גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אולמן: אלשטיין מנסה לחמוק מהתחייבויותיו בהסדר ב"שיטת מצליח"

עו"ד חגי אולמן, נאמן הסדר החוב באי.די.בי: "לפני הצבעת הנושים על ההסדר, אלשטיין הציג רשימת מכולת של מה שהנושים יקבלו. עכשיו אומרת קבוצת אלשטיין שהמונח 'ציבור' כולל את כלל בעלי מניות החברה" ■ עורך הדין של אלשטיין: "האמירה כאילו דולפין רוצה לגנוב את הציבור לא ראויה"

חגי אולמן ואדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר
חגי אולמן ואדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר

בבית המשפט המחוזי בתל-אביב טען היום (ג') עו"ד חגי אולמן כי אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי פתוח, נוקט ב"שיטת מצליח", בניסיונו לשרבב חברות שבשליטתו לבין ציבור המשקיעים שיוכלו להיענות להצעות הרכש שחברה אחרת שבשליטתו (דולפין) מחויבת להגיש לציבור המשקיעים בחברה.

אולמן הוא נאמן הסדר החוב של אי.די.בי אחזקות, לשעבר החברה-האם של אי.די.בי פתוח, בה כאמור שולט אלשטיין עם אחזקה של 80.7% מהמניות - לאחר שהשלים לאחרונה את רכישת מניות שותפו, מוטי בן-משה.

במסגרת הסדר החוב באי.די.בי אחזקות, שנחתם לפני קרוב לשנתיים, התחייבו אלשטיין ובן-משה להגיש שתי הצעות רכש למניות אי.די.בי פתוח בדצמבר 2015 ובדצמבר 2016 תמורת כ-512 מיליון שקל. הצעות הרכש אמורות לנקוב במחיר של 8 שקלים למניית אי.די.בי פתוח - פי 4 ממחירה הנוכחי בבורסה.

מועד הצעת הרכש הראשונה אמור לחול בעוד כחודשיים, כאשר בתקופה האחרונה החל אלשטיין לטעון כי הסדר החוב אינו מונע מחברות בשליטתו המחזיקות במניות אי.די.בי פתוח (למשל איפיסה) לעמוד גם בצד המוכרים, בשעה שחברה אחרת שלו (דולפין) היא זו שתקנה את המניות מידי הציבור. אולמן, כפקיד בית המשפט הנאמן לביצועו של הסדר החוב, מתנגד נמרצות לטענה זו.

אלשטיין ימכור לאלשטיין?

באחרונה, לאחר תהליך במב"י שנועד לסיים את השותפות ביניהם, רכש אלשטיין את מניות בן-משה באי.די.בי תמורת 152 מיליון שקל, ולקח על עצמו את התחייבויותיו העתידיות של בן-משה בהצעות הרכש.

נאמני הסדר החוב, אולמן ואייל גבאי, חוששים כי אלשטיין ינסה להתנער ממחויבותו העתידית, ולפיכך ביקשו להטיל צו עיקול על הכספים שקיבל בן-משה מידי אלשטיין, אך זה הוסר בידי בית המשפט.

בדיון שהתקיים היום בנושא בפני שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, חגי ברנר, טען כאמור עו"ד אולמן כי אלשטיין נוהג ב"שיטת מצליח", כלומר מנסה את מזלו בצמצום ההתחייבויות שלקח על עצמו. הצלחה, במקרה זה עשויה להעניק לאלשטיין "מתנה" בדמות של עשרות מיליוני שקלים שיעברו מחברה אחת שבשליטתו (דולפין) לחברה אחרת, בעוד שכישלון יחייב אותו לשלם לציבור את מלוא הסכום אליו התחייבו הוא ובן-משה בהסדר החוב.

הטענות של עורכי דינו של אלשטיין, ובראשם עו"ד איל רוזובסקי, נסובות סביב 3 נושאים מרכזיים: ראשית, הם אומרים, בהסדר החוב לא מצוין באופן מובהק מי רשאי ומי אינו רשאי למכור מניות בהצעות הרכש.

שנית, הן החוק והן תקנון החברה מונעים קיומה של הבדלה בין בעלי מניות שונים, מאחר שכל המניות זהות, ולכן לכל בעליהן אותן זכויות.

הטיעון השלישי גורס כי הצעת רכש, כפי שהיא מוגדרת בחוק, מתייחסת לכלל בעלי המניות, ומרגע שמנגנון זה נבחר במסגרת הסדר החוב, הרי שלא ניתן להפלות בין בעלי המניות.

הכנ"ר ונציג בן-משה עם אולמן

אולמן, מצידו, הגדיר בדיון את טענות רוזובסקי כ"התפלפלות טכנית ורגולטורית". הוא סיפר כי 5 שעות לפני הצבעת הנושים על הצעות הסדר החוב באי.די.בי אחזקות, הציגו אלשטיין ובן-משה את הצעתם בפני מאות נושים. "על הבמה ישבו אלשטיין, בן-משה וכל נציגיהם. מאחוריהם הייתה כותרת 'דרך חדשה לאי.די.בי', והם הציגו מצגת ובה רשימת מכולת של מה שהנושים יקבלו".

ברשימת המכולת הזו נכללה לדברי אולמן גם "רשת ביטחון לנושים" בסך של 512 מיליון שקל, והוסיף כי "כפקיד בית המשפט הסתכלתי לאלשטיין 'בלבן של העיניים' כדי לבחון את רצינות הדברים. שנתיים לאחר מכן אומרת קבוצת אלשטיין כי המונח 'ציבור' כולל בתוכו את כלל בעלי מניות החברה. אז אם אלשטיין היה אומר את מה שהוא אומר כעת באותו יום, האם ההצעה שלו הייתה מתקבלת? אין סיכוי בעולם".

אולמן גם הדף את הטענה לפיה אלשטיין (באמצעות חברות בשליטתו) כבר הזרים לאי.די.בי סכום-עתק של כ-1.4 מיליארד שקל - הרבה מעבר לזה שהתחייב בהסדר החוב, ולכן לא ניתן להתייחס אליו כמי שפוגע בחברה או בבעלי מניותיה.

"מדיניותו הברורה של אלשטיין היא להחזיק את כל הנכסים של החברה ולא לממש אף נכס, ובגלל זה הוא נאלץ להזרים יותר כסף ממה שהוא תכנן במסגרת ההסדר", הדגיש אולמן.

לדבריו, ניתן היה לממש נכסים כדוגמת בניין HSBC שמוחזק באמצעות החברה-הנכדה נכסים ובניין, וכן את חברת הנדל"ן האמריקאית IDBG שבונה פרויקטים בלאס וגאס.

טענותיו של אולמן זוכות לתמיכה גורפת הן מצד עו"ד גיורא ארדינסט, נציגו של מוטי בן-משה, והן מצד נציג כונס הנכסים הרשמי (כנ"ר) שנכח בדיון.

במהלך הדיון ביקש השופט חגי ברנר לבחון את האפשרות להשגת פשרה לפני קבלת החלטתו בנושא, אולם עו"ד רוזובסקי טען כי לא מקובלת עליו הדרישה למנוע מדולפין למכור מניות אי.די.בי פתוח שברשותה ולמנוע מאיפיסה להשתתף כמוכרת בהצעת הרכש.

לאחר ששמע באריכות את שני הצדדים, השופט יפרסם כנראה את החלטתו בנושא בימים הקרובים.

עו"ד איל רוזובסקי, המייצג אל אדוארדו אלשטיין, ציין בדיון היום כי "האמירה כאילו דולפין רוצה לגנוב את הציבור אינה ראויה. דולפין השקיעה מאות מיליוני שקלים מעבר להתחייבות בהצעת ההסדר המקורית. המחויבות להצעת הרכש לא קשורה אם אתה מחזיק מניות, ולכן איפיסה אינה מחויבת בהצעת הרכש. בהצעת רכש אי-אפשר לקבוע מי מחויב ומי לא מחויב, מי זכאי ומי לא זכאי".

עו"ד רוזובסקי הסביר כי דולפין קנתה מניות בהסדר, וקנתה מניות נוספות מאז. היא מחזיקה עדיין הרבה יותר מניות מאלה שהיו לה ביום ההסדר, והיא ממשיכה להיות מחויבת בהצעת הרכש. איפיסה רכשה את המניות בפברואר רק לאחר שאקסטרה לא השתתפה בהנפקת הזכויות, ובגלל זה דולפין השקיעה יותר ממה שהתכוונה.

עוד כתבות

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר