידיכם הופכים את הפרקליטות לחיוורת, חסרת מעוף, חסרת תעוזה. הפרקליט יאמר 'אני לא אעשה את ההחלטות הקשות כי אין מי שיגבה אותי'".

עם זאת, לדור הזכיר כי "בקולי התחייבתי כי לגבי פרשת משה קצב יש צורך לערוך ביקורת. כתבתי ליועץ המשפטי לממשלה בזמנו, אבל היה סירוב לכך". בהמשך הביע לדור חשש מכך שהביקורת הפרטנית של הנציבות תחליש את מעמד הפרקליטות. "אם גרסטל מצאה שלוש תלונות מוצדקות (תלונות פרטניות על פרקליטים - ח'מ') זאת הצדקה להקים גוף ממלכתי?... זו החלטה חסרת פרופורציה", סיכם לדור את עמדתו.

גם נשיאת העליון בדימוס ביניש, שקודם למינויה לעליון שימשה כפרקליטת המדינה, יצאה נגד עיקר הביקורת הפרטנית על הפרקליטים. במכתב ששלחה ביניש למבקר, היא כתבה: "לו דעתי תישמע, הייתי מבטלת את הסמכת הנציבות לקיים ביקורת פרטנית של תלונות מהציבור ומותירה את הסמכות לבירור תלונות פרטניות בידי הנציבות רק למקרים חריגים שבהם מבקשים ראשי מערכת התביעה לברר אירועים או תלונות שהובאו לידיעתם באמצעות הנציבות, על-פי שיקול-דעתם המקצועי".

ביניש התריעה מפני האווירה הציבורית שפוגעת במעמד הפרקליטות. "מלאכת הפרקליטות קשה ומורכבת... האווירה הקשה והעוינת בציבוריות הישראלית מערימה קשיים לא מעטים על הפרקליטים וליבוי היצרים במאבקים של גורמי פשע נגד אוכפי החוק כבר גרמו לפגיעה עד כדי סיכון פיסי ונפשי לעבודת הפרקליטות", הזכירה ביניש. "חוששתני כי הקמת הנציבות ובעיקר הסמכתה לברר גם תלונות פרטניות כדבר שבשגרה, מעניקה יכולת וכוח למי שמבקש לפגוע בפעולתה העצמאית וחסרת הפניות של מערכת האכיפה. במציאות המודרנית ובאווירה התקשורתית המאפיינת את ימינו, די לעתים בעצם פרסום אודות דבר קיומה של תלונה שהוגשה לנציבות ומתן פומבי לדברים, כדי לפגוע בהליך, להטיל מורא על הפרקליט הנילון ולייצר מראית פני איום על חוסר הפניות שלו". עם זאת, ביניש הביעה תמיכה בהמשך הליכי הביקורת המערכתית של נציבות הביקורת, ככול שאלה נעשים בתיאום עם הפרקליטות.

עו"ד אלי זהר, סנגורו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, והעומד בראש משרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן, הביע בפני המבקר תמיכה בגוף הביקורת על הפרקליטות וקיומה של ביקורת פרטנית על פרקליטים.

הנציבה הילה גרסטל: "בלי ביקורת פרטנית - נציבות הביקורת תהיה נכה קשות"

גם נציבת הביקורת על הפרקליטות, הילה גרסטל, הופיעה בפני מבקר המדינה, אליעזר גולדברג, והביעה בפניו את דעתה כי הנציבות שבראשה היא עומדת צריכה להמשיך להפעיל הן ביקורת מערכתית והן ביקורת פרטנית על עבודת הפרקליטות.

"אין ספק שדרך התלונות הפרטניות, אנחנו נחשפים גם לבעיות ברמה האישית של המתלוננים, אבל גם לבעיות ברמה המערכתית. אנחנו מקבלים פזל של תמונה שלמה", אמרה גרסטל למבקר המדינה.

לדברי הנציבה, "זה אמנם ייחודי בעולם, כי אנחנו מדינה מיוחדת. אבל בארץ זה קיים, זה לא קיים רק במבקר המדינה. זה קיים בעוד מקומות. אי אפשר להגזים בחשיבות של החיבור. אני חושבת שהגוף הזה בלי התלונות הפרטניות, אני לא אומרת שאין בו טעם, אבל הוא נכה. קשות".

הנציבה גרסטל מתחה ביקורת על התנהלותו של פרקליט המדינה, שי ניצן, שלדבריה תמך בנציבות הביקורת בתחילת הדרך ושינה את עמדתו ללא הסבר לכך. "לא שמעתי מילה של ביקורת על האגף המערכתי, עד ליום שראינו את התגובה בכתב שלהם ובו טענות על חוסר שיתוף פעולה מצד הנציבות. יומיים קודם ישבו אצלנו פרקליט המדינה, המשנה לפרקליט המדינה ומנהל יחידת הניהול, ישבנו כל אגף הביקורת, ולא נאמרה מילה אחת. לא הייתה שום הערה".

בהמשך אמרה הנציבה גרסטל כי "מנקודת המבט שלי זה היה מפתיע ביותר לשמוע את טענות הנהלת הפרקליטות. עד אפריל השנה היה שיתוף פעולה. לא שמענו מילה על הביקורת המערכתית. כשקראתי את ההתייחסות (של בכירי הפרקליטות) הייתי מופתעת, מאוכזבת. בשיח בינינו, לא הייתה מילה. אני לא ניהלתי שום דבר בצורה אגרסיבית".

שנת הפעילות הראשונה: 210 תלונות פרטניות, 150 נבדקו, 3 נמצאו מוצדקות

נציבות הביקורת על הפרקליטות ומערך התביעה (נבת"ם) בראשות השופטת הילה גרסטל, החלה לפעול ב-1 באפריל 2014 ופרסמה את הדוח הראשון שלה בפברואר 2015.

מהדוח, היחידי עד כה שעסק בתלונות פרטניות נגד פרקליטים, עלה כי בתשעת החודשים הראשונים לפעילות הנציבות, התקבלו באגף התלונות הפרטניות 210 פניות, מתוכן הושלם הטיפול ב-151. עד כה מצאה הנציבות שתי תלונות מוצדקות ללא שמסרה המלצה אופרטיבית בגינן; תלונה אחת נוספת נמצאה מוצדקת ואף התקבלה המלצה אופרטיביות - להעמיד לדין משמעתי בתוך הפרקליטות את הפרקליטה שהתלונה בגינה נמצאה מוצדקת.

התלונה שנמצאה מוצדקת עסקה בהתנהלות עורכת דין שעובדת כתובעת במחלקה המשפטית של עיריית רמת גן, והיא הוגשה בידי בני-זוג, תושבי העיר, שהואשמו על-ידי עיריית רמת גן בבית המשפט לעניינים מקומיים בעיר כי ביצעו עבודות ללא היתר בנייה. בני-הזוג טענו כי עוה"ד שיקרה במהלך הליך המשפטי נגדם כשטענה בבית המשפט שיש להם עבירות קודמות והציגה מצג שווא עובדתי כאילו הם הועמדו לדין, בעוד שבפועל לא הוגש נגדם כתב אישום. "מעיון בפרוטוקול הדיון עולה, שעו"ד ק' הציגה עובדה לא נכונה ביודעה שהעובדה אינה נכונה", נכתב בדוח. הנציבה גרסטל קבעה כי עו"ד ק' מחזיקה הסמכה בכתב מהיועמ"ש ומייצגת רשות ציבורית בערכאות, ובתור שכזו, נכון יהיה להחיל עליה גם את כלל 6 לקוד האתי לפרקליטי המדינה (אוגוסט 2013) הקובע: "הפרקליט לא יציג ראיה ביודעו שאין בה אמת ולא יטען עובדה ביודעו כי אינה נכונה, וזאת על-פי ההכרה וההנחה, כי בדבריו ניתן אמון רב, בהיותם מייצגים את עמדת המדינה".

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין