גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעירים מעצבים עיר: המטרה לשפר את חיי הקהילה

אמנים, מעצבים ואדריכלים שמו להם מטרה לחדש את המרחב העירוני באמצעות ערכי קיימות וחיזוק הקשר עם קהילה ■ ארבעה פרוייקטים שחושבים מחוץ לקופסה

*** הכתבה בשיתוף ועידת עכו לעירוניות

אחת המטרות של התחדשות עירונית היא להפיח חיים באזורים ומבנים נטושים, לשקמם, ולהפכם לחלק מרקמה עירונית פעילה. תחום זה אינו נסוב רק על תכנון או בנייה, או על נראות העיר, אלא גם על אורח החיים בה, חיזוק הקהילה והקשר שלה למקום. יוזמות לקידום התחום מגיעות לעיתים מרשויות ומשרדי ממשלה, אך הן גם צומחות מלמטה, מהשטח. בוועידת עכו לעירוניות שתיערך בין ה-17-19 לנובמבר, יוצגו מספר יוזמות ופרויקטים, שבהם נעשו שיתופי פעולה בין אמנים, מרכזי קיימות וקהילות מקומיות. המטרה של כולם זהה: לשפר את חיי הקהילה בערים השונות.

פרויקט הסטודיו להתחדשות עירונית של מתחם האביבית בירושלים

קבוצה הטרוגנית של סטודנטים לתואר שני בבצלאל במסלול עיצוב אורבני קיבלה לידיה משימה: לערוך מתיחת פנים למתחם מוזנח המיועד להתחדשות עירונית בשכונת גנים בירושלים הכולל: שלושה בנייני מגורים המכילים כ-80 בתי אב, גן ילדים ואזור חנייה. "כל מי שיכול ברח משם, הדיירים לא משלמים ועד בית, אין תאורה במסדרונות, יש נזילות מים וביוב, והאשפה זרוקה בכל מקום", מספר רנן זנדר, איש עסקים לשעבר וחלק מקבוצת הסטודנטים בבצלאל, הכוללת אדריכל, פיזיקאית, מעצבת פנים, ומעצב מוצר, "החלטנו שנעשה כל מה שאפשר כדי לשמר את הדיירים במקום. היזמים של תמ"א 38 עושים בעיקר מה שטוב להם: בונים דירות יוקרה ומושכים את מעמד הביניים כאשר החלשים נאלצים לעזוב בגלל התייקרות ארנונה וועד בית, וכך לא נפתרים מעגלי עוני. אנחנו כיוונו למיקס סוציו אקונומי, ותכננו את המתחם מ-אל"ף ועד ת"ו עם תשתית משופרת של שירותים קהילתיים, איכות אור ואוויר בדירות והקצאת שטחים ציבוריים. הוספנו בניין רביעי, וחדר ממ"ד לכל דירה, כאשר לכל אחד יש חלקה משלו לגידול חקלאי. את המקלטים הפכנו לחנויות, והקלנו בכך על אוכלוסייה מבוגרת שחיה במקום". שמו של הפרויקט יצא לפניו ואף הגיע לדיון בכנסת.

"יש הצעת חוק להקמת רשות ממשלתית להתחדשות עירונית, אך עדיין לא פתרו את הבעיה. דווקא בגלל ש'בצלאל' הוא בית ספר המעודד דמיון ויצירתיות, חשבנו מחוץ לקופסה והגענו לפתרון של דיור בר השגה", מסכם זנדר. אולי משם תצא הבשורה.

 

טרמינל עיצוב ירוחם

"עיצוב הוא תחום שיש בו פוטנציאל ליצור שינוי", אומרת האדריכלית, ברכה קונדה, לשעבר ראש המחלקה לעיצוב פנים בפקולטה לעיצוב של המכון הטכנולוגי בחולון, המלווה את "מעבדת הפיס טרמינל עיצוב ירוחם". מדובר במודל ייחודי וראשון מסוגו של עמותת "לצאת מהקופסא", הפועל בישוב במסגרת "מעבדות פיס לתרבות". מטרתו היא לקדם את תחום העיצוב בישראל ולתמוך במעצבים צעירים, תוך שיתוף פעולה עם הקהילה.

מדובר ב"אמנים שהולכים לפעול בפריפריה מתוך מטרה לחזק ולהביא תרבות ואמנות לשם", מסבירה קונדה. בטרמינל עיצוב ירוחם נעשה שיתוף פעולה עם המועצה המקומית, פורומים של תושבים ומפעלים".

באחד המיזמים: "מייד אין ירוחם"- חממת פיתוח למוצרים בדגש על מאפייני הזהות המקומית אחד התוצרים הוא, למשל, תבנית ללחם פראנה מרוקאי; מיזם נוסף הוא: "ריקליים - בית העם" - חברי הטרמינל מובילים את שיפוצו של בית העם הזנוח והנטוש בישוב באמצעים חסכוניים. "המטרה היא להשתלב ולחבר בין מה שקיים, לנסות להיות חלק מהמרקם האנושי והסביבתי. זה דורש תפיסה אינטגרטיבית, ולמעצבים יש פוטנציאל לייצר חיבורים כאלה".

פרויקט המרפסת של "מוסללה"

יוזמה נוספת שהגיעה מהשטח הייתה של סטודנטיות שביקשו ליצור מסלול המשלב תכנים של אמנות חברתית, חינוך וקיימות. יוזמה זו הניבה התחדשות עירונית של המרפסת בבניין כלל בירושלים, פרי שיתוף פעולה של עמותת "מוסללה" לאמנות וקהילה, מכללת דוד ילין ובית הספר לאמנות "הקובייה" של עיריית ירושלים. "בניין כלל נמצא במרכז ירושלים אבל הוא מעין 'פיל לבן', אומרת דפנה לוין המנהלת האמנותית של המרפסת ב"מוסללה". "זהו בניין מסחרי בבעלות של 350 אנשים, אשר היה פעם הקניון של ירושלים אבל כיום המסחר שם דל, גם בשל האופי ודרך הניהול שלו. ראינו בו פוטנציאל להתחדשות שיאפשר ליצור בלב ירושלים מרכז של תרבות ואמנות, ולשלב קיימות: חקלאות עירונית, אנרגיה מתחדשת, שימוש בחומרים טבעיים, שיפוץ המרחב באמצעות טכנולוגיות ירוקות והדגמת אפשרויות של אקולוגיה עירונית: בנייה מהאדמה, הפעלת טורבינות רוח אמנותיות, ותפעול מרכז קורסים והכשרות לקהילה".

הנהלת בניין כלל החליטה להקצות שטח במתחם המרפסת (300 מ"ר) ובגג (2,000 מ"ר) לטובת הפרויקט, שם יוקמו בין היתר גלריה לאמנות, מרכז "אדמהיא" לבנייה ופיסול באדמה, מרכז לחקלאות עירונית, ומרכז לדבוראות ביודינמית - שיטה הוליסטית לגידול דבורים. "הנהלת הבניין והסוחרים רואים כאן פתח לפוטנציאל של התחדשות, ומיתוג אחר לבניין. זהו פרויקט מתמשך וארוך טווח, שצריך להיבנות בשלבים", מסבירה לוין, "התחדשות במרכז עירוני אורכת זמן. לפני שהגענו לכאן היה נטוש, אך לאחר שהנראות הפיזית והתוכן של הבניין ישתנו ויתעשרו יהיה במקום פוטנציאל לירידים ולאירועי חורף ציבוריים", היא מוסיפה.

מרכזי קיימות מקומית

"אם בכוונתנו להפוך את המקום והסביבה שאנו חיים בה למקום טוב יותר, עלינו לשנות את אורחות החיים של משקי הבית במכלול אספקטים: איכות הסביבה, פסולת, התייעלות אנרגטית, חיסכון במים ועוד. שינויים אלו לא יתאפשרו ללא גיבוש של קהילה, מורשת ותרבות", אומר רן רביב, מנהל רשת "מרכזי קיימותמקומיים".

בשנתיים האחרונות הוקמה רשת ארצית של 12 מרכזי קיימות מקומיים לרווחת התושבים בין השאר בירושלים, בקרית גת, בפרדס חנה ובעוד מקומות. את היוזמה הגתה ד"ר אורלי רונן בכהונתה כמנכ"לית מרכז אשל לקיימות והם פרי שיתוף של המשרד להגנת הסביבה, קרנות שונות, הסוכנות היהודית ומרכז השל לקיימות. כולם נמצאים עדיין בשלב הפיילוט, אך המגמה תופסת תאוצה ותתרחב לערים נוספות.

"מדובר במודל מאוד גמיש, שיכול להתאים את עצמו לכל מקום", מספר רביב, "בכל מרכז קיימות יש חדר תצוגה המיועד להדגמה והמחשה לקהל על שיפוץ ירוק, שימוש נכון במים, הסברה ומגוון של כלים המקדמים את הרעיונות. אוכלוסיית המטרה שלנו היא השכונה, המשפחות ומשקי הבית, שם מתעצבים הרגלי הצריכה ואורחות החיים שלנו, השינוי הוא חיוני בעיקר שם. כמובן שאי אפשר להתרכז באספקט אחד באופן נקודתי ועלינו לראות את ההקשרים הרחבים שמהם מורכבים החיים שלנו".

מקורו של המודל המדובר הוא המודל האירופי "One Planet Living". בכל מרכז קיימות אימצו דרכים שונות המתאימות למקום ולקהילה: בבית שמש, הציעו משחקי חצר גדולים לתושבי השכונה, בשכונת גילה בירושלים הפעלה לילדים בגינה המרכזית בשעות אחה"צ. "הרעיון הוא שמה שקיים ממילא בנחלת הכלל יהיה משותף לכולם. העושר ישנו, אפשר להשתמש בו מבלי לייצר פסולת ועלויות נוספות וזאת על ידי חשיבה יצירתית ושיתוף של ידע", מסכם רביב.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר